Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat moet er op je homepage staan?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Vroeger was de homepage de belangrijkste pagina van je website. Nu is dat niet meer het geval. De homepage is nog steeds belangrijk, maar meer als bevestiging voor de bezoeker over wat je te bieden hebt. Vermeld daarom je belangrijkste boodschap met daarbij referenties van je klanten.

Zoekmachines waren niet belangrijk

Voordat zoekmachines echt werden gebruikt, communiceerde iedereen via URL's. De URL was eigenlijk de enige manier om iemand naar je website te laten gaan. Je had vroeger zelfs boekwerken met allemaal URL's van coole websites waar je heen kon gaan. Deze naslagwerken waren verkrijgbaar bij elke kiosk.

De homepage was de allerbelangrijkste pagina

Daardoor was de homepage de meest belangrijke pagina. Het was de pagina die de bezoeker als eerste zou zien. Daarom was het ook belangrijk om alles wat je te bieden had, op deze homepage te zetten. Je wilde namelijk niet het gevaar lopen dat de bezoeker iets zou missen van jouw aanbod. Binnen bedrijven zijn er veel vergaderingen geweest, waarin afdelingen een plekje op de homepage probeerden op te eisen. Want als jouw afdeling niet duidelijk vertegenwoordigd werd op de homepage, dan hoorde je er niet bij. Dit leidde tot overvolle homepages, die maar moeilijk te begrijpen waren.

De oude homepage van Apple uit 1997.

Alles boven de fold

Een bijkomend probleem was dat alles boven de zogenaamde 'fold' moest staan. Deze term komt vanuit de kranten industrie. Wanneer een krant bij de sigarenboer in de rekken staat, is deze op een bepaalde manier gevouwen. Het gedeelte van de krant wat direct zichtbaar is noemen ze de 'fold'. Hier moet je de artikelen laten zien (het liefst met duidelijke en aansprekende koppen) waarmee je klanten van de sigarenboer moet overhalen om de krant te kopen. Deze fold is vergelijkbaar met de homepage van vroeger, waar de 'fold' het gedeelte van de website was waar de bezoeker niet voor hoefde te scrollen. Vroeger surfte iedereen met een desktop PC waarbij de resoluties vrijwel hetzelfde waren.

Kranten met de 'fold' naar boven. Deze foto is gemaakt door Shannon Hauser.

Maar er is in de afgelopen tien jaar veel veranderd. De bovengenoemde situaties zijn niet meer van toepassing. Door de ontwikkelingen kunnen we nu een duidelijke en gerichte homepage maken.

Meer tips over hoe je je website moet inrichten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoekmachines zijn het allerbelangrijkst

URL's zijn secundair geworden aan de zoekmachines. Niemand onthoudt meer een URL. Wanneer je een vriend of vriendin een website wilt laten zien, herhaal je meestal de termen waarop hij of zij kan googelen. Mensen gaan niet meer met een naslagwerk op hun schoot URL's overtypen, om zo websites te ontdekken. Ze voeren een paar termen in bij zoekmachines zoals Google en krijgen dan relevante websites voorgeschoteld. Dit zorgt ervoor dat je geen controle meer hebt over de pagina waarop de bezoeker binnenkomt. In de meeste gevallen zal het niet de homepage zijn. En dat is niet erg. Je kan nu namelijk pagina's maken met termen die relevant zijn voor jouw business. Als mensen zoeken op deze termen, komen ze op één van die pagina's binnen. Dit houdt in dat je niet alle termen op één pagina hoeft te zetten (zoals op de homepage) en geeft je de vrijheid meerdere ingangen (ook wel landingspagina's genoemd) te hebben voor jouw website.

De homepage is niet meer het belangrijkst

Dit zorgt er ook voor dat de homepage minder belangrijk is geworden. In het meest gunstige geval komen bezoekers nu via één van je vele landingspagina's binnen. De homepage wordt dan meestal door bezoekers gebruikt om te bevestigen dat ze op de juiste website zitten. Je kunt de homepage gebruiken om jouw meest belangrijke boodschap nog eens te herhalen. Wat voor voordelen biedt het product of de dienst die jij aanbiedt? Beantwoord veelgestelde vragen of laat zien wat er allemaal mogelijk is met de dingen die jij verkoopt.

Plaats daarnaast referenties van klanten, die aangeven dat ze heel tevreden zijn met jouw product of dienst. Dit wekt vertrouwen bij de bezoekers, omdat ze zien dat er ook andere mensen zijn die jouw product of dienst gebruiken. Bovendien zijn deze mensen ook heel erg tevreden met wat jij levert.

Een referentie op onze website ziet er zo uit.

Omdat niet elk onderdeel van je website een plekje op de homepage zal krijgen, moet je er wel voor zorgen dat de navigatie naar deze onderdelen duidelijk is. Zo kun je bezoekers die naar iets specifiek op zoek zijn, makkelijk begeleiden naar hun doel.

