Cultureel Erfgoed - Slim registratiesysteem

De Database Incidenten Cultureel Erfgoed (DICE) is een registratiesysteem voor incidenten in cultureel erfgoed en is ontwikkeld voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Projectnaam
DICE
Klantnaam
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Techniek
Drupal development
Drupal ondersteuning
Drupal hosting

De Database Incidenten Cultureel Erfgoed (DICE) is een registratiesysteem voor incidenten in cultureel erfgoed en is ontwikkeld voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. DICE bestond al een aantal jaren, maar met zeer beperkte functionaliteiten. De Rijksdienst wilde ook een website over het onderwerp Veilig Erfgoed. De nieuwe database is via deze website te bereiken.

Erfgoedorganisaties zoals musea, archieven en bibliotheken met bijzondere collecties kunnen een account aanmaken bij DICE om vervolgens het systeem te gebruiken voor de interne incidentenregistratie. Het registreren van incidenten gaat via een formulier dat met zorg ontworpen is: laagdrempeligheid en gebruiksvriendelijkheid stonden hierbij voorop. De enorme lijst met gegevensvelden hebben we zo ver als mogelijk gereduceerd door gebruik te maken van interactieve formulieren.

Op het eigen dashboard zien erfgoedbeheerders de ingevoerde incidenten terug. Op dit dashboard kunnen zij incidenten filteren op alle denkbare gegevens. De getoonde incidenten kunnen vervolgens in verschillende statistiekvormen, tabelweergave of lijstweergave, getoond worden. De resultaten zijn te exporteren als afbeelding, PDF, Excel of CSV en te delen via een Sharelink.

Extra veilig

Omdat de geregistreerde incidenten in basis privacygevoelige informatie bevatten, hebben we veel aandacht besteed aan de veiligheid van het platform. Incidenten kunnen alleen door medewerkers van de organisatie en door de beheerder van de database worden ingezien. De database wordt gehost op Nederlandse servers en er zijn geen third party marketing- of monitoringtools geïnstalleerd.

Slimme dataverzamelaar

De Rijksdienst gebruikt het systeem zelf ook om incidenten in rijksmonumenten te registreren. Hiervoor is DICE gekoppeld aan de Objecten Databank (ODB) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waarmee referenties gemaakt kunnen worden met geregistreerde rijksmonumenten uit het Monumentenregister. Via een koppeling met een P2000 meldingenfeed worden incidenten automatisch aangemaakt zodra het adres een erfgoedobject betreft.