Podcast - Drupal Leren
Hoe kun je als redacteur leren hoe je het maximale uit Drupal te halen? En waar kun je development documentatie en tutorials vinden?
Als je aan ons vraagt wat op het moment de meest populaire Content Management Systemen (CMS) zijn, dan antwoorden wij vol overtuiging: "Joomla, Drupal en Wordpress". Maar welke van deze Open Source CMS-en is het beste?
In dit artikel dat ik meer dan 10 jaar geleden heb geschreven en geregeld voorzie van updates; vergelijk ik Wordpress, Drupal en Joomla met elkaar. In 2010 waren Wordpress, Drupal en Joomla verreweg de grootste drie open source CMS-en en dat is nu nog steeds zo.
Er zijn veel veel systemen die de revue hebben gepasseerd. Denk aan Hippo, Typo3, of Umbraco maar ze bieden geen extra opties of worden zodanig populair dat ze ervoor kunnen zorgen dat ze Wordpress als meeste gebruikte CMS of Drupal als meest veelzijdige CMS van de troon kunnen stoten. Joomla teert nog steeds de sterke populariteit die in de jaren nul heeft opgebouwd maar is van de drie de minst gebruikte.
Wordpress is met voorsprong het meeste gebruikte CMS ter wereld. Ooit is Wordpress gestart als een Blog Systeem. Het is daarom ook gefocust op de basis functionaliteiten van elk CMS: snel en gemakkelijk artikelen plaatsen. Binnen een paar minuten heb je een Wordpress online staan en hoef je je eigenlijk alleen nog maar bezig te houden met het schrijven van de content.
Wordpress bezit vanuit de basis niet veel opties en maar dit is dan ook de kracht van Wordpress. Een webmaster die gewend is aan Drupal, zoekt naar opties in Wordpress die er niet zijn en een webmaster die gewend is aan Wordpress, moet in Drupal wennen aan de vele opties en instellingen.
Dankzij de plugins die je kunt downloaden voor Wordpress, kun je toch je website voorzien van functionaliteiten zoals formulieren of overzichten. Voor de goede plugins moet je betalen maar daar krijg je dan ook meestal support voor terug.
Matt Mullenweg, de bedenker van Wordpress, heeft een duidelijke visie. In het kort komt die neer op: less is more. De toevoegingen aan Wordpress van de afgelopen jaren zijn dan ook niet echt schokkend of vernieuwend geweest. Ze zijn met name gericht op gebruikersgemak.
Dit heeft als voordeel dat Wordpress out-of-the-box heerlijk werkt en vrijwel iedereen binnen een paar uur een leuke website opgezet kan hebben. Het is niet voor niets dat meer dan 75% van de CMS-en op het internet bestaan uit Wordpress.
Drupal kenmerkt zich vooral door de vele mogelijkheden die standaard direct in het systeem aanwezig zijn. Denk aan functionaliteit voor het zelf definieren van velden voor content of het inrichten van rollen voor gebruikers met hun eigen rechten. Deze worden als de "core" van Drupal gezien.
Drupal is daarnaast uit te breiden via modules en deze werken op een andere manier dan de plugins bij Wordpress of Joomla. Binnen Drupal vormen de module kleinere onderdelen die integreren met het CMS. De modules zijn hierbij vaak afhankelijk van andere modules, wat als nadeel heeft dat je best veel modules moet installeren.
Maar door de sterke integratie en kleinere hoeveelheid code is de kwaliteit over het algemeen beter. Ook zorgen de combinaties voor eindeloos veel mogelijkheden. Vergelijk het met een Duplo en technisch lego. Op zich zelf staand kan een technisch legostukje niet zo veel maar wanneer je het combineert ontstaat er een nieuwe functie. Vandaar dat Drupal soms ook wel eens gezien wordt als een framework omdat het meer kan dan een "gewoon" CMS.
Wil je meer weten over de manier waarop de Drupal modules werken? Lees dan ook: Drupal is net Technisch Lego, Joomla en Wordpress zijn net Duplo
Naast de veelzijdigheid is het ook de stabiliteit en schaalbaarheid waardoor grote organisaties als Ahold, de Universiteit van Utrecht, Nasa, Holland Casino, RTL nieuws of Harvard kiezen voor Drupal. De ontwikkelingen van de laatste jaren rondom Drupal laten duidelijk zien dat er meer gekeken wordt naar de behoeftes van deze grote organisaties.
Op de hoogte blijven van internet trends? Meld je aan op onze nieuwsbrief
Maar de kracht van Drupal is en blijft toch de veelzijdigheid van het CMS. Als opdrachtgever krijg je het gevoel dat je website helemaal op maat gemaakt wordt en precies past bij wat je nodig hebt. Terwijl de ontwikkelaar gebruik kan maken van kant en klare modules die goed integreren in het CMS. Een rol voor een externe redacteur die alleen toegang heeft tot documenten in de categorie 'financieel'? Of een overzicht maken waarin je producten laat zien en met filters de bezoeker de mogelijkheid geeft alleen producten te selecteren op basis van prijs, gewicht, categorie of naam? Geen probleem met Drupal.
Begonnen als Mambo in 2000 en later omgedoopt tot Joomla, loopt het langst mee van de drie CMS-en. Lange tijd was het nadeel van Joomla dat de interface nogal rommelig was maar met de komst van Joomla 3 is de interface flink op de schop genomen en oogt deze een stuk overzichtelijker en professioneler. Maar je blijft nog steeds de erfenis zien van het interface design dat stamt uit 2000. Daardoor oogt Joomla niet zo clean en modern als bijvoorbeeld Wordpress.
Hoewel Joomla niet altijd als overzichtelijk werd ervaren, oogde de interface wel zeer vriendelijk. Dit heeft veel gebruikers over de streep getrokken om het systeem een kans te geven en beter te leren kennen. Joomla heeft hierdoor een grote community om zich heen verzameld en ondanks de afname van Joomla websites en Joomla developers, zijn nog er nog steeds veel Joomla fans.
Joomla is op geen vlak onderscheidend van Wordpress en Drupal. En dat is waarschijnlijk ook een van de redenen geweest voor de afname van het marktaandeel. Men wil een simpel CMS (Wordpress) dat snel is opgezet of een uitgebreid CMS (Drupal) zonder beperkingen. Joomla zit daar eigenlijk een beetje tussenin. Wat misschien ook niet helpt is dat er geen kapitein op het schip is.
Bij Drupal heerst Dries Buytaert en bij Wordpress zwaait Matt Mullenweg de scepter. Bij Joomla is het model democratisch en beslissen de core developers als groep wat er moet gebeuren. Dat leidt vaak tot een compromis en niet altijd de beste oplossing. Een voorbeeld hiervan is het update beleid. Van Joomla 1.0.x ging men naar 1.5.x, daarna kwam 1.7.x om opgevolgd te worden door 2.5.x. Niet alleen zit er geen logica in de versie nummers maar had elke nieuwe versie grote consequenties voor website eigenaren terwijl er wezenlijk weinig functionaliteit aan Joomla werd toegevoegd.
Drupal is in technisch opzicht beter dan Wordpress en Joomla maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Met Wordpress en Joomla klik je met enkele plugins razendsnel een website in elkaar en kun je als een functionaliteit niet bevalt deze zo inwisselen. Drupal biedt ontzettend veel opties maar daar staat tegenover dat het opzetten van een Drupal website meer tijd en voorbereiding vergt.
Bedenk bij de keuze van het CMS dus goed wat voor een functionaliteit echt noodzakelijk is voor jouw website. Wil je een brochure-achtige website, simpele corporate website of een blog website? Dan zijn Wordpress of Joomla prima systemen en is Drupal misschien wat overkill. Wil je een meer uitgebreide website, bijvoorbeeld met een klantenportal of goed zoekfunctie? Of moeten gebruikers, redacteuren, leden, klanten, medewerkers kunnen inloggen en bepaalde rechten of mogelijkheden krijgen? Dan is Drupal de betere keuze en is de kans groot dat Wordpress en Joomla te beperkt zijn.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Hallo, ik wil graag zelf websites kunnen maken, ik was uitgekomen bij joomla maar hoor nu van Wordpress, wat is de beste keuze? Ik lees hier dat je goed moet kijken naar wat je zelf voor ogen hebt.
Maar als je er nog mee moet starten is dat wat lastig. Als ik puur kijk naar goede werking voor SEO wat zou dan aan te bevelen zijn, zit er een groot verschil tussen Joomla en Wordpress??
Hallo Mathieu, als je voor het eerst begint aan het bouwen van websites is zowel Joomla als Wordpress een goede keuze. Wat SEO betreft is mijn mening dat ook hierin beide systemen weinig van elkaar afwijken. Misschien dat Joomla out of the box artikelen net iets beter indeelt voor zoekmachines, maar dat is puur een aanname, en niets wat een goede SEO plugin voor Wordpress niet kan verhelpen. Misschien is het een idee om beide systemen te installeren en er een poosje mee te stoeien, zo kom je er vanzelf achter welk CMS jouw voorkeur geniet.
Het is volgens mij zo dat juist wordpress standaard goed geoptimaliseerd is voor SEO, pretty permalinks en de pingfunctie. Voor Joomla zul je zoiets als SH404SEF (betaald) moeten installeren. Ik vind het bouwen zelf het leukst in Joomla, volgens mij presteren Wordpresssites SEOwise gewoon beter.
Gaetan, bouw jij ook web-site's voor derden?
Mocht je kiezen voor wordpress (en niet goed weten welke plugin je het beste kan gebruiken voor SEO) dan raad ik het je aan om de SEO plugin van YOAST te gebruiken. Deze plugin is niet alleen gemakkelijk te gebruiken, maar analyseert ook of je tekst (content) SEO vriendelijk is EN geeft je tips om je teksten nog beter te optimaliseren!
Zeer mooi artikel van Eldijk hier!
Wat ik ook vaak hoor terug komen bij mijn klanten is dat ze Wordpress erg makkelijk vinden werken als CMS systeem. Toch vind ik beide systemen zelf fijn werken en neig ik toch steeds meer naar Drupal de laatste tijd.
Zoals gezegd voor een kleine onderneming is Wordpress toch het beste.
Groet,
Jos Moes
http://www.sportfeedutd.nl
Hallo,
Persoonlijk vind ik het artikel van mijnheer VAn Eldijk de perfecte analyse maakt over deze drie content management systemen. Zelf werk ik voornamelijk met Wordpress en Joomla.
Uit eigen ervaring...
Ben je een leek op het gebied van webdesign, dan raad ik je aan te starten met Wordpress. De leercurve is bijzonder laag en zelfs zonder veel kennis van html5 en css3 kun je al heel mooie websites maken. Als je website en je bedrijf groeien dreig je op termijn vast te lopen. Er zijn heel wat goede, gratis en betalende, plugins voor Wordpress, doch deze zijn vaak net niet wat je zoekt. Qua zoekmachine optimalisatie is Wordpress net iets makkelijker. Via de plugin van Yoast kom je een heel eind.
Wij hebben veel éénmanszaken en kleine ondernemingen als klanten en die weten over het algemeen Wordpress beter te waarderen. Dergelijke ondernemingen zijn vaak IT vreemd en zijn al blij als ze een mail kunnen versturen. Wordpress is ideaal voor hen om zelf teksten en foto's toe te voegen. Met Joomla verloopt het net allemaal wat stroever voor hen. Zeker Joomla 2.5 en 3.0 bieden dermate veel mogelijkheden dat de klant al snel het noorden kwijtraakt.
Toch is Joomla een pracht van een product. Er zijn bijzonder veel mooie en krachtige third party extensies te vinden, al dan niet betalend. Je wordt dan ook minder snel geconfronteerd met maatwerk programmatie. Het grote nadeel van Joomla is de veiligheid. Vaak wordt je geconfronteerd met de dualiteit dat er een nieuwe veilige versie van Joomla is, maar dat je die update niet kan doorvoeren omdat de third party extensies dan niet meer werken. En leg dat dan maar eens uit aan klanten (bakker, slager, stukadoor, enz...)
Dit is één van onze Wordpress websites: http://www.webdesign-brussel.eu/ en dit is een Joomla website voor een Nederlandse klant: http://www.dames-lingerie-groothandel.nl/
Groetjes en veel succes.
Steven Motmans
Ik herken me helemaal niet in deze opmerking wat betreft de vele mogelijkheden in Joomla die klanten zou overdonderen. Ik stel het zo voor sommige klanten in dat ze alleen artikelen kunnen maken en toevoegen en verder zien ze dan niks. Zeer overzichtelijk en makkelijk te handelen. Ik installeer altijd JCE Editor en mijn klanten vinden het zeer makkelijk om hun content te beheren.
Ik heb met deze artikelen altijd het idee dat men de werkelijke kracht van Joomla niet begrijpt, zoals templates overrides bijvoorbeeld. Je kan er echt heel erg veel en ook zeer uitgebreid. Misschien moet ik daar eens een goed en uitgebreide video van maken op YouTube.
"deze onderzocht, bedacht, ontwikkeld, getest en beheert moet worden". Moet dat niet beheerD zijn?
Zet je een paar duizend blog items in alle drie de systemen dan maakt het niet veel uit. Alle drie de systemen kennen cache functionaliteiten en er zijn diverse plugins om je wordpress, drupal of joomla nog sneller te krijgen. Het grote verschil ontstaat meer door de mogelijkheden. Denk dan aan complexe content met veel velden in de database en relaties tot andere content / users. Een website als IMDB bijvoorbeeld bezit veel rijke content. Een film bezit velden als regisseur, duur, gem. rating, afbeeldingen, etc. Maar ook relaties naar users die ratings geven of weer andere rijke content als acteurs. Dit soort websites kun je met Drupal opzetten zonder een regel te programmeren en dit is dan ook vaak de reden waarom Drupal websites vaker langzaam aanvoelen. Je klikt best snel iets in elkaar dat qua database structuur complex wordt en lang duurt om te laden. Hier is genoeg aan te doen maar dit kost extra tijd en kennis.
Met wat aangepassingen kan MediaWiki ook als een krachtige CMS dienen. Persoonlijk vind ik Drupal de beste.
En welke CMS heeft gemiddeld de snelste laadtijden? Ook een interessant punt. Joomla kan soms nogal langzaam zijn, of heeft dit puur te maken met de server waarop het gehost word en de template die je gebruikt, zoals rocketteam template afterburner.
Inderdaad, dit is afhankelijk van meerdere variabelen zoals de server die de website host, de aanwezigheid van een goede caching module/plugin, het aantal bezoekers en het aantal geïnstalleerde modules. Pas ook op met modules die afhankelijk zijn van een externe dienst, zoals een twitterstream, want die kunnen een website soms behoorlijk vertragen. De template waar je over spreekt zou het probleem niet moeten zijn aangezien deze geen zware functionaliteiten of afbeeldingen bevat. Meer informatie over een snellere joomla site lees je in dit artikel: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/een-snelle-joomla-site-wordt-beter-ge…
Duidelijke verhaal
Ik mis eigenlijk nog een stuk over SEO en de verschillende CMS'en. Klopt het dat wordpress meer 'tablesless' templates gebruikt wat weer beter werkt voor google.
De uitstraling van Wordpress is gelikter en moderner, dat kan ook verslavend werken.
Een groot voordeel van Joomla is dat het een eigen webwinkel component heeft. Ik weet niet of drupal en wordpress zoiets hebben.
Ik heb een joomla website opgezet waarin een lek zet. In google verwijst die website door naar een foute site. Dus qua veiligheid moet je echt uitkijken dat je geen verkeerde plugins of extensies installeerd.
Met extensies, welke systeem dan ook, moet je altijd voorzichtig zijn inderdaad. Let er bijv. altijd op dat de extensie die je installeert regelmatig onderhouden wordt. Wat webwinkels betreft, Joomla heeft inderdaad Virtuemart maar Drupal heeft bijvoorbeeld Drupal Commerce en Wordpress o.a. Wordpress e-Commerce. Qua template structuur is er geen tot weinig verschil tussen Drupal en Wordpress.
David,
Leuk dat je ook aan Joomla begint, maar:
Gebruik joomla 1.5 nu eigenlijk alleen maar als je Joomla wil leren,
ik zou wachten op versie 1.6.
Of begin met versie 1.6 en maak deze pas openbaar als de final release er is
De ontwikkelaars zijn zo hard met 1.6 bezig dat ze de veiligheid van versie 1.5 uit het oog verliezen!!
Ik hou mijn 4 sites binnen 1 week up-to-date (dag 1 de eerste, niet belangrijke site, en de 3 anderen een week later), maar zelfs dan worden ze gehacked
Hans
Mooie uiteenzetting. heb zelf nog weinig ervaring met CMS. echter heb ik vorige week Joomla geinstalleerd op een van mijn websites. Het is in het begin een hele hoop content deleten en unpublishen maar het werkt wel goed. Ik als leek had toch binnen ik denk een uurtje een redelijke site op orde. Waar ik momenteel nog wel eens tegen aanloop is dat bepaalde applicaties die ik download niet goed werken of niet mooi op de website komen. Ik heb weinig zin om in de css te gaan rommelen dus dan is het zoeken naar een andere applicatie.
Maar heb inmiddels virtuemart gevonden en dit is eigenlijk ideaal voor wat ik wil en draait ook op joomla. Betreft een template voor een webshop.
Sorry, 'Center', tag werkt niet.
Wanneer ik even een aanvulling mag geven op de grote ondernemingen welke Wordpress gebruiken.
Te denken aan iPhoneclub en nog veel meer, kijk hier: http://www.ernohannink.nl/10-top-websites-wordpress-cms.
Een Wordpress addict? Nee hoor, de één rijdt in een BMW de ander in een Mercedes, beide goede applicaties om jezelf in te vervoeren. Zoals Joomla en Wordpress beide applicaties zijn om je data te vervoeren. :-) Wat ik hiermee wil aangeven, er bestaat geen goed of slecht in deze... echter, het gaat om voorkeur.
Beste ErwinSK, bedankt voor de link.
