Overslaan en naar de inhoud gaan

Liferay vs. Drupal

Thomas Krooshof
 | Bijgewerkt op 4 februari 2022

Tijdens gesprekken met klanten merken we dat de naam Liferay Portal steeds vaker opduikt. Daarbij krijgen wij regelmatig de vraag hoe dit pakket zich verhoudt tot Drupal. Voor ons een goede reden om hier een artikel aan te wijden, om uit te zoeken wat de verschillen nou precies zijn.

Wat is Liferay Portal?

Het bedrijf Liferay is opgericht in 2000 en hanteert sinds 2001 een open source licentie. Hun basispakket Liferay Portal is, zoals de naam al zegt, een portal: een centraal platform waar gebruikers op een gepersonaliseerde manier (web)content kunnen beheren en publiceren, met elkaar kunnen communiceren en contact kunnen maken met externe applicaties die aan portal zijn gekoppeld. Liferay Portal is geschreven in Java.

Licentiekosten

Liferay Portal is te downloaden als Community Edition (CE) en als Enterprise Edition (EE). Qua features zijn beide versies gelijk, maar bij de Enterprise Edition krijg je in ruil voor jaarlijkse licentiekosten professionele support, langdurige updates en Liferay Developer Studio.

Wat de EE betreft is er de keuze uit een Gold en Platinum abonnement, waarbij het verschil met name zit in de tijd waarbinnen je gegarandeerd een antwoord kunt verwachten op je vragen. De licentiekosten van de EE zijn variabel, omdat zij gebaseerd zijn op een aantal factoren, waaronder het aantal servers en werknemers. Afhankelijk van het scenario zul je rekening moeten houden met pakweg tussen de 5.000 en 50.000 duizend euro per jaar.

Daarmee zijn de licentiekosten een stuk lager dan die van vergelijkbare Enterprise portals, zoals Sharepoint of SAP. Deze pakketten zijn weliswaar een stuk uitgebreider (en complexer), maar daar staat tegenover dat er door de besparing op licentiekosten meer financiële ruimte is om de Liferay Portal binnen de organisatie te customizen.

Uitbreidingen

Liferay Portal kan tevens worden uitgebreid met zogenaamde apps die al beschikbaar zijn via de Marketplace. Hieronder bevinden zich ook officiële apps, zoals Liferay Sync en Liferay Social Office. Laatstgenoemde uitbreiding bundelt enkele functionaliteiten die van pas komen binnen een intra- of extranet, waaronder een uitgebreid dashboard, een teamkalender en een communicatiecenter. Op het moment van schrijven zijn er 'slechts' 143 apps beschikbaar, wel zijn ze allemaal gratis. Daarbij zijn de standaard features die je van een portal mag verwachten al aanwezig. Zo is Liferay Portal o.a. prima te gebruiken als CMS systeem.

Fincieel aantrekkelijk alternatief

In het Gartner rapport van 2012 wordt Liferay net als in 2011 genoemd als een van de marktleiders op het gebied van portals. Mede door de economische crisis en de voordelen van open source herevalueren veel ondernemingen hun huidige closed source oplossingen en Liferay vaart hier wel bij met een groei van 50%. Het bedrijf is momenteel dan ook financieel erg gezond en de laatste paar jaar zijn er vooral in Europa veel nieuwe kantoren geopend, ondanks de verwachte aftakeling van de portal markt wegens (cloud gedreven) alternatieven als Jammer, Mulesoft en Apigee.

Niet alles even rooskleurig

Een mogelijke valkuil voor Liferay is dat het in vergelijking met de concurrentie nog weinig ervaring heeft op Enterprise niveau en het bedrijf qua diensten niet altijd met de grote spelers kan concurreren, zo stelt Het Gartner rapport:

"Customers report that Liferay's sales organization is less understanding of their needs than more-experienced enterprise software providers." (...) "It remains difficult for a small organization to keep up with other leading portal vendors, which often serve as one-stop shops for all the pieces necessary (including complementary software, services and hardware) to manage portals."

Desondanks kan Liferay al enkele grote klanten tot haar portfolio rekenen, waaronder Allianz, Volkswagen, Lufthansa, T-Mobile en Cisco.

