Overslaan en naar de inhoud gaan

Een intranet bouwen met Drupal

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

In dit artikel laat ik zien waarom Drupal hét CMS is om een intranet mee te bouwen. Ik beschrijf enkele functionaliteiten die een intranet heeft en geef aan welke Drupal plugins daarvoor het beste gebruikt kunnen worden.

Wat is een intranet?

Een intranet is een afgeschermde omgeving waar medewerkers van een bedrijf informatie kunnen lezen en plaatsen over het bedrijf. Dit is informatie die alleen toegankelijk (en interessant) is voor de medewerkers van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan interne nieuwtjes, een verjaardagskalender en een smoelenboek. Een intranet kan ervoor zorgen dat de medewerkers meer feeling krijgen met het bedrijf waarvoor ze werken. Daarnaast kan een intranet ook ingezet worden als kennisbank. Medewerkers kunnen dus snel bij vertrouwelijke documenten die gedigitaliseerd zijn voor het intranet.

De intranet omgeving kan binnen een bestaande website geplaatst worden of op een eigen plek bestaan. Een intranet ziet er dus ook uit als een website en het werkt hetzelfde als een website. Vandaar dat een CMS, en in het bijzonder Drupal, goed gebruikt kan worden om een intranet mee te bouwen.

Waarom Drupal gebruiken voor een intranet?

Drupal is ideaal voor een intranet omdat het 'out of the box' veel functionaliteiten heeft die nodig zijn om een intranet te bouwen, zoals:

  • Uitgebreide profielen - De profielen kunnen gebruikt worden om een smoelenboek mee te maken. Elke medewerker kan zijn eigen profiel aanmaken en bewerken. Met Drupal 7 is het zelfs mogelijk om extra velden te maken bij een profiel. Denk bijvoorbeeld aan een biografie stukje of een link naar een Linkedin profiel.
  • Content Creation Kit - Met de ingebouwde CCK in Drupal 7 kun je zelf content types aanmaken met eigen velden. Dit is er handig wanneer je bijvoorbeeld een kennisbank wilt maken met documenten die medewerkers via het intranet kunnen benaderen. Je kunt dan het content type 'Document' maken en daar zelf verzonnen velden aanhangen zoals 'Redacteur' of 'Categorie'.
  • Community Plugins - Drupal wordt vaak gebruikt om een Community website mee te maken. Een intranet is vergelijkbaar met een community (van medewerkers van een bedrijf). Daarom zijn veel plugins die beschikbaar zijn heel geschikt voor een intranet. Hieronder kijk ik naar enkele van deze plugins.

Op de hoogte blijven? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Drupal plugins voor een intranet

  • Agenda - Met de Agenda plugin kun je aankomende gebeurtenissen laten zien. Zoals bijvoorbeeld verjaardagen. Je kunt een plekje inrichten op het intranet waar vijf of tien medewerkers staan die binnenkort jarig zijn. Nu weet je dus precies wanneer er taart te halen valt!
  • Image - De Image plugin is een uitbreiding op de standaard afbeeldingen functie in Drupal. Zo is het mogelijk om gemakkelijk een set foto's te uploaden naar het intranet en daar een gallery van te maken. Denk bijvoorbeeld aan foto's van het laatste bedrijfsuitje. Het is dan zelfs mogelijk (indien gewenst) om commentaar te geven op de foto's.
  • AJAX Poll - Met de AJAX poll plugin kun je medewerkers laten stemmen over een bepaalde stelling. Zo peil je dus de gevoelens onder de werknemers over de nieuwe schilderijen die zojuist zijn opgehangen in de gang. Of je laat ze stemmen over het volgende bedrijfsuitje.