Beste Thomas,
Met de komst van Wordpress 3.0 (verwacht in april/mei dit jaar) zal de discussie nog een stuk makkelijker worden. Wordpress geeft de mogelijkheid meerdere websites vanuit één installatie te runnen (Wordpress MU integratie), beter menu beheer en niet alleen post and pages, maar alles wat je zelf wilt. Denk dan aan portfolio-items, agenda, foto-blogs, etc. Categorieën worden dan weer gebruikt waar ze voor bedoeld zijn.
Ik denk dat Wordpress dan nog populairder wordt =)
Beste Geert,
U heeft gelijk Wordpress is sinds het schrijven van mijn vergelijking een zeer sterk CMS geworden. Het kan nu beter dan in 2008 ingezet worden bij grotere websites. Echter bezit Joomla nog steeds een grotere community en zijn er meer plugins voor te vinden. Ik denk dat de lancering van Joomla 1.6 een cruciaal moment zal zijn. Wanneer deze lancering te lang op zich zal wachten, of niet de gewenste verbeteringen zal bezitten is de kans groot dat Wordpress uiteindelijk de voorkeur zal gaan genieten van veel ontwikkelaars en webmasters.
Goed stuk!
Alleen geef ik u geen gelijk, wordpress is wel degelijk geschikt voor grotere websites en kan ook werken met redacteurgroepen. Ook beschikt Wordpress over versiebeheer! De conclusie moet dan ook zijn dat Wordpress de winnaar is als het gaat over de snelheid van realisatie van websites, documentatie, gebruiksvriendelijkheid en beschikbaarheid van plugins!
mooi overzicht!
kleine toevoeging zou kunnen zijn dat wordpress wel degelijk de mogelijkheid biedt om zeer gedetailleerde gebruikersrechten toe te kennen door de combinatie van de plugins 'adminimize' en 'role scoper'
Beste Pieter, bedankt voor je toevoeging. Het blijkt wel dat Wordpress, Joomla en Drupal steeds meer van elkaar leren en overnemen. Toch blijf ik erbij dat Wordpress in essentie is opgebouwd als een blogsysteem dat met plugins uitgebreid kan worden tot een behoorlijk complexe website. Drupal en Joomla daarentegen zijn veel meer opgebouwd om als fundament te dienen voor geavanceerde modules en complexe websites. Wil niet zeggen dat Wordpress geen website met uitgebreide gebruikersrechten aan kan, voor veel situaties is Wordpress zeer geschikt en biedt een plugin zoals role scoper voldoende opties. Echter, bij wat grotere projecten zou ik bezorgd zijn over de stabiliteit, de integratie met andere modules en het gebrek aan opties. Maar ik laat me graag overtuigen door verhalen van mensen die hier succesvolle ervaringen mee hebben.
Ik wil een website bouwen waar veel verhalen/artikelen op moeten komen te staan. Wat is het makkelijkste qua opstellen van artikelen via frontend?? Joomla, drupal, wordpress? Anderen moeten dit ook kunnen doen. Wat is het advies? Mijn hoofdprioriteit is echt het Artikelen plaatsen waar mensen commentaar onder kunnen plaatsen. Video en foto gallerij erbij en klaar.
Veel artikelen betekent ook een goede zoekfunctie, om die reden zou ik zelf voor Drupal kiezen. Met behulp van Taxonomy kun je artikelen netjes sorteren binnen categorieën. Met de Views module creëer je een zoekpagina waarmee resultaten gefilterd kunnen worden op categorie, auteur, afbeelding, enz. Daarnaast bevat een installatie profiel zoals Open Enterprise een Wordpress-achtig blog zodat iedereen gemakkelijk artikelen kan plaatsen, zie http://drupal.org/project/installation%2Bprofiles
Heel erg bedankt !
Welk van deze systemen is best geschikt voor meertalige websites en voor multisite beheer? Ik ken alleen maar een beetje Wordpress, tot nu toe vindt ik het een zeer handig systeem voor de installatie van nieuwe modules en interactie met oa Facebook. Hebben Joomla en Drupal dit ook? Maar ken de andere 2 niet...
dank voor uw reacties
thomas
Beste anoniem,
Zoals ook in het artikel aangegeven, is het heel erg afhankelijk van wat je precies wilt maken welk CMS systeem voldoet. Gaat het om een kleine website dan zou ik trouw blijven aan Wordpress zodat je geen ander CMS systeem aan hoeft te leren. Alle drie de systemen hebben namelijk de mogelijkheid voor multisite en ontlopen elkaar, voor zover ik weet, op dit gebied niet veel qua gebruiksgemak en functionaliteit. Alleen voor Joomla moet je wel module "JMS" installeren als je meer zeggenschap wilt hebben over het type multi-site, bijvoorbeeld of elke website een eigen database moet hebben. Zie de documentatie op Drupal.org en Wordpress.org, respectievelijk "http://drupal.org/documentation/install/multi-site" en "http://codex.wordpress.org/Create_A_Network" (voor een Nederlandstalige handleiding zie: http://www.to-wonder.com/2012/01/een-ontwikkelomgeving-met-wordpress-mu/).
Wat betreft meertaligheid, hiervoor heeft Drupal duidelijk de meest geavanceerde modules in vergelijking tot Joomla (Joomfish) en vooral Wordpress. Maargoed, als je het niet te gecompliceerd wilt hebben heb je misschien al genoeg aan een Wordpress module zoals Translate waarmee je onder berichten en pagina's een link naar een anderstalige versie kunt aanbieden. Of misschien kom je zelfs weg met een module die jouw website automatisch vertaalt met Google translate zoals Global Translator.
Tot slot: momenteel gaat het installeren van modules nog gedeeltelijk handmatig in Joomla of Drupal, je kunt binnen het CMS zelf nog niet naar modules zoeken en deze met een enkele klik installeren zoals met Wordpress wel kan. Wel zijn er voor zowel Joomla als Drupal uitbreidingen beschikbaar voor Facebook comments en likes, etc. Hopelijk heb ik hiermee je vragen beantwoord.
Ik wil een cms systeem gaan kiezen, het wordt een redelijk eenvoudige bedrijfswebsite waarbij ik social media wil kunnen integreren en verder een offerteaanvraagformulier. In de toekomst wil ik misschien een reserveringssysteem kunnen plaatsen (mensen moeten stoelmassage in kunnen boeken en er moeten ook gebruikersrechten aan gehangen kunnen worden bijv de mogelijkheid max 2 x per maand een massage te kunnen nemen). Echter mijn nummer 1 prioriteit in mijn keuze voor Joomla of Wordpress is dat ik goed vindbaar wil zijn. Ik ben dat nu ook al wel, maar het moet nog beter.
Een andere vraag is of het een risico is om je website over te zetten (van contribute) naar wordpress of Joomla voor je huidige vindbaarheid?
Beste Freekje Bots, het bouwen van een eenvoudige bedrijfswebsite kan uiteraard met zowel Joomla, Wordpress en Drupal. Ook een formulier is daarbij geen probleem. Wordpress heeft hier Contact Form 7 voor, Drupal heeft Webforms (evt in combinatie met Form builder) en Joomla heeft bijv. Forms. Je toekomstige wensen zijn wat complexer en daarom zou ik uiteindelijk toch Drupal aanbevelen, en wel de Open Enterprise versie. Wat betreft de vindbaarheid ben ik nog geen goed vergelijkend onderzoek tegengekomen, wel hebben alle systemen de nodige modules die ervoor zorgen dat aan de belangrijkste SEO eisen voldaan wordt, dus het zal elkaar nooit veel ontlopen. Op je vraag over migratie van contribute en de gevolgen voor de vindbaarheid heb ik geen antwoord, hier heb ik geen ervaring mee. Maar zolang de URL hetzelfde blijft lijkt mij dat er weinig kan gebeuren. Met name als je voorzichtig bent en alles eerst goed test binnen een ontwikkel omgeving en daarnaast een vergelijking doet van het aantal fouten tussen de nieuwe en de oude website. Want meer errors kunnen wel strafpunten betekenen voor je vindbaarheid, zie http://validator.w3.org/.
krooshof , bedankt voor uw antwoord van woensdag, ik probeer Wordpress uit en ga deze onder de knie proberen te krijgen, ziet er allemaal best keurig uit
bedankt!
Thomas
Graag gedaan, ik ben benieuwd naar je ervaringen. Mocht het tegenvallen dan is een Drupal distributie wellicht ook een optie, dit zijn Drupal pakketten met een selectie van modules al inbegrepen. Een distributie is gericht op een specifiek doel, zoals een online magazine of een overheidswebsite. Deze samengestelde profielen nemen veel van het installatie en configuratie werk uit handen, en bevatten vaak ook aanpassingen die Drupal toegankelijker maken voor beginners. Zie: http://drupal.org/project/installation+profiles
Met welk van deze 3 sytemen is deze website gebouwd?
thomas
Goede vraag, sinds december 2011 wordt deze website aangedreven door Drupal 7. Wil je zelf controleren welk systeem er achter een website schuilgaat kijk dan eens naar dit bericht: http://www.drupalnieuws.nl/node/334
Ik moet een website bouwen die een database met honderden bestanden goed doorzoekt. Ik heb eens gezocht en kwam uit op Sharepoint en Alfredo maar kan dit ook met drupal,... ?
Beste Jaran, bedoel je echt fysieke bestanden? Of database data? Met name bij fysieke bestanden moet je iets meer toeren uit halen. Ik zou kijken naar een combi van Drupal met Apache Solr. Dit is een zoekmachine systeem ala Google maar dan open source. Het wordt ook gebruikt bij websites als autotrack.nl en funda.nl en het koppelt erg mooi met Drupal. http://drupal.org/project/apachesolr
Er is ook een module beschikbaar waarmee je Drupal verbindt met Sharepoint. Hiermee kun je o.a. een SharePoint Search uitvoeren op een website, zie http://drupal.org/project/sharepoint.
Zeer verhelderend :) Bedankt! Ik ben een controle freak en nu vroeg ik me af of ik met mijn basis HTML en CSS kennis mijn eigen thema's kan maken en voor welk systeem ik dan, als webdesigner, het beste kan kiezen? Enig idee?
Beste Bart, kennis van HTML en CSS is hiervoor op zich voldoende, maar hou er wel rekening met dat je voor een eigen thema eerst aardig wat tijd nodig hebt om je te verdiepen in de documentatie, het zit allemaal net wat anders in elkaar dan je gewend bent. Zo werk je bijvoorbeeld niet in een index.html maar in een of meerdere *.php pagina('s) en je zult dan ook een aantal regels PHP codes tegenkomen waarvan het handig is dat je enig idee hebt waarom het daar staat en wat het doet. Met wat knip en plak werk kun je dan je zelf bepalen waar bepaalde elementen weergegeven moeten worden en ook extra locaties toevoegen. Als je eenmaal de pagina hiërarchie begrijpt, die voor alle drie grofweg gezien op hetzelfde neerkomt, dan is het zeker goed te doen. Hoewel ik meer ervaring heb met Wordpress vind ik het makkelijker om een HTML pagina om te zetten naar Drupal website. Dat komt naar mijn idee omdat Drupal net iets netter is opgebouwd, de 'thema laag' staat meer los van de 'functie laag'.
Welke van de drie is het meest geschikt voor het bouwen van een videowebsite en zijn hiervoor speciale CMS beschikbaar?
Je kan daarvoor het beste Drupal gebruiken. Deze geeft je deze meeste mogelijkheden om dit te realiseren. Er wordt nu zelfs een heel specifiek systeem bovenop Drupal gebouwd om gemakkelijk video content te delen: http://videola.tv/
Ziet er veelbelovend uit. Een soortgelijk project is Octopus Video, ook nog heel vers, en op het eerste gezicht iets minder veelbelovend, maar al wel te downloaden via http://octopusvideo.org/.
Ik wil een leerlingenadministratie opzetten voor een 250 leerlingen, niet zo uitgebreid als met schoolfit.nl. Naast leerlingengegevens enkele pdf' per leerling en toewijzingen aan een klas en mail groepen. Admin, Secretariaat, docenten en leerlingen hebben hun eigen views. Ook financiele adminstratie en het versturen van rekeningen. Welke van de CMS is het beste (voorkeur Joomla). Zijn er voor alle drie extensies die bovenstaande supporten ?
Drupal biedt de meeste mogelijkheden om een dergelijk systeem zoals een leerlingenadministratie te bouwen. Je moet het eigenlijk als volgt zien: Wordpress is goed om te bloggen. Joomla kun je perfect gebruiken voor een website waar het voornamelijk gaat om het aanbieden van informatie. Alles wat ingewikkelder of uitgebreider is kun je het beste realiseren met Drupal.
Bedankt voor de heldere info. Toch vind ik het lastig om een keuze te maken tussen de drie platforms.
Ik wil een site bouwen die qua vormgeving en functionaliteit hierop lijkt:
http://www.scottwilliams.co.uk/index.cfm
Dus niet alleen de homepage, maar ook de rest van de site is vergelijkbaar met wat ik bouwen moet.
Zou u een advies willen geven in welk platform wij dat het beste doen kunnen?
Hoi Ron,
In principe kun je de website die jij als voorbeeld geeft theoretisch met alle drie de systemen maken. Met Drupal heb je meer flexibiliteit en dus meer mogelijkheden alleen zal dit lastiger te realiseren zijn als je het helemaal zelf wil doen. Met Joomla en Wordpress is het out-of-the-box gemakkelijker maar loop je op een gegeven moment tegen beperkingen aan.
Prima informatie, dank daarvoor. Voor een tandartspraktijk wil ik een website maken. De gebruiker wil zelf twee zaken kunnen beheren. Berichten i.v.m. openingstijden / vakanties en zo nu en dan een korte mededeling. Is het voor de hand liggend om hier een volledig cms voor te gebruiken of is het praktischer om dit zelf in een paar php-scripts met Mysql uit te voeren. Feitelijk gaat het om een brochure met incidenteel een aanpassing.
Hoi Herbert,
Ik zou er altijd voor kiezen om een kant en klaar CMS systeem te gebruiken in plaats van zelf iets helemaal vanaf de grond opnieuw op te bouwen. En in het geval wat jij beschrijft zou ik kiezen voor Joomla. Joomla is het meest geschikt voor brochure-achtige websites en gemakkelijk in het gebruik. De wensen die jij omschrijft zijn goed te realiseren met Joomla.
Hallo,
Ik wil graag voor mijzelf beginnen, en dus ook een site bouwen.
Wilde dit eerst uitbesteden, maar lijkt mij heel erg leuk om het zelf te gaan doen.
Het gaat om een massagepraktijk aan huis.
Het gaat dus om een redelijk kleine site met wat extra pagina`s en een gastenboek.
Als ik bovenstaande lees denk ik dan aan wordpress!!
Maar ik ben een leek op dit gebied, wat denkt U?
M.V.G Jacob Matthijssen
Mijn persoonlijke voorkeur heeft toch Joomla als het gaat om een simpele website waar alleen informatie getoond hoeft te worden. Wordpress is meer gericht op het bloggen en zal daarom ook een beetje 'verbogen' moeten worden om het er als een 'normale' website uit te laten zien. Succes met het bouwen en laat ons weten wat het resultaat geworden is!
Hallo,
sinds een zestal maanden ontwikkel ik mijn websites in Joomla, daar ik aanvankelijk had gelezen dat Joomla een betere oplossing zou zijn voor designers, drupal voor developers. Maar ik zie nu toch dat Drupal meer en meer wordt gebruikt en naar voor geschoven (ook in bedrijven). Vandaar dat ik zit te denken om misschien toch Drupal onder de loep te nemen.
Weet jij of de overstap van Joomla naar Drupal groot is? Dan spreek ik dan toch vooral inzake de aanmaak van templates, want daar draait het toch voor mij vooral om. De interne CMS heb ik al eens bekeken en leek er mij vrij straightforward uit
Hi Ray, ik zou zeker gaan werken met Drupal. Qua theming / templates heb je in Drupal meer flexibiliteit dan in Joomla.
Een interessant artikel met nuttige reacties. Zelf ben ik ook opzoek naar een passend cms pakket voor het maken een (redelijk eenvoudige) site met een compacte shop voor enkele producten, inspiratie dmv sfeerbeelden/foto's en eventueel een product configurator dat waarschijnlijk in java gemaakt zou worden. verder is er geen noodzaak om verschillende rechten te moeten toewijzen. Eenvoud, stabiel met enige mogelijkheden voor de toekomst. Wat is wijsheid?
simpele webshop en custom java configurator? mmm klinkt niet echt als een match met wordpress, joomla of Drupal. Drupal heeft van de 3 cms-en de beste shop optie, kijk naar de commerce en ubercart module.
Beste, Welk platform en welke extra builds wijzen naar voorkeur voor een website van een school? Met veel verschillende soorten pagina's, formulieren, foto+video verslagen, nieuwsitems, e.d.? Heb je zicht op de mogelijkheden van Umbraco in dit kader?
Ik denk dat dit erg af hangt van de beheerders. Hoeveel tijd en kennis hebben deze? Of laat u een expert de website ontwerpen en bouwen? De zaken die u opnoemt kunnen bij alle drie de cms-en. Umbraco zou voor mij geen keuze zijn. Het draait op ASP wat u qua hostingkeuze beperkt en het heeft een zeer kleine community. Uw keuze in specialisten, mocht u die nodig hebben, is erg klein.
Ik wil aan uw uitstekend artikel meewerken door te melden dat ik gekozen heb voor Drupal. Waarom ? Omdat Drupal een ingebouwd forum had en nog heeft, straffer, ze hebben er een 'advanced module' bijgemaakt waardoor de basisforum niet meer zo kaal is. Vroeger werkte ik met Joomla, en een bridge naar het forum. Was nogal problematisch, gebruikers konden ook het forum benanderen buiten mijn Joomlasite heen, wat ik niet wou. Bovendien had Joomla vroeger lange URL's, van hier tot in Tokyo, was niet te doen. Nu ik Panels en views aan het leren ben, ben ik nog meer overtuigd van Drupal. Lekker handig, en het is echt niet zo moeilijk, dankzij de vele Youtube filmpjes. Wordpress vind ik ook goed, maar zoals Thomas reeds schreef in het artikel : voor bloggers. Makkelijk, handig, overzichtelijk, zeer snel aan te leren.
