Google Analitics 4 komt eraan - Waar moet je op letten?
Google Analytics is al jaren de populairste tool voor het analyseren van websiteverkeer. En nu is er Google Analytics 4.
Deze drie onderdelen komen overeen met de drie belangrijkste vragen die je met Google Analytics kunt beantwoorden:
Google Analytics bezit ontzettend veel statistieken. Deze analyseren kost een hoop tijd. Zoveel tijd dat veel mensen zich er niet eens aan wagen. Zonde, want de statistieken vertellen je veel over het gedrag van je bezoekers op jouw website, waar je verbeteringen kunt aanbrengen en waar kansen liggen.
In dit artikel leg ik uit op welke statistieken je moet concentreren. Deze doornemen kost je maximaal tien minuten en het zorgt ervoor dat je beter beslissingen kunt nemen over je website. Je inzicht krijgt in de zwakke en sterke punten van je website en je inzicht krijgt in de effectiviteit van investeringen in social media, Adwords campagnes of contentmarketing.
Het eerste wat je te zien krijgt bij jouw Google Analytics profiel zijn de unieke gebruikers van de periode die je hebt ingesteld. Meestal staat deze op 7 dagen maar dit kun je aanpassen. Het is eerste dé graadmeter van het succes van je website.
De grafiek laat per periode zien hoeveel 'gebruikers' je website per dag heeft mogen ontvangen. Dit worden 'gebruikers' genoemd omdat een bezoeker meerdere keren per dag de website kan bezoeken; de ene keer via een smartphone, de andere keer via de desktopcomputer. Beide bezoeken tellen als gebruiker.
Wat is nu een goed aantal? Dat hangt af van jouw website, jouw markt en jouw concurrenten. Natuurlijk is meer bezoekers beter maar belangrijker is het verloop van de grafiek. Ik kijk daarom naar altijd naar een langere periode.
De laatste 30 dagen bijvoorbeeld, of nog langer door zelf een start- en einddatum te selecteren. Zie je een gekke piek of daling, maak je hier niet al te druk over. Kijk naar de algehele trend, gaat het beter of slechter?
Je zal merken dat je vanzelf doorkrijgt hoeveel unieke bezoekers voor jouw website normaal is. In het weekend heeft onze website bijvoorbeeld een duidelijke dip. In de zomermaanden meestal ook maar tijdens de kerstdagen is er vaak een piek.
Het kan zijn dat je bronnen als Email of Paid Search niet ziet bij jouw website, dat komt omdat er dan geen of nauwelijks bezoekers via deze bronnen naar jouw website komen.
Wat wij meestal zien bij websites die niet goed presteren, is dat het directe verkeer relatief groot is. Simpelweg omdat de website niet door Google als een relevante / actuele website wordt gezien, er geen social media-activiteiten zijn en andere websites geen links richting de website opnemen. Daardoor blijft alleen direct verkeer over.
Dit acquisitie-overzicht is met name handig om te kijken of de acties die je hebt ondernomen effect hebben gehad. Nadat we bijvoorbeeld binnen een website een content marketing funnel hebben opgezet, dan willen we dit terug zien in de statistieken door een toename in het organische verkeer. Wil je meer weten over het opzetten van funnels. Lees dan ook: De beste content maak je met een funnel.
Je bekijkt dit door te klikken op het kanaal waar je meer van wilt weten. Bijvoorbeeld ‘organic traffic’. Vergroot vervolgens de periode van de grafiek naar bijvoorbeeld het afgelopen half jaar. Je ziet dan het verloop en hopelijk een stijging. Zo niet, dan weet je dat de activiteiten en investeringen die je tot nu toe hebt gedaan onvoldoende zijn geweest.
Zoals je kunt zien komt er bij bovenstaande website met name Referral en Direct verkeer binnen. Duidelijk een website die net begint of niet door Google wordt gewaardeerd.
Dit is een dure website zo te zien. Het aandeel Paid Search is het grootst.
Een mooie balans. Google waardeert de website goed en er komt een redelijk aandeel bezoekers vanuit Social.
Mijn favoriete overzicht. Het laat zien hoe het met de inhoud van je website is gesteld en hoe bezoekers hierop reageren.
