12# Sterke titels
Een goede titel wordt bij veel CMS-en gebruikt om de URL, de page title en de H1 uit op te bouwen. Zoals je misschien bij bovenstaande SEO-checks hebt kunnen lezen zijn deze uitermate belangrijk. Naast de plaatsing in de zoekresultaten, zorgt een sterke titel ook voor een klik van de bezoeker. Dit verhoogt de CTR (Click Through Rate) wat op zijn beurt de plaats in de rankings verhoogt. Bij het bedenken van je titel moet je daarom goed nadenken over zowel het toevoegen van essentiële zoekwoorden als het overtuigen van de bezoeker om op jouw pagina te klikken in plaats van op die van de concurrenten.
Maar maak ik dan geen clickbait titels? Met clickbait maak je de titel overdreven sensationeel terwijl je dit niet waarmaakt met de content die je de bezoeker voorschotelt. Dit werkt vooral goed op social media omdat Google ook kijkt naar wat er na de klik gebeurt. Wil je hier meer hulp bij het creëren van sterke titels? Lees dan ook: 8 tips voor de perfecte titels
13# Geen broken links
Links richting interne of externe URL’s die het niet meer doen noemen we ‘broken links’. Of deze slecht zijn voor de vindbaarheid is niet bewezen maar veel SEO-experts zijn het er wel over eens dat de kans erg groot is dat kapotte links een slechte invloed hebben op de reputatie van je website.
Probeer ze daarom te voorkomen door je interne links goed te structureren, een plug-in of module te gebruiken die de links automatisch aanmaakt. Wil je controleren of jouw website broken links heeft? Bezoek dan brokenlinkcheck.com
14# Inbound links
Dit zijn links vanaf externe websites richting jouw website. Dit was in de begintijd van Google een hele belangrijke factor. De zogenaamde pagerank die een pagina kreeg werd berekend aan de hand van de rank van de pagina’s die hier naar linkten. Het duurde niet lang of je kon links kopen richting jouw pagina’s waardoor de waarde van dit systeem afbrokkelende. Inmiddels is pagerank verleden tijd maar blijven inbound, of backlinks zoals ze soms ook genoemd worden, een belangrijke factor.
Hoe kom je aan inbound links? Maak content die interessant is om naar te linken. Met name als de content voor een langere tijd goed blijft, is dit interessant. Een onderzoek, een vergelijking of een handige checklist...
Natuurlijk scoort grappige of uitdagende content beter op social media, maar het aantal bezoekers en de impact die dit voor je SEO heeft is tijdelijk.
15# Kwalitatieve outbound links
Dit zijn links op jouw pagina’s richting externe websites. Wees hier niet té behoudend mee. Vaak hoor ik van onze opdrachtgevers dat ze deze liever niet plaatsen uit angst de bezoeker kwijt te raken. Natuurlijk kan dat gebeuren maar besef dat dit altijd kan gebeuren. Op het internet heeft de bezoeker de controle en zul je deze moeten overtuigen. Eén van die manieren is door je content te verrijken met links naar bronnen die jouw claims of content bevestigen.
Kijk wel goed naar de kwaliteit van de website waar je naar linkt. De kans is groot dat Google jouw website hoger inschat als de links die je plaatst richting kwalitatief hoogstaande websites gaan.
16# Genoeg Interne links
Deze zijn belangrijk omdat je de bezoeker attendeert op andere content binnen je website. Klikt een bezoeker hierop dan is dit niet alleen goed omdat deze meer content van je leest, je laat het door de klik die de bezoeker maakt ook weten aan Google. User metrics zoals de bouncerate worden door de initiële pagina met interne links verlaagd.
17# Duplicate content verwijderen
Duplicate content is niet direct schadelijk voor de vindbaarheid van je website. Indirect zorgt het er wel voor dat er minder unieke content op je website staat en dat bevorderd de vindbaarheid niet.
Dus probeer duplicate content waar kan te vermijden. Dit kan door kritisch te kijken naar je teksten en deze zo uniek mogelijk te maken. Duplicate content ontstaat vaak bij overzichtspagina’s voor diensten, producten, evenementen of artikelen.
