Podcast - Drupal Leren
Hoe kun je als redacteur leren hoe je het maximale uit Drupal te halen? En waar kun je development documentatie en tutorials vinden?
In gesprekken met (potentiële) klanten hoor ik de raarste dingen over Drupal voorbij komen. Drupal zou namelijk niet snel, niet makkelijk, niet mooi en niet vindbaar zijn. Nonsens!
"Drupal? Dat is toch heel erg sloom?". Nee, wanneer je alles goed instelt kun je Drupal bliksemsnel maken. Een goed voorbeeld is onze eigen website. Onze website laadt namelijk binnen 500 milliseconden. Zoals ik in dit artikel aangeef moet je mikken op een snelheid van onder de 1000 milliseconden. Wanneer je website binnen deze tijd geladen wordt voelt het voor de bezoeker alsof de website er in één keer staat.
Niet elke Drupal website is out of the box zo snel als die van ons. Je moet namelijk handig gebruik maken van cache. Daarnaast moet je ook erg opletten met wat voor een scripts je installeert op je website. Een Facebook like box en een Twitter feed zijn twee goede voorbeelden van scripts die je website aanzienlijk slomer maken. Bedenk dus goed of je ze echt nodig hebt. Dit staat echter los van Drupal. Als je een Facebook like box op een Wordpress website plaatst heb je hetzelfde probleem.
Een Drupal website is zo snel (of sloom) als dat je hem zelf maakt.
Het klopt dat Drupal complex kan zijn. Het opzetten van een goede Drupal website vereist voornamelijk veel ervaring en kennis van de beschikbare modules. Het invoeren en bijhouden van content is echter makkelijk. Wanneer een Drupal website in de basis goed opgezet is, is het onderhouden van de website een fluitje van een cent. Met een goede WYSIWYG editor (zoals CKEditor) is het vrijwel identiek aan de mogelijkheden die Wordpress biedt.
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Het opzetten van een Drupal website is moeilijk, het onderhouden (plaatsen en bewerken van content) van een Drupal website is dat niet.
Op het gebied van uiterlijk vertoon wordt Drupal vaak vergeleken met Wordpress. Drupal websites zouden lelijk zijn en Wordpress websites juist mooi. Net zoals bij mensen zegt het uiterlijk niet zoveel over het innerlijk. Oftewel, de onderliggende structuur van Drupal heeft niks te maken met de uiterlijk van de website die gemaakt wordt met Drupal. Net zoals Wordpress genereert Drupal pagina's bestaande uit HTML. Door middel van stylesheets kunnen web designers bepalen hoe deze HTML er uit komt te zien. Als een Drupal website er lelijk uit ziet dan is dat het falen van de web designer en niet een tekortkoming van Drupal. Je kan namelijk ook hele lelijke Wordpress websites maken.
Kijk voor mooie Drupal websites maar eens naar ons portfolio
Of een Drupal website mooi of lelijk is wordt bepaald door de kwaliteit van de web designer en heeft niks te maken met de technologie van Drupal.
Drupal biedt de perfecte tools om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Je kan namelijk gratis modules installeren waarmee je je website klaar kan stomen voor de bots van Google, Yahoo, Bing en andere zoekmachines. Thomas heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven waarin hij uitlegt hoe je dit voor elkaar bokst.
Volg je de tips van Thomas dan zal je Drupal website net zo (en misschien nog wel beter) vindbaar zijn als elke andere website.
Heb je zelf nog rare vooroordelen over Drupal gehoord? Deel ze met mij in het commentaar en ik zal ze net zo hard ontkrachten.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Beste mensen, er wordt zoveel gezegd. Het punt is doe iets...en ervaar. Ik ben inmiddels 61 jaar jong en al ruim twee jaar bezig met Drupal en durft te zeggen dat het een behoorlijke steile leer curve heeft. Het is zoiets als tegen een steile wand klimmen en net als je boven bent mag je een stukje achterover hellen om vervolgens over de rand te kruipen en op het platte gedeelte van de berg te komen.
Op dat kritieke moment haken de meeste mensen af. Waarschijnlijk omdat me het even niet ziet.
Er valt veel te leren via internet. VAN ELDIJK heeft me toch al door een paar moeilijke momenten heen gehaald door op deze site te kijken. Net als ik het even niet zag, was er een nieuwsbrief. Noem het toeval of het lot, blijft het toch een feit dat je altijd verder komt. Dat verder komen met Drupal beloond je. Enthousiast wordt ik elke keer weer als er een oplossing is, via deze site of youtube en zeker niet te vergeten de Drupal community. Door gaan is mijn advies en je wordt zoals ik al vertelde dubbel en dwars beloond met een resultaat.
Gr. van een Drupal fan