Webinar - Starten met AI tools om je online commuicatie te verbeteren
Jurrien heeft onlangs een webinar gegeven over AI tools. Bekijk het hier terug en start makkelijk en snel met de kracht van AI toe te passen!
Er is zoveel content dat Google een onderscheid moet maken. Zoek je in Google op: “seo tips” dan krijg je 33.500.000 resultaten. Bepaal maar welke vooraan komt te staan en welke niet...
Google weet natuurlijk allang dat er een overvloed aan content zou ontstaan en richt zich sinds 2011 op het onderscheiden van lage en hoge kwaliteit content. En internetmarketeers en SEO-specialisten hebben steeds beter door welke factoren bepalend hierin zijn.
Maar relatief nieuw is dat “slechte” content invloed heeft op je “goede” content; dit is pas in de loop van 2017 ontstaan. De eerste artikelen die dit verschijnsel meldden verschenen eind 2016 maar het kwartje viel bij mij pas echt toen ik de Whiteboard Friday-aflevering van MOZ zag over het bepalen van lage kwaliteit content.
Tijdens het kijken besefte ik hoe artikelen van lage kwaliteit op onze eigen website niet alleen zorgden voor een lagere waardering in de zoekresultaten, maar dat we ook continu tijd kwijt waren aan het bijwerken van deze artikelen.
Zomaar content gaan wissen is natuurlijk geen goed idee. Het kan zijn dat een pagina die jij niet goed vindt, wel goed beoordeeld wordt door je bezoekers.
Misschien blijven ze een lange tijd op de pagina, misschien klikken ze op die ene link of misschien zorgt die pagina wel voor heel veel conversie.
Een ideaal startpunt om een overzicht te krijgen van je content, vindt je in Google Analytics. Enkele van de factoren die je inzicht geven in de kwaliteit van je content kun je hier al direct zien. Zoals bouncepercentage.
Je kunt daarnaast de data in dit overzicht filteren. Zo wilde ik me alleen concentreren op onze artikelen.
Van deze opgeschoonde data heb ik een export gemaakt naar Google Spreadsheets (Excel werkt natuurlijk net zo goed) en heb ik de kolommen verrijkt met eigen factoren. Zoals: is de content up-to-date, zijn de links correct en zijn er conversies.
Ok, nu had ik wel een overzicht maar het probleem was dat één factor op zichzelf niet het hele verhaal vertelde. Ik had geen eigen Google algoritme tot mijn beschikking dus besloot ik kleurtjes te geven aan de factoren. Groen is goed, blauw is ok, geel is slecht.
Vervolgens kreeg elk artikel een eigen kleur op basis van de score die het in de kolommen kreeg. Op die manier kon ik verschillende factoren mee laten wegen in het bepalen van de kwaliteit van het artikel en een gewogen oordeel vellen.
Een artikel dat misschien niet veel bezoekers krijgt maar wel zorgt voor conversie zou zo nooit een slechte totaalscore krijgen.
Het gevolg was toch wel redelijk verbluffend. We gebruiken twee tools om onze keywordposities te meten. Unamo en SEMrush, en in beide zagen we al vrij snel dat onze posities omhoog gingen.
Enkele dagen later ging ook het organische verkeer stijgen en later kregen we ook een beter inzicht in user metrics zoals bouncerate en time on site, die ook verbeterden. Met name de bouncerate-verbetering van bijna 30% is vrij groot.
Het verwijderen van lage kwaliteit content op je website zorgt voor een betere waardering in de zoekresultaten van Google.
De uitdaging ligt in het bepalen welke content verwijderd moet worden. Dit hoeft niet in een spreadsheet zoals ik gedaan heb maar het is wel belangrijk meerdere factoren mee te laten wegen in deze beslissing.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan beantwoord ik ze graag hieronder in het reactiegedeelte.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Inderdaad zeer indrukwekkende resultaten Thomas. Stipt nog maar eens aan hoe belangrijk kwalitatieve content is voor Google en niet te vergeten: je bezoekers.
In de titel staat dat je 15% van je content hebt verwijderd. Heb je echt 15% van al je artikelen helemaal verwijderd? Ik neem aan dat je wel backups hebt gemaakt voor als je (wel goede) delen wil gebruiken in toekomstige artikelen? Of dat ook niet?
Gr. Peijke
Hi Peijke, inderdaad het gaat steeds meer om de bezoeker. Waar is de bezoeker naar op zoek? En biedt de content daar een oplossing voor?
Ik heb backups gemaakt maar niets van de content hergebruikt. Ik ben wel de laatste weken bezig met het verbeteren van de middelmatige content zodat deze beter aan sluit bij wat de bezoeker vraagt en daar zie ik zeker goed resultaten mee. Gr, Thomas.