Overslaan en naar de inhoud gaan

Een Drupal website laten bouwen: wat kun je met drupal?

Thomas Krooshof
 | Bijgewerkt op 10 september 2022

Het antwoord is allebei (en alles daartussen). In dit artikel beantwoord ik voor eens en altijd de vraag: wat kun je met Drupal? Bewust stel ik niet de vraag “wat is Drupal?” Want of je het nu een Content Management Systeem (CMS) noemt, een Framework of een Content Management Framework (CMF), voor de eindgebruiker maak het uiteindelijk niet uit. Die wil gewoon weten wat je er mee gedaan kunt krijgen.

Wat kun je bouwen met Drupal?

Nou, bijvoorbeeld de website van Het Witte Huis, The Economist, Amnesty International, Universal Music en Best Buy. Maar ook minder druk bezochte sites zoals een catalogus voor een sport merk of scooter fabrikant en een promo website voor Lipton Ice Tea, helemaal tot aan de meubelmaker aan het einde van de straat ...en de bakker om de hoek. De websites die wij voor onze klanten maken zijn al even divers, van intranet tot huurdersportaal tot boekencommunity.

Er kan dus veel met Drupal en om het onderhoud zo aangenaam mogelijk te houden kiezen we zoveel mogelijk voor al beschikbare modules. Lees ook: De voor- en nadelen van maatwerk binnen je open source website.

De community bepaalt de toekomst

De echte grens van Drupal wordt natuurlijk bepaald door de mensen die ermee werken. Begin 2012 hield Drupal oprichter Dries Buytaert een presentatie op Drupal Down Under. Hierbij ging hij in op de vraag voor welk marktsegment Drupal nu eigenlijk bedoeld is en in hoeverre dit bepaalt waar de focus ligt bij de ontwikkeling van Drupal 8.

Buytaert legt uit dat er zowel onder de grote bedrijven, als onder de core ontwikkelaars, een natuurlijke neiging is om Drupal de kant op te duwen van grote enterprise websites, omdat hier de meest interessante uitdagingen liggen. Het aangaan van die uitdagingen helpt op haar beurt Drupal het snelst vooruit, en daar profiteren ook kleine Drupal ondernemingen weer van. Dit betekent zeker niet dat Drupal in de toekomst steeds meer overkill zal blijken voor kleinere websites. Niet in de laatste plaats omdat grote bedrijven altijd kleinere websites nodig zullen hebben voor bijvoorbeeld korte campagnes of een blog.

Buytaerts wijst erop dat Drupal juist het grote voordeel heeft, en moet behouden, dat het systeem ingezet kan worden op verschillende niveau’s, van blog tot intranet tot community-website. Want het kunnen inzetten van hetzelfde gereedschap voor verschillende oplossingen bespaart veel ontwikkelings- en onderhoudskosten voor de klant en werkt daarnaast ook prettiger voor redacteurs en beheerders. Om die reden zal de focus blijven liggen op zowel de wensen van de MKB sector, als die van multinationals.

Conclusie

De scenario’s waarvoor Drupal op dit moment wordt ingezet bepalen op haar beurt de richting waartoe het systeem zich verder zal ontwikkelingen. Sterker nog, de Drupal van gisteren is letterlijk een andere Drupal als die van vandaag. Elke seconde wordt er wel een regel code aan toegevoegd. Daarom is de vraag "Wat is Drupal?" minder belangrijk dan de vraag "Wat kun je met Drupal?". En "je" is in dit geval de expert die in dienst wordt genomen. Want of je nu voor open source of voor closed source gaat, altijd heb je te maken met de ervaring en kennis van de partij waarmee je in zee gaat want die bepaalt uiteindelijk de onder- of bovengrens van het systeem.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Natuurlijk kun je Drupal voor van alles en nog wat inzetten maar is een bakker om de hoek niet gebaat bij een simpeler cms zoals wordpress of joomla?

Reactie van Jeroen S. op 11 februari 2012

Dag Jeroen, Zowel Joomla, Wordpress en Drupal zijn goede opties. Voor de bakker is er uiteindelijk weinig verschil tussen berichten plaatsen met Wordpress of Drupal. In beide gevallen zul je de nodige tekst en uitleg moeten geven om hem te laten wennen aan een voor hem vreemde interface.

Wanneer je twee basis installaties naast elkaar zet dan is Wordpress misschien een stuk intuïtiever out-of-the-box maar in de praktijk heb je vrijwel altijd te maken met een installatie van Drupal die is uitgebreid met modules. Met een half uur a uur aan extra (configuratie) werk heb je een systeem dat qua gebruikersgemak voor de eindgebruiker gelijk is aan een standaard Wordpress installatie.

Voor de ervaring van de eindgebruiker denk ik daarom niet dat je Joomla of Wordpress per definitie 'simpeler' mag noemen als Drupal. Van diegene die de website maakt wordt wel iets meer verwacht, maar ook dat valt mee, zeker als je gebruik maakt van een Drupal installatie zoals Open Enterprise, zie: http://drupal.org/project/openenterprise#apps

Reactie van Thomas Krooshof op 15 februari 2012