Overslaan en naar de inhoud gaan

Sendinblue: Voor mail die altijd aankomt

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 31 augustus 2022

Als de mail van je website niet altijd aankomt en of gezien wordt als spam, dan raad ik je aan om Sendinblue te bekijken.

De externe e-mail dienst van Sendinblue kun je koppelen aan jd website maar ook aan andere applicaties. Denk aan je website en een boekhoudsysteem maar je kunt er ook nieuwsbrieven mee versturen of aan marketing automation doen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt dat iemand automatisch een specifieke mail ontvangt na het downloaden van een brochure.

Een groot voordeel van Sendinblue ten opzichte van andere e-mail diensten is dat Sendinblue gevestigd is in Frankrijk en zich daarom moet houden aan strengere EU wetgeving. Een voordeel van Sendinblue ten opzichte van je eigen Office 356 e-mailserver is dat Sendinblue je de mogelijkheid biedt om inzicht te krijgen in het gebruikersgedrag van degene die jouw emails ontvangen. Zo kun je zien wie waarop klikt en kun je bijvoorbeeld de kwaliteit van je nieuwsbrieven verbeteren en krijg je inzicht of de mails die je verstuurt wel gelezen worden.

Sendinblue kan ook helpen met de volgende problemen:

  • De mail die je website verstuurt komt in een spamfilter terecht.
  • Je website kan geen mail versturen.
  • De mail vanaf je website heeft een gek verzendadres.
  • Je hebt het idee dat de website soms wel iets verstuurt en de andere keer niet.

Waarom komt de mail niet goed aan?

De bron van dit probleem ligt voornamelijk in de toename van spam. Mailservers hebben hierdoor betere spamfilters ontwikkeld en laten mails die niet van andere ‘echte’ mailservers afkomen, niet zomaar door.

Daarnaast zien hostingproviders dat hun webservers steeds vaker misbruikt worden om grote hoeveelheden spam te versturen; daarom beperken ze de mogelijkheden om te mailen vanaf een website of zetten ze soms de gehele mailservice uit.

Sendinblue biedt een oplossing. Het is een externe maildienst die je kunt koppelen aan je website zodat deze niet meer mailt met de webserver zelf, maar met de mailserver van Sendinblue.

Blijf op de hoogte en meld je aan op onze nieuwsbrief ( versturen we via ook Sendinblue )

Alternatieven

Heb je helemaal geen zin in weer een externe dienst of kan jouw organisatie niet betalen via creditcard? Dan zijn er een paar oplossingen, maar deze zijn lang niet zo makkelijk als het aanmaken en aan je website koppelen van een Sendinblue. Veelvoorkomende alternatieven die gebruikt worden zijn:

Mailen via je eigen mailserver

De meeste organisaties mailen via een Office 356 server. Deze is technisch gezien te gebruiken als mailserver van de website. Een organisatie betaalt meestal veel geld voor het opzetten, huren en beheren van een Office 356 server, dus waarom zou je een externe dienst als Sendinblue inschakelen?

Echter, in de praktijk zitten de beheerders van een Office 356 server niet te wachten op het ‘open’ zetten van de mailserver voor de website, en in bijna alle gevallen waarbij onze klanten deze route probeerden te bewandelen, werd het idee afgeschoten.

Een SPF-record aanmaken en richten op de webserver

Je kunt je webserver een betere ‘status’ geven, waardoor mailservers deze niet meer als een spammer ziet maar als een ‘echte’ mailserver. Je doet dit door een SPF-record toe te voegen aan jullie domein. Hiermee maak je als het ware kenbaar aan andere mailservers dat er naast jullie Office 356 server nog een server ( namelijk de webserver ) is die legitieme mails verstuurt onder jullie naam.

Omdat deze route meestal te technisch is wordt deze oplossing meestal niet ingezet. Heb je een ICT-er binnen je team, dan zou hij of zij je kunnen helpen met aanmaken van het SPF-record. Meer info hierover: https://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework

De voordelen van Sendinblue

De e-mails van je website komen aan. Dat is uiteraard het belangrijkst. Maar een ander bijkomend voordeel is dat je ook inzicht heb in de statistieken van de e-mails die je website verstuurt. Wanneer een gebruiker toch nog zou aangeven dat een mail niet aankomt, dan kun je precies zien wanneer deze mail gestuurd is, en waar naartoe.

Hoe koppel je Sendinblue aan je website?


Eerst maak je een account aan bij Sendinblue. Dit spreekt voor zich en de Sendinblue website helpt je door dit proces.

Maak je gebruik van Wordpress of Drupal?