Bovendien moet je een duidelijke call to action (een link naar een pagina waar gebruikers actie kunnen ondernemen) op de homepage hebben. Deze kan bijvoorbeeld verwijzen naar een contactformulier, een formulier om je aan te melden voor een nieuwsbrief of een formulier waar bezoekers vragen kunnen stellen of het product of de dienst.

De 'fold' bestaat niet meer

De desktop computer heeft de afgelopen jaren flinke concurrentie gehad van andere apparaten, als het gaat om de toegang tot het internet. Steeds meer mensen bezoeken jouw website via een tablet of een mobiele telefoon en dat aantal gaat de komende jaren alleen maar groeien. Dit zorgt ervoor dat het onmogelijk is om te spreken van een fold. Op een mobiel is de ruimte van een scherm namelijk erg beperkt. Gelukkig kun je er door middel van responsive webdesign (een techniek waarmee de website zich aanpast aan de breedte van het scherm van het apparaat waar de website op bekeken wordt) voor zorgen dat je belangrijkste boodschap zelfs op een mobiel nog goed zichtbaar is. Maar een vlak waarvan je precies weet hoe groot deze is en welke content je daarin kwijt kan, bestaat niet meer.

Gelukkig is door de toename van mobiele apparaten de welwillendheid om te scrollen toegenomen. Bezoekers zijn het gewend om met hun duim een paar keer over het scherm te moeten vegen om de hele website te kunnen zien. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat iets wat onderaan je homepage staat nooit gezien zal worden door je bezoekers.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Stel je voor je verkoopt smartwatches (een nieuwe generatie horloges die gekoppeld zijn met je mobiele telefoon). Wat moet je dan op de homepage zetten?

  • Je laat eerst het logo van je product zien met een heldere navigatie naar alle onderdelen van je website.
  • Daaronder een mooie foto van je product en de voordelen die deze smartwatch biedt. Het bespaart je bijvoorbeeld tijd, omdat je niet telkens je telefoon uit je broek hoeft te halen. Je krijgt meldingen als je een smsje of email hebt ontvangen. Je kan trein tijden direct bekijken via je horloge. Etc.
  • Zorg ervoor dat er een duidelijke 'call to action' is naar de bestelpagina waar bezoekers die overtuigd zijn, het horloge direct kunnen kopen.
  • Voor mensen die nog niet overtuigd zijn plaats je referenties van gebruikers die al een horloge hebben aangeschaft en tevreden zijn met het product.
  • In dit geval zou je ook recensies van het product uit gerespecteerde vakbladen kunnen plaatsen.

Hieronder een schets van hoe deze homepage eruit zou kunnen zien.

Een schets van hoe een homepage er uit moet zien.

Uitzonderingen

Niet elke website hoeft een product of dienst te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een magazine website met allemaal artikelen over verschillende onderwerpen. Juist op dit soort websites is het een goed idee om van elk onderwerp een beperkt aantal artikelen te laten zien op de homepage. Zo krijgt de bezoeker een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten aan content op jouw website. Zie het een beetje als een magazine cover die in de rekken bij de kiosk staat. Door de cover moet de klant overtuigd worden om het magazine te kopen. In het geval van een website moet de bezoeker door de homepage overtuigd worden om door te klikken.

Heb je nog vragen over wat je wel of niet op je homepage moet zetten? Stel deze dan hieronder in het commentaar en ik beantwoord ze zo snel mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Interessant artikel!

Reactie van Nick van Eldijk op 11 februari 2014

Beste,

Welke items zet ik op mijn eerste pagina en hoeveel pagina's mag ik best maken als het een persoonlijke website.

Mijn website gaat vooral over mijn interesses of hobby's in de elektronica, programmeren, webdesign, plc technieken kortom IT. Ook wil ik een cv plaatsen omdat ik deze pagina ook zou gebruiken om te zoeken naar een passende baan in de IT. Ik zou ook graag mijn interesse dans, yoga en pilates presenteren aan het publiek. Ik wil verder dat ik mijn website is beveiligd

Ik ben IT en heb leren websites te ontwerpen maar was dan puur in code (x)html, css, javascript, xml en dhtml

De vraag is nu :

1) Wat kan ik wel of niet op mijn persoonlijke homepage plaatsen?
2) Welke soort menu springt best bij het grote publiek ook doelgroepen die niet goed met internet overweg kunnen?

Reactie van Stephane op 8 oktober 2015

1) Probeer vooral de bezoeker te overtuigen waarom jij zo goed bent in 'x' of 'y'. Het heeft niet zoveel nut om te zeggen 'Ik ben goed in x en y' maar je moet juist laten weten aan de bezoeker waarom dat een meerwaarde voor hem/haar kan zijn. Dus 'Ik kan door middel van 'x' je helpen om 'z' te bereiken'. Daarnaast moet je dan referenties van klanten laten zien die dit bevestigen.
2) Probeer je menu zo simpel mogelijk te houden en laat duidelijk blijken dat bezoeker er op kan klikken (eigenlijk zoals het menu dat wij op deze website hanteren).

