Mijn collega Thomas schreef onlangs een artikel over het bouwen van een Facebook-achtige community website met het CMS Drupal. Daaruit blijkt dat Drupal alles in huis heeft om een op maat gemaakte community website te bouwen. Het enige obstakel is dat je goed je weg moet kunnen vinden in dit systeem, of anders een beroep zult moeten doen op een Drupal specialist. Is beide niet aan de orde dan kun je kiezen voor een alternatief: een community website bouwen in Wordpress.
Ik wil NU een community!
Het grote voordeel van een community website bouwen met Wordpress is de snelheid waarmee je er eentje uit de grond stampt. Het is een kwestie van de juiste plugin installeren en in no-time bevat jouw website de basis functies van een standaard community website, dat wil zeggen:
- gebruikersprofielen (uit te breiden met eigen velden)
- gebruiker blogs
- een activity stream met de laatste gebeurtenissen op de website (individuele updates zijn zichtbaar via ieders profiel)
- vrienden toevoegen en hun activiteit volgen
- privé berichten sturen
- gemeenschappelijk en/of groepsforum
Daar staat tegenover dat je nu wel een tien in een dozijn oplossing hebt. Voor jouw specifieke doelen zul je waarschijnlijk nog het nodige moeten instellen en extra plugins moeten installeren. Het is dan ook belangrijk om je van te voren goed te verdiepen in de community-plugin die je gaat gebruiken. Zijn er voldoende plugins voor beschikbaar? Is het thema makkelijk aan te passen? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden.
De beste community-plugin voor Wordpress
Eigenlijk zijn maar drie plugins die er echt toe als je een community wilt bouwen. Dit zijn Buddypress, WP Symposium en WP Mingle. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van elke plugin samengevat.
Buddypress
BuddyPress is een initiatief van Automaticc, de makers van Wordpress zelf. Dit is de meest populaire en volwassen plugin van de drie. Mede door haar populariteit zijn er de meeste plugins en thema’s voor beschikbaar.
Standaard bevat BuddyPress erg veel opties, waaronder de mogelijkheid voor gebruikers om groepen aan te maken die anderen kunnen joinen. Daarnaast zijn er veel plugins voor BuddyPress te downloaden waarmee gebruikers bijvoorbeeld hun eigen portfolio’s kunnen maken, hun activiteit op Facebook en andere sociale media kunnen toevoegen aan hun activity stream en evenementen kunnen delen.

Voor sommigen is BuddyPress wellicht overkill omdat je zoveel kunt instellen dat het voor beheerders wat onoverzichtelijk wordt. Daarbij heeft de plugin moeite om netjes te integreren in bestaande thema’s. Je bent hierdoor aangewezen tot thema’s die volledig compatibel zijn met BuddyPress. Tot slot kan BuddyPress een flinke deuk slaan in de perfomance van jouw website vanwege alle plugins die meegeïnstalleerd worden.
WP Mingle
Indien BuddyPress en Symposium te zwaar voor je zijn is er lichtgewicht WP Mingle. Mingle heeft twee voordelen. Ten eerste heb je er geen speciaal thema voor nodig. Ten tweede vraag de plugin minder van jouw webserver. Daar staat tegenover dat Mingle puur de basis functies biedt voor een community website, plus een beetje meer.
Vanwege de mindere support, opties en onderhoud is Mingle niet gelijk aan te raden voor veeleisende projecten. Toch is het een goed alternatief voor de twee voorgaande krachtpatsers aangezien je website er niet zo snel door dichtslibt en je de controle behoudt over het design.
Slot
Met behulp van de bovenstaande beschrijvingen heb je hopelijk een aardig idee gekregen van de mogelijkheden van Wordpress bij het bouwen van een community. Alle drie de plugins zijn prima geschikt voor websites in de orde van een lokale vereniging of een niche community. Voor een professioneel resultaat wil je minstens het design stroomlijnen met dat van de rest van jouw website en vaak zul je dan toch moeten terugvallen op een Wordpress specialist. Voor een grotere community website of voor een intranet raden wij echter Drupal aan vanwege de stabiliteit, schaalbaarheid en aanpassingsmogelijkheden.