Doch voor mij Drupal dus, ook omdat gebruikers maar één account moeten aanmaken en op het forum kunnen schrijven of op een artikel kunnen antwoorden. Met bridges lukte dat niet op Joomla. Heb toch nog één vraag. U spreekt over 'veel' content en 'veel' gebruikers. Wat is veel in uw oordeel ?
Beste Koenraad, dat is een goede vraag. De grens van veel hangt natuurlijk ook af van wat je met deze data doet. Laat je de bezoeker er bijvoorbeeld in zoeken of moet je dynamische overzichten creëren waarop de bezoeker kan filteren. Dan zien wij problemen ontstaan vanaf +/- 10.000 items / nodes met een gemiddeld aantal velden. Drupal heeft het natuurlijk ook lastig met grote hoeveelheden, het is immers net als Joomla en Wordpress opgebouwd in PHP. Drupal wordt als CMS wel vaker gebruikt voor "grote" websites en biedt daarom meer opties tot verbetering. Neem bijvoorbeeld Apache Solr. Een super snelle open source zoekmachine gebaseerd op java. Drupal bezit een mooie koppeling met dit systeem ( http://drupal.org/project/apachesolr ) waardoor het zoeken in grote aantallen items of het filteren hierin een stuk sneller gaat. Funda.nl en Autotrack.nl werken hier ook mee.
Beste wijze heren, ik ben een superleek in de wereld van CMS's en om mijn vrije tijd nuttig te willen besteden wil me er wel graag in verdiepen (misschien leuk/handig voor de toekomst). Ik weet wat PHP is maar daar houdt het ook bij op (laat staan dat ik de in and outs van hosting snap), toch ben ik van mening dat het tegenwoordig mogelijk is om voor een leek als mij een site in elkaar te kunnen zetten om vanuit daar ervaringen op te doen om verder te kunnen komen in de gehele materie. Mijn vraag is dan ook; hoe pak ik dit aan en welk CMS is voor een leek het geschiktste. Googlen kan ik als geen ander, ervaring leert dat de informatie niet altijd objectief is (i.v.m. ondernemingen die achter de informatie zitten). En deze site/jullie doen het leuk... vragen staat vrij.. toch. MVG Gert
Beste Gert, Wat voor website wil je gaan maken? Een blog site? Dan heb je aan Wordpress een mooie. Een community website, pak Drupal. Iets er tussenin, probeer Joomla. Nog een factor is de tijd die je hebt voor dit project. Niet zoveel? Dan zijn Joomla en Wordpress beter, de plugins en het updates in redelijk plug&play. Drupal kost qua beheer en opzetten een stuk meer tijd.
Hoi Thomas,
zojuist je stuk gelezen. ik wil graag een begin maken met het leren werken met de bouw van een site.
Het moet een site worden voor een hotel met later ook boekingsmogelijkheden en koppeling aan het hotel systeem (openen van deuren met wisselende code.) wat is de beste keuze?
Als beginner is een dergelijke website wel pittig maar als dit je doel is dan zou ik voor Drupal gaan. Je kunt beginnen met het maken van een content type "hotelkamers" met de daarbij behorende velden zoals; prijs, aantal bedden, grootte, etc. Later kun je dit uitbreiden met een module zoals Ubercart of de website gaan koppelen aan een extern systeem. Drupal heeft in de core een API ( Application Protocol Interface ) tot zijn beschikking waardoor het in staat is met andere systemen die ook een API hebben te communiceren.
Beste Thomas,
Voor een videoproductiebedrijf heb ik de keuze tussen een Wordpress CMS of een Joomla CMS. De website heeft de functionaliteit om potentiële klanten te informeren over mijn product, mijn portfolio te laten zien, een bericht te versturen en een blog bij te houden. Wat zou jij mij aanraden? Is Joomla dan te uitgebreid? Wat zouden Joomla en Wordpress kunnen toevoegen op het gebied van video?
Groeten,
Neef
Hi Neef, het hangt een beetje af van de hoeveelheid video's. Stel dat het er honderden zijn, dan zou ik toch nog even Drupal bekijken. Je kunt dan een content type "videos" maken met allerlei velden zoals; categorie, lengte, etc. En bezoekers kunnen dan filteren op deze velden. Zijn het maar een paar video's dan zou ik ze gewoon embedden in de normale content items van Wordpress of Joomla. Voor Joomla is een interessante video plugin beschikbaar: http://extensions.joomla.org/extensions/multimedia/multimedia-players/v…
Als je een CMS wilt gebruiken voor opleidingsdoeleinden zoals e-learning, welke CMS (Joomla, Wordpress, Drupal) is dan het meest geschikt? Bij e-learning denk ik aan het aanbieden van leerstof, het gebruik van video, audio. Het aanbieden van oefeningen en toetsen.
Groeten, Willem
Beste Willem, wanneer het om een website gaat die puur en alleen als leeromgeving gaat fungeren. Dan zou ik kijken naar het open source project Moodle: www.moodle.org Wanneer er ook nog andere content of functionaliteit in de website komt, zou ik kiezen voor Drupal.
Beste redactie,
Voor het ontwikkelen van een advertentie website zoals marktplaats, maar dan puur voor onroerend goed, zou u dan kiezen voor joomla of drupal?. Alvast bedankt voor uw reactie,
m.v.g. Marcel
Beste Marcel, met Drupal kun je een dergelijke website het beste opzetten. Je kunt zelf je content types bepalen, de velden of de nodige overzichten voor de bezoekers en beheerders. Echter vereist dit wel enige tijd, energie en investering. Een snelle oplossing is Joomla te combineren met een onroerend goed ( real estate ) plugin. Zie: http://extensions.joomla.org/extensions/vertical-markets/real-estate Nadeel van deze oplossing is dat je minder vrijheid hebt in de opzet van je website. Je zult dus kritisch moeten kijken naar welke Joomla plugin het beste bij je wensen past. In sommige gevallen houdt dit ook in dat je bepaalde wensen los moet laten.
Hallo Thomas,
ik heb je blog met interesse gelezen. Echter ik mis de aandacht voor veiligheid en robuustheid tegen misbruik. Op mijn huidige project is een grote discussie gaande over welke van de drie CMS-en het veiligst is. Men is bang dat via het CMS misschien toegang kan worden verkregen naar andere onderdelen van het systeem. Met andere woorden is dit de zwakste schakel in het systeem.
Ik weet dat de Nederlands overheid, een aantal jaren geleden, zelf het CMS Liferay als veilig bestempelde. Met als argument dat het op Java gebaseerd was. Daar is wel een rapport op het internet. Zou jij je visie kunnen geven over de drie hier besproken CMS-en met betrekking tot veiligheid?
Ik zelf denk aan Drupal, omdat die de functies biedt die ik nodig heb, zonder extra 'third-parties' plug-ins te installeren. Alvast bedankt. Pieter.
Beste Pieter, mijn vergelijking gaat niet diep op de veiligheid in omdat eigenlijk alle drie de cms-en min of meer gelijk zijn qua veiligheid. Alle drie zijn ze gebaseerd op PHP en MySql, zijn ze jarenlang onderworpen aan sql injecties, xss hacking e.d. en worden er door de ontwikkelaars nagenoeg maandelijks security updates uitgebracht. Nu is het wel er een stuk meer Joomla en Wordpress websites gehacked worden maar ik denk dat hier andere redenenen voor zijn: 1) Er zijn gewoon veel meer Joomla en Wordpress websites dan Drupal websites. Het is dus interessanter een hack te ontwikkelen voor deze systemen. 2) Over het algmeen, en ik spreek dan uit eigen ervaring, zie je dat Drupal websites goed worden onderhouden. Misschien komt dit doordat Drupal websites vaker ingezet worden door professionele organisaties waar men bewust is van zaken als updates en veiligheid.
Hallo Thomas, mede door alle vragn en antwoorden is er een mooi stuk ontstaan omtrent gebruik en functionaliteit.
Maar hoe zit het met veiligheid ? Ik ken linux beheerders die een paar jaar geleden joomla en wordpress afraden vanwege de vele lekken. Continue moesten er patches en updates worden uitgevoerd om de sites veilig te houden en dat lukte gewoon niet.
Hoe is dat anno 2012? Wat valt er te zeggen over verschillen in veiligheid tussen Wordpress, Joomla en Drupal?
Beste Rodrigo, toevallig vroeg Pieter ( zie bovenstaande comment ) een vergelijkbare vraag. Zie dan ook het antwoord dat ik daaronder heb geplaatst. Wat betreft je opmerking over updates. Voor alle drie de cms-en geldt hetzelfde, ze zijn ontzettend veilig, zolang er maar gewerkt wordt met de meest recente versie. Dit geldt voor zowel de core van het cms als de gebruikte plugins en modules. Ik zelf heb nog nooit meegemaakt dat een nieuwe versie van Wordpress, Joomla of Drupal gehacked werd. De hacks die ik gezien heb kwamen door een zwaar verouderd CMS of gaten in de beveiliging van de webserver. Een cms kan nog zo up-to-date en beveiligd zijn het is is zinloos als de website geplaatst wordt op een server met een verouderd OS of directory structuur die beschrijfbaar is voor derden.
Beste Thomas,
Zeer heldere verhaal plus de aanvullingen in de reacties. IK heb een specifieke vraag. Wat zou een goede cms zijn voor het bouwen van een online bibliotheek. Niet enkel worden hierin de boekenlijsten in verschillende categorien gepresenteerd maar ook het lezen van boeken is een pre. Daarnaast is het ordenen van boeken in op auteurs naam, jaartal, tags, uitgevers ook een pre. Maar ook het invullen van de biografie van de autheur,, van de uitgeverijen, recencies van boeken en besprekeingen van boeken moet ook een integraal deel zijn van dit applicatie. Wat zou u dan aanraden. Joomla of Drupal. Ik weet dat Joomla een paar componeneten heeft voor het beheren van boeken maar die zijn beperkt in de handeligen die ik hierboven heb geneomd. Hoe zit dit met drupal? in afwachting van uw reactie.
mvg
Tseerd
Beste Tjeerd, als ik het zo hoor zou ik zeker voor Drupal kiezen. Je hebt hier wel iets meer werk aan om dat je alles zelf moet definieren. Je kunt eigenlijk alleen kiezen voor Joomla als een van de componenten die je hebt gevonden goed genoeg is. Je geeft al aan dat die te beperkt zijn, waardoor volgens mij alleen de keuze voor Drupal overblijft. Bekijk ook eens www.drupalin24dagen.nl misschien geeft dit een goed beeld van de mogelijkheden van Drupal. Succes.
Dag Thomas,
3 jaar geleden voor Joomla gekozen vanwege multi talen, grafisch mooiere templates en eerste ervaring CMS.
Betreft het onderhoud voor verschillende talen heeft Joomla 1.5 een groot nadeel. Elk artikel moet vertaald worden. Wat is de verhouding nu tussen Drupal en Joomla op dit vlak?
Hi Bert, Joomla is in dat opzicht een stuk beter geworden. Zo is de JoomFish component die je voor Joomla 1.5.x. nodig had voor Multi-language niet meer nodig. Meertaligheid zit nu gewoon in de basis van Joomla. Het werkt ook een stuk beter, eigenlijk een beetje zoals in Drupal. In tegenstelling tot bij Joomfish waarbij je alles moest vertalen, kun je nu menu's, menu items, categories of content items toekennen aan een taal. Dit geeft je meer vrijheid om bepaalde content niet te vertalen en ook niet te tonen. Het vereist wel iets meer werk bij de opzet van de website.
Hallo Thomas, ik wil graag voor mijn stagebedrijf een intranet gaan opzetten alleen heb ik nog nooit met een cms systeem gewerkt. Wat raard jij aan om te gaan gebruiken? Op het intranet moet een "smoelenboek", forum en voor alle 3 de BV's een aparte pagina komen, wel met een gezamenlijke hompage. Ik hoor het graag, Mvg, Iris
Hi Iris, ik zou voor Drupal gaan als je nog genoeg tijd hebt binnen je stageperiode. Het kost je iets meer tijd qua opzet dan de andere cms-en maar dan heb je ook meer mogelijkheden. Op de website www.drupalin24dagen.nl leggen we de verschillende onderdelen van Drupal uit en leer je meer dan voldoende om een Intranet website op te zetten zoals je die schetst.
Beste Thomas,
Momenteel ben ik bezig met het verdiepen in seo-marketing en vroeg me af met welke training ik het best mee kan beginnen om van een site advies te geven over het seo-gedeelte, ook wat betreft het zelf aanpassingen/wijzigingen brengen in de site? Is een html, css cursus voldoende of is het beter om te stoeien met het bouwen van zelfgemaakte sites (met dreamweaver, joomla, wordpress) en zelf te ontdekken hoe deze scoren in google (kost veel tijd, maar als het moet)?
Is het uperhaubt verstandig om dat zelf te doen of dat te laten doen (wijzigingen/aanpassingen brengen in een site om beter vindbaar te zijn google? Graag hoor ik van jou,
Hi Demi, ik heb mijn seo kennis niet van een cursus of training. Het is een combinatie van boeken lezen, online blogs en fora volgen en veel in de praktijk doen. Probleem bij seo is dat je met name overgeleverd bent aan de werking van Google. En aangezien dit geregeld aangepast wordt, is de kennis die je vandaag opdoet, over een paar maanden niet meer geldig.
Met name http://www.seomoz.org/blog is erg waardevol en up-to-date en heel veel seo informatie is gewoon bij Google te vinden: http://support.google.com/webmasters/?hl=en
Zoals je namelijk zelf zult merken is seo met name een kwestie van een goede website maken. Een die goed te lezen en te begrijpen is voor mensen en zoekmachines. Het maakt hierbij uiteindelijk niet uit welk cms je gebruikt.
Mijn vraag staat misschien op de verkeerde pagina vermeld, toch hoop ik op een reactie. mvg, Demi
Geen probleem.
Hallo,
Ik ben een totale beginner met het gebruik van CMS en eigenlijk met alles wat met websites maken te maken heeft, ik wil hier graag mee aan de slag en het gaan leren, ik wil het gaan gebruiken voor informatie delen en gebruik van forum.
Dus dan ook de vraag welke ik het best kan gebruiken op dit moment ? en eigenlijk ook de vraag bij welke CMS je de meeste sturing kunt vinden/krijgen aangezien ik echt een leek ben
Groetjes Wout
Hi Wout, een forum heeft natuurlijk veel te maken met gebruikers en gebruikersrechten. Drupal is daarom volgens mij de beste keuze maar er is voor Drupal niet veel informatie te vinden voor beginners. Daarom hebben we ook onlangs www.drupalin24dagen.nl gemaakt. Hopelijk heb je hier wat aan. Als het te pittig is dan zou Joomla in combi met de Kuena forum component een oplossing zijn. Dit is makkelijk op te zetten maar beperkt je in de mogelijkheden. http://extensions.joomla.org/extensions/communication/forum/7256
Ik heb met alle 3 de verschillende CMS gewerkt, ben geen specialist.
Maar mijn ervaringen zijn:
Drupal - vrij snel een werkende website in elkaar gezet, maar dan moet je instellingen doen - een standaard iets opzetten zoals agenda/kalender en je hebt veel werk. Opladen van foto's ook zoiets wat veel werk is om het werkend te krijgen.
Joomla - het was niks voor mij, kon er geen weg mee - ligt dat aan mij of is het systeem gewoon niet geschikt voor mij
Wordpress - zeer content van, snel onder de knie gekregen, en websites heb je eigenlijk zo gemaakt
Minpuntje van WP: opzetten van een zoekmachine / zoekpagina / zoekformulier
En daar ben ik nog steeds naar opzoek, om een zoekformulier te maken/vinden die gegevens vanuit een database haalt (geen blog berichten zoeken, maar een database met velden zoals: whisky - smaak - leeftijd - wanneer geproefd - .....)
Voor alle 3 de systemen zijn er ongelovelijk veel plugins - widgets en gratis templates.
En om door de bomen het bos nog te zien is dan vaak heel lastig.
Beste Thomas, bedankt voor het duidelijke artikel! Ik wil graag een website bouwen à la: http://artofbackpacking.com/ en http://2backpackers.com/ . Heb jij een idee wat voor CMS ik hier het beste voor kan gebruiken? Mijn idee is om klein te beginnen, maar wel met de mogelijkheid tot uitbreiding. Ik heb geen ervaring met het maken van websites. Veel dank voor je antwoord alvast!
Hi Wesley, ik kan natuurlijk niet de gehele website overzien maar na wat rondklikken zie ik geen speciale functionaliteiten. Je zou deze websites met zowel Joomla, Drupal als Wordpress kunnen maken.
Wij willen een nieuwe website maken. Ik weet alleen niet welk systeem (WP, Joomla of Drupal) het beste bij ons zal passen. Onze huidige website is www.leenders-languedoc.nl. Wij verhuren vakantiehuizen in de Languedoc. Onze klanten maken veel gebruik van een zoekfunctie om een vakantiehuis te boeken. Tevens is het boekingsproces met bijbehorende facturering van belang (WP heeft volgens mij alleen deze plugin: http://wpbookingcalendar.com/). Wij willen graag gebruik maken van bestaande plugins die niet te veel aangepast hoeven te worden. Kan je ons adviseren welke systeem het beste bij ons zou passen?
Beste Maurice, Drupal lijkt mij de beste oplossing. Je kunt dan een content type "vakantiehuizen" maken met de nodige velden. Er zijn dan overzichtspagina's te maken waarin bezoekers kunnen filteren op deze velden en om zo tot hun ideale selectie te komen. Het voordeel van Drupal is dat je voor deze functionaliteit veel van de core kan gebruiken van Drupal en dus niet al te veel leunt op 3rd party technologie.
