Podcast - Borrel Special: Websites Toen en Nu
Hoe maakten we vroeger websites? En met welke projecten zijn we onze IT-reis begonnen? Ontdek het in deze speciale borrelaflevering!
Emble ontwikkeld al open source websites sinds 2001. Ons team van developers is daardoor niet alleen ervaren maar heeft daardoor ook de nodige expertises op kunnen bouwen. We bouwen niet alleen Drupal websites, we zorgen ook voor migraties, het koppelen van databases aan externe systemen via API's, maken decoupled websites via Next.JS/React en nog veel meer.
Binnen Drupal development onderscheiden we verschillende soorten development die elk hun eigen expertise vereisen. In ons team hebben we voor elk van deze disciplines meerdere experts beschikbaar.
Dit bestaat uit het installeren en configureren van Drupal en al zijn modules. Wie bekend is met Drupal weet dat het lijkt op een technisch legodoos met veel verschillende stukjes (modules) die nodig zijn om samen een functionaliteit te vormen. Naast kennis van alle tienduizende modules is het opzetten van een goede databasestructuur essentieel om ervoor te zorgen dat de website niet alleen nu, maar ook in de toekomst goed blijft werken.
Onze front-end ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het vertalen van een ontwerp naar een functionele website. Dit vereist een heel breed pallet van kennis. Niet alleen van HTML, CSS en Javascript maar ook van de werking van Drupal, responsive webdesign en toegankelijkheidsrichtlijnen zoals de WCAG 2.2.
De meeste van de projecten die we uitvoeren vereisen maatwerk, onderdelen waarbij de open source techniek van Drupal niet volstaat. Denk bijvoorbeeld aan een migratie waarbij content of data uit een verouderd systeem overgezet wordt naar de nieuwe database van Drupal. Of een op maat gemaakte module die functionaliteiten of koppelingen biedt die zo specifiek op maat gemaakt zijn.
Om gestructureerd maar toch flexibel te kunnen ontwikkelen, werken we met sprints. Dit zijn vaste periodes waarin ontwikkelaars aan een nieuwe website of een uitbreiding werken en er over en weer gecommuniceerd wordt tussen opdrachtgevers en uitvoerders.
De sprints starten met een kick-offbespreking waarin we alle details van wat er ontwikkeld moet worden nog een keer goed doornemen en we de mogelijk bieden om verschil in prioriteit aan te geven voor de onderdelen die ontwikkeld gaan worden.
Een groot voordeel van de sprints is dat ontwikkelen en verbeteren hand in hand gaan. Hierdoor wordt het te maken product meer in lijn gebracht met hoe de opdrachtgever het uiteindelijk wil hebben. We kunnen tijdens de ontwikkeling keuzes maken in de opzet die bij een meer traditionele aanpak niet mogelijk zijn.
"Heb je voor ons een Drupal development-uitdaging? Of heb je vragen over onze aanpak? Ik vertel je er graag meer over."
Jazeker, we maken geen onderscheid in de Drupal websites die we zelf hebben gebouwd of door derden zijn ontwikkeld. Wel moeten we eerst de Drupal website opnemen in onze eigen CI ( continues integration ) omgeving. Dit heeft als voordeel dat we veilig aan de website kunnen ontwikkelen zonder dat de live website offline gaat of hinder ondervindt van de werkzaamheden. We kunnen de werkzaamheden uitvoeren middels de SCRUM werkmethode waarbij we met sprints steeds nieuwe releases ontwikkelen. We kunnen ook via onze strippenkaart werken aan kleinere klussen.
Dat doen we inderdaad. We hebben een compleet team van UX designers tot security experts maar het is ook mogelijk om puur de expertise in te huren en toe te voegen aan een team wanneer dat nodig is. Dit doen we wel bij voorkeur in een team setting waarbij we minimaal twee van onze experts toevoegen zodat we de kennis over een project verdelen binnen onze organisatie.
We doen geregeld analyses waarbij we of onderzoek naar de werking van een applicatie en ik kaart brengen waar mogelijke problemen door ontstaan. Maar we beperken ons niet alleen tot een goede werking, we kunnen ook onderzoek doen naar de veiligheid ( een zogenaamde pentest ) om vast te stellen of een website veilig is ontwikkeld, welke manieren er zijn om mogelijk data of persoonsgegevens te bemachtigen en welke manieren er zijn om de beveiliging te verbeteren.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben