Veelgestelde vragen over Drupal 8

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 5 september 2024
4

Waarom zou je niet voor Drupal 8 gaan?

Bij veel software is het zo dat de nieuwste versie de beste is. Deze is het snelst, het veiligst en meest betrouwbaar. Uiteraard bevat elk systeem kinderziektes, maar deze zijn vaak snel verholpen.

Bij open-sourcesoftware is dit niet altijd zo. Dit komt doordat het echte testen van de software pas gebeurt wanneer de community er gebruik van gaat maken. In het geval van Drupal zijn er twee factoren die dit proces vertragen.

Ten eerste zijn de websites die over het algemeen ontwikkeld worden met Drupal, vaak de wat grotere en complexere websites. Daardoor stap je niet snel over en groeit het aantal gebruikers van Drupal 8 gestaag.

Ten tweede bestaat Drupal niet alleen uit Drupal zelf, maar voor een groot deel uit de 3rd party modules. In tegenstelling tot veel andere CMS-en integreren deze echt met elkaar en met Drupal zelf. Dit maakt Drupal ontzettend krachtig, maar de integratie zorgt er wel voor dat 3rd party modules afhankelijk zijn van de werking van Drupal en andersom.

Uiteraard proberen de developers van Drupal het proces te versnellen door ver van tevoren al alpha-, bèta- en release candidate versies uit te brengen zodat ontwikkelaars van 3rd party modules deze kunnen testen en alvast kunnen starten met het ontwikkelen van hun modules voor deze nieuwe versie.

Wanneer kun je het beste overstappen op Drupal 8?

De complexiteit van de website speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook hoe flexibel je bent als eigenaar van de website.

Als early adaptor van een nieuwe Drupalversie krijg je, net zoals bij andere nieuwe software, te maken met kinderziektes. Maar lastiger is het missen van essentiële modules voor jouw website.

Welke modules je mist is uiteraard afhankelijk van het moment dat je gebruik gaat maken van de nieuwe Drupalversie en welke eisen je hieraan stelt.

We hebben al verschillende Drupal 8-websites ontwikkeld en zien dat corporate websites, zoals onze eigen website, prima met Drupal 8 zijn te ontwikkelen.

Complexere websites met veel gebruikers of veel content lopen soms nog tegen beperkingen aan. Zo kan het gebeuren dat je de gebruikers wel een account- en profielpagina kunt laten aanmaken, maar dat deze gebruikers nog geen gebruikersgroepen kunnen aanmaken. Of dat je bezoekers wel kunnen zoeken, maar nog niet kunnen filteren binnen de zoekresultaten.

Nog niet alle modules zijn compatible voor Drupal 8

Als early adaptor van Drupal 8 loop je het risico dat je jouw website niet zo compleet kunt maken als je wel zou kunnen met Drupal 7. Je zult dus van tevoren een inschatting moeten maken hoeveel van je functionaliteiten wel of niet meer mogelijk zijn, of deze functionaliteiten essentieel zijn bij het live gaan van de website of dat het geen probleem is dat deze op een later moment worden toegevoegd.

Wat is er nieuw of beter aan Drupal 8?

Er zijn een hoop nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op te noemen, maar geen van deze cutting-edgeverbeteringen zijn een must-have voor de eindgebruiker. Met andere woorden: er is voor de eindgebruiker niet direct een groot voordeel waardoor je voor Drupal 8 moet kiezen. De grootste verschillen zitten onder de motorkap en in een andere manier van werken. Dingen die je als eindgebruiker wel direct merkt zijn:

De belangrijkste reden om over te stappen ligt in de toekomst. Het is immers de nieuwste versie en ontwikkelaars gaan hun nieuwe functionaliteiten waarschijnlijk alleen voor dit nieuwe platform ontwikkelen. Dit betekent dat Drupal 8 op den duur functionaliteiten zal bezitten die niet beschikbaar zijn voor Drupal 7.

Daarnaast zal de levensduur van je website langer zijn met een Drupal 8-website dan met een Drupal 7-website. Ontwikkel je nu een website met Drupal 7, dan geniet je van ongekend veel opties en stabiliteit, maar weet je dat je eerder de website zal moeten vervangen dan wanneer je voor Drupal 8 had gekozen.

Ik heb nu een Drupal 7-website, hoe lang wordt deze nog ondersteund?

Dat is niet precies te zeggen, maar het is wel vrij zeker dat deze versie nog lang bug- en security-fixes zal krijgen.

In principe hanteert de Drupalcommunity een beleid dat de laatste twee major releases worden ondersteund. Dat betekent dat tegen de tijd dat Drupal 9 uitkomt, je overgestapt moet zijn naar Drupal 8.

Wanneer Drupal 9 uit zal komen is onbekend. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan nieuwe functionaliteiten die in Drupal 8 worden uitgebracht waardoor het nog jaren kan duren voordat met Drupal 9 begonnen wordt.

Beheer je nog een Drupal 6-website? Dan is het zaak om direct over te stappen naar Drupal 7 of 8 aangezien Drupal 6 niet meer ondersteund wordt.

Wat houdt een overgang naar Drupal 8 precies in?

In principe ontwerp en bouw je een nieuwe website in Drupal 8. Er is geen upgrade mogelijk, daarvoor verschillen de versies te veel van elkaar.

Je kunt wel dankzij de ingebouwde migratietool binnen Drupal 8 de content en gebruikers vanuit je Drupal 6- of 7-website migreren. Dit zijn echter niet de makkelijkste operaties en zeker niet uitvoerbaar zonder technische kennis.

Bezit je nu een Wordpress- of Joomla-website?

Dan zijn er tal van redenen om over te stappen, maar dit heeft meer te maken met de voordelen van Drupal ten opzichte van Wordpress en Joomla.

Denk aan een uitgebreid systeem voor gebruikersrollen en -rechten waarmee je communitywebsites, klantenportalen of een intranet kunt opzetten. Of neem de uitgebreide opties om ‘rijke’ content te maken met velden zoals: type, gewicht, datum, categorie of thema, en overzichten met zoek- en filtermogelijkheden voor bezoekers.

Conclusie

Je hoeft nu niet meteen over te stappen naar Drupal 8. Behalve als je een Drupal 6-website hebt. Maar ben je van plan binnenkort een nieuwe website te bouwen of te laten bouwen? Dan is het belangrijk om Drupal 8 in je overweging mee te nemen.

Wil je Drupal 8 eens proberen? Dan kun je gratis via Pantheon een Drupal 8-website opzetten.

Heb je vragen over Drupal 8 of over de overgang naar Drupal 8? Dan beantwoord ik je vragen graag in het reactiegedeelte onderaan deze pagina.

Het artikel gaat verder na dit blok.

Meer vragen over Drupal 8 en de nieuwere versies?

Onze experts staan klaar ze voor je te beantwoorden. Laat je e-mailadres achter en we mailen je terug!

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal