Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is Panopoly?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 25 maart 2022

Panopoly is een uitbreiding op de standaard Drupal installatie. Panolopy combineert Drupal met bestaande third party modules en specifieke Panolopy modules zodat je gemakkelijk en snel een website kan bouwen. Het voordeel is het gebruikersgemak en een besparing van tijd en moeite. Het nadeel is dat je vastzit aan Panopoly wat betreft (sommige) modules en updates.

Wat krijg je allemaal extra met Panopoly?

Panopoly kent veel verbeteringen ten opzichte van een standaard Drupal installatie. De belangrijkste verbeteringen zijn:

  • Een geïntegreerde Panels module waardoor het makkelijker is om direct wijzigingen door te voeren in je pagina’s.
  • Je website is out of the box responsive. Dit hangt natuurlijk wel af van het thema wat je uiteindelijk gaat gebruiken.
  • Een betere scheiding tussen de voorkant en de achterkant van de website waardoor het beheer van de website simpeler wordt.
  • Integratie met de Media module.
  • Een geïntegreerde WYSIWYG editor.

De voordelen van Panopoly

  • Je kan snel aan de slag omdat veel modules al van tevoren zijn geïnstalleerd. Je hoeft niet zelf allerlei modules te installeren en configureren.
  • Het is nog steeds Drupal. Je kan Panopoly dus uitbreiden met modules en thema’s zoals je dat ook met een standaard Drupal installatie kan doen.
  • Je kan met Panopoly een eigen basis creëren en deze hergebruiken voor andere websites. Dit is handig wanneer je de websites moet updaten omdat je dit dan in één keer kan doen.
  • Het is gemakkelijk om pagina’s direct aan te passen, extra regio’s aan te maken en hier blokken (content) in te plaatsen. Alle aanpassingen worden direct aan de voorkant van de website gedaan zodat je precies ziet wat er gewijzigd wordt en hoe dat er dan uitziet.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Drupal en Panopoly

De nadelen van Panopoly

  • In sommige gevallen zijn de extra modules van Panopoly overkill en kan het het beheer van je website onnodig complex maken.
  • Het updaten van je website is (iets, maar niet heel erg veel) moeilijker.
  • Er zit een extra laag tussen jouw Drupal website en de sommige modules. Stel je voor dat Drupal met een belangrijke update komt, dan moet je wachten tot Panopoly deze update weer doorgevoerd heeft.

Wanneer moet ik Panopoly gebruiken?

Ik denk dat Panopoly in veel gevallen een goede keuze is ten opzichte van de standaard Drupal installatie. De ingebouwde modules besparen je veel tijd omdat je deze niet allemaal zelf hoeft te installeren en te configureren. Ook is het gebruiksvriendelijker omdat je wijzigingen direct kan doorvoeren op de pagina. Als je geen tijd of zin hebt om je te verdiepen in Drupal en de modules kan dit een vliegende start zijn. Je kunt het een beetje vergelijken met Squarespace waar in tegenstelling tot Squarespace je wel de flexibiliteit en de vrijheid behoudt om je website aan te passen zoals jij dat wil.

Ik gebruik zelf (nog) geen Panopoly omdat ik een eigen Drupal profiel heb gebouwd die precies aan mijn eisen voldoet. Voor de gevorderde gebruiker zal dit altijd een betere oplossing zijn omdat je dan volledige controle behoudt over de functionaliteit zonder dat er mogelijk overbodige standaard Panopoly modules in je website zitten.

Gebruik je zelf Panopoly of juist niet? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.