Reactie van Robert Roose op 12 oktober 2015

Hallo De heer Van Eldijk,

Ik zou graag een persoonlijke website maken. De website op zich maken kan ik maar de vraag is gewoon wat moet er in de menubalk staan, hoe maak ik de onderverdelingen qua grote titels en sub titels?
Mijn doel is om te solliciteren naar bedrijven en organisaties. Ik heb een professional bachelor elektronica ICT en wil al mijn domeinen die ik ken vanuit mijn studie, zelfstudie en interesses en hobby's naar voor brengen op mijn websites onder activiteiten (services), projecten dus dingen die ik heb gerealiseerd en gemaakt.

Dat is de inhoud dat ik zowat heb in grote lijnen:
=========================================
Ik heb de volgende grote domeinen :

- Software Development daar valt onder :
* programmeren van Console Applicaties,
* programmeren van Windows Applicaties,
* programmeren van DOS Applicaties
* Hier de programmeertalen opsommen?.

- Microcontroller Development :
* Programmeren van 8051 en PIC Controllers
* MikroC, MPLAB ASM
* VHDL Design and Development

- Automatisering Development :
* SIEMENS S7 PLC en interfaces
* Programmeren in Step 7 Professional
* Visualisatie met SCADA Software WinCC Flexible
* LabView

- Webdesign and Development :
* HTML v4.xx / v5.xx
* CSS 2.0 and CSS 3.0
* JavaScript, JQuery
* De Tools die ik gebruik zoals RLMP, RSD, WebBuilder 2015, MenuBuilder

- Electronic Development
* Analoge en Digitale ontwerpen
* Meettoestellen opnoemen die ik gebruik
* Projecten hier opsommen?
* CAD/CAM Design

Zet ik dat onder de menu kop "Services" en onder services het opsommen van de domeinen. Leg ik dan deze domeinen uit in subtitels waaronder bvb :
"Services" --> "Electronic Development" --> "Analoge ontwerpen" ???

Wat zet ik dan in de menubalk "Projects" deel ik dat dan ook in naar domein, en beschrijf ik dan in elk een sub domein waar ik dan een ontwerp toon met een figuur en de beschrijving?

Hoe kan ik best mijn eerste pagina ontwerpen, zet ik de domeinen de grote lijnen zoals "Services", "Projects" of beschrijf ik heel kort de domeinen waar ik dan doorverwijs naar een pagina waar ik het daarna uitleg?

Je ziet het moeilijkste is hoe deel ik mijn pagina in, zijn er regels hoe je dat best kunt aanpakken, ik denk werken van globaal naar meer structureel zoals het Top Down principe

Kan je mij daarin helpen?

Reactie van STEPHANE FONTEYNE op 20 april 2016

Ik zou me niet teveel bezig houden met de structuur van je website. Uiteindelijk draait het allemaal om de content. De meeste bezoekers zullen je website vinden via zoekmachines en zullen je menu structuur misschien wel nooit zien. Focus daarom meer op het maken van content dan het ordenen van je structuur. Lees voor meer handige tips mijn andere artikel: https://www.vaneldijk.nl/artikelen/seo-in-3-simpele-stappen

Reactie van Robert Roose op 26 april 2016

Beste men. van Eldijk,

Ik wil mijn internetpagina vernieuwen. Deze bestaat nu alleen uit mijn achtergrond en aanbod m.b.t. hedendaagse kunst.
Nu wil ik (deeltijd)ZZPer worden en zoveel mogelijk van mijn deskundigheid in de vorm van cursussen ed. aanbieden.
Mijn deskundigheid bestaat uit: kunst maken, onderwijs, coaching, communicatie. Nu wil ik een aanbod in mijn site van
1. coach trajecten en communicatie 2. cursussen en workshops schilderen voor volwassenen en kinderen 3. eigen werk; de galerie 4. opdrachten; wandschildering.
Hoe maak ik het haalbaar om deze diversiteit binnen een site te plaatsen? Heeft u een tip? Alvast bedankt.

Reactie van Ria Munsters op 28 januari 2017

Beste Ria, het antwoord dat Robert Roose (de auteur van dit artikel) geeft op de vorige vraag heeft ook raakvlakken met jouw vraag. Robert geeft hierin aan dat de structuur vaak voor de eigenaar van de website belangrijker is dan voor de bezoeker. De een zal iets willen weten over je achtergrond. De ander is op zoek naar een cursus. Zolang de bezoeker de content kan vinden die voor hem of haar belangrijk is, maakt de aard van deze verschillende content niet uit. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 30 januari 2017

beste thomas. Een heel mooi goed artikel van jou. Je gaf een voorbeeld over dat magazine, dat ze dan best artikelen van hun magazine op hun homepagina zetten. Ik verkoop online cursusboeken met een webshop... is het dan handig dat ik dan ook artikelen van mijn cursus op mijn home pagina zet?

Reactie van nancy op 4 oktober 2018