Wat is het beste CMS om een toegankelijke website te maken?
De keuze voor een CMS is reuze, maar welk CMS is het beste om een toegankelijke website te (laten) bouwen?
Je eigen community website met de functionaliteiten van een facebook.com in elkaar klikken? Geen enkel probleem met alle uitgebreide Drupal features en modules.
Drupal is s’werelds krachtigste open source CMS en is in Nederland met name het laatste jaar qua populariteit sterk aan het groeien. In Amerika is het al langer een vaste waarde voor de grootste organisaties om hun intranetten, community's of portals mee te ontwikkelen.
Er zijn een aantal functionaliteiten beschikbaar binnen Drupal waarmee je perfect je eigen Community website kunt bouwen:
Bekijk de Drupal community website die we voor het UWV hebben gemaakt
Natuurlijk is het fijn dat je een eigen site naar wens kunt opzetten maar dit is ook een nadeel. Je moet immers alles zelf bedenken en opzetten. Naast dat dit veel tijd en geld kan kosten, kun je ook behoorlijk de mist in gaan door een systeem op te zetten dat niet aansluit bij je gebruikersgroep.
De mogelijkheden om binnen Facebook en Google+ groepen te maken zorgt voor een interessant alternatief. Het kost niets, wordt geregeld uitgebreid en biedt een hoop tools voor je gebruikers. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo ben je niet in het bezit van je eigen “content”, heb je geen invloed op de ontwikkeling van de functionaliteit en loop je altijd het risico dat bepaalde informatie die bestemd is om binnen de community te blijven naar buiten lekt.
Een tussenvorm is Ning. Deze online service biedt je de mogelijkheid om je eigen eigen community website te maken. Je gebruikt vaste tools die ontwikkeld zijn door de makers van Ning en geeft hiermee je Ning site een eigen look&feel. Dit laatste is met name een groot voordeel ten opzichte van Google+ en Facebook. Je hebt met Ning daardoor veel meer het idee dat je een eigen community hebt. Maar je betaalt hier wel een prijs voor. Letterlijk. Ning rekent namelijk geld voor het gebruik. Afhankelijk van het aantal leden dat je hebt, of de opslag die je nodig hebt voor foto’s of filmpjes moet je betalen. Op zich een goed concept maar de vraag is wel of met de uitgebroken social media oorlog tussen Google en Facebook, Ning mee kan komen en niet het onderspit gaat delven.
Deze Drupal community website krijgt meer dan 60.000 unieke bezoekers per maand
Joomla biedt een tweetal plugins die een hoop community functionaliteiten toevoegen. Community Builder is de oudste van de twee en is gratis. JomSocial kost tussen de 99,- en 499,- dollar. Onze ervaringen met beide plugins zijn gemengd. Aan de ene kant is het fantastisch dat je met een aantal kliks zoveel functionaliteit aan Joomla toevoegt. Community Builder biedt veel integraties met andere plugins en geeft JomSocial veel stabiliteit. Maar aan de andere kant mist er binnen Joomla zoveel als het gaat om community functionaliteiten, dat je je community website nagenoeg in zijn geheel baseert op deze 3rd party software. Daarnaast zit je community website voorzien van extra functionaliteit boven op de standaard functionaliteit van deze plugins er niet in. We zien en horen veel van gebruikers die uit nood hun JomSocial of Community Builder plugin gaan hacken ( de php code aanpassen ) maar zitten vervolgens met een plugin die niet meer te updaten is. Wordpress mist veel functionaliteit rondom gebruikers, profielen en rechten. Er zijn een hoop plugins voor Wordpress die je website "social" maken maar je kunt niet echt spreken van een community website.
Nog een alternatief is het zelf bouwen van de techniek. Omdat de kosten hiervan zo hoog zijn, is het tegenwoordig slimmer om ontwikkelaars zelf in dienst te nemen. Een stuk twee of drie ontwikkelaars kunnen in een jaar tijd een prachtig systeem opzetten dat je helemaal naar wens kunt maken. Dit is met name handig voor wanneer je functionaliteit wilt bieden die je ( nog ) nergens anders vindt.
