Overslaan en naar de inhoud gaan

Het IndieWeb: Baas over eigen content

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 25 november 2021

Het wordt steeds makkelijker om content te plaatsen op het internet. Maar waar zet je deze content precies neer? En van wie is die content dan? Wat gebeurt er als de plek waar jij je content plaatst niet meer bestaat? Op basis van deze vragen is het Indieweb ontstaan. Het Indieweb gaat uit van het principe dat alle content die je plaatst van jou is en dat je er daarom ook zelf controle over moet houden.

Heb je nog steeds een eigen website nodig?

Content plaatsen op Facebook is heel gemakkelijk. Met een paar klikken heb je een bericht het wereldwijde web ingeschoten. Zo hoeft een restaurant geen eigen website meer te hebben. Een Facebook pagina met daarop de openingstijden en een menukaart is voldoende.

Maar dan gebeurt het. Facebook blokkeert je pagina. Je hebt bijvoorbeeld een promotie voor het geven van een kinderfeestje in je restaurant en plaatst daar wat over op je Facebook pagina. Dit is volgens de regelementen van Facebook strikt verboden want je kan geblokkeerd worden wanneer:

“2.1 The promotion is open or marketed to individuals who are under the age of 18;”

Het Facebook URL wat jij communiceert op al je folders en visitekaartjes stuurt bezoekers naar een geblokkeerde pagina. Potentiële gasten kunnen de openingstijden of de menukaart niet meer vinden. Hierdoor kan jouw restaurant inkomsten mislopen en de vraag is hoe lang het gaat duren voordat Facebook jouw pagina deblokkeert. Met een beetje pech ben je voor altijd verbannen van Facebook.

We plaatsen steeds meer van onze content op websites van partijen waar wij beperkte toegang tot onze data hebben. Het is niet gezegd dat die websites voor altijd blijven bestaan zoals te zien is in dit lijstje. Er is een tegenbeweging aan het ontstaan die vraagtekens zet bij deze praktijken. Het zogenaamde ‘IndieWeb’.

Op de hoogte blijven van het IndieWeb? Ontvang onze nieuwsbrief!

Wat is het IndieWeb?

Het IndieWeb gaat uit van de volgende drie principes:

  • Jouw content is van jou. Wanneer je ergens content plaatst dan is die content van jou en niet van een of ander bedrijf.
  • Je hebt meer bereik. Doordat je je website kan koppelen met meerdere diensten (zoals Twitter, Facebook en Google+) heb je meer bereik. Je maakt één status update op je eigen website en schiet die dan door naar meerdere diensten.
  • Jij hebt de controle. Je bepaalt zelf wat, hoe en wanneer je publiceert. Je bent niet gebonden aan regels die opgelegd worden door bedrijven. Jouw content is daarom altijd beschikbaar op een vast URL zolang als jij dat wil.

Kom ook op het IndieWeb!

In de basis heb je eigenlijk maar twee dingen nodig, namelijk:

  • Een domeinnaam. Hier begint het mee. Registreer een eigen domeinnaam zodat je mensen kan sturen naar jouw plek op het web.
  • Hosting. Je kan vrij goedkoop een plekje op een server huren. Door het domeinnaam te koppelen aan de hosting is je website direct bereikbaar. Let er bij het kiezen van een hosting partij op dat je gemakkelijk backups kan maken zodat je al je data kan downloaden. Op deze manier blijf je onafhankelijk en kun je ook snel naar een andere hosting partij wanneer dit nodig mocht zijn.

Je kan nu beginnen met het publiceren op je eigen website. Op deze wiki zijn meer vervolgstappen die je kan volgen als je wat technischer aangelegd bent.

De voordelen van een eigen website op het IndieWeb

Afgezien van het feit dat je controle behoudt over je eigen content heeft het IndieWeb nog meer voordelen, namelijk:

  • Je hebt volledige controle over de look en feel van je website. Je bent niet gebonden aan de opmaak van een externe dienst.
  • Je bepaalt zelf wat je publiceert en wordt niet beperkt door de regels zoals de 140 tekens van Twitter.
  • Jouw website is het startpunt vanaf waar de content gepubliceerd wordt. In plaats van dat mensen linken naar YouTube of Pinterest gebruiken ze jouw domeinnaam om content te delen.
  • Je hoeft niet bang te zijn je content te verliezen. Neem bijvoorbeeld het sluiten van de MobileMe dienst van Apple.

De nadelen van een eigen website op het IndieWeb

Het is niet alleen rozengeur en maneschijn op het IndieWeb:

  • Het is nog steeds mogelijk content kwijt te raken door het falen van de hosting partij waar jij je website host. Zo kan de database crashen of de hosting partij kan failliet gaan. Des te meer reden om geregeld backups te maken en deze lokaal op te slaan.
  • Je moet de website onderhouden. Dit heeft voornamelijk betrekking op websites die gebruik maken van content management systemen zoals Joomla, Wordpress en Drupal. Wanneer je niet geregeld updates uitvoert bestaat de kans dat je website gehackt wordt.

Heb ik je overtuigd om je aan te sluiten bij het IndieWeb of heb je er nog vragen over? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Beste Robert, allereerst mijn complimenten voor dit artikel! Ik denk dat het goed is om mensen bewust te maken van het feit dat je jezelf of onderneming nooit te afhankelijk moet laten worden van anderen. Het lijkt makkelijk, maar kan je uiteindelijk duur komen te staan.

Dit is ons ook overkomen met een Facebook pagina voor iPhones.

Misschien een aanvulling op deze alinea binnen het artikel: Facebook blokkeert niet een pagina; maar verwijderd deze zonder tegenbericht. Pagina's die verwijderd zijn, komen niet meer terug! Wij zijn vorig jaar een paar duizend volgers verloren en zeer veel content (berichten). Reden was inderdaad een promotie.

