Vier leugens over Drupal

Door Robert RooseBijgewerkt op 8 mei 2024 1 Reactie

In gesprekken met (potentiële) klanten hoor ik de raarste dingen over Drupal voorbij komen. Drupal zou namelijk niet snel, niet makkelijk, niet mooi en niet vindbaar zijn. Nonsens!

Drupal is niet snel!

"Drupal? Dat is toch heel erg sloom?". Nee, wanneer je alles goed instelt kun je Drupal bliksemsnel maken. Een goed voorbeeld is onze eigen website. Onze website laadt namelijk binnen 500 milliseconden. Zoals ik in een ander artikel aangeef moet je mikken op een snelheid van onder de 1000 milliseconden. Wanneer je website binnen deze tijd geladen wordt voelt het voor de bezoeker alsof de website er in één keer staat.

Niet elke Drupal website is out of the box zo snel als die van ons. Je moet namelijk handig gebruik maken van cache. Daarnaast moet je ook erg opletten met wat voor een scripts je installeert op je website. Een Facebook like box en een Twitter feed zijn twee goede voorbeelden van scripts die je website aanzienlijk slomer maken. Bedenk dus goed of je ze echt nodig hebt.. Dit staat echter los van Drupal. Als je een Facebook like box op een Wordpress website plaatst heb je hetzelfde probleem.

Een Drupal website is zo snel (of sloom) als dat je hem zelf maakt.

Drupal is niet makkelijk!

Het klopt dat Drupal complex kan zijn. Het opzetten van een goede Drupal website vereist voornamelijk veel ervaring en kennis van de beschikbare modules. Het invoeren en bijhouden van content is echter makkelijk. Wanneer een Drupal website in de basis goed opgezet is, is het onderhouden van de website een fluitje van een cent. Met een goede WYSIWYG editor (zoals CKEditor) is het vrijwel identiek aan de mogelijkheden die Wordpress biedt.

Het opzetten van een Drupal website is moeilijk, het onderhouden (plaatsen en bewerken van content) van een Drupal website is dat niet.

Drupal is niet mooi!

Op het gebied van uiterlijk vertoon wordt Drupal vaak vergeleken met Wordpress. Drupal websites zouden lelijk zijn en Wordpress websites juist mooi. Net zoals bij mensen zegt het uiterlijk niet zoveel over het innerlijk. Oftewel, de onderliggende structuur van Drupal heeft niks te maken met de uiterlijk van de website die gemaakt wordt met Drupal. Net zoals Wordpress genereert Drupal pagina's bestaande uit HTML. Door middel van stylesheets kunnen web designers bepalen hoe deze HTML er uit komt te zien. Als een Drupal website er lelijk uit ziet dan is dat het falen van de web designer en niet een tekortkoming van Drupal. Je kan namelijk ook hele lelijke Wordpress websites maken.

Kijk voor mooie Drupal websites eens naar ons portfolio

Of een Drupal website mooi of lelijk is wordt bepaald door de kwaliteit van de web designer en heeft niks te maken met de technologie van Drupal.

Drupal is niet vindbaar!

Drupal biedt de perfecte tools om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Je kan namelijk gratis modules installeren waarmee je je website klaar kan stomen voor de bots van Google, Yahoo, Bing en andere zoekmachines. Thomas heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven waarin hij uitlegt hoe je dit voor elkaar bokst.

Volg je de tips van Thomas dan zal je Drupal website net zo (en misschien nog wel beter) vindbaar zijn als elke andere website.

Heb je zelf nog rare vooroordelen over Drupal gehoord? Deel ze met mij in het commentaar en ik zal ze net zo hard ontkrachten.

Meer inzichten over Drupal