Dan kun je een speciale Sendinblue-module of plug-in installeren.

Voor wordpress: https://www.sendinblue.com/plugins/wordpress/

Voor Drupal kun je gebruik maken van de SMTP module. Hiermee kun je elke externe e-mail server koppelen aan je website: https://www.drupal.org/project/smtp

Heb je nog nooit een module of plug-in geïnstalleerd? Laat dit dan over aan een professional. Trek je toch de stoute schoenen aan? Maak dan altijd vooraf een goede back-up van je website!

Heb je geen Drupal, Joomla of Wordpress, maar een ander CMS?

Dan kun je kijken of je ergens de SMTP-instellingen kunt aanpassen en de gegevens die je krijgt van Sendinblue na het aanmaken van je account, kunt invoeren. Daarnaast zijn er al tal van plugins om Sendinblue te koppelen: https://www.sendinblue.com/plugins/

Heb je vragen over Sendinblue of wil je dat wij jouw Drupal website koppelen aan Sendinblue. Neem dan contact met ons op.

Reacties

Hallo,

Zojuist las ik u artikel over sendgrid, wij gebruiken voor onze kassamodule met online afspraken en mails die vanuit de agenda worden gestuurd Sendgrid. Echter komen mails vaak in de SPAM terecht en komen wij geregeld op de blacklist van SPAMcop. We krijgen lastig antwoord van Sendgrid, wij gebruiken nu nog een gratis account heeft u ervaring hiermee en wellicht een oplossing?

Reactie van Arjan op 25 november 2016

Beste Arjan, dat is vervelend. Het doel van Sendgrid is natuurlijk om mails te versturen die juist wel aankomen. Op de vraag waarom dit is, kan alleen Sendgrid een antwoord geven. Misschien ligt het aan de inhoud van de mails, de bijlages of wordt er toch gebruik gemaakt van de eigen mailservers. Mijn ervaring is dat ze vrij snel antwoord geven, ook met een gratis account. Probeer anders op een andere manier support te vragen. Wat ik wel vreemd vindt is het feit dat jullie op de blacklist verschijnen bij SPAMcop wanneer jullie mailen met Sendgrid. Sendgrid zou dan zelf op de blacklist moeten verschijnen omdat Sendgrid degene is die uiteindelijk de e-mails verstuurd. Hopelijk kunnen ze snel helpen. Succes en groeten, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 29 november 2016

Sendgrid is pas een goede oplossing als je met een vast IP verzend... Zonder een vast IP adres ben je overgeleverd aan andere klanten van Sendgrid wat zij via die emailservers verzenden... het kan dan zijn dat alsnog jou email in de spambox van je klant ligt ??? Ik spreek uit ervaring....

Reactie van Marty Hermsen op 14 oktober 2017

Beste Marty, Sendgrid is er als e-mail service natuurlijk alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat hun shared e-mail servers niet als spam worden gezien. In de jaren dat wij Sendgrid gebruiken hebben we dit ook nog niet zien gebeuren. Wanneer e-mail verstuurd met Sendgrid alsnog in de spam filters terecht komt, dan zou ik de hulp vragen van de supportdesk van Sendgrid. Er is dan misschien iets in de e-mail die ervoor zorgt dat deze als spam wordt gemarkeerd of de koppeling met Sendgrid is niet optimaal ingesteld. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 19 oktober 2017

Beste Thomas,

Alweer enige tijd geleden maar hetgeen wat je nu schetst 'versturen via Sendgrid en dan toch in de spambak komen' daar gaat Sendgrid je niet bij helpen !!!! Alweer ervaring... Ik verstuur via Sendgrid naar een Outlook account en volgens de logs en gegevens van Sendgrid komt de email aan ! Ja dus aan bij Outlook maar wat er verder gebeurt is ook Sendgrid onduidelijk ????

Nou ik weet het wel... Het is bij Microsoft (Outlook, Hotmail of Live account) standaard dat elke ontvangen email SPAM is... Je moet een goede reputatie opbouwen, vasthouden en verhogen tot 99%. Althans dat waren de voorwaarden voorheen bij Microsoft maar die zijn uitgebreider geworden met hoe vaak, wat staat er in je mail (ze lezen dus mee) en zo zijn er nog meer voorwaarden.

Punt is dat elke bewoner op de planeet wel een hotmail of outlook account heeft... Is ook makkelijk want je bent niet te traceren !!!
Dus aan de ene kant houd Microsoft zijn eigen voorwaarden erop na over de ontvangst van email... en anderzijds zijn ze zeer slordig met het identificeren van hun vele (fake)klanten (emailadressen). Er worden zovele hotmail aliassen aangemaakt als dat ze verdwijnen !!! en laten die aliassen JOU nu als SPAM aangeven.... weg reputatie....weg alias, weg bedrijf !