Welke pagina’s ontvangen de meeste bezoekers? Welke worden het beste gelezen, of zorgen er juist voor dat bezoekers de website verlaten?
Je vindt dit overzicht door naar Gedrag > Site-inhoud > Alle pagina’s te gaan. Je ziet dan de top tien pagina’s van je website. Meestal pas ik onderaan de pagina het aantal aan naar vijftig om nog meer pagina’s te zien.
Naast het aantal paginaweergaves zie je nog meer kolommen. Een belangrijke kolom is ‘Gem. tijd op pagina’. Zeker als je een website hebt met blogs, artikelen of cases, dan wil je dat deze gelezen worden.
Pagina’s waarop men niet lang zit en die wel veel tekst bevatten, zijn zwakke plekken en moet je onder de loep nemen. Je kunt dit o.a. verbeteren door je artikelen beter leesbaar te maken.
De kolom bouncepercentage is nog belangrijker en geeft aan hoeveel bezoekers op deze pagina kwamen vanaf Google, maar niet vonden wat ze zochten. Ze gingen daarom weer terug naar Google om daar verder te zoeken. Vandaar de term ‘bounce’. Ze stuiteren als het ware terug naar Google.
Meer weten over het fenomeen bouncepercentage? Lees dan ook: Wat is mijn bounceperctage en hoe verbeter ik die?
Heb je pagina’s met een hoger bouncepercentage dan het gemiddelde van je website? (Dit gemiddelde zie je bovenaan de kolom bouncepercentage.) Dan zijn dit de pagina’s die je aandacht verdienen.
Deze pagina's zou je kunnen verbeteren. Denk aan het uitbreiden of updaten van de tekst. Het toevoegen van interessante afbeeldingen zoals infographics.
Op de hoogte blijven van internettrends? Meld je aan op onze nieuwsbrief
Dit zijn de statistieken die je wekelijks zou moeten bekijken. Elke dag is wat overdreven, daarnaast zie je hierdoor minder goed wat het verloop is. Maandelijks kan maar dan loop je het risico dat je achter de feiten aan loopt.
Natuurlijk bezit Google Analytics nog veel meer gegevens. Zoals de verdeling tussen mobiel- en desktopgebruik of de locatie van de bezoekers.
Maar dat zijn interessante overzichten als je een specifiek probleem of vraagstuk hebt over dit onderwerp of wanneer je een keer tijd over hebt.
De overzichten die ik in dit artikel heb genoemd zijn bedoeld voor de snelle scan, om te zien hoe het gesteld is met de website. Het kost je maximaal tien minuten en het zorgt ervoor dat je weet hoe je website ervoor staat.
Succes en mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan beantwoord ik ze graag in het reactiegedeelte onderaan deze pagina.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Beste Thomas, beroepshalve beheer ik een tiental accounts op Google analytics. Recentelijk nazicht merkte ik op dat behalve hun normale bezoekers er een piek was tussen 15 november en 30 november 2015. Gek was dat dit op alle accounts was, daarom viel het ook op. Wat zou de reden daar toe kunnen zijn?
Beste Jan, Dat is inderdaad opvallend. Een aantal redenen kunnen zijn: Dezelfde Google Analytics code is gebruikt voor alle websites. Onwaarschijnlijk maar ik heb het helaas wel eens vaker gezien. De websites worden vermeld op dezelfde bron. Zoals twitter of een artikel van een website. Niet erg waarschijnlijk maar het zou kunnen. De websites staan op dezelfde server en de piek bestaat voornamelijk uit bots. Deze kunnen zich richten op hetzelfde IP nummer en alles websites op ditzelfde IP nummer bezoeken. Dit zou best kunnen aangezien Google Analytics de laatste tijd niet zo goed om gaat met het filteren van bots. Een piek vanwege een betere positie in de zoekresultaten van Google kan ik me haast niet voorstellen. Ik ben benieuwd of het een van deze opties is. Hou me op de hoogte. Gr,Thomas.
In Google Analytics zijn gebruikers toch het het aantal 'unieke' bezoekers en toch niet het aantal sessies?
Hi Susanne, dat klopt. Een persoon kan meerdere keren je website bezoeken. Omdat Google dit kan bijhouden, kun je een verschil zien tussen sessies en gebruikers. Ik pak even een willekeurige website met een willekeurige periode en daar zie ik dat er 6.214 sessies zijn geweest. Terwijl het aantal gebruikers lager ligt, namelijk op 4.883.
