Overslaan en naar de inhoud gaan

Terminologie verschillen tussen Wordpress, Drupal en Joomla

Thomas Krooshof
 | Bijgewerkt op 8 september 2022

Overstappen van het ene naar het andere Content Management Systeem (CMS) kan behoorlijk verwarrend zijn. Komt nog eens bij dat er vaak andere termen worden gebruikt voor praktisch dezelfde dingen. Om de omschakelijk wat makkelijker te maken heb ik de belangrijkste terminologie verschillen op een rij gezet van de drie populairste CMS systemen. Voor de echte beginners heb ik een korte beschrijving toegevoegd.

Wordpress 3.x Drupal 7.x Joomla 2.x Beschrijving
Page (Pagina) Basic Page Article Dit zijn 'statische' pagina's zoals de "Over Ons" pagina. Deze pagina's zijn vaak te bereiken via een link in het hoofdmenu. In Joomla maak je een statische pagina door een Article te maken en deze aan de juiste categorie te verbinden.
Post (Bericht) Article (Artikel) Article In haar meest simpele vorm kun je hierbij denken aan actuele nieuws- of blogberichten die op de voorpagina worden weergegeven, meestal geschikt op datum.
Category (Categorie) Vocabulary Category Artikelen kun je indelen binnen een categorie om ze te...categoriseren. Dit maakt het mogelijk om specifiek te filteren op berichten met een bepaalde (sub)categorie. Deze functionaliteit behoort tot de kern van een CMS systeem.
Plugins (Uitbreiding) Modules Plugin (of Component) Dit zijn uitbreidingen die functionaliteiten aan het CMS systeem toevoegen, bijvoorbeeld een foto slideshow. Veelal zijn deze uitbreidingen gratis en worden ze gemaakt en onderhouden door de mensen die zelf met het desbtreffende CMS werken.
Theme (Thema) Theme (Thema) Template Een thema bepaald hoe een webpagina eruit ziet. In de thema bestanden is bijvoorbeeld aangegeven welk lettertype gebruikt wordt en de locatie van het menu of logo. Er zijn heel veel verschillende thema's die je kunt downloaden en die je zelf handmatig helemaal naar wens kunt aanpassen. Sommige thema's hebben extra functies waardoor je via de administratie pagina's de kleuren of de locatie van sommige elementen kunt aanpassen.
Widget Block Module Wanneer je bijvoorbeeld een kalender plugin hebt geinstalleerd dan moet je nog bepalen waar en wanneer deze weergegeven wordt. Dat doe je met via deze interface. Hier rechts naast zie je bijvoorbeeld een module "gerelateerde artikelen" die in een block is geplaatst dat geconfigureerd is om alleen op artikel pagina's te verschijnen.
Sidebar Region Position Een Widget / Block of Module is op haar beurt verbonden aan een bepaalde locatie. Zo is het block hiernaast met "gerelateerde artikelen", geplaatst in een Region aan de rechterzijde. Het commentaar gedeelte is weer geplaatst in een andere gebied. De hoeveelheid en de locatie van Regions, Sidebars of Positions wordt bepaald in het Template bestand.

Waar nog meer op te letten?

Niet alleen hebben dingen vaak een andere naam, ze staan vaak ook nog eens op een andere plekje in het administratie gedeelte. In Wordpress zijn de Widgets bijvoorbeeld te vinden onder Appearance (Uiterlijk) > Widgets, in Drupal ga je naar Structure (Structuur) > Blocks en in Joomla naar Extensions > Module Manager.

Verder moet je weten dat Joomla afwijkt in de manier waarop uitbreidingen zijn ingedeeld, namelijk in Components, Plugins, Templates en Languages. Allemaal, behalve Components, zijn deze geplaatst onder het menu-item Extensions. Joomla maakt daarmee als enige van de drie een onderscheidt tussen Plugins (kleine uitbreidingen) en Components (grotere uitbreidingen).

Het verschil tussen Plugins en Components is grofweg dat Plugins slechts kleine functionaliteiten toevoegen, zoals een Twitter stream, terwijl Components een stuk uitgebreider zijn, zoals bijvoorbeeld een uitbreiding als Community Builder. Waar je een twitter stream eenmalig instelt, zul je de administratie interface van een Community Builder een stuk vaker nodig hebben. Om die reden is er een apart Components menu-item. Meer informatie over de definities van Joomla extensies.

Wees je er ten slotte van bewust dat veel zaken niet 1 op 1 inwisselbaar zijn, de logica en structuur achter de systemen is verschillend. Zo is er alleen in Wordpress een hard onderscheidt tussen statische pagina's en berichten. In Drupal is er standaard dan wel een "Static Page" content type aanwezig, maar als je zou willen kun je hier in een minuutje dezelfde eigenschappen als een "Blog" content type aan meegeven. Alle content types zijn namelijk zogenaamde Nodes met hun eigen instelbare eigenschappen. Zo zijn er nog veel meer onderlinge verschillen die maken dat het toch niet helemaal onterecht is dat de namen voor ogenschijnlijk dezelfde dingen, toch van elkaar afwijken.

Hopelijk maakt deze informatie de vertaalslag iets makkelijker. Ben je net overgestapt en kun je iets niet vinden laat het mij dan hieronder weten en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Hoi ik ben al een aantal keer op jullie (prachtige) site geweest. ik zag dat jullie ervaring hebben met community sites en dat jullie daarvoor voor Drupal kiezen. Ikzelf ben meer thuis in Joomla, maar puur omdat ik daarmee ben opgegroeid met mijn werk. Nu heb ik relatief weinig ervaring met Drupal. Zou Joomla een foute keus zijn voor een grote community site?
Zou u mij een aantal belangrijke plus en minpunten kunnen noemen als ik toch voor Joomla zou gaan?

Groeten,
Maik
Aeetje@hotmail.com

Reactie van Maik kokke op 25 maart 2013

Beste Maik.

Excuses voor de late reactie. Het hangt er helemaal van af wat je precies wilt gaan bouwen. Als je een standaard community website wilt ontwikkelen met bijvoorbeeld een forum, een profiel pagina, een systeem voor privé berichten en de mogelijkheid voor gebruikers om zelf berichten te plaatsen dan is Joomla helemaal geen slechte keus. Er zijn een aantal prima community pakketten voor beschikbaar zoals Community Builder en Jomsocial (99 dollar). Zie voor meer info ook: http://extensions.joomla.org/extensions/clients-a-communities/communiti…;

Je hebt met de genoemde pakketten best wat speelruimte om het te krijgen zoals je hebben wilt, eventueel met de hulp van wat extra extensies. Vergeleken met Drupal zul je waarschijnlijk ook een stuk sneller klaar zijn, ook aangezien je al bekend bent met de interface.

Het voordeel van Drupal is dat je uiteindelijk meer mogelijkheden hebt met minder modules. Wel ben je behoorlijk wat tijd kwijt bent met het configureren van allerlei velden. Organic Groups (zie: http://drupal.org/project/og) is een populaire module als het op community's aankomt maar is niet heel makkelijk om onder de knie te krijgen. Ook zijn er voor Drupal enkele kant-en-klare distributies voor een community website, bijvoorbeeld Drupal Commons: http://drupal.org/project/commons.

Samenvattend kun je prima een Joomla community website bouwen met 1000+ gebruikers. De uitdaging is vooral om hier features in te krijgen die wat meer uniek zijn en die ook om deze op een unieke manier te presenteren. Wat dat betreft heb je met Drupal meer controle over functionaliteiten en de look and feel.

Reactie van Thomas Krooshof op 13 mei 2013

Dank je wel voor de informatie zeker een goed idee om deze verschillende systemen zo naar voren te brengen.

Waar ik tegen aanloop in wordpress is de statische pagina stel (ik heb een landings page link wat mijn affilate is.
het is de bedoeling dat deze op de voorpagina komt zodat als er iemand op klikt meteen de pagina naar veren komt je moet
verder geen wordpress meer zien je word als het ware geridirect naar de landing pagina.
maar als ik dan de url oproep komt het wp theme naar voren die is niet de bedoeling, de bezoeker moet ten alle tijden de affilate pagina zien. Het zal wel simple zijn maar zie het even niet weet jij/u raad.
Groet CD

Reactie van Cees Burghout op 9 mei 2013

Beste Cees,

Als ik het goed begrijp ben je op zoek naar de Redirection plugin: http://wordpress.org/extend/plugins/redirection/. Hiermee kun je bezoekers die via een specifieke affiliate op jouw website terechtkomen automatisch doorsturen naar de correcte landingspagina.

De standaard homepage van Wordpress kun je overigens opgeven via "instellingen > lezen" (settings > reading). Normaal gesproken geeft Wordpress jouw blogberichten weer maar je kunt hier ook een van je vaste pagina's voor kiezen.

Hopelijk ben je hiermee geholpen. Als je toch iets anders bedoelde laat het gerust weten.

Reactie van Thomas Krooshof op 13 mei 2013