Beste Thomas,
ik wens voor mijn club een website te laten maken. Bedoeling is hierop informatie (meestel louter tekstvorm) te plaatsen, evenals foto's. Voor de leden moet er een apart login zijn die afgeschermd is. Er moet ook een agenda op de website komen, waarop de leden gemakkelijk kunnen aanmelden en afmelden voor de verschillende activiteiten. Er moet ook archivering mogelijk zijn (zowel teksten als foto's). Naderhand zou er zo weinig mogelijk werk moeten zijn aan het onderhouden en bijwerken (verfraaien pagina's, invoegen teksten, foto's, archivering). Welke CMS zou je mij aanbevelen? Dank bij voorbaat.
Beste Patrick, in eerste instatie zou ik Joomla zeggen. Joomla is vrij simpel en de opzet is goed zelf te doen. Qua content heb je meer dan genoeg functionaliteit. Probleem zit m denk ik in het gebruikers gedeelte in combi met de agenda. Er zijn agenda plugins voor Joomla. Zoals http://extensions.joomla.org/extensions/calendars-a-events/events/event… Deze intergreren zelfs met Community plugins zoals http://www.jomsocial.com/ die je een heel scala een functionaliteit voor de leden biedt. Een nadeel van deze oplossing is dat je je moet schikken binnen de mogelijkheden ( en misschien wel overkill aan opties ) van deze 3rd party plugins. Ben je kritisch ingesteld en wil je controle hebben over de functionaliteiten binnen de website, dan zou ik Drupal proberen. Op www.drupalin24dagen.nl leggen we veel van de werking van Drupal uit. Mocht dit je meevallen, dan heb je uiteindelijk een website die je helemaal naar je hand kunt zetten.
Goedemorgen, ik wil een simpele corporate website (vrij statische informatie) met een link naar een eigen script dat alleen toegankelijk is voor de ingelogde gebruiker, en afhankelijk van de gebuikers-id andere dingen doet. Denk aan admin en rest als gebruikers rollen, meer niet. Ik wil vanuit de eigen scripts de variabelen als loginnaam, wachtwoord etc kunnen gebruiken, zodat de gebruiker voor mijn script niet apart hoeft in te loggen. Ik zie dat alles CMS-en deze mogelijkheid wel bieden met een API, maar wat is te prefereren?
Hi André, zoals je zegt kan dit met alle drie de cms-en en aangezien je het cms verder alleen voor wat statische content gebruikt is dit verder ook geen kritiria om een keuze op te kunnen maken. Ik kan je dus niet echt van advies voorzien. Enige wat ik misschien kan adviseren is om eens te kijken naar de mogelijkheden van Drupal, grote kans dat je de scripts kunt vervangen en er extra opties bij krijgt. Nog een voordeel is dat de gegevens veilig binnen CMS blijven.
Goede avond. Ik onderhoud een website voor een buurtvereniging. Die heb ik helemaal met html opgezet. Nu wil ik hem wat dynamischer maken opdat leden van de buurtvereniging gemakkelijk hun bijdrage kunnen toevoegen en andere leden daarop weer kunnen reageren. Daarom is mijn oog gevallen op een van de hier besproken tools. Ik heb op mijn site schermen die ik wil behouden. Ik heb bijvoorbeeld een kaart van onze wijk met alle zonnepanelen erop. Als je met de muis over de kaart gaat krijg je een foto van dat paneel te zien. Ook heb ik op een kaart alle bomen aangeduid en als je op zo''n locatie klikt kom je in een dia show van de boom terecht. Mijn vraag met welk pakket kan ik dit soort schermen behouden c.q. integreren?
Hi Cor, wat je wilt kan in alle drie de cms-en. Drupal biedt je de meeste vrijheid en kun je qua rechten alles zo instellen zoals je zelf wilt. Ook qua map en data die je wilt tonen heb je veel keuze. Een mooie optie is bijvoorbeeld leadlet: https://drupal.org/project/leaflet Deze website toont goed wat je kunt doen met Drupal: http://theintertwine.org/explore
Deze zomer wil ik in mijn vrije uurtje gaan werken aan een website wordt een openlucht zwembad.
Deze site omvat de volgende contenten
- Foto's
- Nieuws
- Historie
- Openingstijden
- Route
- Contact
- Prijzen
Verder moet de site een goede link leggen met social media en duidelijk en overzichtelijk worden.
Ook moet het vanuit verschillende locaties mogelijk worden om stukjes op de site te plaatsen.
Nu mijn vraag met welk systeem kan ik hiermee het best dit doel bereiken.
Persoonlijk zat ik te denken aan joomla
Wat raden jullie mij aan?
Hi Robbert, wanneer je verder geen functionaliteit nodig hebt, dan kun je in feite dit met alle Joomla, Wordpress en Drupal. Wanneer je al ervaring hebt met Joomla, dan zou ik hiervoor kiezen. Heb je helemaal geen ervaring, dan zou ik starten met Wordpress. Heb je meer wensen ( in de toekomst misschien ) zoals het laten inloggen van gebruikers bijvoorbeeld, dan zou ik de basis met Drupal maken zodat je die later kunt uitbreiden.
Ik wil een website opzetten waar zowel video content als column content op komt. Nu heb ik zelf totaal geen ervaring met CMS echter wel met SEO. Ik zou graag columns willen plaatsen en veel video's en dit verdelen in een stuk of 6 categorieën pagina's (bijv. Sport, Nieuws, Lifestyle etc.). De gebruikers wil ik wel de mogelijkheid geven om in te gaan op de content. Welk CMS systeem kan ik hiervoor het best uitkiezen?
Beste JDV, om eerlijk te zijn kun je dit met alle drie de cms-en. Qua keuze zou ik vooral kijken naar wat je in de toekomst met de website gaat doen. Blijft het hierbij, dan zou Joomla of Wordpress voldoende zijn en ben je nu sneller klaar. Wil je dat je gebruikers later meer kunnen doen? Bijvoorbeeld zelf video's uploaden of columns schrijven, dan kun je het beste nu de tijd nemen om de website met Drupal op te zetten.
In het artikel staat een link naar de website 'joomla in 24 dagen' (leuk!). Maar de link klopt niet. Er wordt gelinkt naar een niet-bestaande site.
Beste Thomas,
Vanwege de vormgeving (widescreen) gaat mijn voorkeur uit naar WordPress. Ik start een buro voor interieurstyling dus vormgeving is voor mij erg belangrijk. Hoewel WordPress oorspronkelijk voor bloggers is bedoeld, kan ik er een bescheiden webshop op draaien? middels hun eigen e-commerce plugin of bijvoorbeeld met software als Magento of Zencart (deze zijn mij aanbevolen)
Alvast dank, Susanne
Beste Thomas,
Ik ben deze week begonnen met het CMS Joomla en er gaat een wereld voor mij open. Inmiddels heb ik online al wat aanpassingen gemaakt, maar nu heb ik een tweetal vragen.
- ik heb een aantal dingen aangepast, maar ben hier niet tevreden over. Hoe kan ik het originele template dat ik via Mozilla heb geuploaded weer terug zetten. Ik heb dus ook nog een backup en weet niet wat ik nu nog moet met Mozilla.
- ik twijfel erover om toch ook Wordpress te gaan gebruiken. Kan ik dit naast Joomla gebruiken. Hoe installeer ik dit dan? en hoe maak ik dan tijdelijk 2 websites naast elkaar.
Zoals je ziet, snap ik dus nog niet hoe een en ander precies in elkaar zit. In de gewone verkenner en bestandenbeheer heb ik geen enkel probleem, maar nu ben ik online bezig.
Hartelijk dank alvast voor het anwoord.
Groeten, Leonie Slobbe
Ik denk toch dat mijn voorkeur naar Wordpress uitblijft gaan. Maar des al niet te min. Leuke invalshoek van het geheel. Complimenten!
Wij maken zowel Joomla als Wordpress websites. Maar mijn ervaring is dat onze klanten het liefst met Wordpress werken. Het is overzichtelijk en snel. Daarentegen hebben we ook een aantal klanten die al langere tijd Joomla gebruiken en die snappen niet wat er zo geweldig is aan Wordpress. Het zal wel een kwestie van gewenning zijn. Verder goed artikel. Met name het Drupal gedeelte vond ik erg interessant.
Beste Thomas, dank voor je heldere artikel! Ik twijfel sinds de start met mijn Drupal website voor OutdoorFriends of ik de juiste keuze heb gemaakt. Daarom maar weer eens gegoogeld en dit artiklel gevonden. Je bevestigt wel dat Drupal voor mijn doel, een community website, de juiste keuze was. Echter, waar ik echt mee zit is de vindbaarheid. Sinds de start in sept. 2011 postte ik meer dan 100 blogs en nog meer events op de Agenda. Ik pas de SEO richtlijnen toe (trefwoorden in titel en eerste alinea en artikel, gebruik van kopregels, invullen Metatags, afbeeldingen verkleind en met goed naam). Ik gebruik de sociale media veel, heb een wekelijkse Agendamail en maandelijkse Nieuwsbrief, heb hier en daar links, ook vanuit een aantal grote sites als DutchCowboys, Frankwatching, Wandelzoekpagina en Datingwebsites. Toch bereik ik nog steeds nog geen 3.000 unieke bezoekers per maand. Dat is toch echt niet goed? Gevolg: ik blijf maar twijfelen en weet niet goed wat te doen: een nieuwe site starten, nog meer verbeteringen doorvoeren, alle content controleren op SEO, of de website accepteren en meer gaan promoten. Heb jij een wijze raad voor me? Dank alvast, groet, Irene
Hi Irene, bedankt voor je vraag. Mijn antwoord werd wat lang, vandaar dat ik dit in de vorm van een artikel heb gegoten: http://www.vaneldijk.nl/drupal/artikelen/is-drupal-als-cms-seo-vriendel…;
Wat betreft jouw specifieke website zou ik vooral kijken naar de content, omdat je Drupal website al aardig SEO proof is. Denk hierbij aan: Hoe goed sluit je content aan bij wat mensen invoeren als zoekopdracht in Google? Hoe uniek is je content? En ik zou je website meer open stellen voor het publiek. User generated content zorgt voor actuele en relevante content. Succes!
Mijn website, F1-geschiedenis.be, is voorlopig een statische website.
Maar ik wil onderhand overschakelen op een dynamische website (de databases daarvoor zijn voor 75% klaar)
Hier kan je een voorbeeld zien, maar mijn kennis van PHP en MySQL is te klein om he m af te werken.
http://www.f1-geschiedenis.be/system/index.php?page=calendar
Met welke van de drie programma's zou ik dat het best kunnen doen?
Bedankt op voorhand!
Hi Jos, een belangrijk onderdeel bij je nieuwe website zal de CCK worden. Dit staat voor Content Construction Kit en het zorgt voor de functionaliteit om zelf velden te definiëren voor een bepaald content type.
Jij zal bijvoorbeeld een content type "races" willen maken en met velden als: "datum, circuit en weerconditie" kunnen toevoegen.
Dit is mogelijk met zowel Joomla, Drupal als Wordpress. Bij Joomla heb je een plugin nodig zoals K2 en bij Wordpress heb je Types. Drupal bezit de CCK direct in de core en dat is een van de redenen waarom ik zelf voor Drupal zou kiezen. Wanneer bepaalde techniek in de core zit, ben je er zeker van dat veel mensen het gebruiken, dat het goed getest is en veel ge-update wordt.
Gezien je interesse in techniek, denk ik ook dat Drupal beter bij je past. Het heeft als ontwikkelaar wat meer toeters en bellen dan de andere systemen maar daardoor heb je wel meer vrijheid en controle. Succes en hou ons op de hoogte van je ontwikkelingen!
Dank je Thomas.
Ik ga dan proberen om de site te maken in Drupal!
Aangezien ik van 0 moet beginnen, zal dat wel een tijd vergen vrees ik.
vraag
Ik heb momenteel een website via strato.
Maar ik kan geen script plaatsen, zodat een mobiele website goed werkt.
Welke kan ik nu het beste nemen zodat een mobiele website wel goed kan werken?
Hi Heleen, ik weet niet wat voor website je precies hebt bij strato, zo te zien werken ze met sitebuilder. Misschien kunnen ze bij Strato aangeven of ze je website responsive kunnen maken. Responsive is een bepaalde methode om websites te ontwerpen en bouwen zodat deze zowel op desktop computers, tablets en smartphones er optimaal uitziet. Hiervoor is geen script nodig, de manier van bouwen in html en css bepaalt de responsive werking en dit is cms onafhankelijk.
Onder joomla staat:
"Ongeschikt voor: Websites waarbij bezoekers kunnen inloggen en hun rechten krijgen. ( Denk aan een intranet/extranet/portal ). "
Joomla is toch juist wel sterk in ACl/gebruikersbeheer?
Hi Paul, met Joomla kun je inderdaad bepaalde content afschermen en alleen toegankelijk maken voor bepaalde gebruiks/groepen. Maar Drupal gaat een stuk verder en is zo flexibel bij het instellen dat alle mogelijke combinaties mogelijk zijn. Bijvoorveeld een redecteurenrol die alleen nieuws items kunnen plaatsen, maar niet kunnen wissen, hun eigen nieuws items kunnen bewerken en comments van hun zelf en andere gebruikers kunnen bewerken maar niet wissen is een kwestie van een paar vinkjes. Dit is met name handig als je met een team werkt aan de website en hierbij verschillende rollen nodig hebt, of wanneer je bezoekers een account wilt laten maken en content wilt laten toevoegen. Misschien dat deze tutorial nog meer inzicht geeft in de verschillen: http://www.drupalin24dagen.nl/dag-13-permissies-en-rollen-instellen
Een groot nadeel van Wordpress en Joomla vind ik dat je de websites online moet ontwerpen(?). Ik heb liever dat ik de site ontwerp en als pas ie klaar is online zetten. Of zie ik iets over het hoofd en kan ik bij één of meer van de genoemde cms'en ook lokaal werken. Zo ja, hoe werkt dat dan.
Hi Roelof, je kunt wordpress, joomla of drupal zonder enig probleem lokaal installeren via een Wampserver. Wamp staat voor Windows, Apache, Mysql en PHP. Deze onderdelen heb je nodig om een CMS lokaal te kunnen hosten en de Wamserver tool installeert deze in 1x voor je. http://www.wampserver.com Voor Mac gebruikers is er de Mampserver http://www.mamp.info
Hallo,
Ruim een jaar geleden heb ik mijn eerste website gebouwd en dat heb ik gedaan met het CMS Joomla. Dit heeft mij zo enthousiast gemaakt dat ik een website bedrijfje ben begonnen waarmee ik ondertussen een website of 10 heb gemaakt.
Nu sta ik alleen voor een dilemma. Doordat ik steeds meer het woord Wordpress naar mijn hoofd geslingerd krijg begin ik te twijfelen over mijn keuze voor Joomla. Ik zie in Joomla een ontzettend groot CMS met genoeg mogelijkheden die (tot nu toe) altijd te hebben voorzien in mijn behoeften als webdesigner. Maar ga ik tegen een limiet aanlopen als webdesigner?
De websites die ik maak zijn meestal informatie websites. Kleine bedrijven die zich willen presenteren op het internet. Omdat ik geen programmeur ben, en dus zeer weinig tot bijna geen HTML/CSS/PHP etc.,wil ik sowieso tijd gaan investeren in het leren van de programmeer talen. Ik heb het idee dat ik met Joomla verder kan en niet hoef over te stappen naar Wordpress (of Drupal) maar ik wil deze twijfel toch even kwijt.
Daarnaast een vraag die niet geheel topic-gerelateerd is maar die ik toch wil stellen. Bij het gebruik van het CMS Joomla: welke programmeertaal is daar het meest belangrijk om goed onder de knie te krijgen? Ik ben zeer leergierig en wil ik tijd gaan steken in het ontwikkelen van mijn skills. Uiteindelijk wil ik alle talen goed spreken...maar waar ik moet beginnen vind ik lastig te bepalen.
Alvast bedankt!
Hi Jeffrey, Wordpress is inderdaad erg populair en als je voornamelijk kleine websites maakt zoals je aangeeft, dan raad ik je aan je hiermee ook bekend mee te maken. Je kunt dan altijd beide kanten op en zolang je kleine websites maakt is een goede basis kennis voldoende.
Kennis van PHP is bij Joomla, Wordpress en Drupal alleen nodig als je zelf plugins gaat maken maar aangezien deze cms-en steeds meer kunnen, er voor elk systeem al tienduizenden plugins zijn en kleine ondernemers meestal geen budget hebben voor het ontwikkelen van op maat gemaakte plugins. Zou ik qua skills vooral kijken naar html en css. Met html en css bepaal je de look&feel van de website en je kunt dan de standaard templates die je gebruikt eventueel aanpassen of op een gegeven moment je eigen op maat gemaakte templates ontwikkelen.
Hallo Thomas, Voor onze vereniging hebben we reeds een website in gebruik. www.witteschare.nl
Echter het CMS wat we nu gebruiken is ermee gestopt en de functionaliteit neemt nu dus af.
Daarvoor zijn we aan het kijken naar een nieuw CMS.
Op dit moment is de site redelijk beperkt in de functionaliteit. Er wordt nieuws getoond, her en der wat goed ge-embed, en er wordt gebruik gemaakt van Google forms voor inschrijven.
In de toekomst willen we eventueel een login gedeelte voor leden, zodat ze zich bijv kunen inschrijven voor een training.
Voor de rest is het belangrijk dat er nog steeds ge-embed kan worden.
Zelf denk ik aan Drupal, maar twijfel nog.
Gr Dirk
Hi Dirk, wat ik mis is informatie over wie de website gaat opzetten. Gaan jullie dit zelf doen? Of hebben jullie hier budget voor? Stel dat er geen kennis in huis is en jullie willen wel zelf de website gaan opzetten?Dan is Wordpress misschien een betere keuze. Wordpress werkt gemakkelijk en de kant en klare plugins zorgen ervoor dat je weinig tijd hoeft te stoppen in het opzetten van de website. Drupal heeft weer als voordeel dat je alles naar wens kunt inrichten en je kunt blijven door groeien. Maar dan moet er wel kennis, tijd of budget zijn om dit te doen.
