Webinar - Je website toegankelijk maken
Jurrien heeft onlangs een webinar gegeven over het toegankelijk maken van je website. Bekijk de webinar hier terug.
Hoe krijg je meer bezoekers op je website? Een vraag die eigenlijk aan de basis staat van elke succesvolle website. Ok, een succesvolle website moet ook zorgen voor ‘conversie’ (bezoekers omzetten naar aanmeldingen, leads of bestellingen), maar zonder initiële bezoekers kan er weinig conversie plaats vinden.
Het internet is veranderd, Google is veranderd. De meeste SEO-optimalisatielijstjes zijn vandaag de dag zinloos. Vandaar dat ik voor dit artikel dieper in de vraag ben gedoken: ‘Hoe zorg je voor meer bezoekers richting je website?’
Wil je meer bezoekers, dan moet je website in de basis op orde zijn. Sommige mensen noemen dit optimaliseren en denken, hopen, dat ze hierdoor meer bezoekers gaan ontvangen. Dat is in de praktijk helaas niet zo.
Dit zijn de basiselementen waaraan een website, naar mijn idee, tegenwoordig aan moet voldoen. De website moet:
Dit zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat je website als ‘prettig’ wordt ervaren. Later in dit artikel zul je lezen waarom dit belangrijk is voor je bezoekersaantallen.
Als je hier meer over wilt weten, dan raad ik je het boek “Don’t make me think” aan van Steve Krug.
Voldoet je website aan dit lijstje? Dan is het tijd om eens wat aan die bezoekersaantallen te gaan doen.
Google kan ons steeds beter bedienen met betere resultaten. Hier kun je op inspelen door je content aan te passen. De kans is groot dat je content al een tijdje geleden geschreven is, en wat wij veel terugzien aan oudere websites is, dat de teksten erg lijken op teksten die je in brochures tegenkomt. Hier zijn een aantal tips die je kunt toepassen waardoor je de content van je website kunt verbeteren en beter laat aansluiten bij wat bezoekers zoeken:
Maak je content specifiek. Vaak worden teksten bewust vaag of algemeen gemaakt, met de bedoeling niets of niemand uit te sluiten. In een brochure is dit geen probleem, maar op een website heeft dit het effect dat Google geen idee heeft wat je nu precies aanbiedt of waar je nu claimt expert in te zijn. Wees dus specifiek. Benoem je diensten. Je hebt geen idee hoe vaak wij aan tafel zitten met een expert in … en dat … geen één keer genoemd wordt op hun website.
Maak je content meer probleem- en oplossingsgericht. Mensen googelen voornamelijk op een probleem of oplossing. Daarom werken artikelen met titels als: “Hoe krijg je meer bezoekers op je website?” zo goed. Dit kun je ook toepassen op subkoppen zoals: “Wat is de basis van een goede website?” en je zult zien dat je hierdoor automatisch meer gaat schrijven voor de bezoeker in plaats van over jezelf of jouw organisatie.
Maak je content lokaal. Google past de resultaten per persoon aan en laat lokale resultaten eerder zien. Een adres is niet voldoende. Google moet echt de link leggen tussen jouw stad of regio en de content die je aanbiedt. Je kunt iets schrijven over een lokaal evenement, misschien werk je samen met een lokale partner of kun je op de ‘Over ons’-pagina aangeven waarom jullie in een stad of regio gevestigd zijn. Deze combinatie zorgt ervoor dat Google je gaat zien als een lokale speler.
Contentmarketing is geen nieuwe trend meer, maar een duurzame manier geworden om je expertise online te laten gelden. Duurzaam, omdat een artikel jarenlang meegaat. Dit in tegenstelling tot een Adwordscampagne, die direct stopt als je niet meer betaalt.
Voor veel bedrijven is het frustrerend om te zien hoe iemand met een nieuwe website en een paar artikeltjes een betere positie krijgt binnen Google. De reden is meestal simpel. Die ‘artikeltjes’ bevatten betere content dan veel van de copy/paste-brochureteksten.
We zien bij veel van onze opdrachtgevers dat het beginnen met het schrijven van artikelen best moeilijk is. Simpelweg omdat het onbekend is: waar moet je beginnen?
Ten eerste moet je loslaten dat elk artikel een hit moet worden of dat je eerste artikel meteen alles moet bevatten waar jullie de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest. Houd het simpel.
Begin met de titel, dit is meestal het moeilijkste en belangrijkste onderdeel van het schrijven van je artikel. Als je de titel hebt, komt de rest (bijna) vanzelf. Als je kijkt naar punt 2 bij mijn vorige tip, dan zie je dat mensen zoeken op problemen of oplossingen. Combineer dit met punt 1, ‘wees specifiek’, en voeg dit samen met de vragen die je van bezoekers, klanten of abonnees krijgt.
Een voorbeeld uit de praktijk: geregeld kregen we de vraag van onze klanten met welk CMS een bepaalde website was gebouwd. We zagen hier niet echt een interessant artikel in, maar dat was vooral vanuit ons eigen perspectief. Mijn collega Robert Roose schreef er een artikel over [https://www.vaneldijk.nl/artikelen/hoe-kan-ik-zien-welk-cms-een-website-gebruikt] en het werd een hit. Veel bezoekers, reacties en een hoge notering in de zoekresultaten.
Wil je op de hoogte blijven van internet trends en tips? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Google beloont verse content. Waarom? Omdat wij als bezoekers graag actuele informatie lezen.
