Overslaan en naar de inhoud gaan

Disqus: geweldig, maar onbruikbaar?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Disqus is in de praktijk voor ons niet te gebruiken, omdat Google (en andere zoekmachines) de comments niet indexeren. Er zijn wel oplossingen in ontwikkeling, maar die staan nog in de kinderschoenen. Ondanks dat Disqus een heel geavanceerd en vooruitstrevend systeem is, blijkt het op dit moment nog onbruikbaar. Hieronder geven we toelichting hierop.

Wat is Disqus?

Commentaar is een belangrijk onderdeel op websites. Het is tegenwoordig bijna op elke website mogelijk om een reactie achter te laten, zoals bijvoorbeeld onder een blog of op een artikel- of productpagina. Het nadeel is echter dat je voor elke website een account moet aanmaken of telkens opnieuw al je gegevens moet invulllen als je commentaar wilt geven. Disqus biedt hiervoor een oplossing. Website beheerders kunnen het Disqus commentaar systeem gemakkelijk implementeren op elke website (er zijn al modules en plugins beschikbaar voor zowel Drupal als Wordpress). Gebruikers kunnen een account aanmaken bij Disqus en bij elke website die gebruik maakt van Disqus een reactie achterlaten. Daarnaast is het met Disqus ook mogelijk om met andere accounts (bijvoorbeeld Twitter of Facebook) in te loggen. Ook is Disqus een ware meester in het tegenhouden van SPAM. Al met al klinkt het als een walhalla voor zowel de gebruiker als de website beheerder. Er zijn al verschillende toonaangevende websites Disqus gebruiken, waaronder CNN en The Telegraph.

Wat is dan het probleem?

Google (en andere zoekmachines) kunnen de comments niet (of nauwelijks) indexeren. Dit komt omdat Disqus op de website binnen een Javascript geladen wordt. Als je kijkt in de broncode van een website die Disqus gebruikt, zie je de reacties ook nergens staan.

So what? Big deal! Jazeker, om twee redenen, namelijk:

  1. Google smult van pagina's die vaak nieuwe content bevatten. Als je een pagina regelmatig update met nieuwe informatie, zal Google deze pagina vaker en beter indexeren. Dit kan leiden tot een betere positie in de zoekresultaten. Elke keer als iemand een reactie plaatst, ziet Google dit als een stukje nieuwe informatie. Je voelt hem misschien al aankomen: bij Disqus gebeurt dit dus niet. Stel je voor: je hebt een geweldig artikel geschreven, waaronder een levendige en interessante discussie is ontstaan van honderden Disqus comments. Google zal dit artikel blijven zien als een saaie statische pagina waar helemaal niks op gebeurt. Google zal het artikel ook steeds minder waarderen. Doodzonde!
  2. In ons geval stellen gebruikers vaak vragen waar wij dan weer antwoord op geven. Dit zijn hele nuttige vragen en antwoorden, die ook handig kunnen zijn voor andere gebruikers die met hetzelfde probleem zitten en er op Google naar zoeken. Met Disqus zal deze waardevolle informatie echter verborgen blijven.

Zijn er dan geen oplossingen?

Jawel, maar deze zijn nog niet toereikend genoeg om daadwerkelijk in een productie omgeving te gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de Disqus comments te synchroniseren met de database van een Wordpress of Drupal website. Dit houdt in dat de comments ook als gewone comments getoond kunnen worden op een Wordpress of Drupal website. Dit heeft echter weer als nadeel dat je veel functionaliteit van Disqus mist. Er zijn daarvoor vervolgens wel weer methodes die de Disqus javascript comments als het ware over de indexeerbare comments heen leggen. Maar: dit is in feite 'cloacking', wat door Google als zeer kwalijk gezien kan worden. Er is echter te weinig data om goed te kunnen bepalen hoe het beleid van Google hierop is.

De ideale oplossing is natuurlijk dat Google Disqus comments gaat indexeren. Er zijn al verschillende berichten geweest die aangeven dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren en er zijn zelfs mensen die aangeven dat hun Disqus comments zijn geïndexeerd. Onze eigen ervaring is echter dat dit niet het geval is. Ook is er geen officiële berichtgeving vanuit Google of Disqus waarin dit wordt bevestigd of ontkend.