Hoi Thomas,
Bedankt voor het antwoord. Inmiddels ben ik zelf gestart met drupal en begint het al wat vorm te krijgen: www.witteschare.nl/drupal.
De bedoeling is dus zelfbouw, heb zelf iets ervaring, en heb dus al redelijk wat aangepast in de css bestanden etc.
gr Dirk
Ik wil op korte termijn een website in de lucht hebben. Omwille van de kosten denk ik ook aan zelf bouwen, maar dat heb ik niet eerder gedaan (wel bestaande websites tekstueel bijgehouden in bv dreamweaver).
De website hoeft op zich geen complexe functionaliteiten te hebben, wel links en waarschijnlijk ook downloads. Wat kunnen jullie me adviseren?
Hi Yolanda, Dreamweaver? Dat is een tijd geleden. Als je daarmee overweg kan dan zou ik je Drupal willen adviseren. ( Zeker als je iets technischer bent, dan vind je de vrijheid die Drupal biedt meestal fijner.
Beste webmaster,
Graag zou ik eens een advies willen vragen.
Het ligt al een tijd in mijn voornemen om onze oude website eens helemaal opnieuw op gaan bouwen.
Ik heb deze hobby site 11 jaar geleden gebouwd in Microsoft Frontpage, toen iedereen nog met een analoog modem werkte.
Deze site is al jaren aan vervanging toe, eigenlijk al toen ik hem online zette, maar met de huidige uitgebreide CMS systemen en alle prachtige hulpfora is dat allemaal iets makkelijker geworden.
Ook bevat de site veel fouten, en werkt het geheel eigenlijk alleen goed in internet explorer.
Nu heb ik al een beetje gestoeid met Wordpress, maar daar krijg ik niet echt een klik mee. Joomla is voor mijn gevoel uitgebreider en ik vind het prettiger werken als je er een beetje aan kan wennen.
Nu lees ik hier ook over Drupal wat nog nieuw voor mij is.
Wat zijn mijn wensen:
Ik zoek dus een CMS systeem waarmee ik genoemde website opnieuw kan opbouwen. En als ik toch opnieuw ga beginnen, wil ik de website gelijk twee talig maken, heel misschien zelfs drie.
Op dit moment werk ik met drop-down menu's in de oude site. Deze geven een foutmelding in Chrome in Firefox. Alleen in in internet explorer werkt het.
Graag zou ik op de nieuwe site alle verschillende soorten apparaten weer onderbrengen in nieuwe drop down menu's. Of ik het menu links of boven zal gaan plaatsen, weet ik nog niet helemaal. Verder lijkt het me leuk om een soort foto gallery te maken om meer foto's op hoge resolutie van de apparatuur te kunnen laten zien.
En uiteraard bij elke pagina een print knop en een facebook / twitter knop om alles snel te kunnen delen. Welke mogelijkheden heeft een CMS om zoiets netjes en zo overzichtelijk mogelijk te doen?
Verder denk ik aan een forum en aan een gebruikers registratie. Mogelijk kan ik zo in de toekomst een community bouwen van hobby gebruikers. Ook een webwinkel zou ik graag toevoegen. Dit is echter allemaal van latere duur!
Misschien kun jij, op basis van jouw kennis, eens zeggen of Joomla inderdaad het beste voor mij is.
Of kan het beter Drupal zijn?
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groeten,
Peter Lankhaar
Hi Peter, waar jij op zoek naar bent is de CCK functionaliteit binnen het CMS. CCK staat voor Content Creation Kit en stelt je in staat om je content uit te breiden met extra velden. Naast een body en een titel kun je dan custom velden toevoegen als: Aantal sporen, herkomst, buizen/transistor en status. Dit biedt je verschillende voordelen: 1) de tabellen die je nu met de hand maakt kunnen automatisch worden aangemaakt en bijgewerkt. 2) Omdat deze waardes nu onderdeel worden van de database, kunnen bezoekers filteren op deze waardes. Zie bijvoorbeeld deze website die we voor de UU hebben gemaakt: http://video.uu.nl/nl/videos/alle hier je kun filteren op custom velden als: thema, type, items, etc.
Joomla, Wordpress en Drupal bieden alle drie CCK functionaliteit. Er is echter één groot verschil. Bij Drupal zit, sinds versie 7, de CCK in de core van het CMS. De CCK module wordt daardoor ondersteund door de gehele community. Dat merk je in de praktijk doordat de CCK van Drupal beter werkt en vooral erg goed integreert met andere onderdelen van Drupal en 3rd party modules.
Hallo, ik heb eigenlijk een korte vraag. Ik wil namelijk als tijdverdrijf een webshop opzetten. Nou heb ik al snel gemerkt dat het zelf programmeren onbegonnen werk is...maar zo voelt het configureren van een webshop in Joomla ook (gratis webshop plugins). Heb jij ervaring met webshops? Ik heb Drupal nog niet geprobeerd namelijk. Mijn focus ligt op gebruikersvriendelijk voor administrator en professioneel voor eindgebruiker.
Hi Ivan, ik heb ervaring met VirtueaMart voor Joomla, Magento en Ubercart voor Drupal. VirtueMart heb ik al een aantal jaren niet meer gebruikt, misschien is het verbeterd maar destijds was er weinig tot geen integratie met Joomla. Op zich ook wel logisch omdat de code van VirtueMart afkomstig is van PhpCommerce en als het ware in Mambo ( de voorloper van Joomla ) is geplakt als component. Magento heeft als nadeel dat het puur en alleen ingezet kan worden als webshop. Je kunt er geen verdere content of functionaliteit om heen opzetten / beheren. Verder is het wel een erg uitgebreid systeem. Ubercart vind ik tot nu toe de mooiste oplossing omdat het goed integreert met het CMS en er veel uitbreidingen voor zijn. Daardoor hoef je niets te programmeren maar onderschat niet de tijd die in het inrichten gaat zitten.
Bedankt voor je reactie Thomas. Ik heb ook precies VirtueMart geprobeerd. Op zich, zo ver ik er verstand van heb, kan je er aardig wat mee; lijkt goed geïntegreerd te zijn in ieder geval. Maar ik zal voordat ik me nog verder erin verdiep beter de voor- en nadelen van beide (VM en Uberc.) bekijken.
Heel erg bedankt.
Met vriendelijke groet
Alles wat hier staat is wat gedateerd. De ontwikkeling van Joomla wordt niet meegenomen. Pas uw content aan.
Hi Ger, zoals ik in de inleiding aangeef kijk ik vooral naar het ontstaan van de drie systemen, waarmee de verschillen van nu worden verklaard. Maar je hebt gelijk dat het ook interessant is om te kijken naar de laatste ontwikkelingen, vandaar dat ik dit bij alle drie de cms-en heb toegevoegd.
Interessant artikel. Graag wil ik jullie een situatie voorleggen: ik wil een website maken voor een online gaming community. Statische pagina's, een mediabibliotheek voor leden (zelf kunnen posten), forum (bv kunena), downloadsectie, wiki en eventueel een shoubox/agenda.
Ik neig naar Joomla, omdat Drupal me als relatieve leek te lastig lijkt. Praktische keuze of toch de tijd in Drupal gaan steken? Ik ben niet van plan veel meer websites te gaan maken...
Beste Jan, er zit een groot verschil in een website die alleen content aanbied of een website waarbij gebruikers kunnen inloggen en gebruik kunnen maken van functionaliteiten. Onderschat niet het werk wat je hebt aan de website veilig houden, gebruikers rechten in stellen en het leveren van support aan je gebruikers. Aangezien je hier toch al veel tijd in moet investeren, raad ik aan je website te ontwikkelen met Drupal. Misschien dat de ontwikkeling ervan langer duurt maar dit betaald zich op de langere termijn terug. Drupal is met name sterk in het inrichten van rollen en rechten voor gebruikers waardoor je veel meer controle krijgt over wat gebruikers precies mogen doen. Daarnaast zijn veel van de functionaliteiten die je noemt op te zetten met de core van Drupal. Je bent daarmee minder afhankelijk van 3rd party developers en je website zal daarmee robuuster en veiliger zijn. Je hoeft je hier dus minder mee bezig te houden en kunt je vooral richten op het promoten van de community website.
Hoi,
Ik vraag me af welke van de 3 systemen het meest geschikt is voor het opzetten van een restaurant website waar de eigenaar zelf prijslijsten kan aanpassen en misschien ook foto's.
Of zit ik hier aan het verkeerde adres?
Hi Marc, zolang de prijslijst uit een stuk tekst bestaat kun je met alle drie de systemen uit de voeten en is Wordpress misschien de meest simpele oplossing. Wil je de prijzen per gerecht plaatsen zodat er een dynamisch overzicht ontstaat waarin bezoekers kunnen zoeken, filteren of sorteren? (Denk aan de producten in een webshop). Dan zou Drupal de beste oplossing zijn.
Bedankt voor je reactie Thomas. nog een fijne avond.
hoi,
ik heb een vraagje ik ben zelf met een internet radio station
waar wij
wij willen dit er op zetten
foto's
gastenboek
verzoekserver
en inlogcode voor de dj's
groeten dave van den berg
Hi Dave, wat is precies je vraag? Welk cms hier het beste geschikt voor zou zijn? Kun je me in dat geval iets meer uitleg geven over de 'verzoekserver'? En wat moeten de dj's kunnen doen nadat ze inlogd zijn?
Beste Thomas,
Dank voor je vergelijking Joomla-Drupal-Wordpress. Heel verhelderend. Ik wil graag voor de hoveniersopleiding een floraquiz maken waar leerlingen uit het hele land aan mee kunnen doen. Bij een bepaald aantal punten komen ze daarbij in een soort “Hall of Fame” te staan. Een goede score levert bovendien een goed cijfer voor het vak plantenkennis op. Het liefst zou ik hierbij werken met verschillende levels; een leerling uit klas 1 moet aan andere eisen voldoen als een leerling uit een hogere klas.
Welk systeem zou ik daar het beste voor kunnen gebruiken?
Met vriendelijke groeten,
Dick
Hi Dick, dat is een vrij specifieke toepassing. Misschien dat deze module voor Drupal past bij je wensen: Quiz Zo niet, dan zou de Rules module iets kunnen zijn. Rules in combinatie met de Conditional Rules module maakt een hoop van de functionaliteit die je nodig hebt mogelijk. Succes.
Bedankt voor de refreshing vergelijking. Kan je me ook toevallig uitleggen welk platform het beste scoort met SEO? Ik probeer mijn website nu te optimaliseren maar is niet altijd even gemakkelijk
Hi Noel, het maakt Google niets uit met welk CMS je werkt. Goede, bruikbare, leesbare, actuele en relevante content is waar het om draait. Natuurlijk kun je elk CMS iets optimaliseren voor Google en elke CMS heeft hier zijn eigen plugins voor. In dit artikel vergelijk ik de 'vindbaarheid' van Drupal met Joomla en Wordpress. Is Drupal als CMS SEO vriendelijk?
Heb met interesse bovenstaand artikel gelezen... Wij willen een soort van classifieds systeem voor hondenbezitters/fokkers opzetten mbv van een CMS zodat zij deze aan kunnen bieden (incl. foto's). We willen klein beginnen, dus classifieds eerst, maar daarna uitbreiden met webshop, forum, rassen- en fokker database etc. etc. etc. Welk CMS zou het meest geschikt zijn (ook qua plugins)?
Beste John, uiteindelijk past Drupal het beste bij jouw wensen. Drupal is is op 'grote' websites. Er wordt ook wel gezegd dat Drupal een 'enterprise level CMS' is. Dat uit zich in een zeer uitbreidbare e-commerce (webshop) functionaliteit, de mogelijkheid om grote en complexe databases op te zetten (rassen/fokkers/classifieds). Wordpress en Joomla bezitten ook plugins om ook deze funcionaliteit in te bouwen, denk aan Virtuemart voor Joomla. Maar zeker wanneer het serieus wordt, loop je tegen beperkingen aan. Het nadeel van Drupal is echter wel dat je even bezig bent om zo'n 'grote' website op te zetten. En dat je hier ervaring en kennis voor nodig hebt. Mijn advies is dan ook; zet een simpele website op met Drupal, Wordpress, of Joomla de minimale functionaleiten die je nodig hebt. (Denk aan een bestelformlier in plaats van een webshop) en concentreer je vooral op promotie, marketing, terugkerende bezoekers. Trek daarnaast lering uit deze simpele website. Wat willen je bezoekers? Wat hebben ze echt nodig? Gaat het dan eenmaal lopen ($), investeer dan in een goed opgezette Drupal website die je kunt opschalen en oneindig kunt uitbreiden. Succes!
Hallo,
Ik heb n bestaande website overgenomen. Deze draait op Joomla 2.5.xx. Onlangs contact gehad met de hostingbedrijf. Zij vertelde dat het beter is om te migreren naar versie 3.x.xx. Echter ik overweeg omde site opnieuw op te zetten met eventueel andere cms die eenvoudiger is.
De site is voor een fotoclub waarbij er met gebruikersgroepen wordt gewerkt.
Levels:
Home (publiek gedeelte)
- Algemeen / geregistreerd
- fotografen
- eigen werk
- opdrachten
- bezoekers/leden
- webmasters
Ter opmerking elke fotograaf heeft zijn eigen bezoekers.
Iemand die zich als registreert op de website komt binnen in map algemeen. Waarna aangegeven wordt welke mappen betreffende bezoeker mag zien ( bv opdracht)
Concrete vraag welke cms kan deze structuur t beste aan?
Graag enig advies
Groet,
Luc Franzen
Hi Luc, Als je aan Joomla vast wilt blijven houden dan is misschien Jomsocial een interessante optie en 'snelle' oplossing. Drupal is echter de meest logische keus als je kijkt naar jouw wensen/eisen. Het vereist wel veel Drupal kennis en tijd om dit goed op te zetten maar dan kun je het ook helemaal naar wens opzetten. Succes.
Hallo,
hele duidelijke uitleg!
Ik zal ook vrij snel terug komen mocht ik het even niet begrijpen. Bedankt voor de uitleg.
Ik vond het een zeer intressante uitleg.
Ook ik heb joomla al geprobeerd ,maar werd er zenuwwachtig van omdat ik joomla toch niet echt gebruiksvriendelijk vind zeker als je een beginner bent.Ik ben van wordpress zeer tevreden.Ik heb al menig websites gemaakt met wordpress en ,alles gaat vanzelf.De plugins downloaden content invoeren alles gaat op rolletjes zeer snel.Al merk je wel zoals ook in de uitleg beschreven saat.Dat als je websites bouwt met veel functionaliteit dat de website wel traag word.
Ga darom zeker eens drupal proberen.
Interessant artikel. Ik wil sites bouwen voor verschillende toepassingen en kijk vaak naar bestaande sites als voorbeeld. Soms staat duidelijk in de footer waar ze in gebouwd zijn, vaak ook niet. Hoe kan ik daar achter komen? Ik gebruik meestal chrome .... Thanks
Hi Peter, wij kijken altijd in de bron van de website. Zie ook dit artikel: https://www.vaneldijk.nl/artikelen/hoe-kan-ik-zien-welk-cms-een-website…
Hallo Thomas,
Ik wil een website bouwen waar ik nieuws artikelen plaats en waar vragen kunnen worden
gesteld en met opties als twitter en facebook en een webshop.
Dat is nogal wat. Ik ken Magento redelijk goed. Is er een mogelijkheid om "droog " dus zonder website te oefenen met Drupal op je pc?
Mvg,
Marc
Marc, (di, 16/12/2014 - 22:49)
je hoeft niet een openbare web-site te hebben om met Drupal te oefenen.
Maar dan moet je op jouw PC de volgende software installeren:
- apache
- PHP
- Mysql
Apache zorgt ervoor, dat als je in de web-browser "http://localhost" invoert, de browser het bestand /var/www/index.html toont (als /var/www ingesteld staat in het configuratiebestand - uiteraard kun je dit wijzigen).
PHP zorgt ervoor, dat ook PHP-programma's uitgevoerd kunnen worden via de web-browser ( zoiets als http://localhost/bestand.php ).
Mysql is software om databases te beheren. U kunt verschillende databases maken, met verschillende namen, en verschillende gebruikers (dus verschillende login-namen).
Wordpress is een pakket PHP-programma's, dat gegevens opslaat in MySQL. (bij het installeren moet u dus het wachtwoord van een MySQL-gebruiker invoeren).
Voor Drupal geldt dit ook.
Joomla kan eventueel zonder MySQL werken.
Het antwoord op uw vraag is dus:
Ja, het kan.
Of het makkelijk is, is een andere vraag.
Een snelle manier om Drupal te proberen is http://simplytest.me/ Je krijgt dan een zogenaamde 'sandbox' zodat je de backend kunt bekijken of bepaalde dingen kunt testen. Let op! Het is wel een tijdelijke website, na verloop van tijd wordt hij gewist. Wil je misschien later je test website gaan gebruiken, dan raad ik de werkwijze van Co aan.
Zoekende op het net kwam ik bij jullie site terecht. Misschien kunnen jullie mij aan een antwoord helpen. Ik ben in het bezit van een (verouderde) website die ik zelf heb gemaakt in Frontpage.
Ik ben werkzaam in de creatieve sector en denk dat het nu tijd is om een webshop binnen mijn website te maken, eentje waar je een winkelmandje in hebt, verzendkosten kan toevoegen en met Ideal kan betalen. Wil dit het liefst zelf doen, aangezien ik de uitstraling van mijn website zoveel mogelijk bij mij (zelfgemaakte) producten wil laten aansluiten. Welk van de 3 programma's (Joomla, Drupal, Wordpress) is daar het meest geschikt voor .....
Mvg. Inge
Inge,
(Joomla, Drupal, Wordpress) zijn ontworpen om informatie te delen.
