Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen meer social shares voor een betere positie in Google?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 7 september 2021

Als je een website hebt wil je dat je pagina's zoveel mogelijk getweet of geliked worden of een +1 krijgen. Dit zorgt er namelijk voor dat deze pagina's waarde hebben voor jouw bezoekers. De pagina's zijn zo interessant dat jouw bezoekers deze pagina met hun netwerk willen delen.

Pagina's die gedeeld worden krijgen meer 'exposure' en hopelijk zorgt dit voor een sneeuwbaleffect waardoor nog meer mensen jouw pagina's delen via social media. Maar in hoeverre hebben deze statistieken invloed op de positie van de pagina's in de zoekresultaten van Google?

Kijkt het algoritme van Google naar hoe vaak iets gedeeld is?

Heel simpel gezegd: nee. Deze statistieken zijn geen onderdeel van het algoritme waarmee Google bepaalt hoe belangrijk jouw pagina is. Dit wordt onderstreept door Matt Cutts: de 'go-to guy' van Google als het gaat om het zoekalgoritme. Matt Cutts legt uit dat Facebook en Twitter geen 'betrouwbare' bronnen zijn.

Dat wil zeggen dat ze van het een op het andere moment Google geen toegang meer kunnen geven tot hun data. Wanneer je deze factoren belangrijk gaat maken kan het zijn dat een pagina met veel likes (of tweets) een goede positie heeft. Een nieuwe (wellicht betere) pagina kan deze nooit meer inhalen omdat de informatie met betrekking tot de likes opeens niet meer te indexeren is.

Toch lijkt het erop dat Google+, het sociale netwerk van Google wat ze de afgelopen jaren flink aan het promoten zijn, een voorkeurspositie heeft.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het SEO nieuws

Een pagina die vaker een +1 heeft gekregen wordt beter gevonden

Moz, de goeroes op het gebied van zoekmachine optimalisatie, doen om de twee jaar onderzoek naar de belangrijkste factoren waarop een pagina goed gepositioneerd wordt binnen de zoekresultaten. Op twee staat het aantal keer een pagina een +1 heeft gekregen. Dat is opvallend te noemen omdat Matt Cutts aangegeven heeft dat dit geen rol speelt. Toch moet je hier uitgaan van een zogenaamde 'correlatie'.

Er lijkt een verband te zijn tussen deze gegevens maar dit hoeft niet per definitie waar te zijn. De correlatie is in principe goed uit te leggen. Een pagina die namelijk veel gedeeld wordt bevat informatie die het delen waard is. Google beloont pagina's met goede informatie door ze hoger te positioneren in de resultaten van Google. Google weet of de informatie goed is door te kijken naar andere factoren. Factoren zoals de tijd dat iemand op de pagina blijft of dat ze doorklikken binnen de website of direct terug springen naar Google. Matt Cuts legt het ook uit in de onderstaande video:

Dus ondanks dat er geen direct verband is, is het zeker de moeite waard om ervoor te zorgen dat je pagina veel gedeeld worden via social media. Heb je hier nog vragen over? Laat het mij dan weten in het commentaar!

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.