Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe snel moet mijn website zijn?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 10 september 2022

Een snelle website heeft veel voordelen. Je bezoekers vinden het fijn als je website snel reageert en ook zoekmachines zoals Google beoordelen snellere websites beter. Maar hoe snel is snel genoeg en hoe kun je dat het beste meten?

Waarom moet mijn website snel zijn?

Een trage website, die sloom reageert, kan heel frustrerend zijn. Wanneer het laden van een pagina te lang duurt, denken we dat de website 'down' of kapot is. In het meest gunstige geval gaan we een andere taak uitvoeren terwijl we de website door laten pruttelen, in de hoop dat de pagina alsnog geladen wordt. Echter, in de meeste gevallen worden we geïrriteerd, sluiten we het tabblad en gaan we op zoek naar een andere pagina die een antwoord kan geven op onze vraag.

Iemand wil snel een antwoord kunnen krijgen op zijn of haar vraag. Dat weet Google ook. Daarom is het voor Google van groot belang dat er snelle websites in de zoekresultaten getoond worden. Want hoe sneller iemand het antwoord vindt, des te sneller ze een nieuwe zoektocht via Google zullen beginnen. Wanneer ze Google weer raadplegen, is de kans groter dat ze op advertenties klikken. Op deze manier verdient Google meer geld. Dit klinkt misschien overdreven, maar als je nagaat dat Google 500 miljoen keer per dag geraadpleegd wordt, dan kunnen een paar milliseconden per website een groot verschil maken. Daarnaast zijn bijna alle inkomsten van Google te danken aan deze advertenties. Daarom heeft Google in 2010 besloten om de snelheid van een website onderdeel te maken van 1 van de 200 factoren om de positie van een website te bepalen in de zoekresultaten. Matt Cuts, een werknemer bij Google en een populaire blogger, zegt het volgende:

"A faster web is great for everyone, but especially for users. Lots of websites have demonstrated that speeding up the user experience results in more usage. So speeding up your website isn’t just something that can affect your search rankings–it’s a fantastic idea for your users." Matt Cutts - Google

Hoe snel is snel genoeg?

In zijn boek 'Usability Engineering' heeft Jakob Nielsen het over de volgende drie meetpunten.

  • 100 milliseconden: Wanneer een gebruiker een actie uitvoert en binnen 100 milliseconde (0.1 seconde) een response krijgt van de website, dan voelt het voor de gebruiker alsof er geen laadtijd is geweest. Bijvoorbeeld bij het selecteren van tekst of het aanklikken van een veld om een formulier in te vullen.
  • 1000 milliseconden: Dit is de limiet waarbij gebruikers nog steeds het gevoel hebben dat de website snel is. Wanneer de gebruiker navigeert naar een andere pagina, moet hij of zij misschien een paar honderd milliseconden wachten voordat er een resultaat op het scherm verschijnt. Wanneer het langer duurt dan 1000 milliseconden begrijpt de gebruiker dat de website (of computer) aan het werken is om te voldoen aan de opdracht, maar heeft hij of zij er nog steeds vertrouwen in dat de er ook daadwerkelijk een resultaat komt.
  • 10000 milliseconden (of tien seconden): Zodra het opvragen van de website of een nieuwe pagina binnen de website langer dan tien seconden duurt, heb je een probleem. Gebruikers denken nu namelijk dat de website niet (meer) werkt. De kans is groot dat gebruikers binnen deze tijd iets anders gaan doen, terwijl ze wachten tot de website geladen wordt. Of ze gaan ervan uit dat de website stuk of 'down' is en gaan op zoek naar een andere website, die wel aan hun behoefte kan voldoen.

Een snelheid van 100 milliseconden voor je eigen website is vrijwel onhaalbaar. Je bent namelijk ook afhankelijk van de plek waar de website gehost wordt en de snelheid van de internetverbinding van je bezoekers. Toch moet tussen de 1000 en 3000 milliseconden zeker haalbaar zijn en ik adviseer je daarom ook daarop te mikken.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn website sneller wordt?

Mijn tip is om je website eens door de Pagespeed Insights tool van Google te halen. Deze geeft je inzicht in de factoren die Google belangrijk vindt als het aankomt op de snelheid van je website. Wil je meer weten over de Google's Pagespeed Insights tool? Lees dan ook: Hoe krijg ik een hogere Pagespeed Insights score?

Heb je nog vragen over de snelheid van je website? Laat het me dan weten in het commentaar en ik zal zo snel (niet sneller dan 100 milliseconden helaas) reageren.

Reacties

"Wanneer een gebruiker een actie uitvoert en binnen 0.1 milliseconde een response krijgt van de website, dan voelt het voor de gebruiker alsof er geen laadtijd is geweest."
Dat wil ik op zich wel geloven, maar in denk dat de gebruiker dat met 0.1 seconde ook nog wel heeft.

Reactie van Roel op 25 maart 2014

Dat moet inderdaad 0.1 seconde of 100 milliseconde zijn. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast.

Reactie van Robert Roose op 27 maart 2014

Hoi als ik een test doe op tools pingdom.com of gmetrix zit er best wel verschil in de snelheid.Is dit geen moment opname die metings?

Reactie van michel op 18 augustus 2015

Een meting is inderdaad altijd een momentopname. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je website net op het moment dat jij deze test zwaar belast wordt (denk aan een automatische backup). Het is daarom verstandig meerdere keren te meten op verschillende tijdstippen. Je kan ook gebruik maken van de Pagespeed Insights Tool dan weet je in ieder geval hoe Google de snelheid van je website beoordeelt (https://www.vaneldijk.nl/artikelen/hoe-krijg-ik-een-hogere-google-pages…).

Reactie van Robert Roose op 21 september 2015