Google analytics geeft een valse informatie !!!
Terwijl bezoekers heel lang op de websites aanwezig zijn geeft analytics aan dat ze na een paar minuten niet meer online zijn, huh? ...
Dit geeft dus een VERTEKEND en FALSE resultaat die wel geregistreerd word gekoppeld aan de bezochte website, en Google registreert dan dat die website niet populair is!
Dit dient dus onherroepelijk verbetert te worden!!.
Anders heeft analytics voor mij totaal geen zin om te gebruiken!
En voor andere gebruikers dus ook niet!
Hi Ed, hoe heb je dit gemeten? Hoe weet je dat alle bezoekers op je website lang aanwezig zijn. Google Analytics geeft een gemiddelde van de time on site. Het zou kunnen dat er een paar bezoekers snel weg zijn gaan, dit kunnen zelfs bots zijn waardoor je gemiddelde flink naar beneden gaat.
Hallo Van Eldijk,
Bedankt voor een reactie terug,
Ik weet dat om analytics te vergelijken met mijn stats
http://fc.webmasterpro.de/stat.php?name=edhoeven&source=visitors
Daar waar bezoekers nog online aanwezig zijn gemeten met fc.webmasterpro
zijn volgens google analytics al na 5 minuten niet meer op de site aanwezig.
Dit is voor mij een conclusie dat google niet rechtvaardig meet met de populariteit van een website.
Sterker, als ik alleen naar search=radio dus op google alleen naar radio zoekt is mijn website nergens in de gehele database bij google niet te vinden.
En dat vooral vind ik raar! Google probeert mijn site onbekend te houden, daar riekt het naar, want alleen als je de naam van de website weet, en daar naar zoekt dan pas verschijnt mijn site.
Dus bezoekers blijven vastgeroest zitten aan wat google aan resultaten aanbied, en daar komt verder niets tussen, alleen als je aan adwords begint, dat is afdwingen en ondemocratie's in de resultaten van Google search naar mijn mening.
De meest bezoekers die ik heb, zijn directe bezoeken, dus niet via Google. En juist dat zijn de meeste van langer aanwezige bezoeken.
Nu had ik in 2013 8000 bezoekers per dag, maar sinds dat google hun beleid heeft aangepast heb ik nu nog maar 200 bezoekers per dag.
En dat ondanks dat ik mijn website HTML 5 en zoveel mogelijk naar de eisen van Google was WAS! gaan bouwen, bleef ik maar zakken.
Ik bouw mijn site nu naar eigen inzicht en ben het design aan het verbeteren zonder te letten naar wat Google wilt, want wat Google wilt is maar een moment opname en niet definitief, dat kan allemaal over een tijdje weer anders zijn.
Dus sinds april 2016 ben ik hiervan afgestapt en rebuild ik www.fmdab.eu stap voor stap in een beter design naar eigen inzicht.
voor PC, voor Tablet en mobile is alles in- en uit-zoombaar, zolang ik zelf op een mobile of table mijn site niet kan handelen dan kan een ander dat ook, ook al vind google mijn site niet mobile vriendelijk, ik zeg doei tegen google.
En ohja de meest bekende bots robots worden niet met fc.webmasterpro.de want dat heb ik weg gefilterd even zo ook voor analytics
Blijft dus over de echte bezoekers en wat onbekende robots en of proxy.
Ik hoop dat mijn verhaal jou niet afschrikt wat negativiteit betreft mijn inzicht over google.
Graag hoor nog van je, en hoop ik dat mijn website leuk en nuttig vind.
Met vriendelijke groet,
Edu
Hi, Dank voor de uitleg. Ik wil aan mijn dashboard graag een widget toevoegen waarmee ik de gemiddelde tijd op een bestemmingspagina van mijn AdWords campagnes kan inzien. Op deze manier wil ik dus kijken welke bestemmingspagina's van welke campagnes verbeterd dienen te worden. Ik heb alleen geen flauw idee hoe ik alleen de bronnen uit AdWords pak. Ik heb 'CPC' , 'Paid Search' en 'Paid' gebruikt als filter maar geen succes.. Wat doe ik fout?