In dit kleine onderzoek tonen SEO-experts aan dat alleen al het aanpassen van de wijzigingsdatum van je pagina een positieve invloed heeft op het verkeer dat Google naar je website stuurt.
"For our experiment, changing the publication dates on the site’s blog posts did briefly increase organic traffic. However, results in the SERPs did not improve."
Hiermee wil ik of willen de SEO-experts die dit onderzoek hebben uitgevoerd niet beweren dat je elke dag je wijzigingsdatum moet gaan aanpassen; dikke kans dat dit over een paar maanden niet meer werkt of dat Google dit afstraft. Beter kun je lering trekken uit dit gegeven en gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat bezoekers een reactie kunnen geven onderaan je blogartikelen. Elke reactie ververst immers de content van je pagina. Verder loont het om artikelen te updaten en aan te vullen met nieuwe informatie.
Als er één factor is die sterk aan invloed toeneemt binnen het Google-algoritme, dan is het de invloed van user metrics.
User metrics zijn de statistieken die je bezoekers achterlaten op je website. Denk aan: Hoe lang is een bezoeker op je website? Gaat de bezoeker weer terug naar de Google zoekresultaten? Of klikt de bezoeker op een link?
Er zijn drie redenen waarom ik denk dat Google hier steeds meer waarde aan hecht:
Waar begin je? Ten eerste door inzicht te krijgen in de huidige situatie. Dit kun je zelf doen door in je statistieken te duiken. Je kunt dit ook laten doen door iemand die dit al vaker heeft gedaan. In principe is het vrij makkelijk, zie ook mijn artikel: Leer Google Analytics in 10 minuten
Mocht je iemand inhuren? Houd er dan wel rekening mee dat je dan iemand inhuurt om een analyse te doen over een bepaalde periode. Je moet die persoon over een paar weken of maanden weer inhuren en daarna weer...
Het verbeteren van de user metrics kun je het beste zelf doen. Hieronder heb ik een aantal statistieken genoemd waar je naar kunt kijken en acties die je kunt ondernemen om dit te verbeteren.
Uitleg: Hoeveel mensen op je pagina’s klikken die in de Google zoekresultaten worden getoond.
Verbetertip: Zorg voor pakkende page titles en metatag-descriptions. Let hierbij op dat je niet al te veel ruimte hebt: 150 tekens voor de description en 50 tot 60 tekens voor je page title.
Uitleg: Hoe lang de bezoekers gemiddeld op je pagina zitten.
Verbetertip: Creëer een goede titel en eerste alinea. Meestal haken bezoekers heel snel af. Beslissen ze om te blijven, dan lezen ze vaak alles. De eerste indruk moet dus meteen goed zijn. Zorg verder voor een rustige pagina, goede leesbaarheid en wissel de content op je pagina af met zo nu een dan een subkop, bulletlist of afbeelding.
Uitleg: Bezoekers die vanuit Google op je pagina komen, niet vinden wat ze zoeken en daarna direct teruggaan naar de zoekresultaten van Google.
Verbetertip: Als de titel klopt met de inhoud van je artikel, kun je niet veel doen aan een mismatch. Waar je wel wat aan kunt doen zijn bezoekers die wel je tekst lezen, maar uiteindelijk toch teruggaan naar Google. Zorg voor klikmomenten. Verleid de bezoeker om meer te lezen over hetzelfde onderwerp door gerelateerde content te laten zien. Plaats links in je tekst richting andere pagina’s en plaats duidelijke buttons.
Eigenlijk komt mijn advies neer op: zorg voor een goede website met goede content en Google stuurt de bezoekers naar je toe. Natuurlijk kun je wilde acties opzetten op Facebook, of coole Youtubefilmpjes maken. Maar de kans dat dit leidt tot meer bezoekers is onzeker. Ik ben de laatste die zegt dat je dit niet moet doen, maar zorg eerst voor een website die in de basis klopt, goede content bevat, en die werkt voor je bezoekers.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Sterk, up-to-date en enorm nuttig. Een artikel zoals die hoort te zijn!
Hi Dennis, bedankt voor het compliment!
Dank voor het artikel!
Mijn vraag blijft altijd: hoe weten we wat Google wel of niet waardeert, het blijft gissen of zijn er zekerheden en waar zou men die kunnen vinden.
Groet,
Pieter
Hi Pieter, Dankje! Dat is inderdaad heel lastig. Zeker sinds Google meer en meer kijkt naar factoren die niet direct te maken hebben met de opbouw van onze website maar meer met het gedrag van onze bezoekers. Vroeger was SEO wat simpeler en zorgde een paar technische verbeteringen al direct voor meer bezoek. Inmiddels is er zoveel content dat Google wel naar andere factoren moest kijken om onderscheid te maken.
Mijn advies is om je niet al te veel te richten op SEO factoren maar vooral op een goede website. Wanneer je concreet maakt wat een goede website maakt voor jouw bezoekers. Bijvoorbeeld een betere leesbaarheid, zodat bezoekers langer op je website blijven.
Dan heb je een tastbaar doel waar je aan kunt werken en in combinatie met Google Analytics ook een tool om dit te kunnen meten. Wanneer je dan verschillende van dit soort factoren van je website probeert te verbeteren, zul je uiteindelijk beloond worden met een betere positie in Google. Zo niet, dan heb je in ieder geval je website een flink stuk prettiger gemaakt voor je bezoekers. :-) Gr, Thomas.
Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag.