De komst van nieuwe topleveldomeinen

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 11 oktober 2024
5

Dit jaar komen er ongeveer 1000 nieuwe topleveldomeinen bij. Een topleveldomein is het laatste stukje in een domeinnaam. Bij onze website (www.vaneldijk.nl) is dat .nl. Deze topleveldomeinen worden beheerd door de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) en is formeel gezien onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Handel. De ICANN beheert geen domeinnamen maar kan wel bepalen of er nieuwe topleveldomeinen aangemaakt mogen worden. Door een beslissing van de ICANN is het sinds 2011 mogelijk een eigen topleveldomein te registreren. Hierdoor zal de markt in 2014 overspoelt worden met nieuwe topleveldomeinen.

Nieuwe topleveldomeinen

Begin februari werden er al een paar nieuwe topleveldomeinen gelanceerd. Het is nu mogelijk om domeinnamen te registreren die eindigen met:

Om er maar een paar te noemen. Deze topleveldomeinen zijn van het bedrijf 'Donuts' dat speciaal is opgericht in 2011 om geld te verdienen met topleveldomeinen. Donuts heeft ervoor gezorgd dat iedereen domeinen kan registreren met deze extensies.

Ook andere partijen zijn druk bezig met het claimen van topleveldomains zo probeert Google 101 nieuwe topleveldomeinen te bemachtigen en is Amazon in de running voor 76 nieuwe extensies. Wanneer je een topleveldomein in je bezit hebt mag je zelf bepalen wie domeinnamen met deze extensie mag aanvragen.

Door het jaar heen zullen er golven van nieuwe topleveldomeinen beschikbaar komen. Enkele interessante opties zijn lokale topleveldomeinen zoals:

Wanneer de laatste vier topleveldomeinen precies live gaan is nog niet bekend, maar je kan ze wel alvast reserveren.

Andere extensies die ook in de smaak gaan vallen zijn:

Waarom deze nieuwe topleveldomeinen?

Aan de ene kant is het een geld kwestie. Deze nieuwe topleveldomeinen kunnen een nieuwe goudkoorts veroorzaken. In de beginjaren van het internet werden de .com domeinen voor flinke geldbedragen verhandeld. Investeerders hopen dat hetzelfde gaat gebeuren met de nieuwe topleveldomeinen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 3.202 anderen onze nieuwste artikelen.

Aan de andere kant is het gewoon een gebrek aan ruimte. Alle goede .com domeinen zijn op. Je moet steeds gekkere namen verzinnen om tot een .com domein te komen dat nog niet bezet is. Met de komst van nieuwe topleveldomeinen heb je meer keus. Je hoeft niet per se voor de .com te gaan maar kan ook kiezen voor een topleveldomein die te maken heeft met de branche waarin je actief bent. Als je een webshop voor kinderkleding hebt kun je ook kiezen voor de .clothing extensie.

Wanneer moet ik domeinnamen deze nieuwe extensies claimen?

Deze extensies zijn eigenlijk alleen handig als jij een .com of .nl domeinnaam wil claimen die al bezet is. Om de SEO (zoekmachineoptimalisatie) hoef je het niet te doen. Zo schrijft Matt Cutts, een belangrijke man bij Google als het gaat om het algoritme van de zoekmachine, het volgende:

"I read a post by someone offering new top-level domain (TLDs). They made this claim: "Will a new TLD web address automatically be favoured by Google over a .com equivalent? Quite simply, yes it will." Sorry, but that's just not true, and as an engineer in the search quality team at Google, I feel the need to debunk this misconception. Google has a lot of experience in returning relevant web pages, regardless of the top-level domain (TLD). Google will attempt to rank new TLDs appropriately, but I don't expect a new TLD to get any kind of initial preference over .com, and I wouldn't bet on that happening in the long-term either. If you want to register an entirely new TLD for other reasons, that's your choice, but you shouldn't register a TLD in the mistaken belief that you'll get some sort of boost in search engine rankings."

Een nieuwe extensie zoals .clothing zal dus geen voordelen hebben ten opzichte van een .com of .nl. Cutts geeft tegelijkertijd aan dat het ook geen nadeel heeft om een andere extensie te gebruiken.

Kan ik ook zelf een topleveldomein registreren?

Ja dit kan. Je moet dan alleen wel een zak geld meenemen. De startkosten zijn namelijk 185.000 dollar. Maar als je realistisch wil zijn moet je eerder rekenen op een miljoen dollar (met al het geld dat je kwijt bent aan onderzoek, advocaten, etc.). Er wordt wel gezegd dat het in de toekomst goedkoper gaat worden maar voorlopig blijft deze barrière erg hoog.

Wij fantaseren ook over een eigen topleveldomein. Zo las ik het gerucht dat BMW haar eigen topleveldomein wil gebruiken om een domeinnaam aan te maken voor elke auto die zij verkopen. Ze zouden dan op het URL een gepersonaliseerde website voor de auto eigenaar kunnen maken. Waarbij ze aangeven wanneer de auto weer een kleine of grote beurt nodig heeft of ze kunnen er facturen van de werkplaats op zetten.

Hetzelfde zouden wij kunnen doen met het .vaneldijk domein. Elke klant krijgt een eigen omgeving/website waar zij de voortgang van hun project kunnen bekijken en support kunnen vragen.

Nieuwe topleveldomeinen: Een revolutie of pure geldklopperij?

Ik zie het niet als een revolutie maar ik ben wel blij dat ik straks wat meer mogelijkheden heb als ik een domein wil registreren. Voornamelijk .com domeinen zijn altijd lastig te verkrijgen en hiermee lijkt dat probleem te zijn opgelost.

Wat denk jij van de nieuwe topleveldomeinen? Heb je er al één geregistreerd? Laat het mij weten in het commentaar!

Deel dit artikel

Meer inzichten over Hosting