Klachten

Liferay Portal heeft in het verleden veel last gehad van bugs en andere kinderziekten. Nog steeds zijn er veel ontwikkelaars die tot waanzin worden gedreven door het systeem. Overwerkte ontwikkelaars die hun frustraties spuien op internet heb je binnen elk platform, maar de antipathie jegens Liferay Portal lijkt soms wel erg diep te zitten. Veelgehoorde klachten zijn de verwarrende en weinig consistente UI, het ontbreken van een fatsoenlijke documentatie en het gebrek aan Javadocs in de code.

Overeenkomsten en verschillen met Drupal

Nu we een aardig beeld hebben van Liferay kunnen we het gaan we eens kijken naar de overeenkomsten en verschillen met Drupal.

In cijfers

  Leden Installaties Uitbreidingen Core ontwikkelaars
Liferay Portal 85,000+ 500.000+ 143 apps onbekend
Drupal 913.000+ 7.000.000+ 6500+ modules (alleen Drupal 7) 270+

Nu zeggen deze cijfers niet zo heel veel, omdat Liferay Portal voornamelijk de enterprise markt bedient, terwijl Drupal zich begeeft in zowel de enterprise- als de particuliere markt en de MKB sector. Ook het aantal core ontwikkelaars laat zich lastiger vergelijken, maar Liferay's businessmodel staat in ieder geval toe dat er fulltime gewerkt wordt aan het verbeteren van de core (hoeveel fulltime ontwikkelaars er precies zijn is mij onbekend, wanneer je hier meer over wilt weten hoor ik het graag).

Java vs. PHP

Het meest in het oog springende verschil is de programmeertaal waarin de pakketten zijn geschreven. Liferay is gebaseerd op Java en Drupal op PHP. Dit heeft verregaande consequenties aangezien Java een complexere taal is. Een Java ontwikkelaar is dan ook duurder dan een PHP ontwikkelaar en er zijn veel minder Java ontwikkelaars. Aan de andere kant, mocht je een team van Java specialisten ter beschikking hebben, dan is de keuze voor Liferay weer een stuk logischer. Tevens moet er gezegd worden dat Liferay Portal wel compatibel is met plugins die in PHP of een andere taal zijn geschreven, hoewel dit niet ideaal is.
Naar gelang welke programmeur je aanspreekt zullen de meningen hierover wellicht verschillen, maar over het algemeen kun je stellen dat Java geschikter is voor grote, schaalbare server applicaties, zoals een intranet of portal, terwijl PHP geschikter is voor de bouw van webapplicaties. Met PHP bouw je vaak in een fractie van de tijd dezelfde functionaliteiten als in Java, helemaal wanneer je thuis bent in de Drupal API (heb je hier een andere visie op dat hoor ik het natuurlijk graag in het reactie gedeelte!).

Portal vs. CMS?

Een tweede verschil is dat Liferay's zwaartepunt qua functionaliteiten liggen op het portal aspect. Bij Drupal ligt dit zwaartepunt op het CMS gedeelte. Hoewel je hier zeker rekening mee moet houden, moet je je er ook niet blind op staren. De distributie Drupal Commons laat bijvoorbeeld goed zien wat de mogelijkheden zijn, wanneer je met Drupal een collaboratie omgeving en/of intra- of extranet opzet, terwijl je Liferay zoals gezegd ook kunt gebruiken als CMS. Het beste kun je beide systemen beschouwen als een Content Management Framework (CMF), een platform dat je naar eigen wens kunt verbouwen.
In principe moet je ervan uitgaan dat wanneer je een complex CMS systeem zoekt binnen een aantrekkelijk budget, je het beste voor Drupal kunt kiezen. Wanneer je een complexe portal zoekt binnen een iets ruimer budget dan is Liferay een betere optie. In dat laatste geval zou je met een wat groter budget het geïntegreerd CMS systeem nog kunnen uitbreiden.
Kortom, alles wat je met Drupal kunt, kun je in principe ook met Liferay, en andersom. De exacte wensen het het beschikbare budget bepalen welk systeem de voorkeur zou moeten krijgen. Je kunt natuurlijk ook beide systemen naast elkaar gebruiken, bijvoorbeeld een Liferay intranet gecombineerd met een Drupal webshop.

Schaalbaarheid

Op gebied van schaalbaarheid ontlopen Liferay en Drupal elkaar niet veel. Zowel Drupal als Liferay hebben bewezen grote enterprise projecten te kunnen dragen. Zowel PHP als Java zijn prima schaalbaar, hoewel Java hier een streepje voor heeft omdat het een object georienteerde taal is.

