Overslaan en naar de inhoud gaan

Drupal is net Technisch Lego, Joomla en Wordpress zijn net Duplo

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 29 september 2022

Drupal, Joomla en Wordpress kunnen stuk voor stuk uitgebreid worden met talloze functies die door mensen uit de community zelf zijn gebouwd. De manier waarop deze plugins zijn opgebouwd is één van grote de verschillen tussen Drupal en andere CMS systemen. Om dit verschil te verduidelijken gebruik ik vaak een analogie waarbij ik Drupal vergelijk met Technisch lego en Joomla of Wordpress met Duplo.

P.S In de wereld van Joomla noem je de genoemde uitbreidingen extensions, bij Wordpress praat je over plugins en in het geval van Drupal spreek je over modules (voor het gemak gooi ik in het verloop van dit artikel al deze termen onder de noemer plugins)

Plugins

Plugins gemaakt door derden bieden de mogelijkheid om extra functionaliteiten toe te voegen aan een CMS. Denk hierbij aan een formulier, fotoalbum of social bookmarking plugins.

Drupal, Joomla en Wordpress hebben allen ongeveer 10.000 plugins. Het grote verschil zit in de aard van de plugins en de uitwerking hiervan. Bij Joomla en Wordpress zijn de plugins op zich zelf staande applicaties, terwijl bij Drupal de plugins bestaan uit kleine onderdelen die naast Drupal zelf vaak ook samenwerken met andere plugins.

In die zin werkt Drupal net als technisch Lego waarbij je met verschillende een aantal kleine stukjes een onderdeel kan maken. Het kost je meer tijd om de juiste stukjes te vinden maar uiteindelijk doet dt extra onderdeel precies wat je wilt. Als je de vergelijking doortrekt, dan zijn de plugins van Joomla en Wordpress meer als kant en klare Duplo stenen. Je hebt geen invloed op hoe dit extra onderdeel precies werkt maar het zit er wel met één handeling in.

Een Fotoalbum maken

Als we als voorbeeld een fotoalbum nemen dan zie je direct de verschillen. Wanneer je een fotoalbum tussen de plugins van Drupal zoekt, dan vind je deze niet. Terwijl er bij Joomla en Wordpress plugins zo’n 50 zijn. Allemaal met verschillende opties, interfaces en instellingen. Wil je een fotoalbum in Drupal dan zul je op zoek moeten gaan naar de missende stukjes om Drupal meer opties te geven. Wil je meerdere plaatjes tegelijk uploaden? Dan moet je op zoek naar een multi-upload module. De foto’s weergeven in een lightbox? Daar heb je een lightbox module voor. Of wanneer je de foto’s in een slideshow wilt laten zien? Dan heb je... je raadt het al... hier een module voor nodig.

Ingewikkeld?

Hobbyisten kunnen door deze losse module structuur van Drupal niet in één keer een fotoalbum toevoegen, en roepen snel dat Drupal te ingewikkeld is. Hierdoor kan het idee ontstaan dat Drupal ook ingewikkeld is in het beheren en plaatsen van content. Maar omdat Drupal zo aanpasbaar is, is het CMS gedeelte extra simpel te maken. Denk aan een hijskraan gemaakt van Technisch Lego, het maken ervan was misschien ingewikkeld maar de hijskraan bedienen is een kwestie van het drukken op een pompje.

Op de hoogte blijven van internet ontwikkelen? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Conclusie

Ben je veeleisend en perfectionistisch? Dan is Drupal de beste keuze. Net als Technisch lego biedt het je oneindig meer opties dan Duplo. Is een kort ontwikkeltraject belangrijker en ben je snel tevreden met de functionaliteit die een 3rd party plugin biedt? Dan zijn Joomla en Wordpress betere opties.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Is het zo dat Drupal ook sneller 'traag' kan worden door het zelf aanpassen van het systeem? En hoe makkelijk is het systeem aan te passen voor een gemiddelde PHP-er?
tot slot... Wat als er een nieuwe versie uit komt van Drupal en ik wil mijn systeem updaten, kan ik mijn aanpassingen dan behouden?
Ik wil een cms bouwen voor een website die vrijwel helemaal beheerd moet kunnen worden, met een slider, aanpasbare menuitems, een contactformulier en nog een aantal elementen in sidebars etc.
Ik begin te geloven dat drupal hier wel goed voor kan zijn...

Reactie van Jason van der Zeeuw op 13 november 2012

Hi Jason, Drupal kan wel trager worden wanneer je hier meer inbouwt. Meer velden bijvoorbeeld bij een content type zorgt ervoor dat een overzichts-pagina van dit content type zwaarder is om te laden. De PHP code aanpassen van Drupal is in onze ogen niet nodig en niet wenselijk. Je gaat zoals je zelf al aangeeft in de knel zitten met toekomstige updates en maakt het systeem onstabiel. Drupal bezit zoveel opties vanuit de core en door combinaties te maken met 3rd party modules is zo ontzettend veel mogelijk, dat je goed bij jezelf moet afvragen waarom je de bron code van Drupal zou aanpassen. De website die je schetst is prima te maken met Drupal met de toevoeging van een paar modules. Hiervoor is geen enkele PHP kennis nodig.

Reactie van Thomas van Eldijk op 12 november 2015

als wordpress gebruiker ben ik onderzoek aan het doen naar drupal. Zijn er overzichten met de meest gebruikte drupal modules? Frans.

Reactie van Anoniem op 26 maart 2021

Hi Frans, op Drupal.org kun je alle modules vinden en daar staan de modules gesorteerd op aantal installaties. https://www.drupal.org/project/project_module
Dat geeft dus meteen een goed beeld van de modules die je kunt overwegen.

Handige functie van dit overzicht is dat je kunt filteren op Drupal versie. Sommige modules voor Drupal 7 die iedereen altijd nodig had zijn nu onderdeel van de core van Drupal 8.

Verder heeft mijn collega Thomas Krooshof een artikel geschreven over de modules die wij vrijwel altijd gebruiken: https://www.vaneldijk.nl/artikelen/11-onmisbare-drupal-modules

Reactie van Thomas van Eldijk op 7 april 2021