Overslaan en naar de inhoud gaan

Een community website bouwen met Wordpress

Thomas Krooshof
 | Bijgewerkt op 12 november 2022

Mijn collega Thomas schreef onlangs een artikel over het bouwen van een Facebook-achtige community website met het CMS Drupal. Daaruit blijkt dat Drupal alles in huis heeft om een op maat gemaakte community website te bouwen. Het enige obstakel is dat je goed je weg moet kunnen vinden in dit systeem, of anders een beroep zult moeten doen op een Drupal specialist. Is beide niet aan de orde dan kun je kiezen voor een alternatief: een community website bouwen in Wordpress.

Ik wil NU een community!

Het grote voordeel van een community website bouwen met Wordpress is de snelheid waarmee je er eentje uit de grond stampt. Het is een kwestie van de juiste plugin installeren en in no-time bevat jouw website de basis functies van een standaard community website, dat wil zeggen:

  • gebruikersprofielen (uit te breiden met eigen velden)
  • gebruiker blogs
  • een activity stream met de laatste gebeurtenissen op de website (individuele updates zijn zichtbaar via ieders profiel)
  • vrienden toevoegen en hun activiteit volgen
  • privé berichten sturen
  • gemeenschappelijk en/of groepsforum

Daar staat tegenover dat je nu wel een tien in een dozijn oplossing hebt. Voor jouw specifieke doelen zul je waarschijnlijk nog het nodige moeten instellen en extra plugins moeten installeren. Het is dan ook belangrijk om je van te voren goed te verdiepen in de community-plugin die je gaat gebruiken. Zijn er voldoende plugins voor beschikbaar? Is het thema makkelijk aan te passen? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden.

De beste community-plugin voor Wordpress

Eigenlijk zijn maar drie plugins die er echt toe als je een community wilt bouwen. Dit zijn Buddypress, WP Symposium en WP Mingle. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van elke plugin samengevat.

Buddypress

BuddyPress is een initiatief van Automaticc, de makers van Wordpress zelf. Dit is de meest populaire en volwassen plugin van de drie. Mede door haar populariteit zijn er de meeste plugins en thema’s voor beschikbaar.

Standaard bevat BuddyPress erg veel opties, waaronder de mogelijkheid voor gebruikers om groepen aan te maken die anderen kunnen joinen. Daarnaast zijn er veel plugins voor BuddyPress te downloaden waarmee gebruikers bijvoorbeeld hun eigen portfolio’s kunnen maken, hun activiteit op Facebook en andere sociale media kunnen toevoegen aan hun activity stream en evenementen kunnen delen.

Screenshot van Buddypress voor Wordpress

Voor sommigen is BuddyPress wellicht overkill omdat je zoveel kunt instellen dat het voor beheerders wat onoverzichtelijk wordt. Daarbij heeft de plugin moeite om netjes te integreren in bestaande thema’s. Je bent hierdoor aangewezen tot thema’s die volledig compatibel zijn met BuddyPress. Tot slot kan BuddyPress een flinke deuk slaan in de perfomance van jouw website vanwege alle plugins die meegeïnstalleerd worden.

WP Mingle

Indien BuddyPress en Symposium te zwaar voor je zijn is er lichtgewicht WP Mingle. Mingle heeft twee voordelen. Ten eerste heb je er geen speciaal thema voor nodig. Ten tweede vraag de plugin minder van jouw webserver. Daar staat tegenover dat Mingle puur de basis functies biedt voor een community website, plus een beetje meer.

Vanwege de mindere support, opties en onderhoud is Mingle niet gelijk aan te raden voor veeleisende projecten. Toch is het een goed alternatief voor de twee voorgaande krachtpatsers aangezien je website er niet zo snel door dichtslibt en je de controle behoudt over het design.

