9 stappen om je webdesigntraject optimaal voor te bereiden
Een website laten ontwerpen kan een spannend en leuk proces zijn. Hoe bereid je dat voor zodat je een zo goed als mogelijk ontwerp kan laten realiseren?
Drupal is een flexibel systeem die themers (mensen die de themes voor Drupal maken) veel mogelijkheden biedt. Maar soms zitten ogenschijnlijk simpele dingen niet standaard in Drupal. Gelukkig zijn er (op het moment van schrijven) bijna 10.000 modules beschikbaar voor Drupal die deze gaten kunnen opvullen. In dit artikel bespreek ik enkele minder bekende modules die het leven van de Drupal themer net wat gemakkelijker maken.
Drupal wordt standaard meegeleverd met default style sheets. Dit kan handig zijn wanneer een website geen styling heeft. De drupal website is dan nog steeds leesbaar. Voor themers kunnen deze default style sheets echter een doorn in het oog zijn. Het is mogelijk om deze default style sheets te overschrijven met je eigen CSS code, maar er is een betere manier namelijk: 'Unset CSS'. Deze module maakt het mogelijk om locaties van stylesheets op te geven die genegeerd moeten worden. Zo hoef je je niet meer af te vragen of dat CSS probleem nu komt door jouw eigen code of die van de Drupal default style sheets.
Out of the box biedt Drupal geen mogelijkheid om de titel van een block te linken. Dit is echter wel een zeer handige functionaliteit als je bijvoorbeeld een block hebt met daarin het laatste nieuws. Het is dan wel zo gebruiksvriendelijk als de titel van dit block linkt naar een overzicht van al het nieuws. Met de handige module ‘Block Title Link’ wordt dit mogelijk gemaakt. Bij de instellingen van een block krijg je nu de mogelijkheid om de titel van dit block te linken naar een door jou gekozen pagina.
Soms heb je een verzameling aan blocks die je allemaal dezelfde style wil meegeven. Drupal geeft elke block wel een uniek ID mee maar over het algemeen hebben ze wel dezelfde class. Elke keer als er dus een block dezelfde styling moet krijgen, moet het ID van dit block worden opgenomen in de stylesheet. Erg omslachtig dus. Gelukkig is er de ‘Block class’ module welke het mogelijk maakt één of meerdere extra classes mee te geven aan blocks. Ook dit gebeurt bij de instellingen van een block.
Het standaard menu systeem van Drupal verwacht dat elk item in een menu automatisch een link is. Maar in sommige gevallen wil je dat een menu item gewoon platte tekst is en geen link. Denk bijvoorbeeld aan een copyright melding in een Footer menu. Met behulp van de ‘Special Menu Items’ wordt het mogelijk om dergelijke menu items te maken. Bij het aanmaken van een menu item kun je aangeven dat het menu item geen link is. Op deze manier kun je gewoon platte tekst gebruiken in je menu.
Wanneer je een block hebt die je in meerdere regions wilt tonen is dit niet mogelijk met Drupal. Je moet dan het block twee keer maken en in de twee verschillende regions plaatsen. Met de ‘Multiblock’ module is deze beperking verleden tijd. Je kan met deze module namelijk een ‘instance’ maken van een block. Dit is een soort van kopie maar deze behoudt wel dezelfde instellingen van het gekloonde block. Zo kun je dus een block gemakkelijk in meerdere regions tonen en hoef je maar in één block je instellingen te beheren.
Hopelijk heb je als themer (of website beheerder) wat aan deze tips! Gebruik je zelf nog andere handige modules die niet terugkomen in mijn lijstje? Laat het mij weten in het commentaar!
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Geen module voor Drupal maar wel handig voor themers is de chrome extensie waarmee je CSS aanpassingen kunt maken aan een pagina om deze vervolgens direct op te slaan. Zie http://timonweb.com/making-drupal-themers-life-easier-autosaving-css-ch….
Ziet er handig uit. Bedankt voor je toevoeging!
Ik zie nu dat er ook een Drupal module voor is met de naam Live CSS. Zie http://drupal.org/project/live_css. Maar in tegenstelling tot de Chrome extensie zie je hiermee de resultaten niet in real-time, maar pas nadat je ze hebt opgeslagen en de pagina opnieuw laadt.