Overslaan en naar de inhoud gaan

Matomo, het open source alternatief voor Google Analytics?

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

De voordelen van Piwik op een rijtje:

  • Matomo is gratis te downloaden. Zie https://matomo.org
  • Het is open-source, wat inhoudt dat iedereen bij de code kan. Er komen telkens verbeteringen binnen het systeem, en derde partijen kunnen plug-ins bouwen voor nog meer functionaliteit.
  • Omdat je Matomo zelf moet beheren, ben je eigenaar van de statistieken die het systeem verzamelt. Je weet daardoor zeker wat er met deze gegevens gebeurt.

Is het een volwaardig alternatief?

In een eerder artikel heb ik uitgelegd hoe je door 10 minuten per week te besteden aan Google Analytics, een goed overzicht kunt krijgen van het succes van je website en de promotieactiviteiten die je onderneemt.

Om de proef op de som te nemen ga ik in dit artikel mijn “Leer Google Analytics in 10 minuten”-tips volgen, maar dan in Matomo.

De unieke bezoekers over langere periode bekijken

Veel unieke bezoekers zegt niet altijd wat. In principe heb je meer aan 10 bezoekers die allemaal klant bij je worden dan aan 10.000 bezoekers die niets doen.

Maar toch is het goed om te kijken of de website aan populariteit wint of verliest. Dit kan komen door een succesvolle social media-actie, een verbeterde positie binnen de zoekresultaten van Google of het wegvallen van een belangrijke link.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wanneer je elke week een vast overzicht pakt (ikzelf hanteer standaard de laatste 30 dagen), dan krijg je vanzelf een gevoel voor de trends. Minder bezoekers in het weekend, een dip tijdens mooi weer, een piek vanwege die nieuwsbrief bijvoorbeeld.

Overzicht van unieke bezoeker in Piwik

Binnen Matomo kun je het datumbereik net als in Google Analytics aanpassen. Je kunt inzoomen op één dag of de laatste drie jaar bekijken.

Datumbereik kiezen in Piwik

Waar komen je bezoekers vandaan?

Binnen Google Analytics heet dit ‘acquisitie’, en binnen Matomo wordt dit gedeelte ‘herkomst’ genoemd.

Deze data laten je zien waar men vandaan komt en het is belangrijk om te beseffen hoe de verdeling van binnenkomende bezoekers is. Dit stelt je namelijk in staat om beslissingen te nemen over toekomstige acties rondom je website. Hoe presteert de website in Google? Is social media een belangrijke bron? Komt er eigenlijk wel bezoek vanaf die partnerwebsite?

Er zijn verschillende opties mogelijk om de data te visualiseren, waaronder ook een cirkeldiagram zoals die ook in Google Analytics gebruikt wordt.

herkomst overzicht in Piwik

Het is jammer dat je niet direct iets meer data ziet, zoals de verhouding Google ten opzichte van social media, maar wil je dit laatste meer in kaart brengen dan kun je kijken bij de ‘referers’ (verwijzende websites).

Referer overzicht in Piwik
Hoe is het met de inhoud van je website gesteld?

Welke pagina’s ontvangen de meeste bezoekers? Welke worden het beste gelezen, of zorgen er juist voor dat bezoekers de website verlaten?

Inhoud overzicht in Piwik

Dit is een belangrijk overzicht omdat de content van je website bepaalt hoeveel bezoekers er naar je website komen. Goede content wordt over het algemeen beter beloond dan slechte content. Goede content is content die gelezen wordt en waarna men doorklikt.

  • Gemiddelde tijd op pagina: Spreekt voor zich, hoe hoger hoe beter.
  • Bounce ratio: Dit is het percentage bezoekers dat vanaf Google op de pagina komt, maar niet vindt wat men hoopte te vinden en weer terug gaat naar Google. Hoe lager hoe beter. Pagina’s met een hoge bounce ratio gaan, zeker met veel concurrentie, zakken in de zoekresultaten.
  • Exit rate: Hoeveel procent verlaat vanaf deze pagina de website. Op zich niet erg bij een ‘Bedankt voor het inschrijven’-pagina, maar bij bijna elke andere pagina geldt: hoe lager, hoe beter.

Conclusie

Matomo is een prima statistiekensysteem om de belangrijkste data te vergaren over je website. Het is natuurlijk fijn dat je jouw eigen statistieken zelf in beheer hebt, maar daar staat wel een prijs tegenover. Natuurlijk is Matomo gratis te downloaden, maar het hosten en updaten ervan is een ander verhaal.

Een kleine website kan ermee wegkomen om Matomo naast de website te installeren binnen het reeds betaalde hostingpakket. Maar voor websites met veel bezoekers is dit niet altijd de beste oplossing. Een eigen Matomoserver is dan in veel gevallen de betere oplossing, maar wel een kostbare. Daarnaast moet er rekening gehouden worden, ongeacht de grootte van de website, met het updaten van Matomo.

Heb je vragen over Matomo, ik beantwoord ze graag in het reactiegedeelte onderaan deze pagina.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Interessante optie Thomas, bedankt dat je dit publiceert.
Wat ik me wel meteen afvroeg is: hoe zit het nu met die jarenlange geschiedenis van gegevens die in Google Analytics zitten? Is er een functie om dit over te nemen in je Piwik database op het moment dat je daarmee life gaat?

Reactie van Gert van Eck op 22 september 2015

Hi Gert, dat is op dit moment nog niet mogelijk. Er wordt wel gewerkt door de makers van Piwik aan een makkelijke import functionaliteit. Deze zou 2015 klaar moeten zijn. Je kunt de ontwikkeling van deze import tool volgen via: https://github.com/piwik/piwik/issues/6095

Als je eerst wilt kijken of Piwik wat voor jullie is, kun je de Piwik code naast de Google Analytics code plaatsen op je website. Theoretisch vertraagd dit wel iets maar dit zou voor de normale gebruiker niet merkbaar moeten zijn.

Reactie van Thomas van Eldijk op 22 september 2015