Reactie van Remco Toele op 3 augustus 2014

Bedankt voor je aanvulling, Remco! Heb je nog geprobeerd te communiceren met Facebook over het verwijderen van je pagina of is dat niet mogelijk?

Reactie van Robert Roose op 7 augustus 2014

Ja direct, uiteraard. Enkel een automatisch bericht ontvangen met verwijzing naar hun policy voorwaarden. Daar staat - net zoals jij ook al aangeeft binnen dit artikel - dat als je je niet aan de "regels/voorwaarden" houd, je zonder pardon je pagina/account verliest.

Vervolgens nog eens 2 mails met steeds dringender verzoekt tot terugplaatsing van onze pagina verzonden. Nooit een verdere reactie op ontvangen. Op het internet vond ik destijds mensen met dezelfde problemen. Sommige hadden een reactie gehad van Facebook dat pagina's niet geblokkeerd werden maar verwijderd en dat dit niet ongedaan gemaakt kon worden (lees dat dit natuurlijk wel kan maar dat ze daar geen tijd aan (willen) besteden).

Inmiddels een jaar later zitten wij rond de 200 volgers, maar een paar duizend hebben we nooit meer bereikt.

Reactie van Remco Toele op 7 augustus 2014

na het lezen over indieweb, krijg ik eigenlijk meer vragen dan antwoorden.

op aanraden van veler verzoek, heb ik uiteindelijk 3 fb pagina's onder verschillende emailadressen. soms wat onhandig. doch er staan nu zoveel verschillende mensen, dat ik ze nu toch niet zal stoppen of verwijderen.
dit zelfde geldt trouwens voor de linkedin en twitter.
bij twitter ben ik de inloggegevens kwijt en kom ik niet meer in het account. vervelend want een emailadres staat niet zonder meer op de website.

een fb zakelijk account heb ik doch, daar bereik ik max 30 mensen. waarvan 60 volgers, terwijl op de prive pagina's meer "vrienden" heb. Ze zullen ongetwijfeld niet alles lezen of zien wat ik doe.
Alle foto's en berichten die je op facebook en twitter plaatst, zijn eigendom van de beide bedrijven. Zie hun voorwaarden.

op aanraden van een goede vriend heb ik ooit, samen met hem, een wordpress site gemaakt. doch die werd telkens gehackt en vervolgens werd er erotische spam op geplaatst. dus werd de hele website geblokkeerd door google.
gelukkig kon dezelfde vriend een technische brief schrijven aan google en konden we weer bij onze bestanden.

Nu heb ik mijn hele website herschreven en in een template van google zelf geplaatst, ook toen zat de blokkade er nog op. en later ook. terwijl het hun eigen template cms is. Dezelfde vriend, schreef opnieuw een brief en de blokkade werd ongedaan gemaakt.

De link naar vaneldijk.nl heeft dezelfde vriend gestuurd omdat er goede duidelijke uitleg wordt gegeven over de mogelijkheden. Dapper trouwens en zoals hij zelf zegt, dan geloof je zeker in je produkt.

Ik zelf vind het dus belangrijk dat ik verschillende knoppen kan maken binnen de website. Alleen hoe maak je die?
ik werk met verschillende technieken en ik vind eigenlijk dat bij het openen op de site je de keuze krijgt in die mogelijkheden.
hoewel een ieder vind dat je per techniek een aparte domein dient aan te kopen, gelinkt aan de hoofddomein. ... Dat vind ik erg technisch en snap ik niet.
zie de voorbeelden op de webiste en of mijn linkedin profiel. wat ik bedoel met combinaties. helaas kunnen andere mensen dit niet, en krijg ik veel vragen.

wat dit met indieweb te maken heb? alles.
het levert bovenstaande vragen en opmerkingen op, omdat er een hoop info op staat, zonder inhoudt.
ik ging ervanuit dat je op indieweb, een soort hosting ging plaatsen....

harte groet,
Angela kuiper kwakkel

TIP: lees het boek breingeheim.

Reactie van Angela op 31 oktober 2014

Leuk artikel Robert Roose! De boodschap van de onafhankelijke hosters kan niet vaak genoeg worden herhaald en verspreid wat mij betreft.

Als aanvulling en misschien ook als reactie op Angela; je kunt nog eenvoudiger je eigen website maken. Je kunt namelijk gebruikmaken van de dienst achter de makers van Known, een soort zelf beheerde "Facebook" pagina met een stroom van updates, foto's en andere dingen die je wilt delen. De betaalde dienst is te vinden op https://withknown.com, je kunt daar voor EUR 10,- per maand je eigen site hosten. Alles is inbegrepen, je hoeft je niet te bekommeren om updates en beveiliging. Uiteraard moet je nog wel je eigen domeinnaam regelen en kun je die koppelen. Standaard krijg je een site.withknown.com adres, maar je eigen domeinnaam kun je in de instellingen ingeven. Ik gebruik zelf EuroDNS voor mijn domeinnamen, maar er is een breed scala aan domain registrars en DNS hosters waaruit je kunt kiezen.

Ik heb zelf daar ook een tijdje een account gehad, maar ben vanwege technische redenen weer zelf gaan hosten.

Voor de mensen die twijfelen; zeker zakelijk is het een must om je eigen domeinnaam te hebben, al link je die door naar een facebook pagina. Je houdt controle over je eigen naam en mensen kunnen je ook als derden je pagina verwijderen of er iets anders mis gaat, altijd vinden en bereiken. Prive gezien is het een 'nice to have'. Ik schreef op mijn eigen site een soortgelijk artikel (in het engels): https://tinokremer.nl/2015/why-i-write-on-my-own-site-first

Reactie van Tino op 22 december 2015