Hi Larissa, het opbouwen van de dashboard is altijd even een gedoe. De makkelijkste aanpak die ik heb gevonden is naar de data gaan doen je wilt zien via de normale menu en filter structuur ( let bv. op het klappertje "secundaire dimensie") van GA en dan bovenin je overzicht op "toevoegen aan dashboard" te klikken.
Beste Jan,
Allereerst bedankt voor je artikel! Vind het altijd leuk als mensen een goed onderbouwd, informatief iets het Net op gooit.
Ik heb zelf geen website maar zou graag de unieke bezoekersaantallen van een site willen zien ivm een aankoop die nogal kostbaar is voor mij en ik het zekere voor het onzekere wens.
Is dit mogelijk als leek? Ik heb een poging gewaagd met Google analytics maar heb het al snel opgegeven, haha.
Ik weet niet eens of dit überhaupt mogelijk is zonder er een betaald abonnement voor aan te schaffen?
Met vriendelijke groet,
Peggy
Hi Peggy,
Nee dat gaat helaas niet. Je kan niet de bezoekersaantallen zien van een website die je niet zelf beheert. Er zijn websites die een gok doen zoals http://www.trafficestimate.com en http://www.trafficestimate.com maar deze kunnen er flink naast zitten. In jouw geval zou ik voordat je een website overneemt inzage in de Google Analytics data eisen. Succes en groeten, Thomas van Eldijk.
Dank voor dit overzicht. Ik wil alleen heel graag weten wat mijn best gelezen artikelen zijn. Maar als ik op "gedrag" klik, zie ik daarna geen "site-inhoud" staan. Ik kan alleen uit 3 andere kiezen. Hoe kan ik het dan zien?
Hi Leonie, je zit nog binnen het menu van 'doelgroep'. Daar zit ook een sub menu item in dat 'gedrag' heet. Als je iets naar onder scrolled zie het hoofdmenu 'gedrag' en als je daar op klikt zie het sub menu item 'site-content'. Gr, Thomas.
Hoi, Ik heb een vraagje. ik heb een eigen website en zie bij de inhoud geen verdeling in de pagina's. Er staat eigenlijk alleen maar \. Wat is er niet goed gekoppeld? Weten jullie dit?
Ik hoor heel graag.
Hi Sandra, dat is inderdaad vreemd. Ik denk dat meest waarschijnlijk is dat het script waarmee Google Analytics geladen wordt, alleen op de homepage actief is. Het zou eventueel ook kunnen dat je website bestaat uit alleen maar een homepage. Dat klinkt gek maar komt steeds vaker voor, zeker bij kleinere websites. De homepage is dan een hele lange pagina, opgedeeld in verschillende onderdelen, de menu items linken dan naar anchor links in de homepage. Gr, Thomas.
Beste Thomas,
Waar kan het enorm grote verschil vandaan komen wat Google Analytics registreert, en de hits die een website zelf per pagina registreert?
De verschillen zijn echt heel groot. 1 vb hits die pagina zelf aangeeft 450, Google analytics 3?
Een pas geplaatste geeft Google A 13 x aan. Website zelf 38 x. Dus derde verschil. Herken je dat ergens van?
Hi Paul, Google Analytics maakt ten eerste goed onderscheidt tussen bots en echte bezoekers. Althans ze doen hun best om de statistieken zo 'schoon' mogelijk te maken. Daarnaast werkt Google veel met sessies waarbij iemand meerdere keren een website kan bezoeken maar omdat Google weet dat het om één en dezelfde persoon gaat, maar één sessie telt. Ik snap dat het vaak een teleurstelling is als je eerst uit gegaan bent van de hits die je eigen CMS of oudere statistieken systemen als AWstats laten zien maar de statistieken uit Google Analytics zijn betrouwbaarder. Gr, Thomas.
Graag zou ik weten of het mogelijk is een website waarbij je niet bent betrokken kunt analyseren. Daarover vind ik geen uitsluitsel in de tekst. Kunt u daar iets meer over zeggen?
Nee dat is niet mogelijk. Er zijn wel websites die een ranking of inschatting van het de totale traffic geven zoals: https://www.alexa.com/siteinfo en https://www.trafficestimate.com/ maar dat zijn schattingen en die zitten er soms ook naast. Echt een analyse waarbij je ziet welke pagina's het populairst zijn of hoe lang men op een bepaalde pagina blijft is alleen mogelijk wanneer je de eigenaar bent van een website. Gr, Thomas.