Een webshop stelt andere eisen (hackers mogen bijv. niet een leveradres wijzigen, en betalingen moeten veilig verlopen).
google eens op "webshop CMS"
vraag: Back-ups
Als ik van Wordpress een back-up maak, maak ik aparte back-ups van de bestanden en de database.
Als ik in de backup (van de database) de domein-naam verander (zodat ik een kopie op localhost kan bekijken) zijn sommige gegevens kwijt (ik bedoel de schuivende foto's oftewel de "sliders").
Wat zijn uw ervaringen met het maken van back-ups , of het verhuizen van een web-site,
onder Drupal, Joomla en Wordpress?
Hi Co, je zou www.getpantheon.com eens kunnen bekijken. Hier kun je naast makkelijke backups, ook een development, test en live omgeving van je Wordpress ( en drupal ) website maken. Met 1 klik kun je de database, code of files los van elkaar synchroniseren wat je een hoop tijd scheelt met het aanpassen van urls. Sowieso ben ik het probleem dat je beschrijft de laatste jaren niet vaak tegengekomen. Ik denk dat dit aan de bewuste plugin ligt die het complete domein opslaat en alleen hierop werkt. Misschien een andere/betere slider plugin proberen?
Hallo Thomas,
Ik heb sinds Mambo met Joomla gewerkt wat perfect is voor een verenigingssite zoals bijvoorbeeld een voetbalclub (echt makkelijker dan Wordpress). Daarnaast heb ik zeer succesvol Joomla/Virtuemart ingezet bij een bedrijf om later de overstap naar een enorme Magento site te maken.
De laatste tijd grijp ik echter steeds vaker naar Wordpress en de reden zit in het updaten. Wordpress is meer een "fire and forget" cms. Je update werkt gewoon zonder "gedoe". Bij Joomla zie ik steeds vaker bugs en problemen na updates en een community die dat ook steeds normaler gaat vinden. Een ander punt is de gebruiksvriendelijkheid van caching. Bij Joomla moet je nogal eens de cache vernieuwen en dan nog eens en dan weer proberen en even alle plugins uitzetten en dan weer cache vernieuwen en dan zou het moeten werken... Hoezeer ik ook Joomla een fantastisch CMS vind is dat bij Wordpress toch wel iets makkelijker.
En eigenlijk gaat dezelfde vergelijking ook op voor Virtuemart vs WooCommerce.
Kort gezegd is mijn ervaring dat ik minder hulp behoevende telefoontjes krijg als ik Wordpress installeer. En met goede Wordpress Hosting, caching en Gzip compressie zijn de pagina's knettersnel te krijgen zonder dat je een expert moet zijn.
Hi PB, bedankt voor het delen van je ervaringen. Herkenbaar verhaal.
Beste Thomas,
Een duidelijk en interessant stuk. Ik heb met WordPress zelf mijn website gemaakt voor mijn tekstbureau, dat beviel goed. Zeker als je bedenkt dat ik 1): vrij a-technisch ben en 2): echt totaal niets wist van websites en er ook nooit iets mee had gedaan. Het kostte wat tijd en vallen en opstaan, en ik begrijp zeker nog niet alles, maar ik ben tevreden met het eindresultaat. De website is qua snelheid nog niet perfect, maar als ik de CSS en HTML probeer te verkleinen is de opmaak van de homepage ineens zowat verdwenen. Dus ik laat het nu maar zo. :)
Ik ben naast ZZP'er ook singer-songwriter en dat begint steeds serieuzere vormen aan te nemen. Ik wil daar nu ook een website voor maken en heb een wat groter hostingpakket daarvoor genomen, omdat daar mooie, goede kwaliteit foto's en muziek op moeten komen. Nu zit ik te twijfelen of ik WordPress of Joomla moet gebruiken. Met WordPress kan ik beter overweg, Joomla heb ik nog nooit gebruikt. Wat zou jij aanbevelen? Alvast bedankt!
Beste Inge, ik zou voor Wordpress gaan. Joomla zelf biedt je geen extra functionaliteiten boven Wordpress. Misschien is het opzetten van een overzichtspagina van artikelen makkelijker maar de kennis die je al hebt van Wordpress zou ik gebruiken om extra snel je singer-songwriter website op te zetten. Succes!
verbazingwekkende write-up. Bedankt voor het delen met ons. Deze drie zijn de beste, maar op verschillende manieren. Ik adviseer WordPress omdat het is echt gemakkelijk te begrijpen voor newbies. Ik ben ook met behulp van WordPress sinds 1 jaar zonder gedoe. Er zijn zo veel vrije thema's en functies beschikbaar. Ik ook aanbevelen TemplateToaster voor deze platforms. Ik vond dat het echt nuttig is als u wilt uw eigen thema of sjabloon maken. http://templatetoaster.com/nl
Het zal wel een eeuwige discussie blijven: Welke van deze 3 is nou de beste. Ook wij maken gebruik van alle drie de systemen en ik zou toch graag een toevoeging willen doen aan het bovenstaande artikel. Bij Joomla staat vermeld dat het minder geschikt is voor e-commerce toepassingen, maar bij geen van de beide andere systemen staat vermeld waar de voorkeur van Thomas dan naartoe gaat.
Persoonlijk ben ik het ook niet eens met deze stelling. In de basis is geen enkel van de CMS'sen uitgerust om dienst te doen als webshop. Hiervoor dient ten aller tijden een aanvullende extensie te worden geïmplementeerd. In dat geval Zullen we toch moeten concluderen dat Joomla i.c.m. Virtuemart een zeer bruikbare oplossing biedt die maar weinig gelijkwaardige tegenstanders vind in de Drupal en Wordpress wereld. Het feit dat een systeem als WooCommerce veel gebruikt wordt wil bijvoorbeeld nog niet zeggen dat het een systeem is dat aan hoge kwaliteitseisen kan voldoen. Ook heeft Joomla met Virtuemart zich al zeker bewezen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Bax-Shop.nl. Ik zou zeggen, toch niet een van de minsten.
We moeten per project kijken wat de beste oplossing is. Wanneer we allemaal deze 3 systemen blijven gebruiken, dan hoeven er van mij niet meer spelers bij.
Is er een manier om aan een website te herkennen welk systeem gebruikt is?
Hi Hans, jazeker mijn collega Robert Roose vertelt in dit artikel hoe je erachter kan komen welk cms gebruikt wordt: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/hoe-kan-ik-zien-welk-cms-een-website-…
Bedankt voor de informatie en het delen hiervan! Interessant om de verschillen eens goed te zien. Zelf maak ik enkele jaren gebruik van WordPress en heb nooit problemen gehad. Erg makkelijk om met responsive templates te werken. Vooral de SEO mogelijkheden van WordPress zijn erg interessant (Yoast). Voor de snelheid wordt er gebruik gemaakt van een CDN (content delivery network) en een cache plugin (w3 total cache).
Hi Sido, Wordpress bied zeker voordelen maar de punten die je noemt (RESPONSIVE, SEO, CDN, Cache) zijn voor alle drie de CMS-en beschikbaar. Wordpress is hier niet beter of slechter in dan Joomla of Drupal.
Meer een vraag. Een van mijn klanten heeft nu een niet-responsive CubeCart 4 webwinkel. Ik vind het een naar CMS, maar goed. Gelukkig is de klant het met me eens en wil ze graag overstappen (zeker gezien de 21 april 2015 maatregel van Google). Ikzelf ben Joomla! specialiste en zat te denken aan Hikashop, aangezien Virtuemart toch beperkter is. Natuurlijk heb ik ook WP met o.a Woocommerce bekeken. Plus alle andere extensies betreffende webwinkels voor bovengenoemde CMS's.
Ander verhaal is Magento.
Wat ik vraag is eigenlijk gewoon een tip, om het kiezen wat te vergemakkelijken.
Met vriendelijke groet,
Karin Pronk
Hi Karin, om eerlijk te zijn zijn we niet echt gespecialiseerd in webshops. We hebben wel enige ervaring met Ubercart, Virtuemart en Magento. Ze verschillen enorm. Ubercart voor Drupal is erg flexibel maar je moet een hoop zelf opzetten. Er worden grote webshops zoals http://www.zappos.com/ mee gemaakt. Virtuemart hebben we een paar jaar geleden veel gebruikt maar vinden we geen fijn systeem. (Sorry voor alle Virtueamart fans.) En Magento is gigantisch e-commerce systeem met ontzettend veel toeters en bellen. Je kunt Magento, omdat het een eigen webshop systeem is, het ook niet echt vergelijken met een CMS. Stel dat de webshop voor 'erbij' is en dat er nog een hoop andere zaken in de website worden getoond. Dan zou ik gaan voor een opzet waarbij je de gewone website met Joomla ontwerpt en bouwt ( als Joomla specialist ben je dan het snelst klaar ) en een aparte Meganto op een subdomein installeert. http://webshop.bedrijfsnaam.nl
Ik werk voor diverse klanten met Hikashop (Extensie voor Joomla). Perfect voor webshops.
Vraag over meertaligheid- wij overwegen een site te laten bouwen die gebruik gaat maken van 12 Europese talen - we hebben nu een Typo3 site maar vragen ons af of we met Joomla of Drupal beter af zouden zijn - wat denken jullie ?
Wat zijn de jaarlijkse service kosten van een Joomla en Drupal site ? Ik vind die van Typo3 nogal hoog. Ook het om de drie jaar weer upgraden is niet goedkoop .....
Qua meertaligheid functionaliteit wint Drupal het met gemak van Joomla. Joomla kent pas vanaf 3.0 meertaligheid in de core. Wat betreft de onderhoudskosten hangt dit sterk van degene af die het onderhoud doet. Voor de software of de updates zelf hoeft immers niet betaald te worden. Ik denk dat het feit dat er steeds minder Typo3 developers meespeelt in de hoge kosten.
even een vraag aan je jij kan me misschien uit de brand helpen.
ik wil een hele grote site gaan maken welke kan ik het beste pakken dan joolba of wordpress of Drupal waar gaat de site over over beauty body haar alles wat met verzorging te maken heeft veel producten met foto's YouTube en een binnen in filmpjes voor later de magazine .
Elke product krijgt ze eigen plek op de site dus denk aan make up denk aan body denk aan maskers denk aan test producten echt alles er op en er aan het moet echter makkelijk en simpel in elkaar te zetten zijn zo min mogelijk geld kosten voor me. het liefste ook een eigen site te maken met een blog stuk er in en een inlog stuk er in
nu de vraag waar kan ik dan het beste het maken van de drie ik hoor het graag van je we hebben verschillende mail adressen die voor verschillende dingen gebruikt wordt wij hebben en nemen graag advies en we willen wel makkelijk vindbaar zijn we weten niet meer waar we moeten beginnen
dank u voor het antwoord
Hi Danielle, ik zie dat je nu een Concrete 5 website hebt. Op zich een goed CMS waarmee je een prima website kunt opzetten. Mocht je nog willen veranderen, zou ik je Wordpress aanraden. Dit CMS is het meest gebruikte ter wereld, je kunt daardoor veel boeken of handleidingen voor Wordpress vinden en er zijn altijd mensen die je kunnen helpen. Succes!
interesant !
Kunnen mensen via een Wordpress blog ook vragen stellen waar je dan antwoord op geeft?
Zet Wordpress ongevraagd reclame op je blog?
en dan mijn laatste vraag: als je geen verstand hebt van deze materie(wel van de inhoud waar ik over ga schrijven maar niet van het onderhouden van websites of blogs) is het dan slim om een gehoste versie te huren (waarvan ik al niet eens weet wat het precies is)
Kun je trouwens in een later stadium alles over zetten op een andere blog?
Alvast bedankt!
Hi Vivian, Ja wordpress biedt ook een reactie mogelijkheid onderaan je blog artikelen en Wordpress plaatst geen ongevraagde reclame op je blog. Hosted Wordpress of Wordpress SaaS is inderdaad de beste / makkelijkste optie als je je wilt concentreren op de content en minder bezig wilt zijn met de techniek. Meer over verschillende hosting vormen vind je hier: https://www.vaneldijk.nl/artikelen/wat-is-de-beste-hosting-voor-je-webs… Wat betreft het overzetten van content naar een ander CMS; dat is niet zo makkelijk en wordt daarom ook niet zoveel gedaan. Je hebt hier toch wel enige technische kennis voor nodig. Vandaar dat veel mensen bij een bepaald CMS blijven hangen en niet snel overstappen.
Hallo Thomas,
Ik heb al jaren een (inmiddels verouderde) site die niet responsive is. Ik wil deze om laten zetten in Joomla of Wordpress maar weet niet wat voor mij geschikter is. Ten tweede word ik op bepaalde woorden goed gevonden en ben ik bang deze vindbaarheid kwijt te raken.
De belangrijkste mogelijkheden/voorwaarden die ik voor deze site nodig heb zijn:
-Beheerbare CMS, gemakkelijk alles zelf aan te passen
-Clickable foto’s die doorverwijzen naar andere pagina’s
-Blog met comments/likes
-Filmpjes makkelijk op diverse pagina’s te plaatsen
-Delen via social media
-Maildatabase opbouwen via autorespond.nl
-Site volledig responsive uiteraard
-Op de homepage een stempel/button met ‘ontvang het gratis ebook’ waarbij men meteen een mailadres achter kan laten
Heb jij een idee wat beter bij mijn site zou passen? Ik hoor het graag.
Beste Chris, zo te lezen kun je bij alle drie de CMS-en terecht. Misschien dat je wens om te werken met autorespond.nl de doorslag kan geven. Ik zou hun eens vragen of ze een koppeling bieden met een van de drie CMS-en. Dat is dan je beste keuze.
Hallo,
Ik wil graag een website maken voor een grote sportvereniging die 9 verschillende sportakken heeft binnen de g-sport. Wordpress lijkt me het eenvoudigste om mee te werken. Bestaat er echter de mogelijkheid om de 9 verantwoordelijken achteraf een login te geven om enkel hun gedeelte te kunnen aanpassen binnen wordpress? In elk geval bedankt!
Hi Koen, als je wilt dat dat gebruiker X alleen gedeelte X kan aanpassen, dan raad ik je aan met Drupal aan de slag te gaan. Drupal geeft je direct al meer opties om verschillende rollen op te zetten en hier rechten aan toe te kennen. Daarnaast zijn er veel modules die integreren met Drupal om dit nog verder te verfijnen.
Beste Thomas,
Ik heb voor de start van mijn trainingsinstituut met de openElement applicatie (http://www.openelement.com/ ) snel een simpele website in elkaar gezet. Ik wil heel binnenkort graag overstappen naar een CMS vanwege de betere functionaliteit (meer functies toevoegen aan de website). Mensen moeten bijvoorbeeld kunnen inloggen om hun resultaten te bekijken, formulieren invullen voor trainingen waar ze aan mee willen doen, trainers moeten online uitleg geven aan trainees, trainers moeten kunnen inloggen om hun trainingsschema aan te passen etc. Verder moet het CMS aan de volgende specificaties voldoen:
A Een website bouwen vanaf een blanco pagina (Eigen unieke website kunnen bouwen)
B middels drag and drop frontend makkelijk de inhoud en layout kunnen veranderen.
B op de pixel af de layout kunnen veranderen.
Ik hoor graag van u welke CMS u adviseert
Groeten, Rob
Hi Rob,
Wat het inlog gedeelte betreft zou Drupal duidelijk de voorkeur hebben. Met Drupal kun je vanuit de core installatie direct rollen aanmaken en op maat de rechten toekennen. Dit, en de vele 3rd party modules voor Drupal gericht op gebruikers en gebruikersrechten, zorgen ervoor dat veel intranet en community websites gebouwd worden met Drupal. Wat betreft je wensen zijn A en C geen enkel probleem en kun je terecht bij zowel Drupal als Joomla als Wordpress. Wens B is niet mogelijk. Ik ken ook eerlijk gezegd geen CMS dit dit goed kan. Er is wel een dashboard module voor Drupal waarmee je de gebruikers zelf hun eigen homepage kun laten draggen en droppen. Maar dit kan alleen met voorgedefinieerde blokken.
Hallo,
Ik zit erover te denken om mijn site www.motorencyclopedie.nl om te zetten naar een cms de huidige site is in Html met css en hier en daar een javascript zou graag iets gemakkelijker een nieuwe kaart willen kunnen toevoegen de seo wat beter op orde te hebben en een zoekmachine op merk en type. omdat er geen reclame word getoond (ivm onafhankelijkheid) is het de bedoeling om het zo goedkoop mogelijk voor elkaar te krijgen welk cms raden jullie mij aan Groeten, Louw
Als je bezoekers op merk / type wilt laten zoeken / filteren, dan zou ik voor Drupal gaan. Deze biedt deze techniek vanuit de core. Bij Wordpress en Joomla ben je hiervoor afhankelijk van plugins zoals K2, Zoo voor Joomla en Types voor Wordpress.
Met welke van de 3 CMS'en kan je het beste experimenteren?
Ik ben bijna 18 jaar, en krijg hier en daar wel eens een opdrachtje voor het ontwerpen van een website, meestal doe ik dat nog vanaf scratch, of vanaf een design dat ik al had, een beetje aangepast, maar zonder CMS, met een basis zelfgemaakte CMS voor het toevoegen van kleine blog artikels, of aanpassen van tekstjes zonder HTML kennis voor de gebruiker...
Mijn probleem is dat ik zeer graag werk met PHP & MySQL voor Databank werk & graag zelf functies maak in PHP (OOP)
Welke van deze CMS'en zou ik dus het best kunnen gebruiken voor mijn "klanten"?
Ik zou zelf alles coderen, maar de CMS gebruiken voor aanpassingen naar de klant toe -->
Dus ook formulieren laten bewerken enzo...
Ik vermoed Drupal, heb er al veel over gelezen, maar heb geen idee of dit het beste is :)
Hi Nathan, gezien de technische kennis die je al bezit, raad ik zeker Drupal aan. Ik denk dat je Wordpress en Joomla te beperkt zal vinden. Drupal kun je meer naar je hand zetten en zo voor de klant inrichten dat die alleen maar de onderdelen ziet die nodig zijn.
Geachte lezer van Van Eldijk.
