Overslaan en naar de inhoud gaan

TYPO3 vs Drupal

Thomas Krooshof
 | Bijgewerkt op 4 februari 2022

Bij van Eldijk werken wij met de beste open-source content management systemen die er zijn: Drupal, Joomla en Wordpress. Dit zijn natuurlijk niet de enige pakketten op de markt, er zijn er honderden. Daarom is het altijd goed om te kijken wat er elders gebeurd want je weet maar nooit waar het CMS van de toekomst momenteel wordt ontwikkeld.

In een eerder artikel heb ik gekeken naar Concrete 5, waarvan ik vond dat het enkele hele duidelijke sterke en zwakke punten kent. Deze keer neem ik een kijkje achter de schermen bij een krachtig enterprise CMS dat vaak in één adem wordt genoemd met Drupal. Ik heb het over TYPO3.

Wat is TYPO3

De eerste versie van TYPO3 is in 1997 ontwikkeld door de Deen Kasper Skårhøj die nog altijd langs de zijlijn bij het TYPO3 project is betrokken. Net als Drupal, Joomla en de meeste CMS'en die al even meegaan, is TYPO3 gebaseerd op PHP en draait ze in de meeste gevallen op een MySQL database, hoewel PostgreSQL of Oracle ook tot de mogelijkheden behoren.

Bijzonder is de integratie van Typoscript, een programmeertaal die het voor gebruikers zonder voorkennis van PHP mogelijk maakt om na een training van enkele weken applicaties te kunnen bouwen binnen TYPO3. Door middel van een certificeringsprogramma probeert de TYPO3 organisatie de kwaliteit van leveranciers en ontwikkelaars te waarborgen.

TYPO3 wordt veel ingezet voor kleine tot zeer grote websites van overheidsinstanties, iets waar Drupal ook groot mee is geworden. In Nederland maken pakweg zo’n 45 gemeentes gebruik van TYPO3, waaronder die van Utrecht en Haarlem. Ook buiten de overheidssector heeft TYPO3 enkele grote namen aan zich weten te verbinden zoals ThomasCook, Cisco en HP. Zie voor meer voorbeelden de TYPO3.org showcase pagina.

Uitzonderingen daargelaten zijn TYPO3 websites over het algemeen niet de meest esthetische dan wel moderne websites, wel gaat het vaak om grote websites met meer dan duizend pagina's en/of gebruikers. Vanwege deze schaalbaarheid en o.a.. een degelijk rechten systeem is TYPO3 in principe een goede kandidaat voor een grote community website of andersoortig project van enterprise niveau. De mogelijkheid om net als in Drupal extensies zeer nauwkeurig te kunnen configureren en je eigen content typen aan te maken zorgen hier ook voor.

Een demo van de laatste versie van TYPO3 is hier te vinden: http://demo.typo3.org/

De cijfers

  • TYPO3 is verkrijgbaar in 51 talen
  • Drupal is in 35 talen (bijna) volledig vertaald
  • TYPO3 telt momenteel 5,900+ uitbreidingen
  • Drupal 6500+ (alleen Drupal 7)

Conclusie

Gezien vanaf een afstand lijkt het er op dit moment op dat een (te) kleine groep de kar trekt binnen het TYPO3 project. In theorie ligt er een goede basis maar die wordt nog niet ten volle benut, o.a. vanwege prikkelingen binnen de organisatie en community. Het helpt daarbij niet dat TYPO3 qua populariteit een grote achterstand heeft op Drupal, Joomla en Wordpress.Het wachten is voorlopig op wat momentum. De grote vraag is of dit zal komen met het Neos project dat ongeveer parallel loopt met de ontwikkeling van Drupal 8. Ondertussen zitten andere partijen niet stil en ik ben persoonlijk erg benieuwd in hoeverre Neos zich straks zal kunnen meten met Drupal 8. Zodra er een eerste Neos versie beschikbaar is voor productie doeleinden zal ik hier ongetwijfeld een vervolg artikel aan wijden.

Heb jij met TYPO3 gewerkt? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Link naar " hele duidelijke sterke en zwakke punten" werkt bij mij niet

Reactie van Herbert op 30 mei 2013

Hi Herbert, bedankt voor de tip. Ik heb de link aangepast zodat hij weer goed werkt.