Er kleven echter wel nadelen aan deze aanpak. Uiteraard zijn de kosten immens maar dit systeem moet ook constant onderhouden worden. Er ontstaan bugs, problemen met nieuwe browser en hoe zit het met de veiligheid?
Als bedrijf, organisatie, vereniging is Drupal een ideale match. De basis tools binnen Drupal en de 3rd party modules bieden je alle mogelijkheden om zelf een community site naar wens in te richten voor je leden of medewerkers. Je kunt zelf rollen maken binnen je gebruikersgroep en tot in elk detail de rechten bepalen. Het maken van subgroepen of delen van media zoals we gewend zijn van sites als Facebook en Google+ is geen enkel probleem en naar wens in te richten. Bedenk wel dat de ontwikkeling je een hoop tijd of geld gaat kosten. En hou de focus op wat je gebruikersgroep nodig heeft zodat je community website echt meerwaarde gaat bieden.
Heb je vragen over een community website bouwen met Drupal? Ik lees en beantwoord je vraag graag hieronder in het reactie gedeelte.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Probleem met Drupal lijkt te zijn dat de zgn 'afgeschermde' documenten toch te vinden zijn via Google. Wij kunnen hier vooralsnog geen oplossing voor vinden. U wel?
Beste Liesbeth, dit is geen "Drupal" probleem. Drupal is erg sterk in het afschermen van content. Dit is ook een van de redenen waarom het veel ingezet wordt voor Intranet en Community websites. Ik zou goed alle instellingen na lopen. Er wordt ergens een opening voor de Google bot gemaakt. Misschien dat een xml sitemap wordt gemaakt met hierin links naar de nodes die eigenlijk niet geïndexeerd mogen worden?
Drupal ziet er erg goed uit met al zijn functionaliteiten. Is daar ook makkelijk iDeal aan toe te voegen? Ik ben voor een community namelijk op zoek naar iets waar mensen credits aan kunnen schaffen via iDeal en die credits naar elkaar 'over' kunnen maken/schrijven. Zijn dat zaken die allemaal te realiseren zijn?
Beste Julien, dit is zeker mogelijk met Drupal. Je hebt voor Drupal eigenlijk 2 e-commerce systemen. Commerce en Ubercart. Voor beide zijn ideal koppelingen mogelijk.. Voor de credit functionaliteiten weet ik dat er een module in de maak is voor Commerce: http://drupal.org/project/commerce_credits
Ben een fan van opensource maar spullen moeten wel werken. Het mag dan geen Drupal probleem zijn, ik krijg toch een slecht gevoel bij de opmerking dat 'afgeschermde' documenten op Google te vinden zijn. Als 'gebruiker' van het platform maakt het mij niet uit waar het gat zit als ik daardoor de oplossing niet kan vertrouwen. Ik verwacht op Drupal functionaliteit te vinden die geen achterdeurtjes open 'kan' laten staan. Kortom je zit in de kluis en daar ben je veilig of niet.
Ik sta voor de keuze een community te gaan faciliteren vanuit mijn bedrijf. Elke klant heeft zijn eigen set getailorde documenten waar alleen zijn mensen bij mogen. Daarnaast bestaat veel gedeelde informatie die een ieder mag en wil zien.
Hoe los ik dit zo op op een Drupal platform dat ik 100% zeker ben dat de prive data prive data blijft? Is er een document kluis oplossing? Hoor graag van je
Met Drupal is het geen enkel probleem om artikelen af te schermen voor Google of gebruikers die niet voldoende rechten hebben. De uitgebreide mogelijkheden hierin zorgt ervoor dat Drupal vaak wordt ingezet als klanten portal, Intranet of Community website. Allemaal met content die niet door Google geïndexeerd mag worden. Het is echter wel de taak van de beheerder om Drupal zodanig in te stellen dat dit ook niet gebeurd.