Veiligheid

Ook wat veiligheid betreft zijn er geen redenen om de voorkeur te geven aan Drupal of Liferay Portal. Let er wel op dat een Java applicatie vanwege de veiligheid en de gevraagde resources niet zal kunnen gedijen op een shared hosting omgeving.

Compatibiliteit

Zowel Liferay Portal als Drupal zijn erg geschikt om aangesloten te worden op andere applicaties zoals een CRM systeem. Beide voldoen namelijk aan de CMIS standaard die communicatie tussen applicaties makkelijker maakt. In het geval van Drupal moet je hiervoor eerst de CMIS API module installeren. Liferay Portal is hier uiteraard in gespecialiseerd en kan tevens op een stuk meer database-typen worden aangesloten in vergelijking met Drupal, waaronder MS SQL.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Succesvol business model geeft goede garantie voor de toekomst (hoewel mogelijk zware tijden op komst zijn voor portal software vanwege de vele goedkope online alternatieven)
  • Financieel aantrekkelijk alternatief voor dure portal systemen
  • Alle voordelen van open source
  • CMIS standaard maakt koppeling met andere applicaties soepeler, breed scala van database-typen wordt ondersteunt
  • All-in-one oplossing met geïntegreerd CMS systeem

Nadelen

  • Wanneer het systeem flink uitgebreid moet worden kun je niet om een jaarlijkse licentie heen vanwege de developer kit en support
  • Java programmeurs zijn schaarser en duurder
  • UI voor complexere taken soms omslachtig en inconsistent
  • Overkill wanneer geen behoefte is aan portal functionaliteiten
  • Bedrijf nog niet gepokt en gemazeld in de Enterprise markt

Slot

Hopelijk heb je iets meer inzicht gekregen in de wijze waarop Drupal en Liferay Portal zich tot elkaar verhouden. Indien je naar aanleiding van deze vergelijking nog vragen of aanvullingen hebt, hoor ik het graag.

Aangezien wij alleen hands-on ervaring hebben met Drupal en niet met Liferay, moet je dit zien als een inleidende en globale vergelijking. Voor echte inhoudelijke vragen raden wij aan om advies in te winnen van programmeurs en gebruikers die met beide systemen hebben gewerkt. Die wil ik bij deze ook uitnodigen om dit artikel van extra commentaar te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Mooi overzicht, heel compleet. Weet je toevallig hoe de groei van Liferay website zich verhoudt tot die van Drupal websites?

Reactie van Martijn op 22 augustus 2013

Hoi Martijn, volgens Builtwith.com is de relatieve groei van Liferay sterker. Niet verwonderlijk, omdat Liferay in absolute cijfers, mede vanwege de kleinere afzetmarkt, een enorme 'achterstand' heeft. Tien extra installaties in een maand betekent voor Liferay al een substantiële relatieve groei.

Ook W3tech.com laat zien dat Liferay het afgelopen jaar een sterke relatieve groei heeft meegemaakt. Maar sinds mei 2013 is daar ineens een hele sterke dip zichtbaar, dit geldt ook voor Drupal. Liferay keldert echter een stukje sneller, ook weer logisch gezien de kleinere install base. Waar deze groeistop mee te maken heeft durf ik niet te zeggen, het kan ook zijn dat W3Tech toen hun algoritme heeft bijgesteld.

Kortom, het is altijd lastig met dit soort gegevens, daarbij laten Drupal en Liferay zich op dit moment ook nog lastig vergelijken.

Bronnnen: http://trends.builtwith.com/cms/Liferay ; http://trends.builtwith.com/cms/Drupal ; http://w3techs.com/technologies/details/cm-liferay/all/all ; http://w3techs.com/technologies/details/cm-drupal/all/all

Reactie van Thomas Krooshof op 26 augustus 2013

Dank voor je objectieve en overzichtelijke artikel. Goed om te horen dat de naam Liferay steeds meer valt in gesprekken. Zelf kom ik Drupal niet zo vaak tegen als concurrerend platform. Maar onze klanten zijn dan ook bijna altijd op zoek naar een portal en niet naar een CMS.

Graag vul ik je artikel hieronder op een aantal punten verder aan.