Reactie van Thomas van Eldijk op 30 mei 2013

Goed en interessant artikel. Ben zo'n 8 maanden geleden veranderd van baan. Bij het nieuwe bedrijf gebruikten ze alleen maar Drupal. Terwijl ik zo'n dikke 10 jaar ervaring had met TYPO3. Was in het begin erg sceptisch ivm negatieve ervaring met Drupal van een aantal jaren er voor. Moest in het begin ook erg wennen aan de interface en de manier van werken in Drupal. Ik miste juist de door mij geliefde boomstructuur. Maar als je eenmaal weet hoe Drupal in elkaar zit wil je bijna niet anders meer. Ik ben vooral gek op het maken van eigen content types en views. Twee dingen die je in TYPO3 niet of nauwelijks hebt. Tegenwoordig maak ik eigenlijk alleen nog maar website met Drupal.

Reactie van Joost op 12 juli 2013

Interessant, bedankt voor het delen van jouw ervaringen Joost!

Reactie van Thomas Krooshof op 18 september 2013

Goed artikel! Werk zelf al jaren met Typo3 en wil de overstap naar Drupal maken. Heb je misschien wat tips of bronnen voor een goede start? Weet nog weinig van Drupal maar ben redelijk technisch. Groet, Frank.

Reactie van F.de witte op 27 oktober 2013

Ik weet dat dit een wat ouder artikel is, maar ik kwam het tegen door het artikel wat Joomla, Wordpress en Drupal met elkaar vergelijkt. Wij hebben nu een vrij uitgebreide zakelijke website op typo3 draaien en willen daar graag vanaf. Het is een site met veel informatie en bestelfomulieren (klantlogin gaat apart via alleen een link op de website die verwijst naar een portal elders). Omdat ik zelf een webshop op Wordpress heb gemaakt wat zeer goed en eenvoudig werkt (na wel een intensieve inrichting om het te customizen), wil ik de site graag op Wordpress maken vanwege de ervaring hiermee.
Nu vroeg ik mij af of Drupal net zo eenvoudig te leren is als Wordpress adhv documentatie bijvoorbeeld? Op wat CSS na, heb ik geen programmeerkennis. Wat raden jullie aan? Ik las dat jullie Wordpress juist niet geschikt vinden voor bijvoorbeeld een webshop en daar raakte ik in de war, omdat mijn ervaring met een webshop juist erg goed is (met woocommerce en een thema die beiden ondersteund).

Reactie van Kelly op 10 november 2015

Hi Kelly, een website bouwen is met Drupal lastiger dan met Wordpress. Er is zoveel meer mogelijk met Drupal. Het grote verschil zit met name in de manier waarop modules binnen Drupal werken. Dit is meer als een framework opgezet dan de plug-and-play plugins voor Wordpress. Als je hier meer over wilt weten: https://www.vaneldijk.nl/artikelen/drupal-is-net-technisch-lego-joomla-…

Een zakelijke website met formulieren is met Wordpress prima op te zetten. Dankzij je ervaring met Wordpress zal dit ook geen probleem zijn. Het login gedeelte gaat het verschil maken. Wordt dit vrij simpel, dan is Wordpress misschien voldoende. Wellicht met behulp van een plugin die aansluit bij je wensen. Wil je specifieke rechten kunnen toekennen. Bijvoorbeeld medewerkers X heeft andere rechten dan medewerker Y bij dezelfde klant, dan is Drupal de beste keuze. Drupal wordt vaak ingezet voor intranet, community en portal websites vanwege de vele mogelijkheden rondom het inrichten van gebruikersrollen en rechten.

Reactie van Thomas van Eldijk op 12 november 2015

Hi Thomas, bedankt voor je snelle reactie! Login zal niet op de website zelf gebeuren, maar linken naar een externe login pagina op onze server, waar klanten inloggen in hun online administratie. Dat hoef ik dus niet te implementeren op de site, maar simpelweg een linkje 'inloggen' te maken.

Na uitgebreid alle commentaren op jullie vergelijking-artikel te hebben gelezen, denk ik dat Drupal te moeilijk is. Joomla lees ik veel klachten over als je moet updaten, wat ik sowieso altijd al spannend vindt ook in WP. Wij hebben vrij ingewikkelde formulieren om een abonnement op onze software te nemen of uit te breiden. Hopelijk vind ik hier een goede WP plugin voor :).

Reactie van Kelly op 12 november 2015