Overslaan en naar de inhoud gaan

Drupal Paragraphs, de volgende stap in content publicatie?

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

De evolutie naar paragraphs

Een CMS zorgt ervoor dat je content in een database kunt plaatsen en dat bezoekers dit kunnen zien. In de eerste contentmanagement-systemen ging dit vaak om een ‘body’veld en een titel. Wilde je een plaatje tonen, dan moest dat in het bodyveld en moest je als redacteur vaak flink stoeien met een WYSIWYG-editor (als je die al had) of kennis van html hebben om het plaatje op de juiste manier in je tekst te krijgen.

Screenshot van de backend van een Joomla website
De backend van Joomla biedt net als de meeste cms-en alleen een titel en een body veld.

Het toevoegen van velden was de volgende stap. Het werd hierdoor mogelijk om content in te delen in categorieën, te relateren aan andere content of te gebruiken voor afbeeldingen en video’s. Plaatjes kregen ook een eigen veld, wat al min of meer noodzakelijk was geworden door de komst van smartphones en responsive webdesign.

Screenshot van de backend van Drupal met een voorbeeld van een content item met velden
De backend van Drupal 7 waarbij het content item extra velden heeft.

Met paragraphs gaan we een stap verder en kan een redacteur van een content-item zelf een set van velden selecteren, de volgorde bepalen en aangeven hoe de content in deze velden getoond wordt. 

Deze ontwikkeling zien we ook bij Wordpress waarbij dit ‘blocks’ genoemd worden. Het is een volgende stap in het creëren en opmaken van content voor websites. Het zorgt voor meer flexibiliteit terwijl de content geschikt blijft voor zowel desktopcomputers als tablets en smartphones.

De voordelen van paragraphs

Dankzij paragraphs heeft een redacteur meer vrijheid om een tekst mooi op te maken. Voorheen bestond dat veelal uit het copy-pasten van tekst in een bodyveld. Een paar headings meegeven en een bulletlist maken.

Een afbeelding midden in de tekst plaatsen of een plaatje naast een tekst zetten was lastig omdat je dan html/css-kennis nodig had. Of de pagina las niet lekker op smartphones en tablets. 

Met paragraphs hoef je je werkwijze niet aan te passen. Maar wil je de content echt tot zijn recht laten komen en de bezoeker een plezier doen met leesbare kolommen die fijn afgewisseld worden door een speels plaatje of een luchtig onderschrift, dan kan dat. Zonder dat je enige html- of css-kennis nodig hebt.

Een preview van alle paragraphs op onze vaneldijk.nl website. Handig voor zowel de designers als redactieleden.
Een preview van alle paragraphs op onze vaneldijk.nl website. Handig voor zowel designers als redactieleden.

Oneindig veel mogelijkheden

De ontwikkelaars en ontwerpers van je Drupalwebsite moeten de paragraphs van tevoren instellen en vormgeven. Welke velden je van tevoren opzet hangt vooral af van de website die je maakt en welke velden een redactie nodig hebben. Velden die veel voorkomen zijn:

  • Tekst
  • Afbeelding
  • Hero of Headerafbeelding
  • Formulier
  • Video
  • Bijlage

Maar je kunt ook meer specifieke paragraphs opzetten en ontwerpen zodat een redactie nog makkelijker, sneller en mooier pagina’s kan maken.

Denk aan een ‘gerelateerde producten’-paragraph zodat je een product direct naast je tekst kunt plaatsen. Een ‘call-to-action’-paragraph waarmee je een salesmedewerker en een call-to-actionbutton tevoorschijn tovert. Of een ‘Google Maps’-paragraph die een kaartje toont van de locatie die je invoert.

Hoe stap je over en kun je content migreren?

De beste werkwijze wanneer je overstapt naar paragraphs is om de oude content in het bodyveld over te zetten naar een ‘tekst’-paragraphveld. Met name bij de ontwikkeling van een nieuwe Drupalwebsite is dat een goede tactiek omdat de content vaak al gemigreerd moet worden en nu direct in een paragraph tekstveld gezet kan worden.

Op die manier kun je toch gebruik maken van paragraphs voor alle nieuwe content, blijft de oude content behouden en kun je met terugwerkende kracht de oude content nieuw leven inblazen.

grafiek die de toename in gebruik van Paragraphs voor Drupal 7 en 8 laat zien
De toename in gebruik van Paragraphs voor Drupal 7 en 8.

Hoe kijken ontwerpers en ontwikkelaars naar Paragraphs

Robert Roose is binnen ons team creative director en heeft veruit de meeste ervaring als het gaat om websites ontwerpen en bouwen met paragraphs. Om nog meer over paragraphs te weten te komen, stelde ik hem de volgende vragen.

Denk je dat paragraphs nog verder gaan ontwikkelen? 

Robert: Ik denk dat de basis voor de eindgebruiker redelijk compleet is. Ik verwacht nog wel ontwikkelingen voor developers en themers zodat het makkelijker wordt om bepaalde CSS klassen aan een paragraaf mee te geven op basis van een selectie van een gebruiker (bijvoorbeeld een layout-optie kiezen bij een paragraaf). Dit is nu wel mogelijk, maar alleen door gebruik te maken van patches. Ik heb het al een keer zien gebeuren dat deze wijziging werd teruggedraaid na een update van de Paragraphs module.

Zijn er beperkingen / problemen waar je tegen aanloopt bij het inbouwen van paragraphs? 

Robert: Paragraphs zijn ideaal om losse pagina's op te bouwen, maar wanneer je een element (zoals een aanmeldformulier van een nieuwsbrief in een blok) op pagina's van een bepaald inhoudstype wil laten terugkomen dan ben je weer aangewezen op het ingebouwde blokkensysteem van Drupal. Dit betekent dat zo'n blok altijd onder over boven de paragraphs moet komen te staan. Je kan ook blokken tussen de paragraphs plaatsen, maar dan moet je dit elke keer als je een pagina van dit type aanmaakt met de hand doen. Dat is arbeidsintensief en gevoelig voor fouten doordat het weleens vergeten kan worden.

Zijn er voor- nadelen voor jou als ontwerper/developer? 

Robert: Het voordeel is dat je een eindgebruiker veel flexibiliteit kan bieden. Dit is ook direct het nadeel omdat veel flexibiliteit betekent dat de eindgebruiker veel kan/moet instellen. Dit kan dan weer verwarrend worden. Het is daarom lastig om de balans te vinden tussen flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Robert Roose

Drupal specialist

Conclusie

Dat paragraphs geen tijdelijke bevlieging is blijkt uit de sterkte toename in het gebruik van paragraphs. En dat Wordpress deze techniek inmiddels ook heeft toegevoegd geeft wel aan dat dit dé volgende stap is geworden in de manier waarop we websites maken en content beheren.

Heb je vragen of opmerkingen over paragraphs? Ik lees en beantwoord deze graag in het reactie gedeelte onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.