Ik vind dit een groot minpunt van Microsoft, zo sterk zelfs dat ik overweeg om dit bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dan is er geen AVG/GPDR waar die jongens nog achter kunnen gaan staan ?

Reactie van Marty Hermsen op 11 oktober 2018

NLE gebruikt sendgrid. Maar je kunt ze niet beantwoorden. Je krijgt een Failure melding. Daar is Sendgrid dus goed voor.

Reactie van Piet Verzijde op 6 mei 2019

Hi Piet, dat is niet per se een functie van Sendgrid maar meer een instelling waar NLE voor kiest. Ze kunnen bv. ook een afzend adres kiezen waar ze wel mail op kunnen ontvangen. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 6 mei 2019

waarom zou je data van je klanten delen met een 3rd party?

uit mijn optiek zie ik dit als een extreme privacy schending en ik snap niet waarom bedrijven zich laten verleiden tot zo iets.
lachwekkend dat mensen dat niet begrijpen, Sendgrid hoef maar de handen open te houden en mensen gooien er van ales in.

waarom zou de mail van jouw website niet aankomen en die van sendgrid wel?
psychologisch probleem?

Sendgrid is toch de massieve spammer in dit geval?

Reactie van Marco op 24 oktober 2019

Dat doen we ( websites eigenaren ) aan de lopende band. We gebruiken vrijwel allemaal diensten zoals Google Analytics, Google's Search Console, Mailchimp, Cloudflare, Campaign Monitor, Hotjar, etc. die toegang krijgen tot gegevens van onze bezoekers. Al zijn deze gegevens steeds meer geanonimiseerd en bestaan ze vaak alleen uit navigatiegeschiedenis of een e-mail adres moet je zeker kritisch blijven of er geen partijen bij zitten die hier misbruik van maken.

De mails van Sendgrid komen aan vanwege de techniek die Sendgrid gebruikt. Ze zorgen ervoor dat hun mailservers niet op spam lijsten komen, dat er geen spam wordt verstuurd via Sendgrid en dat de manier waarop de mail wordt verstuurd veilig en betrouwbaar is. Alleen op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat de kans groter is dat mailservers de mail van Sendgrid wel accepteert dan van een webserver. 

Gr,
Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 31 oktober 2019

tijdje terug een test gedaan met 250 (eigen) email adressen. Na ingeven en opmaak van de test email gebeurde er niets. Later geprobeerd in te loggen, krijg ik een melding dat mijn account is geblokkeerd. Via email gevraagd naar de reden, krijg ik het antwoord, dat de ToS zijn overtreden en dat de beslissing definitief is. Op mijn vraag dat ik dan wel graag bewijs wil dat ze mijn gegevens en de 250 mailadressen wegens GPDR hebben verwijderd, krijg ik geen antwoord. Onder de 250 email adressen zitten ook 3 honeypot adressen. Deze hebben nog niets binnen gekregen. Ik heb Sendgrid echter wel gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens.

Reactie van Roger op 11 december 2019

ik maak een gratis account aan op www.sendgrid.com , de e-mail van Sendgrid met titel 'Welcome to SendGrid! Confirm Your Email' komt bij in de SPAM (hotmail) , toch erg vreemd ?

Reactie van Sepp van de Manakker op 21 december 2019

Mails van sendgrid worden door onze mailserver vrijwel altijd aangemerkt als spam of komen niet eens aan omdat de servers van sendgrid zelf op basis van ip adres wereldwijd zijn aangemerkt als "spammers". Onze eigen policy is dat we geen verbindingen toestaan van mailservers die als spammers zijn aangemerkt. Dat wil zeggen dat de mails dus niet eens kunnen worden afgeleverd, en ook niet in de spamfolder komen.

Er hoeft feitelijk maar één klant van sendgrid de dienst te gebruiken voor het versturen van spam om het voor alle anderen te verpesten. Gezien de wereldwijde online samenwerking voor abuse registratie zijn dit soort maildiensten voor marketing nagenoeg onbruikbaar geworden. Of je moet accepteren dat hooguit 10% van je mails daadwerkelijk aankomen.

Reactie van Pieter op 22 september 2020

Het lijkt me goed om bij dit artikel te vermelden dat de diensten van Sendgrid officieel niet meer onder de GDPR/AVG vallen, doordat op 16 juli 2020 het Privacy Shield ongeldig werd verklaard.

Reactie van Guido op 25 januari 2021