Overslaan en naar de inhoud gaan

De komst van nieuwe Topleveldomeinen

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Dit jaar komen er ongeveer 1000 nieuwe topleveldomeinen bij. Een topleveldomein is het laatste stukje in een domeinnaam. Bij onze website (www.vaneldijk.nl) is dat .nl. Deze topleveldomeinen worden beheerd door de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) en is formeel gezien onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Handel. De ICANN beheert geen domeinnamen maar kan wel bepalen of er nieuwe topleveldomeinen aangemaakt mogen worden. Door een beslissing van de ICANN is het sinds 2011 mogelijk een eigen topleveldomein te registreren. Hierdoor zal de markt in 2014 overspoelt worden met nieuwe topleveldomeinen.

Nieuwe topleveldomeinen

Begin februari werden er al een paar nieuwe topleveldomeinen gelanceerd. Het is nu mogelijk om domeinnamen te registreren die eindigen met:

 • .guru
 • .ventures
 • .singles
 • .clothing

Om er maar een paar te noemen. Deze topleveldomeinen zijn van het bedrijf 'Donuts' dat speciaal is opgericht in 2011 om geld te verdienen met topleveldomeinen. Donuts heeft ervoor gezorgd dat iedereen domeinen kan registreren met deze extensies.

Ook andere partijen zijn druk bezig met het claimen van topleveldomains zo probeert Google 101 nieuwe topleveldomeinen te bemachtigen en is Amazon in de running voor 76 nieuwe extensies. Wanneer je een topleveldomein in je bezit hebt mag je zelf bepalen wie domeinnamen met deze extensie mag aanvragen.

Door het jaar heen zullen er golven van nieuwe topleveldomeinen beschikbaar komen. Enkele interessante opties zijn lokale topleveldomeinen zoals:

 • .berlin (beschikbaar sinds 18-03-2014)
 • .london
 • .barcelona
 • en .amsterdam

Wanneer de laatste vier topleveldomeinen precies live gaan is nog niet bekend, maar je kan ze wel alvast reserveren.

Andere extensies die ook in de smaak gaan vallen zijn:

 • .app
  Hier wordt nog hard om gevochten door zowel Google als Amazon en 11 andere bieders. De winnaar van de veiling zal het recht hebben domeinen te verkopen met deze extensie.
 • .luxury
  Als je een domeinnaam wil die eindigt met deze extensie betaal je bijna 800 dollar per jaar.
 • .sucks
  Wil je niet dat iemand jouwbedrijfsnaam.sucks registreert en er nare dingen op gaat zetten? Dan zul je zelf 25.000 dollar neer moeten tellen om dit te voorkomen. Dit gaat een domeinnaam met deze extensie namelijk kosten.

Waarom deze nieuwe topleveldomeinen?

Aan de ene kant is het een geld kwestie. Deze nieuwe topleveldomeinen kunnen een nieuwe goudkoorts veroorzaken. In de beginjaren van het internet werden de .com domeinen voor flinke geldbedragen verhandeld. Investeerders hopen dat hetzelfde gaat gebeuren met de nieuwe topleveldomeinen.

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aan de andere kant is het gewoon een gebrek aan ruimte. Alle goede .com domeinen zijn op. Je moet steeds gekkere namen verzinnen om tot een .com domein te komen dat nog niet bezet is. Met de komst van nieuwe topleveldomeinen heb je meer keus. Je hoeft niet per se voor de .com te gaan maar kan ook kiezen voor een topleveldomein die te maken heeft met de branche waarin je actief bent. Als je een webshop voor kinderkleding hebt kun je ook kiezen voor de .clothing extensie.

Wanneer moet ik domeinnamen deze nieuwe extensies claimen?

Deze extensies zijn eigenlijk alleen handig als jij een .com of .nl domeinnaam wil claimen die al bezet is. Om de SEO (zoekmachineoptimalisatie) hoef je het niet te doen. Zo schrijft Matt Cutts, een belangrijke man bij Google als het gaat om het algoritme van de zoekmachine, het volgende:

"I read a post by someone offering new top-level domain (TLDs). They made this claim: "Will a new TLD web address automatically be favoured by Google over a .com equivalent? Quite simply, yes it will." Sorry, but that's just not true, and as an engineer in the search quality team at Google, I feel the need to debunk this misconception. Google has a lot of experience in returning relevant web pages, regardless of the top-level domain (TLD). Google will attempt to rank new TLDs appropriately, but I don't expect a new TLD to get any kind of initial preference over .com, and I wouldn't bet on that happening in the long-term either. If you want to register an entirely new TLD for other reasons, that's your choice, but you shouldn't register a TLD in the mistaken belief that you'll get some sort of boost in search engine rankings."

Een nieuwe extensie zoals .clothing zal dus geen voordelen hebben ten opzichte van een .com of .nl. Cutts geeft tegelijkertijd aan dat het ook geen nadeel heeft om een andere extensie te gebruiken.