Waarom kun je bij Google Analytics niet zien hoeveel bezoekers er vandaag (cumulatief) zijn? Je moet eerst wachten op de volgende dag, en dan zie je het totaal aantal bezoekers van de vorige dag.
Hi Harold, waarom dat precies is weet ik niet. Het zou kunnen dat Google nog bewerkingen doet aan de data, zoals het filteren van bots en tussendoor geen vertekend beeld wilt geven.
HOE kan ik mijn google analytics inzien?
Hi Tristan, om deze data in te kunnen zien moet er een Google Analytics property zijn aangemaakt voor je website en moet er een koppeling zijn tussen je website en Google Analytics zodat de statistieken worden doorgegeven. Daarna kun je met dezelfde Google account als waarmee je de Google Analytics property hebt aangemaakt inloggen en de data inzien. Op https://analytics.google.com vind je meer informatie over hoe je dit doet. Succes en groeten, Thomas.
Interessant artikel Thomas, bedankt! Ik zoek hier al even op, maar het lukt mij niet. Misschien weet jij wel hoe het moet?
Onder punt 3 toon je een overzichtstabel (Gedrag > Site-inhoud > Alle pagina’s). Hoe kan ik - naast o.a. 'paginaweergaven' en 'unieke paginaweergaven' ook voor elke pagina het 'aantal gebruikers' en 'unieke gebruikers' van elk van mijn pagina's aan dit overzicht toevoegen?
Hi Véronique, de pagina weergaven en unieke weergaven vertellen je in principe hetzelfde. De weergaven tellen namelijk binnen een sessie. 'A session is defined as a group of interactions one user takes within a given time frame on your website.' De totale weergave vertellen hoe vaak een pagina is bekeken. Dat kunnen meerdere weergeven binnen een sessie (unieke gebruiker). Bij unieke weergaven weet je zeker dat het gaat om één weergave door één unieke gebruiker. Gr, Thomas.
Hey Thomas, heel erg bedankt voor jouw reactie, eindelijk duidelijkheid!
Hallo Thomas, ik heb ook een account op Google Analytics maar ze zeggen de hele tijd dat ik geen bezoekers heb, geen gebruikers,...
Dat klopt toch niet?
Groetjes!
Hi Natalia, dan is je Google Analytics account waarschijnlijk niet of niet goed gekoppeld aan je website. Bij het laden van alle pagina's van je website moet ook een stukje van de Google Analytics code geladen worden. Dit stukje code verzend de statistieken naar je Google Analytics account. Het makkelijkste kun je deze code toevoegen via een Google Analytics module of plugin voor je CMS. Voor Wordpress is er bijvoorbeeld: Google Analytics Dashboard en voor Drupal is er: Google Analytics Heb je geen CMS of geen CMS waar een Google Analytics module voor is, dan kun je de Google Analytics code plakken in de html van je website. Google heeft hier een support pagina voor gemaakt. Maak voordat je dit doet wel een goede backup van je website. Mocht er dan iets mis gaan, dan kun je deze altijd terugzetten. Succes!
Hoi Thomas, bedankt voor je duidelijke artikel. Even een vraagje over het overzicht 'sessies per land' ik zie dat een groot gedeelte van mijn bezoekers uit America komen (50%) echter weet ik zeker dat ik alleen maar Nederlandse bezoekers (leden) heb. Kan ik hieruit de conclusie trekken dat 50% van het totaal bezoekers geen 'echte' bezoekers zijn maar bots ? of zijn het wel echte bezoekers maar werken ze via een server in de US ?
alvast bedankt voor je reactie.
Hi Kim, dat zouden wel erg veel bots zijn. Wat je zou kunnen doen is cloudflare.com inzetten voor je website. De gratis variant van hun abonnement maakt je website sneller en houdt ook ongewenst bezoek tegen. Gr, Thomas.
Ik ben opzoek naar de verklaring/betekenis van DAG/MAG, DAG/WAG en WAG/MAG in de grafiek Gebruikersloyaliteit onder Betrokkenheid | Overzicht
Alvast bedankt.