Heb je vragen over WebVR? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
Heeft WebVR, Virtual Reality voor je website, de toekomst?
Wat is Virtual Reality?
Virtual Reality (VR) is een term die door Jaron Lanier in de jaren 80 populair gemaakt werd. De term VR refereert naar een replica van een omgeving gegenereerd door een combinatie van technologie en software zoals de wereld van een videogame. De laatste paar jaren wordt de term steeds meer gebruikt in combinatie met apparaten die deze virtuele realiteit steeds realistischer maken. Apparaten zoals de Oculus Rift, HTC Vive, Playstation VR en Google Cardboard, worden op het hoofd gezet en zorgen ervoor dat een scherm dicht bij je ogen zit. Met behulp van speciale lenzen en de weergave op het scherm geven je hersenen bepaalde signalen aan je lichaam af waardoor het lijkt alsof je je echt in de virtuele ruimte begeeft. Dit kon in de vorige versies van de apparaten er nog weleens voor zorgen dat je misselijk werd. Door middel van het volgen van de positie van je hoofd en betere software en schermtechnieken is dit probleem grotendeels verholpen. Alhoewel de techniek nog geen paar jaar bestaat zijn deze apparaten, ook wel Head Mounted Displays (HMD’s) genoemd, veelbelovend. Iedereen die de geavanceerdere en duurdere HMD’s weleens heeft gebruikt is onder de indruk van het gevoel dat je krijgt als je in een hele andere virtuele wereld stapt.
Wat is WebVR?
WebVR omvat alle verschillende technieken die het mogelijk maken om VR te gebruiken via de browser. Sommige websites bieden nu al de mogelijkheid om de website te bezoeken met behulp van een HMD. Als je de website dan benadert via WebVR heb je het gevoel alsof je ‘in’ de website zit. Momenteel bestaan de meeste WebVR voorbeelden en demo’s uit 3D modellen waar je omheen kan navigeren.
Op de hoogte blijven van WebVR? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Zoals je kan zien zijn deze voorbeelden ook beschikbaar in een browser zonder dat je een HMD gebruikt. Het unieke aspect aan WebVR is dat het beschikbaar is voor iedereen met een browser en een internetconnectie. Dit verschilt met de meeste toepassingen van VR waarvoor je dure apparatuur moet aanschaffen zoals de Rift en de Vive. Omdat WebVR zo makkelijk te benaderen is zal het de manier waarop wij met het web omgaan veranderen.
Huidige technologieën om WebVR websites te maken
Op het moment is er eigenlijk maar één technologie beschikbaar waarmee je WebVR websites kan maken, namelijk: A-Frame. A-Frame wordt actief ontwikkeld door Mozilla (bekend van de Firefox browser). Door een combinatie van HTML en JavaScript te gebruiken kun je een WebVR toepassing maken. Als je bekend met beide talen kun je dus direct aan de slag.

Oculus (de maker van de Rift en grondlegger van het nieuwe VR) heeft onlangs ook een WebVR techniek aangekondigd. ‘ReactVR’ is gebaseerd op de populaire ReactJS library ontwikkeld door Facebook (welke weer de eigenaar is van Oculus). ReactVR zal in de nabije toekomst beschikbaar worden voor ontwikkelaars even als een VR browser genaamd ‘Camel’.
Hoe deze twee technologieën samen gaan werken is nog niet duidelijk. In het meest ideale scenario werken deze naadloos met elkaar onder één standaard maar het verleden leert dat het realistischer is dat er eerst wat tijd overheen gaat voordat een bepaalde techniek standaard wordt.
Hoe WebVR het internet zal veranderen
Ik hoor je denken: “Gewoon wat 3D blokken in een ruimte? Hoe gaat dat nu een revolutie ontketenen op het gebied van websites?”. Ten eerste moet je je realiseren dat we in de eerste fasen van WebVR zitten. Je moet het vergelijken met de begindagen van het web. Een goed voorbeeld zijn de Geocities websites omdat die, met wat we nu kunnen maken op het web, erg simplistisch en eenvoudig waren. Als je het potentieel van WebVR wil zien moet je verder kijken en je proberen in te beelden hoe VR en WebVR kunnen evolueren in de komende jaren. Een voorbeeld:
Stel je voor je wil een auto kopen. Je bezoekt de WebVR site van een automaker en je kan in de auto zitten. Omdat de technieken steeds beter worden is de virtuele auto nauwelijks van een echte te onderscheiden. Dit is nu al gedeeltelijk mogelijk. Maar je kan nog verder gaan. Stel je voor er komt een verkoper de virtuele ruimte binnenlopen. Je kan hem live vragen stellen en hij of zij kan je laten zien hoe de kofferbak open gaat. Je kan per direct de kleur aanpassen of de bekleding veranderen en in realtime zien hoe jouw nieuwe auto straks afgeleverd wordt. En als je dan akkoord bent knik je gewoon even ja en wordt er afgerekend.

Hoe WebVR websites zich precies gaan ontwikkelen en wat nu uiteindelijk (on)handig blijkt te zijn moet zich gaan uitwijzen. WebVR sites moeten nog steeds praktisch zijn en de mogelijkheid bieden om informatie snel te scannen en consumeren. WebVR zal daarom niet altijd de beste oplossing zijn voor een website maar het heeft het potentieel iets extra’s toe te voegen.
Hoe kan je WebVR websites bekijken?
Als je in WebVR wil duiken heb je een HMD nodig. Dit kan zo goedkoop als de Google Cardboard of zo duur als de Oculus Rift. Daarnaast heb je een browser nodig die WebVR ready is. Check deze website om te weten welke browser op dit moment WebVR ondersteunen.
Reacties
Hallo Roose
Ik heb uw artikel gelezen en u vermelde dat A-frame (https://aframe.io/) de enige framework was voor VR websites te maken. Echter heb ik ook nog research gedaan in het kader van mijn bachelorproef en vond dat Primrose een andere technologie is voor WebVR te creëren. Hier meer info: https://www.primrosevr.com/.
Zijn er redenen waarom u Primrose niet vermeld of bestond het toen nog niet?
Alvast bedankt voor uw reactie.
M.v.g.
H. Pauwelyn
Student New media and Communication Technology (NMCT) (bachelor opleiding van HoWest)
Hoi Hein,
Zo te zien bestond Primerose al toen ik dit artikel schreef dus heb ik het over het hoofd gezien. Dus bedankt voor je toevoeging en als ik tijd heb zal ik het artikel updaten met alle (nieuwe) technieken :)