Kan ik ook zelf een topleveldomein registreren?

Ja dit kan. Je moet dan alleen wel een zak geld meenemen. De startkosten zijn namelijk 185.000 dollar. Maar als je realistisch wil zijn moet je eerder rekenen op een miljoen dollar (met al het geld dat je kwijt bent aan onderzoek, advocaten, etc.). Er wordt wel gezegd dat het in de toekomst goedkoper gaat worden maar voorlopig blijft deze barrière erg hoog.

Wij fantaseren ook over een eigen topleveldomein. Zo las ik het gerucht dat BMW haar eigen topleveldomein wil gebruiken om een domeinnaam aan te maken voor elke auto die zij verkopen. Ze zouden dan op het URL een gepersonaliseerde website voor de auto eigenaar kunnen maken. Waarbij ze aangeven wanneer de auto weer een kleine of grote beurt nodig heeft of ze kunnen er facturen van de werkplaats op zetten.

Hetzelfde zouden wij kunnen doen met het .vaneldijk domein. Elke klant krijgt een eigen omgeving/website waar zij de voortgang van hun project kunnen bekijken en support kunnen vragen.

Nieuwe topleveldomeinen: Een revolutie of pure geldklopperij?

Ik zie het niet als een revolutie maar ik ben wel blij dat ik straks wat meer mogelijkheden heb als ik een domein wil registreren. Voornamelijk .com domeinen zijn altijd lastig te verkrijgen en hiermee lijkt dat probleem te zijn opgelost.

Wat denk jij van de nieuwe topleveldomeinen? Heb je er al één geregistreerd? Laat het mij weten in het commentaar!

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Leuk die nieuwe TLD's maar niet bereikbaar voor mij helaas. Mij lijkt het ook een goed idee om al die bij domein makelaars geparkeerde domeinen eens los te weken. Ik wil al meer dan 10 jaar een .com domein te pakken zien te krijgen van mijn achternaam ik moet er $1800,- voor betalen belachelijk terwijl het domein al meer dan 10 jaar geparkeerd staat en niemand het kan gebruiken. Zo zijn er vele (g)tld's die werkloos staan te wachten op nieuwe baasjes.

Reactie van Guido op 29 mei 2015

Ja klopt, dat is vervelend. Gelukkig zijn domeinnamen niet (heel) belangrijk meer als het aankomt op zoekmachineoptimalisatie. Op welke letters eindigen je achternaam? Misschien kun je een TLD van een land proberen om zo een combinatie met je achternaam te creëren?

Reactie van Robert Roose op 1 juni 2015

Oh ja slim bedacht. Dat kan voor sommige mensen misschien inderdaad een leuk alternatief of toevoeging zijn. Mijn achternaam eindigt op "ons". Ik heb op http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_top-level_domains gekeken maar helaas geen "ons" tld. Ik heb wel al 11 jaar het .net domain van mijn achternaam dus echt zonder zit ik niet ;) had ook graag het .com gehad maar $1800,- ga ik dus echt niet betalen.

Op whois.sc heb ik er een monitor opgezet mocht het ooit vrijkomen dan duik ik er meteen op. Misschien word het op termijn ook wel betaalbaar om een eigen gekozen tld te registreren.

Bedankt voor de tip.

Reactie van Guido op 1 juni 2015

Oh ja slim bedacht. Dat kan voor sommige mensen misschien inderdaad een leuk alternatief of toevoeging zijn. Mijn achternaam eindigt op "ons". Ik heb op http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_top-level_domains gekeken maar helaas geen "ons" tld. Ik heb wel al 11 jaar het .net domain van mijn achternaam dus echt zonder zit ik niet ;) had ook graag het .com gehad maar $1800,- ga ik dus echt niet betalen.

Op whois.sc heb ik er een monitor opgezet mocht het ooit vrijkomen dan duik ik er meteen op. Misschien word het op termijn ook wel betaalbaar om een eigen gekozen tld te registreren.

Bedankt voor de tip.

Reactie van Guido op 1 juni 2015

Kreeg net berricht dat .app binnenkort beschikbaar komt. Een goede extentie vind ik.

Bedrijfsnamen bedenken is een leuke bezigheid en met een klein beetje creativiteit en concentratie kom je al gauw op een naam uit die bedchikbaar is op .nl en soms ook op .com.

Belangrijk vind ik ook het consequent blijven, dus naam.nl en facebook.com/naambv en op twitter @NaamNL en dan op instagram.com/naam1 is gewoon onhandig en verwarrend.

Kom op die ff je best! Kost je duizenden euro's reclame om je naam dan top of mind te krijgen. Dit geldt ook voor namen die op meerdere manieren gespeld kunnen worden.

Dergelijke noob naam gevings fouten kosten meer klanten / bezoekers dan dat ze opleveren!

Reactie van Pipo op 10 april 2018