Zoals je kunt zien is Drupal het ideale CMS om een intranet mee te bouwen. Heb je nog vragen over hoe je Drupal het beste kunt inzetten als intranet of heb je toevoegingen? Laat het mij dan weten in het commentaar! Bekijk onze oplossingen om meer te weten te komen over hoe wij intranet websites opzetten.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Hoi Bert,

Dit artikel gaat voornamelijk om het maken van een intranet met behulp van Drupal. De technische systeembeheer kant van een intranet is een ander verhaal. Ik denk dat je met deze vraag over een intranet het beste terecht kan bij communities waar specialisten op dit gebied zitten zoals: http://www.ngn.nl/ en/of http://gathering.tweakers.net/. Succes! Mocht je vragen hebben over het bouwen van een intranet met Drupal dan help ik je natuurlijk graag verder!

Reactie van Robert Roose op 11 april 2011

Ik wil graag een intranet opzetten maar heb geen idee hoe ik dat moet maken. Ik heb een computernetwerk waar op dit moment iedereen op internet kan, maar ik wil dat kunnen instellen. Alle pcs moeten standaard naar intranet gaan en ik wil per pc kunnen instellen wat wel en niet mag. Wie kan mij helpen

Hoi Bert,

Dit is mogelijk door al het internet verkeer via een aparte computer te laten verlopen (een server).
De server geeft de mogelijkheid om een intranet pagina te laten zien en om pagina's te blokkeren.

Gr,

Friso

Reactie van Friso op 7 april 2011

Ik wil graag een intranet opzetten maar heb geen idee hoe ik dat moet maken. Ik heb een computernetwerk waar op dit moment iedereen op internet kan, maar ik wil dat kunnen instellen. Alle pcs moeten standaard naar intranet gaan en ik wil per pc kunnen instellen wat wel en niet mag. Wie kan mij helpen

Reactie van bert op 31 maart 2011

Wij werken op kantoor met sharepoint als Intranet. Ik wordt alleen gek van dit systeem. Is Drupal beter dan sharepoint? En kan ik zelf zonder technische kennis content en gebruikers beheren?

Reactie van Adri op 25 juni 2012

Hi Adri, Drupal is met name flexibeler dan Sharepoint. Het biedt je meer vrijheid om je Intranet zo in te richten zoals je dat zelf wilt. Daarnaast biedt Drupal een hoop meer functionaliteiten dan Sharepoint door de 16.000+ modules waarmee je Drupal kunt uitbreiden. Om een Drupal website te beheren en op te bouwen heb je niet direct technische kennis nodig, je hoeft geen php of mysql te kunnen. Wel heb je veel ervaring nodig in het installeren en configureren van modules in Drupal. Deze ervaring opbouwen kost een hoop tijd en het is niet verstandig om jullie Intranet hier als leeromgeving voor te gebruiken. Je kunt daarom het beste eerst zelf Drupal goed onder de knie krijgen, www.drupalize.me is een goed startpunt. Wil je meer beheren en het bouwen uitbesteden? Dan kun je het beste een Drupal specialist zoals ons inhuren.

Reactie van Thomas van Eldijk op 2 juli 2012

Kan ik ook ergens een kostenplaatje vinden van Drupal? Of is dit compleet afhankelijk van wat voor systeem je laat bouwen?
Alvast bedankt voor de reactie.
Groet,
Susan

Reactie van Susan Vlassak op 4 maart 2013

Hi Susan, Drupal is gratis te downloaden net als alle modules om het uit te breiden. Wanneer je zelf het een intranet website met Drupal zou bouwen, kost dit dus alleen je eigen tijd. Het opzetten van een intranet website is wel een pittige klus en vereist enige ervaring. Wanneer je dit wilt uitbesteden dan hangt het kostenplaatje af van jouw eisen / wensen en van de ervaring / kwaliteit van de specialisten die je inhuurt. De Drupal websites die wij maken, maken we geheel op maat op basis van de behoefte van onze opdrachtgevers en zo krijgen ze een intranet website die helemaal bij hun past. Hierbij kijken we niet alleen naar techniek maar ook naar de gebruiksvriendelijkheid en de vormgeving. De ene organisatie wil veel kennis op het intranet kwijt en ziet het als een tool om mee te werken, de andere organisatie heeft meer behoefte aan kleine updates om zo snel op de hoogte te blijven.

Reactie van Thomas van Eldijk op 29 juni 2016