Slot

Met behulp van de bovenstaande beschrijvingen heb je hopelijk een aardig idee gekregen van de mogelijkheden van Wordpress bij het bouwen van een community. Alle drie de plugins zijn prima geschikt voor websites in de orde van een lokale vereniging of een niche community. Voor een professioneel resultaat wil je minstens het design stroomlijnen met dat van de rest van jouw website en vaak zul je dan toch moeten terugvallen op een Wordpress specialist. Voor een grotere community website of voor een intranet raden wij echter Drupal aan vanwege de stabiliteit, schaalbaarheid en aanpassingsmogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Ik wiil graag een comminuty website bouwen maar zelfs met deze heldere uitleg weet ik niet waar te beginnen. Wie zou mij hierbij kunnen helpen.

Vriendelijke groet,
Maria

Reactie van Maria op 24 oktober 2017

Hi Maria, het opzetten en inrichten van een community website is een vrij omvangrijke klus en iedereen richt zijn of haar community website anders is.

Zit je hier niet op te wachten dan zou ik een standaard oplossing aan gebruiken, bijvoorbeeld een facebook of linkedin group. Dit heeft veel voordelen omdat je niet na hoeft te denken over de functionaliteit en je volledig bezig kunt houden met het promoten en uitbreiden van je community.

Wil je zelf een community website opzetten dan kun je gebruik maken van een CMS en dit uitbreiden met plugins om een eigen community website in te richten. Dit is tijdrovend maar aan het eind heb je wel je eigen community website, ingericht op jouw manier.

De snelste en makkelijkste manier om een community website te starten is om denk het hosting en installatie gedeelte over te slaan. Je kan bijvoorbeeld gaan voor Buddypress website (wat Buddypress is legt mijn collega Thomas Krooshof hierboven uit) bij Pantheon.io. Met een 2 a 3 kliks heb je die daar opgezet en dit kost je niets.

Je kunt dan al aan de slag met de inrichting en als je tevreden bent kun je of de hosting bij Pantheon.io afnemen of je kunt je website downloaden en hosten bij een andere hosting provider. Succes en groeten, Thomas van Eldijk.

Reactie van Thomas van Eldijk op 6 november 2017

Ik wil graag een site maken die in feite een open forum moet zijn. Open voor wie zich wil inschrijven als lid. Die inschrijving moet volgens een bepaalde sleutel gebeuren die het recht geeft om mee van gedachten te wisselen maar geen recht om iets aan de site te veranderen. Er moeten foto's of filmpjes bij kunnen als iemand dat nodig vindt. De site zou één onderwerp hebben waar rond gediscussieerd kan worden. Geen simpele opgave denk ik. Temeer voor een onervaren mens als ik. Belangrijk is dat er begeleiding is bij het werken met de site. Gewoon kunnen mailen en vragen stellen waar ook op geantwoord wordt. Het moet niet gratis zijn want de data die de site oplevert mogen niet gebruikt worden. Dus geen coockie toestanden. Kan dat en hoe en waar? Dank voor een reactie.

Reactie van Jan Cabooter op 10 mei 2020

Hi Jan, dat klinkt goed. Ik twijfel wel of je met Wordpress en een community plugin goed uitkomt. De wensen die je hebt zijn aan de ene kant specifiek en aan de ene kant toch redelijk simpel. Een kant-en-klare oplossing als Buddypress biedt een hoop functies, eigenlijk teveel voor wat je zoekt. Maar elementen zoals de betaal optie mis je dan weer. Qua techniek en mogelijkheden klinkt dit eerder als project dat je met Drupal zou ontwikkelen. Drupal is net als Wordpress open source maar steekt anders in elkaar waardoor er meer mogelijk is. Nadeel is wel dat een website bouwen met Drupal redelijk complex kan worden. Als je een budget om te investeren hebt zou ik een specialist inhuren om een Drupal website te laten maken. Wil je of ben je genoodzaakt zelf aan de slag te gaan, dan zou ik kijken of je een simpele versie met Buddypress kunt maken. Bijvoorbeeld nog zonder betaalfunctie. Zo kun je in ieder geval ontdekken of je plan echt werkt en deze simpele versie van de website uiteindelijk laten vervangen. 

Reactie van Thomas van Eldijk op 11 mei 2020