Licentiekosten:
De term ‘licentiekosten’ is feitelijk onjuist. Liferay Portal zelf is gratis; klanten betalen voor een abonnement (subscription) op support. Wat betreft de prijzen die je noemt, merk ik op dat de Liferay EE Limited Edition al verkrijgbaar is voor minder dan 5.000 euro. Liferay partners kunnen onder bepaalde voorwaarden kortingen geven op Gold en Platinum EE subscripties. Een groot verschil met andere portal vendors is dat alle additionele Liferay functionaliteiten in deze prijs zijn inbegrepen. Gold en Platinum EE klanten kunnen rekenen op 24x7 snelle en oplossingsgerichte Enterprise Support via partners.

Upgrades van de Enterprise Edition zijn gratis zolang het abonnement loopt. Het upgraden van een Enterprise Edition gebeurt door middel van een Patch Tool die eenvoudig de Patches, Hot Fixes en Security Fixes installeert. Deze patches zijn niet beschikbaar voor de Community Edition, waarvoor dus een complete upgrade nodig is.
Ook oudere EE versies blijven ondersteund, zodat upgraden naar een nieuwe versie niet per se noodzakelijk is. De Community Edition kent minder releases dan de Enterprise Edition, zie hierover mijn bijdrage aan Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Liferay#Version_release.

De 'developer kit' Liferay IDE is gratis, Liferay Studio is een nagenoeg identieke enterprise versie die wordt verstrekt bij een abonnement. Zie: http://www.liferay.com/downloads/liferay-projects/liferay-ide Aanvullende functionaliteiten van Liferay Studio zijn onder meer Enterprise Workflow, Websphere support, Enterprise Authenticatie en Rapportage.

Uitbreidingen:
De Liferay apps zijn beschikbaar in de relatief nieuwe Marketplace. Twee weken na de opening bevatte die al 151 apps (plug-ins) en op dit moment wachten er honderden plug-ins op de 6.1 GA3 & 6.2 release voor toelating. De 'oude' plug-ins zijn nog te vinden op community sites. Naast de apps in de Marketplace biedt Liferay Portal natuurlijk ook nog eens 50+ standaard ingebouwde plug-ins, waaronder WMS, Blogs, Polls, Forum en Wiki.

Vrijwel alle plug-ins zijn open source. Alle plug-ins zijn hot deployable - te installeren zonder server herstart.
De standaard Liferay functionaliteit is met zgn. ‘hooks’ aan te passen en vereist dus geen complete rebuild van de portal. Dit voorkomt een niet te overzien risico bij eventuele upgrades.

Vaak zijn portaluitbreidingen zo implementatie-specifiek, dat het weinig zin heeft om ze te delen. Legacy applicaties worden meestal ontsloten door een (bestaande) SOA. Deze code wordt vaak hergebruikt en gedeeld in openbare repositories .

Niet alles is even rooskleurig:
De concurrenten waarnaar Gartner verwijst zijn Oracle, IBM en Microsoft. Daar kan Liferay Inc met 355 man vanzelfsprekend niet tegenop. Maar het laatste Gartner Magic Quadrant for Horizontal Portals rept hier niet meer over. Daarin wordt Liferay opnieuw genoemd als Leader in het Magic Quadrant for Horizontal Portal Products: https://www.liferay.com/about-us/awards/gartnermq-portals.
Liferay Nederland heeft een gedreven Bussiness Developer, die zeer ervaren is in de enterprise wereld en die beschikt over een professioneel partnernetwerk. Nederlandse Liferay implementaties zijn onder meer die van KLM, ESA, Kluwer, diverse ministeries, AXA, Randstad, Unique, Vodafone, de PvdA , Aegon, Europol, verscheidene ziekenhuizen en grote GGZ-instellingen, de Open Universiteit, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Erasmus Universiteit Rotterdam en SURFnet.

In cijfers:
Liferay heeft volgens LinkedIn zo'n 355 medewerkers, van wie 295 personen zich bezighouden met development.

Liferay is bovenal corporate driven. 90% Van de code komt van Liferay Inc zelf, waarbij de core engineers de community bijdragen adopteren.

Java vs. PHP:
Liferay plug-ins (JCR-258) kun je op verschillende programmeertalen en frameworks bouwen, ook op PHP! Java is inderdaad een object-geörienteerde taal, maar op zich niet veel complexer dan JavaScript. Bovendien zijn er JSP tag libraries waarmee het ontwikkelen van functionaliteiten eenvoudiger kan zijn dan met PHP. Zoals Gartner beschrijft, worden complexe legacy systemen vaker in Java ontsloten dan in PHP. Omdat de back-ends vaak in Java zijn geschreven, hebben grotere bedrijven hiermee al ervaring.