Google zal in veel gevallen deze overzichtspagina’s niet hoog waarderen in de zoekresultaten omdat de content die getoond wordt vaak al gebruikt wordt op uiteindelijke pagina’s van de diensten, producten, evenementen of artikelen. Op zich is dit geen ramp zolang je begrijpt dat deze pagina’s geen instappagina’s zullen zijn voor een groot aantal van je bezoekers.
Wil je meer weten over duplicate content? Lees dan ook: Is duplicate content schadelijk?
18# Alt-teksten
De alt-tekst is een tekst die vroeger werd getoond wanneer een plaatje geladen werd. Nu wordt de alt-tekst gebruikt door screenreaders. Dit zijn browsers die in plaats van je website te tonen, deze voorlezen. Zo kunnen ook mensen die blind of slechtziend zijn websites bezoeken. Als we geen alt-tekst invoeren, dan leest de screenreader de bestandsnaam van de afbeelding voor. Heel fijn als dat DCM_87923879_2018.jpg is.
Zoekmachines gebruiken de alt-tekst op twee manieren. Ze leggen een database aan van afbeeldingen (denk aan Google images) en ze leren meer over de context van de afbeelding op jouw website.
Dus doe jezelf, slechtzienden en blinden een plezier en vul de alt-tekst altijd in. Je kunt simpelweg een beschrijving geven van wat er op de afbeelding wordt getoond.
19# Overzichtelijk webdesign
Een goed webdesign zorgt niet direct voor een sprong in je positie binnen de zoekresultaten. Maar het heeft een impact op verschillende factoren die elk wel bepalend zijn voor je positie. Uit onderzoek blijkt dat een overzichtelijk webdesign wat goed leesbaar is zorgt voor een website waar bezoekers meer vertrouwen in hebben en langer blijven om de content te bekijken. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook: Zorgt een goed webdesign voor betere SEO?
20# Contactgegevens
Voor Google is het lastig om te verifiëren of de content die getoond wordt van een betrouwbare bron komt. Eén van de manieren om dit te bevestigen is het kijken naar een fysiek adres op de website. Louche websites plaatsen die over het algemeen niet en zo kun je deze er makkelijk uitfilteren. Searchengineland.com een bekende website voor SEO experts concludeert:
In conclusion, putting a real world verifiable address on your website appears to increase its chances of looking more algorithmically trustworthy to Google
Tip: Plaats je adres in de footer van je website. Zo wordt deze op elke pagina getoond. Goed voor je vindbaarheid en praktisch voor je bezoekers.
21# Zorg voor correcte spelling
Google begrijpt onze taal steeds beter en kan ook steeds beter fouten traceren. Dat merk je als je de afgelopen jaren met Google Docs hebt gewerkt. De spellingcontrole wordt steeds beter.
Het is niet 100% zeker dat Google je positie degradeert wanneer je te veel spelfouten maakt maar Bing (die andere zoekmachine) heeft in 2014 verklaard dit wel te doen. Ik zou daarom het zekere voor het onzekere nemen en de spelling van je teksten goed nakijken. Al is het maar omdat je daarmee een betere indruk maakt op je bezoekers.
Conclusie
Dat was hem, de ultieme SEO-checklist. Hopelijk heb je jouw website met deze lijst op een aantal punten kunnen verbeteren. Mocht je vragen hebben over een van de SEO-checks? Dan kun je deze stellen via het reactiegedeelte onderaan deze pagina.
De ultieme SEO-checklist is een lijst van factoren die te verdelen is in technische SEO-optimalisaties, contentgerelateerde factoren en de hosting van je website. Natuurlijk hadden we in dit artikel nog meer dan 21 factoren kunnen noemen, maar de factoren moeten aantoonbaar werken. Van de factoren op deze checklist heeft Google bevestigd dat het algoritme hier naar kijkt of hebben gerenommeerde SEO-experts aangeven dat ze echt effect hebben.