Ik heb een aantal artikelen van uw site gelezen en heeft mij nieuwsgierig gemaakt.Wij hebben een website www.oudzelhem.nl die in Html geschreven is en willen overstappen naar een website met een CMS systeem. Wij hebben aan het forum Standaardisatie Webrichtlijnen om informatie gevraagd en zij gaven aan te denken aan een website waar het 'pas-toe-of-leg uit"met een CMS of CMIS systeem. Mogelijk heeft onze huidige website die we met een paar vrijwilligers beheren en betalen, zoveel links dat een overzetten naar een ander systeem problemen gaat geven. Wij vragen ons dan ook af welk systeem, Wordpress of Drupal het beste en betaalbaar voor ons zou zijn.
In onze website zit een link naar een andere website geschreven in Joomla.
Ik hoor graag van U welk advies u in dit geval zou geven.
Met vriendelijke groeten,
Harry Somsen
Beste Harry, qua content kunnen jullie zowel Drupal als Wordpress gebruiken. Drupal is met veel content en met name overzichten van content wat makkelijker te beheren en op maat in te richten. Beide systemen zijn gratis te downloaden maar als je een professionele webbouwer of bureau gaat inhuren om bijvoorbeeld de website in te laten richten of een vormgeving te laten maken, dan zijn Drupal specialisten over het algemeen duurder dan Wordpress specialisten. Dit heeft met vraag en aanbod te maken. Vanuit grotere organisaties is er veel vraag naar Drupal specialisten en omdat Drupal meer opties biedt is de leercurve een stuk steiler dan die van Wordpress. Daarom zijn er meer Wordpress dan Drupal specialisten op de markt. Succes en groeten, Thomas van Eldijk.
besteThomas
Wat vind je van jomsocial. Ik zoek een community site voor 300 tot 1000 mensen. Zo eenvoudig mogelijk om te gebruiken en te beheren . Merendeels 55 plussers als deelnemer.
mogelijkheden gebruiker:
*zelf inschrijven en profiel met interesse gebieden aanmaken/activatie door beheerder
*zelf in de database snuffelen als member en mensen email sturen.
*mededelingen op het prikbord kunnen plaatsen
*activiteitengroep oprichten en members subgroep e-mailen
*zelf op kunnen zeggen.
het geheel achter een (bestaande) inlog.
Joomla leek me heel geschikt, maar op uw site geeft u aan dat joomla minder geschikt is voor een community website.
met vriendelijke groet
John
beheerder community ca. 350 mensen
Beste John, goede vraag. Mijn ervaring met JomSocial is alweer van een paar jaar geleden. In die tijd werd er ook veel gewerkt met Community Builder en met beide systemen heb ik veel gewerkt. Het voordeel vind ik vooral dat de makers alles voor je bedacht hebben en je met wat instel werk je binnen een paar uur een community website hebt staan. Tegelijkertijd is dit ook een nadeel. Je zit vast binnen het stramien dat voor je bedacht is en er is niet veel vrijheid om uit te breiden of de community echt naar je eigen hand te zetten. Het voordeel van een CMS als Drupal is dat je niet afhankelijk wordt van één plugin maker, immers met Drupal zit al een hoop van de benodigde community functionaliteit in de core van het CMS. Natuurlijk kost het opzetten van de community website binnen Drupal meer tijd maar zeker als je later wilt kunnen uitbreiden en groeien is op de langere termijn Drupal een betere keuze voor een Community website. Gr, Thomas van Eldijk.
Hoi Thomas,
in de box met voor/nadelen van Wordpress mist een "d"-tje in de tweede vette Wordpress.
Hi Kai, goed gespot en bedankt voor de tip!
Hoe actueel is dit artikel? Er staat laatst bijgewerkt mei 2016 maar veel reacties zijn behoorlijk oud.
Hi Denise, dit artikel wordt telkens geupdate / verbeterd. Vandaar dat de datum waar dit artikel bijgewerkt vrij recent is. De eerste versie van dit artikel heb ik enkele jaren geleden geschreven, vandaar de oude reacties. Gr,Thomas.
Hartelijk dank voor deze duidelijke uitleg. Toch een vraag:
Welk CMS is het meest screenreader vriendelijk? (zowel in het beheerders deel als in de gegenereerde HTML)
Is er verschil in veiligheid mbt hackers?
Hi Martin, hoe vriendelijk het cms is voor een screenreader hangt niet echt van het CMS af maar van de opbouw van de theme/template en de manier waarop je de website inricht. Hoe ver je hiermee komt heeft vooral te maken met de tijd die je hierin stopt en de flexibiliteit die het CMS biedt. Stel dat je ergens geen alternate title veld kunt aanmaken bij een afbeelding dan loop je vast. Drupal lijkt me dan de veiligste keuze omdat deze de minste beperkingen kent. Je moet er alleen niet vanuit gaan dat je website direct screanreader proof is, je zult hier nog de nodige tijd in moeten stoppen. We hebben hier in de praktijk geregeld mee te maken omdat we o.a. voor overheidsorganisaties werken waarbij hun websites moeten voldoen aan de webrichtlijnen. Een voorbeeld van zo'n drempelvrije Drupal website is www.lerenenwerken.nl die we voor het UWV hebben ontwerpen en gebouwd en is goedgekeurd is voor de hoogste norm WCAG2.0 / Webrichtlijnen 2.0.
In theorie is er geen verschil in veiligheid. Drupal, Joomla, Wordpress zijn alle drie open source en gebaseerd op php en mysql. In de praktijk zien we echter wel verschillen. Je bent voor een groot gedeelte afhankelijk van de alertheid van de developers die de plugins/modules voor je CMS maken. Je kunt nog zoveel doen aan je beveiliging maar als je een social sharing plugin gebruikt die een groot lek bevat, loop je een keer tegen een hack aan.
Wij merken dat de Drupal developers vrij kritisch tegenover elkaar zijn en dat er veel minder wildgroei is qua plugins/modules. Zo heb je maar 1 formulieren module (en tal van uitbreidingen voor deze module) waardoor de beveiliging overzichtelijk blijft. Daarnaast wordt er sneller gereageerd op een lek omdat iedereen met dezelfde modules werkt en afhankelijk van elkaar is. Bij Joomla en Wordpress zijn de plugins meer eilandjes is het daarom aan te raden zo min mogelijk plugins te gebruiken en als je er een nodig hebt, kritisch te kijken naar de developer van deze plugin. Zo kun je kijken hoe oud de laatste versie van je plugin is en hoe vaak de developer updates uitbrengt. Nog een factor om naar te kijken is hoe vaak een plugin wordt gebruikt. Meer is beter omdat dan eerder een lek wordt gevonden en meer mensen bij de developer aankloppen als deze niet wordt gedicht.
Gr,Thomas.
Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord. Het heeft mij weer een stapje dichter bij mijn keuze gebracht.
Persoonlijk zou ik voor Drupal gaan maar de website is voor een vereniging en het is de bedoeling dat meerdere personen de site gaan bouwen en beheren. Omdat bij Drupal er naar mijn idee meer technische kennis nodig is valt deze helaas af.
Blijven over Wordpress en Joomla.
Aangezien de site twee talig wordt en er met gebruikers groepen gewerkt gaat worden neig ik naar Joomla. Maar zoals altijd "Ondervinding is de beste leermeester" dus WAMP Server geinstalleerd, Joomla en Wordpress gedownload en nu gewoon testen.
Groet Martin.
Ik heb geen ervaring met het bouwen van websites, maar zou dat graag voor onze sportvereniging willen gaan proberen. Ik heb al eens een poging gewaagd met Wordpress, maar loopt er dan tegen aan dat ik ergens webspace moet hebben. Vroeger had je dat standaard bij je ziggo abonnement, maar tegenwoordig niet meer.
Kan ik ook met Wordpress offline werken of heb ik perse ergens webruimte nodig? En zo ja, is dat ergens gratis (voor te testen) te verkrijgen?
Vriendelijke groeten,
Rob
Hi Rob, je kunt het je tegenwoordig een stuk makkelijker maken door te kijken naar hosting providers die direct al een Wordpress, Joomla of Drupal installatie voor je klaarzetten. Op die manier weet je zeker dat je cms goed werkt en scheelt dit je een hoop tijd. Bij https://www.pantheon.io kun je terecht voor Wordpress en Drupal. https://nl.wordpress.com biedt hosting aan voor Wordpress en voor Joomla heb je https://www.joomla.com
Ik vind het maar een waardeloze artikel. Dit moet je serieus eens herschrijven..
1. Drupal is voor de programmeurs / software engineers die alles in eigen hand willen hebben en alles zelf willen bouwen.
- Heel veel dingen zullen gebouwd moeten worden
- Je bent meer geld kwijt aan custom materiaal
- Zoek maar eens goede php met drupal ervaring ..
2. Webshop keur je bij allemaal af terwijl woocommers op Wordpress super werkt en redshop voor Joomla. Tuurlijk heeft Joomla virtualmart maar dat was 7 jaar geleden een bagger programma en dat is het nog steeds..
3. Wordpress blijft op SEO nog steeds het lievelingetje van Google. Ondanks de plugins voor Joomla. Scoort het helaas beter
4. Joomla is flexible voor het plaatsen van plugins en module's. Wordpress heeft plugins, maar na aantal plugins geïnstalleerd te hebben raak je het overzicht kwijt. Joomla heeft dit niet, als je een beetje in verdiept en snapt hoe lego werkt dan kom je al heel ver
5. De kracht van Wordpress zit hem in de SEO en de hoeveelheid plugins.
- Iedereen beginner web developer kan je een website maken
- Veel plugins beschikbaar voor redelijke prijzen
- Wil je iets speciaals? Dan succes met het zoeken van een plugin developer. Deze kom je niet zo vaak tegen.
6. Joomla verliest erg in populariteit. Maar de kracht zit hem in de structuren en maken van complexe pagina's met plugins en module's
- De meesten Joomla developers zitten al op een hoger niveau
- Plugin en modules zijn maar weinig.
- Iets speciaals? De developers zijn in de minderheid. Maar het groten deel kunnen wel module's/plugins/components bouwen..
Als full stack software engineer raad ik zelf alles af. Gewoon omdat het in php gebouwd is. Wij bouwen liever alles in python/django/wagtail. Je hebt inderdaad een beetje programmeer ervaring nodig maar dan weet je wel dat je website van uit de basis niet gehacked gaat worden en niet om de 2-6 weken een nieuwe update nodig heeft :S..
Voor simpele website, vooral voor mensen die geen geld willen uitgeven wordpress-joomla-drupal
Mensen die durven geld uit te geven joomla-drupal-wordpress
Mensen die geduld hebben en redelijk budget kiezen dan voor drupal
Hi Software Engineer, bedankt voor je mening en input. Je hebt zeker een paar punten, zoals dat Joomla in populariteit aan het afnemen is. Ik ga kijken of ik deze in mijn artikel ga verwerken. Het artikel heb ik niet geschreven met full stack software engineers als doelgroep. Het zal voor jou veel meer in de diepte moeten gaan. Ik zal in de update van het artikel ook gaan aangeven voor wie de vergelijking bedoeld is. Gr, Thomas.
Blijft een leuk Topic :-)
Er is geen universele beste keuze voor CMS of taal als je het mij vraagt.
Ik ben frontend webdeveloper voor Joomla en Wordpress.
Ik kom zelden iets tegen wat ik niet in deze systemen kan bouwen voor Middel en klein bedrijf. Wij zijn niet gespecialiseerd in maatwerk applicaties op website's.
Mijn eraring is dat als je snel een mooie website wilt maken en het moet gebruiksvriendelijk zijn zonder veel of speciale eisen dat Worpress zeker de beste keuze is. Krijg je heel veel plugins, berichten pagina's en menu structuren dan raak ik de draad kwijt.
Soms na zoeken vind je plugins alleen voor wordpress of Joomla die precies kunnen wat je wilt en dan is de keuze natuurlijk helemaal makkelijk.
Wil je specifiekere dingen per pagina of moet je je aan een maatwerk design houden dan is Joomla echt veel flexibeler (nieuwe menu knop heb je 100 parameters en bij wordpress geen)
Media beheer bij Joomla is standaard echt niet acceptabel als je het mij vraagt.
Maar er zijn nieuwe extensies die dit weer makkelijker maken (Ark editor)
Ik snap zeker dat bij het gros wordpress geliefder en ik geef ze groot gelijk.
Veel bouwers zijn overgestapt bij joomla 1.5 omdat het helemaal stil stond terwijl Wordpress toen een sprint heeft gemaakt.
Ik hoop dat als Joomla zo doorgaat ze wel weer een serieuzere plek krijgen in de waardering want door 1.5 is hun naam erg geschaad.
Joomla is geen bedrijf maar een community dus je kan als je wilt ook zelf meewerken aan de ontwikkeling, soms met al die nerds is dat een nadeel omdat ze de eindgebruiker vergeten haha.
Wordpress zal de komende tijd zeker nog de grootste blijven omdat ze makkelijker te hanteren zijn en elke student er even een kan maken als bijbaantje. Nadeel is dat het een hackers paradijs is met al die Wordpress site's die even gebouwd worden en dan maar staan te verouderen :-)
Ik snap dat voor grote bedrijven een andere taal zeker een goede optie is.
Dat kunnen alleen een hoop kleine bedrijven niet veroorloven en is gewoonweg vaak niet nodig.
Nadeel van kiezen voor een bedrijf met een eigen cms met een minder gangbare taal je soms veel vaster zit aan die partij.
Joomla of Wordpress kun je overal wel bouwers voor vinden.
Dat je moet blijven updaten ben ik het helemaal mee eens dat dat een groot nadeel is van deze systemen. Voordeel is dat je wel elke keer verbeteringen bij die updates erbij krijgt. Bij ons kan je voor paar euro per maand al alle updates inclusief veiligheid en herstel bij hacks kopen dus dat is meestal te overzien. Nog nooit is er een die goed onderhouden wordt gehackt dus daar ben ik ook niet zo bang voor.
Groet, Joris Stolker
De website http://www.genealogie-stamboom-schrama-gravenmade-bollenstreek.nl/ heb ik gebouwd met FrontPage.
Welk CMS / webeditor adviseert U ?
Beste G. Schrama, ik kan op uw website geen functionaliteiten ontdekken anders dan het tonen van content. In dat geval is vrijwel elk CMS beter / makkelijker in beheer dan een losse .html pagina's. Joomla, Wordpress of Drupal bezitten alle drie meer dan voldoende mogelijkheden. Ik zou vooral kijken naar welk CMS u prettig vindt in gebruik. Gr, Thomas.
Dank voor het overview.
Veiligheid mbt hacken blijft buiten het advies. Wat ik weet is wordpress de absolute verliezer. Joomla is beter te beveiligen. Drupal het beste.
Misschien goed om erbij te zetten.
Dank en groet
Rob
Beste Rob, ik laat de veiligheid buiten beschouwing omdat deze vergelijkbaar is tussen de drie cms-en. Misschien zou ik deze moeten toevoegen aan de lijst met vooroordelen die heersen. Natuurlijk zijn er veel meer hacks bij Wordpress websites maar dat is ook niet verwonderlijk omdat er zo ontzettend veel meer Wordpress websites zijn. Drupal wordt haast nooit gehacked maar dat komt misschien weer omdat Drupal meer gebruikt wordt door bedrijven/organisaties die specialisten betalen om geregeld hun CMS te updaten. Zolang je het CMS goed up-to-date houdt en gebruik maakt van plugins / modules die goed ondersteund worden, is de kans dat je website gehacked wordt erg klein. Gr, Thomas.
Is het mogelijk een website, gebouwd in Joomla 2.5 te updaten naar de laatste versie (3.?)?
Beste A. Boel, helaas is een 'normale' update niet mogelijk. 3.x is een nieuwe 'major' release waardoor je in principe een nieuwe website moet opbouwen. Je kunt wel met plugins/components de content migreren. Gr, Thomas.
De upgrade van 2.5 naar 3.x gaat veel soepeler dan voorgaande upgrades. Check of je plugins en thema geschikt zijn voor J3.6. Klik in het beheer up upgrade. Update je plugins en thema naar de laatste versie.
Gebruik eventueel de plugin SP Upgrade om individuele items / tabellen over te zetten.
Hier staat: "Joomla is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waaraan verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een community website / intranet / extranet / klanten portal ). "
Dat gold voor Joomla 1.5 en eerder. Rechtenstructuur (acl) is in de huidige versie van Joomla juist een van de sterke punten tegenover Wordpress. Je kunt tot op het niveau van modules, plugins, pagina's, menu-items ect. precies instellen wie waar toegang toe heeft. Ik beheer een Joomla website met meer dan 900 accounts, verdeeld in meerdere rollen; waarvan het grootste deel op maat gedefinieerde rollen en bijbehorende rechten zijn. Dat zie ik in Wordpress, zelfs met plugins me niet realiseren.
Hi Steven, Joomla en Wordpress lijken in dit geval meer op elkaar dan je waarschijnlijk vermoed. Ook Wordpress heeft ACL plugins en die lijken qua mogelijkheden sterk op die van Wordpress. Dat komt omdat ze hetzelfde doen. Een rechtenlaag aan het CMS toevoegen. Het grote verschil met Drupal is dat de controle over rollen en rechten ingebouwd zit in in het systeem. Het is geen toevoeging. De instellingen die je direct na installatie met Drupal kunt doen, zijn moeilijk te benaderen met de 3rd party plugins voor Joomla en Wordpress. En dan zijn er nog een flink aantal 3rd party modules voor Drupal die dit rechten systeem nog verder uitbreiden. Ik snap je bedenkingen en als Joomla goed voor je werkt op dit vlak dan is dit natuurlijk prima. Wij hebben ervaring met alle drie de systemen en als wij een intranet, community of klantenportal moeten ontwikkelen dan adviseren we Drupal omdat je dan minder snel tegen beperkingen aan loopt. Gr, Thomas.
