Overslaan en naar de inhoud gaan

Functioneel ontwerp 2.0

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Wanneer je besluit te gaan werken met Open Source kan je functioneel ontwerp de prullenbak in. Functionele ontwerpen stammen uit de tijd waarbij je een document bij je webbouwer neerlegde en zei: "Bouw dit!". Bij Open Source ligt dit heel anders en in dit artikel leg ik uit waarom.

Het functioneel ontwerp

Een functioneel ontwerp is een (meestal groot) document waarin tot in detail geformuleerd staat hoe een website, intranet of applicatie moet werken. Elke pagina, handeling en functionaliteit staat beschreven. Het document is zo uitgebreid omdat er geen verwarring mag zijn tussen degene die het document geschreven hebben en degene die gaan bouwen wat er in het functionele ontwerp staat. Deze manier van werken is perfect wanneer je besluit een Closed Source systeem te laten bouwen. Je krijgt precies wat er in het document staat. Dit ligt echter anders bij Open Source.

Het functioneel ontwerp en Open Source

Open Source systemen (zoals Joomla, Wordpress en Drupal) zijn het resultaat van honderden mensen die samenwerken aan één project. Zij werken volgens een Roadmap (vergelijkbaar met een Functioneel Ontwerp) waarin is vermeld waar aan gewerkt wordt. Wanneer je dus kiest om te gaan werken met een Open Source systeem heeft het weinig zin om met een functioneel Ontwerp aan te komen. Want wat er precies beschreven staat in het functioneel Ontwerp komt (in bijna alle gevallen) niet overeen met de manier waarop het Open Source systeem werkt. Dat wil niet zeggen dat het resultaat niet hetzelfde is, het werkt alleen op een iets andere manier. Neem bijvoorbeeld een plugin die een verwijder button plaatst onderaan een lijst met items en jouw eis is dat de button bovenaan getoond wordt. Dan kun je óf genoegen nemen met hoe de plugin werkt óf je laat een hele eigen plugin ontwikkelen waar de button wel bovenaan staat.

Bij de tweede optie moet je wel bij jezelf te rade gaan of het de investering waard is om een programmeur een paar dagen aan het werk te zetten. In sommige gevallen kan dit kloppen maar in de meeste gevallen is het een verspilde investering. Dus in plaats van dat je een document hebt waarin precies beschreven staat wat er moet gebeuren is een wensenlijst van één á twee a4-tjes meer dan genoeg. Je kijkt dan welke systemen en bijbehorende plugins het beste aansluiten op de wensen. In het uiterste geval kun je dan opdracht geven om een plugin te laten ontwikkelen als deze nog niet bestaat voor het gekozen Open Source systeem.

De nadelen

  • Het gekozen Open Source systeem of bijhorende plugins werken net iets anders dan gewenst.

De voordelen

  • Je hoeft geen uitgebreid functioneel ontwerp te schrijven.
  • Je hoeft geen peperdure trajecten in te gaan waarbij een Closed Source systeem op maat gemaakt wordt.
  • Je lift mee op de ontwikkelingen binnen de Open Source Community. Elke nieuwe of geupdate plugin kun je direct gebruiken.
  • Je hebt altijd de mogelijkheid om een extra onderdeel te laten ontwikkelen omdat alle code Open Source is.

Functioneel Ontwerp 2.0

Het functioneel ontwerp 2.0 is geen document van veertig pagina's. Het functioneel ontwerp 2.0 is een document van hooguit twee á drie a4-tjes met daarop de eisen en wensen. Een goed webbureau dat werkt met Open Source kan aan de hand van dit document een goed advies geven over welk Open Source pakket het beste bij de eisen en wensen past.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.