Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe ga je om met Social Media op je website?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 6 februari 2022

Bij elk briefing gesprek dat wij hebben met een nieuwe klant krijgen we de vraag of we 'social media kunnen inbouwen'. Maar hoe kun je dat het beste doen en hoe effectief zijn deze middelen eigenlijk? In 90% van alle gevallen is het het beste om het zo simpel mogelijk te houden.

Twitterfeed

Vaak wordt ons gevraagd om een zogenaamde twitterfeed te plaatsen op de homepage. De Twitterfeed laat dan de laatste tweets zien van een bepaald twitter account. Als we dan kijken naar wat er op het twitter account gebeurt is het voornamelijk een herhaling van de berichten die op de website geplaatst worden. Zo kan het zijn dat er een twitterfeed naast het laatste nieuws staat op de homepage en precies dezelfde informatie toont. In dat opzicht is de twitterfeed totaal overbodig en is het alleen maar extra ruis voor de bezoeker.

De twitter feed van Alewijnse voegt iets toe omdat het informatie bevat die verder niet terug te vinden is op de website.

Vraag jezelf dus af of je daadwerkelijk iets unieks te melden hebt op je twitter account wat een meerwaarde heeft voor een bezoeker van je website. Twitter is een goed medium om op een bepaalde manier te communiceren, maar dat wil niet zeggen dat het ook informatie is die direct een plek vereist op je website.

Ontvang elke maand onze beste artikelen in je mailbox!

Facebook like box

De Facebook Like box op de The House of Books website is een goed idee omdat de doelgroep van THB voornamelijk op Facebook zit.Een andere populaire social media feature is de Facebook like box. Dit is een blok op je website waar je direct een bepaalde facebook pagina kan liken. Optioneel kun je ook afbeeldingen laten zien van andere facebook gebruikers die jouw facebook pagina liken.

De Facebook like box kan een zeer nuttige toevoeging zijn wanneer je doelgroep voornamelijk op Facebook actief is. Je hebt bijvoorbeeld een zeer levendige Facebook pagina waar je elke dag iets leuks te melden hebt en waar jouw volgers massaal op reageren. Een goed voorbeeld is The House of Books. Deze uitgeverij richt zich voornamelijk op Business to Consumers en heeft een groot gevolg op Facebook. THB communiceert meer via Facebook dan via hun eigen website omdat hun Facebook pagina vaker bekeken wordt dan de website. In het geval van The House of Books wil je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen je Facebook pagina liken zodat je meer bereik hebt.

Ben jij ook actiever op Facebook dan op je eigen website? Zo ja dan zou ik een like box plaatsen. In alle andere gevallen zou ik het niet doen.

Share buttons

Bijna elke website maakt het mogelijk om een pagina te delen met social media via de zogenaamde 'share buttons' onderaan een pagina of artikel. De meest voorkomende buttons zijn delen met Twitter, Facebook, Linkedin en Google+. Met deze buttons kunnen bezoekers gemakkelijk jouw content delen met hun sociale netwerk.

De share buttons zijn een mooie toevoeging maar je moet wel afwegen op welke pagina's je ze precies wil hebben. Het is heel logisch om ze te plaatsen onder artikelen of nieuws omdat dat content is die potentieel gedeeld kan worden. Het is daarentegen niet voor de hand liggend dat iemand jouw disclaimer of privacy statement gaat delen. Op pagina's waarvan je verwacht dat ze nooit door iemand gedeeld gaan worden kun je ze beter uitzetten. Hier zorgen ze alleen maar voor ruis en hebben ze geen toegevoegde waarde.

Waarom zou je het allemaal niet gewoon aanzetten?

Als je bovengenoemde functies allemaal aanzet terwijl ze geen meerwaarde hebben kan dit nadelig zijn voor de bezoekers van je website om twee redenen:

  • Er ontstaat extra ruis voor de bezoeker en het leidt af van de content waar het om gaat.
  • Het kan je website enorm vertragen.

Vooral het tweede punt is iets waar je rekening mee moet houden. In een ander artikel bespreek ik waarom de snelheid van je website belangrijk is. Je wil in geen geval dat overbodige integratie (die toch niet gewaardeerd wordt door je bezoekers) ervoor zorgt dat je website sloom wordt. Het niet implementeren van bovengenoemde social media oplossingen kunnen je een paar seconden in laad tijd schelen. Dit komt omdat ze voornamelijk leunen op externe scripts en er moet daarom informatie aangevraagd worden bij Twitter, Facebook en Addthis.

Hou de integratie van social media met jouw website zo simpel mogelijk. En overweeg het alleen wanneer het overduidelijk is dat je bezoekers er iets aan hebben. Hoe ga jij om met social media op je website? Laat het mij weten in het commentaar.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.