RK Sint Ludgerus bestaat uit 6 kerken, besturen en diverse werkgroepen. Om een eenheid te worden zijn we opzoek naar welke CMS het best bij ons zou passen niet alleen de mogelijkheden maar ook het gebruikersgemak. We graag documenten opslaan voor diverse werkgroepen die alleen voor hen bereikbaar zijn met als doel minder documenten die via de email moeten worden verzonden. Hoor graag welke keuze hierin het zou zijn Drupal, Joomla of toch wordpress.
Beste Hans, Drupal past hier het beste bij. Naast dat Drupal veel mogelijkheden voor het beheer van gebruikers, rollen en rechten biedt, kan het invoeren van content ( of documenten ) net zo worden ingericht als gewenst is. Dit kan bijvoorbeeld zeer eenvoudig worden gemaakt zodat iedereen zonder uitleg nieuws of bestanden in de website kan plaatsen. Een Drupal website vereist, door alle extra mogelijkheden, meer tijd om op te zetten dan Wordpress en Joomla.
Wat zijn de kosten voor een Drupal community (in welke richting moet ik denken)? Ik ben bezig met een implementatieplan waarbij de kosten ongeveer in kaart moeten worden gebracht. Het gaat om een community waar foto's, filmpjes, tips, ideeën en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Kom op de site van Drupal niet echt verder. Hopelijk kan u mij verder helpen.
Hi Veronique, dat is ook inderdaad nergens te vinden. Drupal is slechts een middel om het doel te bereiken. Het is geen eindproduct. Drupal en alle modules kun je gratis downloaden maar de kosten zitten in het installeren, ontwerpen en configureren. Veel hangt af dus af van de kwaliteit die je nastreeft en van kwaliteit van de specialisten die je inhuurt. Je betaalt voor hun ervaring, opleiding en tijd. Het ene bureau zal een community website voor 10.000,- kunnen ontwerpen en bouwen. De ander begint pas vanaf 50.000,-. Het beste kun je voor jezelf een budget bepalen en contact opnemen met verschillende bureau's voor een prijsindicatie. Hiervoor is het wel belangrijk om je wensen en eisen meer uit te schrijven. Drupal is ontzettend flexibel en 'the sky is the limit', daarom is het belangrijk dat beide partijen hetzelfde idee hebben bij de functionaliteit die nodig is. Gr, Thomas.
Wij willen een video platform (laten)bouwen waarmee leden films kunnen bekijken. Levert drupal ook drm en geo/time blocking voor afgeschermd kijken?
Beste Gerben, voor het streamen van de video's denk ik dat het verstandig gebruik te maken van een externe dienst zoals bijvoorbeeld Brightcove die o.a. DRM aanbiedt. Deze dienst is te integreren met Drupal. Zie https://www.drupal.org/project/brightcove. Ook voor het verlenen van rechten op basis van locatie zijn meerdere oplossingen zoals: https://www.drupal.org/project/smart_ip Succes en Gr, Thomas.
ik heb een wordpress site; kan ik dan een subdomein in drupal bouwen en daar community op instellen?
Hi Elly, dat hangt met name van je hosting provider af en het hosting pakket dat je daar hebt afgenomen. Bij sommige betaal je voor een bepaalde ruimte en kun je zoveel websites plaatsen als je wilt. In een subdomein of in een folder. En bij andere providers betaal je per website. In dat geval moet je een extra hosting pakket afnemen. Ik zou het dus even bij de hosting provider navragen of dit mogelijk is. Joomla en Drupal kunnen in ieder geval prima binnen één hosting pakket geinstalleerd staan. Zolang je ze maar wel een eigen database geeft. Gr, Thomas.
Is het mogelijk om automatische data-analyses te implementeren om eenvoudig de inhoud van persoonlijke profielen in zijn geheel te bekijken? Dus dat ik als beheerder kan zien hoe vaak iets is ingevuld in de persoonlijke profielen. En is het ook mogelijk om zo'n Drupal website voor een landelijk platform te gebruiken?
Hi Lars, daar zijn binnen Drupal geen kant-en-klare oplossingen voor maar die kun je wel op maar inrichten. Het voordeel daarvan is dat je bijvoorbeeld een dashboard kan maken en daarop precies kunt weergeven wat voor jou belangrijk is.
Er zijn ook externe systemen die de bewegingen van je community leden volgen maar dit zijn vaak uitgebreide systemen waarvan je veel van de data niet gebruikt, je moet er voor betalen en je zit met een privacy probleem. De meeste van deze partijen zitten bij de EU en voldoen niet aan de privacy wetgeving (AVG) die hier in de EU geldt.
Wat betreft je vraag om Drupal als landelijk platform in te zetten. Ja dat kan zeker. De community website die je met Drupal opzet kun je regionaal of landelijk gebruiken. Het maakt in principe ook niet echt uit of je 10 of 10.000 gebruikers hebt. Je zal in het laatste geval iets meer kosten hebben aan de hosting maar Drupal kan het makkelijk aan. Gr, Thomas.
Over rollen / rechten lees ik: Die functionaliteit vind je ook terug in andere CMS-en maar niet zo uitgebreid als in Drupal. In Joomla kunnen rollen worden toegewezen (ACL) en volgens mij kun je dat aardig verfijnen. Is de ACL in Drupal beter georganiseerd, makkelijker of heeft de ACL in Drupal gewoon meer functies of mogelijkheden dan in Joomla? Ik ken Drupal nog niet van binnen, maar dat zou een goede reden zijn om te overwegen. Het is natuurlijk ook de vraag of een community website heel nauwkeurig moet worden ingedeeld. Als dat niet nodig is Drupal misschien een overkill (?).
Dank voor het artikel, informatief en inspirerend.
Hi Wim, we hebben met beide systemen uitgebreide community/intranet/extranet websites ontwikkeld en beide systemen tot het uiterste gedreven. Drupal wint het op alle vlakken als het gaat om de veelzijdigheid bij het opzetten van gebruikers rechten. Maar zoals je zelf al zegt, kan het soms ook te complex worden.
Binnen Drupal heb je namelijk verschillende rechten systemen die naast elkaar kunnen werken maar soms elkaar in de weg zitten. Zo heb je domain access een systeem dat kijkt naar het domein waarop de gebruikers actief is en afhankelijk daarvan de juiste theme, content, menu items toont. Of taxonomy bases acces control, een systeem waarmee je items een tag kunt geven en op basis van die tag specifieke rechten kunt toekennen. Een systeem als organic groups kijkt op zijn beurt naar de rechten in verhouding tot de group waar een user lid van is of niet.
Bij grotere websites kan het voorkomen dat je deze rechten systemen combineert met elkaar en dan kan het soms complex worden. Daar zijn gelukkig binnen Drupal weer de nodige analyse/devel tools voor waarmee je bijvoorbeeld kunt kijken welk rechten systeem nu ingrijpt of in welke volgorde dit plaats vindt.
Je keuze voor Joomla of Drupal hangt deels ook af van hoe precies je wilt werken of hoe veeleisend een opdrachtgevers is. Met Joomla heb je minder opties en is het allemaal wat meer plug and play. Dat heeft zo zijn voordelen zolang je kan leven met de manier waarop het werkt. Wil je je community website echt naar je eigen hand kunnen zetten en 'alles' wat je bedenkt ook daadwerkelijk kunnen maken dan is Drupal de beste keuze. Gr, Thomas.
Wij zijn op zoek naar een community platform en overwegen ook Drupal. Welke community functionaliteiten kun je met Drupal bouwen? Zijn daar standaard plugins voor? Hartelijke groet.
Hi Thijs, Drupal zit wat anders in elkaar dan andere cms-en. Plugins worden modules genoemd en zo'n module is vaak maar één functionaliteit. Om een onderdeel voor je community website te maken, bijvoorbeeld een prikbord voor leden om berichten op te plaatsen, gebruik je de core functionaliteit van Drupal en een aantal modules. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je geen overbodige onderdelen in je community website hebt zitten en dat de onderdelen die je maakt, helemaal naar eigen wens en smaak zijn ingericht. Elk voordeel heeft zijn nadeel, in dit geval betekent het wel dat je meer tijd kwijt bent met het nadenken en opzetten van je community website dan wanneer je een plug and play oplossing gebruikt. Gr, Thomas.