Java hosting is veel duurder dan PHP hosting. PHP is daarom populair bij niet-professionele ontwikkelaars en kleine sites waarbij de hostingkosten niet opwegen tegen de implementatiekosten.
Deze sites worden dan ook vaak extern als niet-geïntegreerde oplossing gehost.
De populairste 'professionele' taal is sinds jaren Java, zie: http://readwrite.com/2012/06/05/5-ways-to-tell-which-programming-lanuga… . Vandaar dus dat de vraag naar Java programmeurs het aanbod overstijgt. En waar dat gebeurt, gaan de prijzen omhoog. Het verschil tussen de salarissen van offshore Java en PHP ontwikkelaars is echter klein.
Java is beduidend sneller dan PHP http://benchmarksgame.alioth.debian.org/u64q/benchmark.php?test=all&lan… en geniet daarom vaak de voorkeur voor transactionele/SOA-omgevingen. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat JSP en PHP elkaar wat dit betreft niet noemenswaardig ontlopen.
Eén Liferay Portal server is theoretisch in staat 27.000 concurrent logins per half uur te verwerken. De praktijk is volkomen afhankelijk van de configuratie, de implementatie, het volume en het feitelijke gebruik.


Tot slot een beknopte opsomming van de karakteristieken van Liferay Portal en die van Drupal, zoals genoemd in het laatste rapport van Gartner:

Liferay Portal:
Lichtgewicht, robuust portal framework
Geschikt voor zowel intern als externe gerichte portals, intranet en extranet
Eenvoudige installatie en integratie
Schaalbaar en flexibel
‘Ecosysteem’ heeft een beperkte omvang (23.000 professionals)

Drupal:
Vooral gebruikt in extern gerichte omgevingen (websites)
Ondanks de mogelijkheden zelden beschouwd als een (basaal)portalplatform
Goedkoop en makkelijk te installeren
Meeste deployments staan op zichzelf en vormen dus geen onderdeel van een groter geheel
Vanuit CMS oogpunt bezien complex
PHP gebaseerde portals zijn voor bedrijven minder voor de hand liggend dan Java en .NET portals
Enorm ecosysteem van gebruikers, consultants en developers

Het bovenstaande is bedoeld als een aanvulling op jouw vergelijking tussen Liferay Portal en Drupal. Mocht dit aanleiding geven tot verdere vragen, dan hoor ik die graag.

Corné Aussems
Senior Portal Consultant bij Componence en voorzitter van de Nederlandse Liferay User Group
www.componence.nl

Reactie van Corné Aussems op 7 oktober 2013

Liferay EE Limited Edition is een goed alternatief voor bepaalde websites. Gaat Liferay EE Limited Edition dus beschikbaar (na 2016) blijven ?

Reactie van Anoniem op 10 juni 2015

"Dit heeft verregaande consequenties aangezien Java een complexere taal is". Vind je dat echt? Ik programmeer zowel in Java als PHP. PHP is wat vrijer maar soms ook wat minder eenduidig gedefinieerd. Java kent strenge type checking wat handig is in een IDE als IntelliJ of Eclipse. Als je in beide talen in OO stijl programmeert zijn de verschillen niet zo significant lijkt mij.

Reactie van Steef de Rooi op 20 november 2019

De term "Liferay portal" wordt niet meer gebruikt.
“Liferay DXP” is de juiste term. Liferay DXP is een OPES platform (One Platform, Endless Solutions) waarmee je zowel publieke websites als Intranets en Portalen mee kan bouwen.

Liferay heeft een zeer krachtig, flexibel en gebruiksvriendelijk CMS. 1 jaar geleden had ik nog nooit van Liferay gehoord. Nu ik wat ervaring heb kunnen opdoen met Liferay durf ik te zeggen dat het een gedegen concurrent is voor Bloomreach, Adobe AEM, en andere enterprise CMS systemen.

Een andere mooie add-on is dat Liferay ook een e-commerce module heeft.

Oh ja, Liferay heeft ook een zeer krachtige personalization engine onde motorkap zitten..

Reactie van Joeri Moors op 13 augustus 2021