5 redenen om over te stappen naar Drupal

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 4 januari 2024 8 Reacties

Voor degene die Drupal nog niet kennen. Achter de "grappige" naam, die afgeleidt is van het Nederlandse woord "druppel" ( de originele ontwikkelaars zijn Belgisch ), schuilt een systeem dat zeer krachtig is en vaste en groeiende kern van ontwikkelaars/fans om zich heen schaard. Ook grote organisaties kiezen steeds meer voor Drupal. Zo zijn de websites van Sony, Warner Brothers, Ahold, Het witte huis en de tweede kamer ontwikkeld op basis van Drupal. In Nederland begint de populariteit nu echt pas. In de VS en UK is dit al veel langer en werken de dr grootste Internetbureau's met Drupal. Wij gebruiken Drupal met name voor het ontwerpen en ontwikkelen van community, Intranet en extranet websites. Websites met veel gebruikers, rollen en rechten. Ook websites met veel of complexe content zijn perfect te ontwikkelen op basis van Drupal. Dit zijn enkele redenen waarom dat Drupal zo goed is:

Reden 1 - Drupal is veiliger

Drupal is veiliger dan Joomla. Althans dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door HP Security eind 2010. Hieruit wordt duidelijk dat er niet veel verschil zit tussen Wordpress, Drupal of Joomla als je kijkt naar het CMS zelf. Het grote verschil wordt gemaakt door de 3rd party plugins. Bij Drupal is de controle op de werking van plugins strenger. Ten eerste door strengere richtlijnen van de community die, in tegenstelling tot Joomla, vooral gericht zijn op kwaliteit. Ten tweede wordt het verschil gemaakt door de community zelf: deze bestaat voor een groot gedeelte uit ontwikkelaars en programmeurs en kunnen dus goed bepalen of een plugin qua werking veilig is of niet.

Reden 2 - Drupal kan meer

Direct na de installatie is Drupal “out of the box” al erg krachtig. Het bevat een CCK (content creation kit), Taxonomy en een uitgebreid usermanagement. Dus: alles wat je van een goed CMS verwacht en meer. De kracht zit hem echter meer in de plugins. Deze opereren anders dan bij een CMS als Joomla of Wordpress, waarbij een plugin meer een kant en klare oplossing is.

Neem bijvoorbeeld een foto album. Voor Joomla zijn hier +/- 60 plug-and-play oplossingen die na installatie direct werken en alleen wat configuratie vereisen. Bij Drupal werkt dit anders. Omdat Drupal met het CCK systeem “rijke” content kan maken, kun je foto's direct in het CMS intergreren door een content type "foto's" te definieren. Je kunt extra velden toevoegen zoals "naam", "locatie" of "beschrijving". Ook kun je aangeven of men een rating mag geven of commentaar. Vervolgens moet je op zoek naar een plugin die de grote versie van de foto laat zien, bij voorkeur in een lightbox. Je hebt weer een losse plugin nodig die foto’s kan uploaden voor de eindgebruiker en daarna bijvoorbeeld nog een plugin die meerdere bestanden tegelijkertijd kan uploaden. In feite creëer je zo zelf je eigen foto album systeem binnen het CMS. Hierdoor heb je meer controle over de functionaliteit, je loopt minder snel tegen een grens aan en zit je niet met overbodige toeters en bellen die je niet gebruikt.

Reden 3 - Drupal is flexibeler met content

Content beheren is de hoofdtaak van een CMS. En met een CMS met duizenden artikelen is het belangrijk om deze goed te kunnen indelen en classificeren. Binnen Drupal bestaat de taxonomy module waarbinnen je content kan labelen. Hiervoor kun je “vocabularies” opzetten welke bestaan uit tags, metatags of categories. Uiteraard blijft het hier binnen Drupal niet bij en zijn er diverse plugins die deze functionaliteit nog verder uitbreiden. Je kunt het hierdoor zo complex maken als je zelf wilt, wat als voordeel heeft dat je niet tegen een beperking aan loopt.

Reden 4 - Drupal is sneller

Zoals deze benchmark test laat zien kan Drupal meer queries aan en gebruikt het minder geheugen dan Wordpress en Joomla. Natuurlijk maakt het gebruik van plugins erg veel uit. Een groot voordeel van Drupal ten opzichte van Joomla en Wordpress is dat er veel mogelijkheden zijn om het aantal queries te verminderen. Ook zijn er door de professionelere sfeer en community die rondom Drupal hangt meer mogelijkheden. Zo zijn er koppelingen met Memcached, een applicatie die de caching in het interne werkgeheugen doet. Of zijn er aparte variaties van Drupal zoals Varnish voor nog betere prestaties.

Reden 5 - Drupal is goed in user management

Heb je gebruikers op je website die inloggen en vervolgens iets kunnen doen? Dan kun je met Drupal zonder extra plugins, dus “out of the box” groepen maken van users, user roles definiëren en alles tot in de details bepalen. Ideaal voor een community, Intranet of Extranet website. Natuurlijk kom je met Joomla en een plugin zoals JomSocial of Community Builder een heel eind. Maar als je iets wil dat niet kan met deze plugins, dan houdt het over het algemeen op.

Meer inzichten over Drupal