Overslaan en naar de inhoud gaan

De 3 belangrijkste functies van Google's Search Console

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 18 februari 2022

Er zijn veel website beheerders die nog niet afweten van het bestaan van de Google's Search Console, ook wel bekend als Webmaster Tools zoals het voorheen heette.

Hoog tijd voor een introductie, want met de Google's Search Console zorg je voor een goed geoliede website die beloond wordt door Google met een hogere positie in de zoekresultaten. In dit artikel bespreek ik de drie belangrijkste functies van de Search Console.

Intro: Wat is de Search Console?

Google heeft de Search Console in het leven geroepen met als doel om webmasters betere websites te laten maken. Met de Search Console kun je diverse statistieken bekijken, die voortkomen uit het bezoek die de Google bot aan jouw website brengt en de verwijzingen die Google maakt naar jouw website in de zoekresultaten van Google.

Om toegang te krijgen tot de Search Console ga je naar https://www.google.com/webmasters/tools en meld je je aan met een Google account (vanuit praktisch oogpunt is het handig om dezelfde Google account te gebruiken als voor je Google Analytics en/of Google Adwords).

Na aanmelding moet je bewijzen dat je echt de webmaster bent van je website door een metatag toe te voegen aan jouw website of door een bestandje via de ftp client bij je website te plaatsen. Google gaat er vanuit dat als je dit niet kan, je ook niet de webmaster van je website bent.

1. Dode links en 404 errors

In Google Webmaster Tools kunt je bijhouden of bezoekers op pagina's terecht komen die niet meer bestaan op jouw website. Dit noemen we 404 errors. Het kan zijn dat je hier intern vanaf je eigen website naar toe linkt. Dan is het zaak om de link ook aan te passen. Het kan zijn dat een externe website of Google linkt naar een niet bestaande pagina. De oplossing is dan "redirecten".

Screenshot van de Google Search Console en het crawlfouten gedeelte. Handig om je 404 errors bij te houden.
Een overzicht van niet gevonden urls in de Search Console. De zogenaamde 404 errors.

Redirecten is het verkeer dat binnenkomt op de verkeerde pagina verwijzen naar de goede pagina. Een website die veel 404 errors geeft is volgens Google niet in orde. Wanneer Google in de gaten krijgt dat een website veel 404 errors geeft zal het de website lager plaatsen in de zoekresultaten of op den duur helemaal niet meer tonen.

Stel dat je het artikel of de informatie helemaal niet meer wil aanbieden, dan is het helemaal niet erg om gewoon de bezoeker en Google uit te laten komen op je 404 pagina. Daar is deze immers voor bedoeld. Leer meer over 404's pagina's in dit artikel: Hoe ziet de ideale 404 pagina eruit?

2 De XML sitemap

Google kan een pagina waar naar gelinkt wordt zeer goed indexeren. Door deze links te volgen (dit heet crawlen) kan Google deze pagina's indexeren. Een website kan echter pagina's bevatten, waar niet direct op de homepage of in het menu naar gelinkt wordt. Deze pagina's worden dan ook minder goed geïndexeerd door Google. De oplossing hiervoor is om een sitemap toe te voegen binnen de Google Search Console.

Koppel je sitemap aan de Google Search Console voor een betere indexering van al je content.
Koppel je sitemap aan de Google Search Console voor een betere indexering van al je content.

Door de locatie van deze xml door te geven aan Google Webmaster Tools, zal Google voortaan deze xml doornemen. Dit scheelt Google het doorspitten van je website en geeft Google een nog completer beeld. De beloning hiervoor is dan ook een betere positie in de zoekresultaten van Google.

3 Click Through Ratio

Binnen Google Analytics zien we wat bezoekers doen op onze website. Hoe lang ze op een pagina aanwezig zijn, waar ze op klikken, etc. Wat we niet in Google Analytics kunnen zien is wat er voor het bezoek is gebeurd.

Waar heeft de bezoeker op gezocht? Welk url kwam naar voren? En klikte de bezoeker op onze pagina in het zoekresultaat?

Deze informatie is wel in te zien in de Search Console. Je kunt van jouw website een overzicht krijgen van de zoekwoorden die men invoert, welke url's hierbij worden getoond en wat de click through rate (CTR) hiervan is.

Screenshot van je CTR in de Search Console
In dit overzicht zie je hoeveel mensen klikken op jouw vertoonde pagina's in Google.

Hoe beter je CTR hoe groter de kans is dat Google je url vaker zal gaat tonen. Een pakkende titel en een sterke metadescription kunnen degene die iets zoekt overhalen om op jouw pagina te klikken.

Uiteraard zijn er nog meer functies in de Search Console te vinden maar deze drie, de 404 pagina's, XML sitemap en het CTR overzicht zijn onmisbaar en de belangrijkste om je als website beheerder op te richten.

Heb je vragen over de Search Console? Ik lees en beantwoord ze graag hieronder in het reactie gedeelte.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Hey bedankt voor deze nuttige post, erg hulpzaam!

Reactie van Ben Lashhab op 30 augustus 2010

Ik wil al een tijdje zelf een paar simpele websites maken of een paar websites laten maken, gewoon om wat te vertellen over mijn hobby's en mijn familie. Google Webmaster Tools klinkt erg handig, vooral omdat je al die dode links en 404-pagina's kunt verwijderen. Ik vroeg mij alleen af of het voor zo'n simpele site niet teveel werk is, in principe is het alleen voor vrienden en familie. Wat denken jullie? https://www.dtg.nl/producten/websiteservices/website.aspx

Reactie van Roy Winklaar op 22 december 2015

Beste Roy, het product van DTG is volgens mij vooral geschikt voor beginnende ondernemers, die snel een website willen hebben en waar ze weinig omkijken naar willen hebben. De prijs van 22,- per maand lijkt mij wat veel voor een website voor vrienden / familie. De hosting van een website wordt steeds goedkoper, er zijn al partijen die voor een paar euro per jaar een website aanbieden. Ik zou daar naar kijken. Een simpele Wordpress, Joomla of Drupal website is dan meer dan voldoende. en kost je verder geen licentie kosten. Enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je de website geregeld een update geeft. Dat is een voordeel van DTG, daar hoeft dit niet en zit dit verwerkt in de maandelijkse vergoeding.

Reactie van Thomas van Eldijk op 4 januari 2016

Fijn artikel, dank je! Kun je op deze manier ook webpagina's controleren die binnen het geregistreerde deel van Joomla vallen? Het gaat mij niet per se om Google, maar meer om tijdens ghet onderhoud ook te kunnen controleren of binnen de website dode links zijn.
Elke tip is welkom.

Reactie van Heleen van Egmond op 5 januari 2016

Hi Heleen, voor Wordpress en Drupal zijn er plugins die bij het bewerken van je content aangeven of er foutieve links in je content aanwezig is. Voor Joomla is zo'n plugin (voor zover ik kan nagaan) er helaas niet meer. Je kunt dus eigenlijk alleen afgaan op je 404 errors en deze zo goed mogelijk redirecten. Hiermee vang je foute links richting je eigen content af. Externe links kun je op die manier niet verbeteren. Die kun je, met niet publieke content, dus eigenlijk alleen met de hand controleren.

Reactie van Thomas van Eldijk op 11 januari 2016

Hallo Thomas, dank je voor je reactie. Ik was er al een beetje bang voor. Nu weet ik in ieder geval dat ik niet verder hoef te zoeken. Goed om te weten dat Wordpress wel een plugin daarvoor heeft.

Reactie van Heleen op 12 januari 2016