Wat precies bedoeld met "Joomla is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waaraan verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een community website / intranet / extranet / klanten portal ). "
Dit kan toch makkelijk ingesteld worden door het gebruik van ACL?
Met ACL voor Joomla kun je idd de instellingen voor de rechten uitbreiden binnen Joomla. En voor veel websites kan dit voldoende zijn. Maar Drupal biedt vanuit de core nog een stuk meer instellingen/opties als het gaat rechten. Die nog verder uit te breiden zijn met 3rd party modules. Daarom adviseren we Drupal voor websites waarbij de rechten/rollen een fundamenteel onderdeel zijn, zoals dat het geval is bij een intranet of community website.
Hoi Thomas,
Erg goede uitleg, top.
Vraag:
Zou Drupel een Sharepoint alternatief kunnen zijn ?
Ik wil proberen een samenwerkingsite op te zetten op bedrijfs niveau.
Je hebt veel alternatieven, maar deze zijn nèt niet wat ik zoek. Ze missen een goed forum gedeelte en een Wiki is niet wat ik onder Wiki versta.
In eerste instantie ligt het accent op een Wiki omgeving, en forum. Gebruikers moeten content kunnen uploaden en dingen kunnen schrijven. Echter mag het niet voorkomen dat afdelingen elkaars media kan bekijken.
Dit is het grootste manco van Wordpress.
Is er integratie tussen Office componenten en Drupel ?
Mvgr,
Eddie
Hi Eddie, Drupal kun je zeker als alternatief gebruiken. Het integreert niet direct met je office systeem. Wil je samenwerken in documenten dan zijn er oplossingen zoals office 365 en Google docs. De intranet / knowledge base websites die wij opzetten voor bedrijven en organisaties zijn vaak oplossingen om de kennis juist uit de docx files en netwerkschijven te halen en deze op een laagdrempelige manier met elkaar te delen. Vul je dit aan met bekende functionaliteiten die je vaker op een intranet ziet en je hebt een krachtige tool die je medewerkers met elkaar verbindt.
Joomla of Wordpress kun je overal wel bouwers voor vinden.
Dat je moet blijven updaten ben ik het helemaal mee eens dat dat een groot nadeel is van deze systemen. Voordeel is dat je wel elke keer verbeteringen bij die updates erbij krijgt. Bij ons kan je voor paar euro per maand al alle updates inclusief veiligheid en herstel bij hacks kopen dus dat is meestal te overzien. Nog nooit is er een die goed onderhouden wordt gehackt dus daar ben ik ook niet zo bang voor.
Goede review!! alleen je vergeet ook goede Nederlandse alternatieve. Dit wel met telefonische ondersteuning. Wij gebruiken https://laracart.nl . Wij zijn hier op overgestapt omdat je ook graag wel eens iemand aan de telefoon zou willen spreken en een probleem of vraag zou willen voorleggen. Enige nadeel, het is niet opensource. Wat het dan ook wel weer veilig maakt.
Hi Mark, dankje. Ik ben deze niet vergeten. In deze vergelijking kijk ik bewust naar de grootste drie open source systemen. Closed source heeft zijn eigen voor- en nadelen. Meer over de verschillen tussen closed en open source kun je vinden in dit artikel: Open source vs closed source
Goed vergelijk Thomas. Ik ben het alleen niet met je eens op het punt van het rechtenbeheer in Joomla. (Joomla is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waaraan verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een community website / intranet / extranet / klanten portal)). Wij hebben verschillende intranetten en websites ontwikkeld met Joomla met zeer uitgebreid rechtenbeheer, óók voor decentraal contentbeheer waarbij sommige contentbeheerders maar bepaalde contentonderdelen mogen beheren. Met een extensie als ACL Manager Pro is dat ook in Joomla perfect in te richten.
Ik heb op dit moment een Joomla website. Ik wil graag dat mensen zich via de site kunnen aanmelden voor trainingen, ze direct een factuur krijgen en deze direct kunnen betalen. Met de huidige pluginn loopt dat niet lekker. Voor de toekomst wil ik ook een kleine webshop functie. Wat adviseer je dan? Wordpress of Joomla? Of meer een webshop site.
Hi Marieke, ik kan niet goed inzien in hoeverre je de Joomla website gevuld hebt met content of functionaliteiten. Deze zou je moeten overnemen / migreren wanneer je naar Wordpress zou overstappen. Technisch gezien moet je met Joomla een prima webshop op kunnen zetten, via de extension Virtuemart bijvoorbeeld, en is daarom een overstap niet direct een voordeel. Ook bij Wordpress (of Drupal) loop je tegen problemen aan. Een webshop opzetten is wat dat betreft best complex en vereist enige ervaring. Niet alleen moet je kennis hebben van het CMS of het instellen van een betaalmodule maar ook met het koppelen van diverse payment providers. Ik zou daarom op zoek gaan naar een partij die al veel webshops heeft opgezet met Joomla. Deze kunnen je website waarschijnlijk helemaal naar wens inrichten. Gr, Thomas.
Joomla 3 heeft best goede voorzieningen voor gebruikers met verschillende rollen en toegangsrechten. Ik beheer een website (www.defakkel.org) met Joomla waar er gebieden zijn voor leden en daarbinnen weer voor leidinggevende personen etc.
Hi Piet, dat is zeker waar en dat geldt ook voor Wordpress. Voor jullie website zijn deze functionaliteiten voldoende. Dat is echter niet voor elke organisatie zo.
Drupal gaat een stuk verder qua mogelijkheden en een belangrijk verschil is dat de verschillende opties beter integreren met de core en andere 3rd party modules. Wij merken in ieder geval dat er niet of nauwelijks grenzen zijn aan de websites die we met Drupal bouwen. Bij de Wordpress en Joomla website die maken zijn die grenzen veel duidelijker.
Nu kan Drupal ook weer overkill zijn als het gaat om een paar rollen met basic rechten. Wanneer je een website gaat opzetten waarbij je bezoekers toelaat. Denk aan een community, intranet of klantenportal website dan zou ik, als je voor Wordpress of Joomla gaat, als eerste testen of de mogelijkheden qua rollen en rechten voldoende zijn voor jouw website en organisatie voordat je verder gaat met het opzetten van de rest van de website. Gr, Thomas.
Hi Thomas,
Ik wil graag een site beginnen en dacht te werken met Wordpress maar Wordpress aanvaart geen .htm files. Wat jammer is want ik heb heel wat oefeningen (.htm) die ik wil plaatsen voor mijn cursisten. Is dat ook zo bij Joomla en/of Drupal?
MVG,
Eva
Hi Eva, .omdat een CMS werkt op basis code (meestal php) en een database is het niet mogelijk html files tussen te plaatsen.
Ik zou in jou geval de inhoud van de .htm files copy/pasten en in een page plaatsen in Wordpress. Dat maakt de structuur netter voor de bezoeker en Google. Daarnaast wordt het beheer voor jou dan ook makkelijker.
Als dat echt niet gaat. Dan zou ik een link maken voor de bezoeker richting de HTML files. Het nadeel hiervan is echter wel dat de bezoeker je Wordpress website verlaat en dat je ervoor moet zorgen dat deze wel weer terug kan gaan, bijvoorbeeld door een link aan te brengen in de HTML files richting een overzichtspagina van de oefeningen in Wordpress. Succes! Thomas.
Eva, die kun je ook als html opslaan, of simpel de extensie naar .html wijzigen. Dat maakt niks uit. Een beetje cms kan een html pagina opnemen in een artikel. Ander uiterste is elk html pagina inhoud kopiëren in een nieuw artikel.
Hi Thomas
Bedankt voor het korte overzicht mbt de keuze maken tussen Wordpress en Drupal.
Was op zoek naar informatie over welke van de twee te gebruiken, omdat ik voor mijn eigen bedrijf een eenvoudige site wil maken voor de verkoop van een zeer beperkt aanbod van producten en diensten met eventueel een checkout page.
Aangezien het al even geleden is voor mij, dat ik nog iets met programmeren gedaan heb, lijkt het me aangewezen om rustig met Wordpress te beginnen. Mochten de functionaliteiten dusdanig uitgebreid moeten worden, is het waarschijnlijk logisch over te stappen naar Drupal.
Groetjes
Sven
Joomla is juist per 2.5 perfect voor mensen die een account aan moeten maken. En met zeer uitgebreide toewijsbare rollen en rechten. Bovenstaand verhaal is niet correct.
Hi Jjs, In Joomla kun je idd gebruikersaccounts aanmaken en rollen toekennen. Ik ken Joomla al vrij lang en werk er mee sinds Mambo 3.0.x (2002). Maar de mogelijkheden binnen Drupal omtrent gebruikersrechten zijn van een ander niveau en zijn meer aanpasbaar naar de gewenste situatie.
Dit heeft als nadeel dat het meer tijd en kennis vergt om een Drupal website op te zetten. Voor een basis intranet / community website waarbij de mogelijkheden van Joomla voldoende zijn, kan Joomla daarom wel een voordeel bieden.
Maar het blijft zaak om specifiek te kijken naar de wensen rondom gebruikersrechten en bijvoorbeeld een proof of concept op te zetten om te kijken of dit werkt in het CMS dat je wilt gebruiken. Wij merkten dat we met Joomla vaak vastliepen wanneer onze opdrachtgevers eisen hadden als het afschermen van bepaalde onderdelen in een website. Bijvoorbeeld een specifieke categorie van content items waar dan alleen afdeling X en Y bij mochten. Binnen Drupal heb je verschillende manieren om dit te bereiken en dat biedt meer flexibiliteit.
Dat Drupal meer opties biedt is vaak goed duidelijk te maken met het standaard rechten overzicht dat direct na installatie in de core van Drupal aanwezig is. Hierin zie je alle rechten in de rijen onder elkaar (Deze lijst wordt langer naarmate je meer functionaliteit opzet.) en in de kolommen zie je de rollen die je zelf kunt aanmaken. Dit rechten overzicht gaat uit van de basisrechten in Drupal. Er zijn tal van modules die integreren binnen Drupal en dit nog verder uitbreiden. Een paar bekende zijn: Nodeaccess; hiermee kun je op content item niveau de rechten verder bepalen. Taxonomy Access Control; dit is een module die het mogelijk maakt om rechten te bepalen op basis van een term, denk aan een tag of categorie die aan een item wordt gegeven. Of Domain Access; met deze module kun je op rechten gaan uitdelen op basis van een domein waar de bezoeker het CMS op benadert. Gr, Thomas
Ik neig steeds meer naar Drupal. Maar moet ik dan voor Drupal 7 gaan of Drupal 8? De nieuwste lijkt me toch beter?
Hi Maaike, vaak is de nieuwste versie inderdaad beter maar in het geval van open source projecten moet je altijd rekening houden met de community die met en voor het project werkt.
Drupal is onder andere zo krachtig en veelzijdig door de vele modules die er voor zijn en die naadloos met Drupal zelf en met elkaar werken. Als een soort technisch lego stukjes.
Het duurt vaak jaren voordat alle lego stukjes herbouwd zijn om te werken met een nieuwe versie van een systeem. In veel gevallen is dat inmiddels al gebeurd maar nog niet bij allemaal.
Daarom is het verstandig te kijken naar het soort website dat je wilt opzetten met Drupal en welke Drupal modules je hier allemaal voor nodig hebt. Maak een lijstje en kijk of deze beschikbaar zijn voor Drupal 8.
Kies je voor Drupal 7? Dan weet je dat er heel veel mogelijk is en dat wat er is, goed getest is. Maar de houdbaarheid van je website is minder dan lang dan dat je voor Drupal 8 zou kiezen. Meer hierover kun je ook in dit artikel lezen: De toekomst van Drupal 7, 8 en 9
Hallo,
Ik wil een webshop opstarten en daar zelfgemaakte juwelen verkopen. Welk programma raadt u mij aan ? Ik heb totaal geen ervaring met het maken van een website.
Hi Micha, wanneer je geen enkele ervaring hebt met het maken van een website, dan twijfel ik of Joomla, Wordpress of Drupal geschikt zijn om direct een webshop mee op te zetten. Er kan heel veel met deze systemen en dat maakt het soms ook lastig. Er is ontzettend veel documentatie online te vinden maar er is geen helpdesk die je kunt bellen voor hulp.
Ik zou zelf een specialist inhuren die je in ieder geval helpt met het opzetten van de techniek van website. Je hebt zelf al je handen vol aan de inrichting van de webshop, het schrijven van de content en het afhandelen van de logistiek. (wanneer het gaat om een webshop waarbij je goederen verkoopt.)
Wil je toch echt zelf aan de slag dan zou je eventueel ook kunnen kijken naar een gesloten systeem. Daar moet je dan wel per maand voor betalen maar daar kun je ook weer enige support voor terug verwachten en vaak zijn deze zo opgezet dat je heel snel aan de slag kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nl.wix.com of squarespace.com. Succes en groeten, Thomas.
Ik heb al jaren websites in gebruik gebouwd met Drupal 7. Deze sites worden door kleine clubs gebruikt voor met name informatie over de leden (waarbij de leden zelf hun gegevens bijhouden) en het opstellen van een activiteitenprogramma (door een aparte commissie) en het gebruik van uitgebreide inschrijfformulieren in te vullen en te wijzigen door de leden. de overzichten van de inschrijvingen zijn op de website te zien en kunnen door de organisatoren worden gedownload in XlS of andere bestanden. Kortom Drupal voldoet aan deze behoefte.
Om over te schakelen naar Drupal 8 (9) is echter nieuwe kennisopbouw voor het maken van een website nodig omdat hiervoor composer moet worden gebruikt. (ouderwets leren de juiste commando's in - command prompt - te typen)
Vraag is of ik ipv mijn tijd te stoppen in het leren werken met composer niet beter naar een ander CMS programma kan overstappen. Advies?
Hi Frits, goede vraag. Dagelijks switchen we tussen het bouwen en onderhouden van Drupal 7 en 8 websites. Het leek een grote overstap maar eerlijk gezegd viel dit reuze mee. De grootste ergernis zat met name in de (in)stabiliteit en het kleine aanbod van Drupal 8 compatible modules. Maar aan beide is hard gewerkt en zijn zga verholpen. Persoonlijk vind ik een van de grootste veranderingen de manier waarop het core team in de updates van Drupal 8 nieuwe features toevoegen. Wat betreft de vraag of je over moet stappen op iets anders. Je zou Wordpress uit kunnen proberen maar eerlijk gezegd, ik zie meestal dat als je gewend bent aan de vele mogelijkheden van Drupal, je niet makkelijk terug kunt. Gr, Thomas.
Hey!
Ik wil graag een reisblog maken, maar met meer mogelijkheden dan een standaard blog.
Zo wil ik bv de mogelijkheid hebben mijn artikelen te sorteren op land, reisdatum (of zelfs budget)
Ook wil ik de mogelijkheid hebben om een timeline op mijn blog te zetten.
Ik zou het liefst al de gegevens in een database zetten om gemakkelijk te rekenen met de gegevens en deze op mijn pagina te plaatsen zoals ik dat wil.
Ben ik dan juist om te besluiten dat Wordpress hier waarschijnlijk niet geschikt voor is en om dan te kiezen voor Drupal?
Ik heb mij afgelopen jaar verdiept in het maken van webapplicaties en wil alle mogelijkheden met mijn blog open houden en achteraf niet moeten vaststellen dat ik iets niet kan doen, maar ik wil de site natuurlijk zo snel/efficiënt mogelijk opzetten.
Hi Ann-Sophie, ja Drupal is zeker een goede keuze. Je hebt dan een stuk meer vrijheid en opties om de website precies zo te maken zoals jij dat wilt hebben, zonder dat je direct hoeft te gaan programmeren. Succes! Gr, Thomas.
Goede dag,
Ik heb een webshop opgezet met joomla.Plots kan ik geen fakturen meer afdrukken en krijg de melding : O No block-level parest found.Not good.Gan terug naar controlepaneel.
Hi Paul, we kunnen je hier helaas niet mee helpen. Het kan zijn dat er een bug in de webshop component zit die je gebruikt. Het beste kun je dit probleem melden bij de maker van de webshop component, die kan je misschien vertellen waardoor dit komt en of dit op te lossen is. Succes. Gr, Thomas van Eldijk.
Hallo ik heb heb een verouderde Joomla website met Webshop en wil graag overstappen op Woocommerce. Nu begrijp ik dat Drupal ook e-commerce functies biedt maar krijg ik geen goed beeld van de mogelijkheden en dat maakt vergelijken lastig. Kunnen jullie aangeven waar de verschillen in zitten?
Hi Walter, ik kan je uitleggen waar de verschillen in grote lijnen in zitten. Drupal moet je zien als een framework waarbinnen je met verschillende bouwstenen een oplossing bouwt. Die bouwstenen noem je modules en werken samen met elkaar en zo kom je tot nieuwe functionaliteiten. Een beetje vergelijkbaar met technisch lego. Wordpress werkt meer als Duplo ( Om dan toch maar in Lego termen te blijven ) waarbij een plugin een complete set aan functionaliteiten biedt. Denk aan webshop of fotoalbum. Alles wat je kunt aanpassen kun je terugvinden in de instellingen van de plugin zelf maar je kunt deze niet combineren met andere plugins. Dat heeft veel voordelen, je bent namelijk snel klaar qua installatie. Zint de plugin je niet, dan zijn er vaak vele andere om uit te kiezen. Een nadeel is dat je minder invloed hebt op de functionaliteiten. Drupal biedt die optie wel en zit als Framework tussen een plug and play optie en compleet maatwerk in. Je moet met Drupal nog wel een hoop instellen, configureren en soms ook kleine stukje bijbouwen maar je maakt gebruik van modules die alle code al voor je aanbieden. In je keuze voor een platform is deze insteek essentieel want kies je voor Drupal dan heb je meer vrijheid en mogelijkheden tot je beschikking maar je doorlooptijd en kosten zijn daardoor ook groter. Mocht je meer in detail willen weten of een bepaalde functie wel of niet met Wordpress of Drupal mogelijk is, dan kun je me het beste even persoonlijk benaderen via thomas.vaneldijk@emble.nl