Overslaan en naar de inhoud gaan

Wil de echte webdesigner nu opstaan?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 1 juli 2022

Ervaring met het web

Als iemand hele mooie brochures of prachtige posters kan ontwerpen wil dit nog niet zeggen dat deze persoon ook goede webdesigns kan creëren. Let daarom op de ervaring van de ontwerper op het gebied van websites. Wat voor een soort website heeft de ontwerper zelf en wat voor een soort websites staan er in zijn of haar portfolio? Kijk daarbij voornamelijk naar de functionaliteit van de website en laat je niet overdonderen door grafisch geweld. Het komt vaak voor dat een communicatiebureau een geweldig flashy website ontwerpt maar dat deze in de praktijk minder geschikt is voor de eindgebruiker.

Ervaring met het CMS

Als je de keuze gemaakt hebt om met een bepaald CMS te werken (bijvoorbeeld Joomla, Drupal of Wordpress) dan is het handig dat de webdesigner kennis heeft van het gekozen CMS. Deze kennis zorgt namelijk voor een 'realistischer' webdesign en kan heel efficiënt zijn. Zo kan de webdesigner gebruik maken van bestaande out-of-the-box functionaliteit van het CMS en deze verwerken in het webdesign. Als de webdesigner deze kennis mist dan kan het voorkomen dat hij of zij een prachtige webdesign maakt maar dat het meer tijd en geld kost om deze passend te maken voor het CMS. Laat de kennis van het CMS dus in je voordeel werken. Dit kan een hoop tijd, geld en frustratie schelen.

De webdesigner is de bouwer

In de meeste gevallen is het niet verstandig om één partij de website te laten ontwerpen en een andere partij de website te laten bouwen. Het meest ideale is als de webdesigner de website zelf gaat bouwen. Wanneer dit het geval is denkt de webdesigner al na over het bouwen van de website tijdens het ontwerp. Hij of zij heeft kennis van het systeem dat gebruikt wordt en kent ook de valkuilen en onmogelijkheden van het systeem. Als de webdesigner het ontwerp niet hoeft te bouwen kan deze helemaal zijn of haar gang gaan met het ontwerp zonder last te hebben van de problemen die ontstaan tijdens de bouw van de website.

Conclusie

De keuze van de juiste webdesigner moet gebaseerd worden op meer dan alleen een mooi praatje of plaatje. Ervaring met webdesign en het gekozen CMS is van groot belang. Daarnaast is het noodzakelijk dat de partij die de website ontwerpt de website ook bouwt. Als de webdesigner aan deze kenmerken voldoet is de kans op een succesvol project een stuk groter.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.