Op de hoogte blijven de laatste ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Conclusie

Al met al is Disqus een geweldig systeem en is het ook een drastische verbetering in de manier waarop websites om kunnen gaan met comments. Het heeft alleen maar voordelen ten opzichte van de gebruiker en de beheerder. Alleen het probleem dat Google de comments niet indexeert blijft een show-stopper. Toch heb ik goede hoop dat het slechts een kwestie van tijd is totdat Google en Disqus samen met een oplossing komen. Want uiteindelijk heeft iedereen er baat bij dat Google de comments zo goed en zo snel mogelijk indexeert.

Update 10-09-2012: Disqus toch wel indexbaar via iFrame?

Al heel snel na het publiceren van dit artikel werd er in het commentaar door 'youvee' aangegeven dat Disqus op haar homepage adverteert met het feit dat ze goed indexbaar zijn door Google. Ik ben dit verder gaan onderzoeken en het blijkt inderdaad dat de nieuwe versie van Disqus (Disqus 2012) gebruik maakt van een iFrame in plaats van een Javascript. Hierdoor zijn de comments (beter) indexbaar door zoekmachines. Omdat ik voornamelijk gewerkt heb met de Drupal module (die nog geen gebruik maakt van Disqus 2012) heb ik dit waarschijnlijk over het hoofd gezien. Ik ben van plan om Disqus meer te gaan testen (ook als stand-alone applicatie) en mijn bevindingen met betrekking tot het indexeren van Disqus comments te rapporteren in dit artikel. Houd dit artikel dus in de gaten voor updates!

Update 16-11-2012: De test

Onderaan dit artikel vind je een Disqus Commentaar blok. Deze maakt nu gebruik van de Disqus 2012 iFrame functie, dus theoretisch gezien zou een zoekmachine als Google deze comments moeten indexeren. Ik heb zelf al commentaar geplaatst en hier een Google Alert van gemaakt. Wanneer het commentaar geïndexeerd wordt krijg ik direct een email. Zodra dit gebeurt zal ik hier het resultaat rapporteren.

Update 7-12-2012: Wel in de cache maar niet in de index

Vooralsnog is de comment hieronder gemaakt met Disqus niet geïndexeerd. Als je namelijk zoekt binnen Google op de zin die ik gebruik in de Disqus comment, krijg je niet de Disqus comment als resultaat te zien (ondanks dat geeft Google toch het artikel als suggestie, omdat er een soortgelijk stukje tekst in het artikel staat). Het is wel opvallend dat de Disqus comment wel te zien is op de pagina die Google heeft opgenomen in de cache. Daarnaast heb ik nog gekeken of de comments van grotere websites die ook gebruik maken van Disqus in een iFrame (zoals IGN en Droid Life), wél geïndexeerd worden. Echter zijn ook deze comments niet terug te vinden in de zoekresultaten van Google. Mijn conclusie blijft (voorlopig) dus toch nog steeds dat Disqus niet bruikbaar is voor mensen die op een makkelijke manier comments die geïndexeerd kunnen worden op hun website willen laten plaatsen.

Update 03-01-2014: Nieuwe website en update van de Disqus module

Doordat we sinds kerst 2013 een nieuwe website live hebben staan ben ik mijn Disqus experiment verloren. Toch is er wel een positieve ontwikkeling want ik zag dat de Disqus module vorig jaar november een update heeft gehad. Ook kreeg ik in mijn andere artikel een tip van Harry Huisman dat bepaalde comments die geplaatst waren via Disqus op zijn Drupal website geïndexeerd werden door Google. Daarom ga ik binnenkort weer aan de slag om te kijken of het (dan wel via een omweg) toch mogelijk is de comments van Disqus te laten indexeren.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Waarom staat er dan op de Disqus site "Truly SEO-compatible. The new Disqus integrates in a way that is naturally discoverable by Google — out of the box, without any extra work." ?

Reactie van youvee op 7 september 2012

Bedankt voor je opmerking. Ik heb het wat verder uitgezocht en het artikel aangepast.

Reactie van Robert Roose op 10 september 2012

Tjonge, goed artikel!
Ben heel erg benieuwd naar je onderzoek resultaten. Ik zie namelijk grote voordelen bij het gebruiken van Disqus.

Reactie van Tom op 13 september 2012

I've been using Disqus for over 6 month's. It's really ipmvored my blog traffic from 35 visits a day, to well over 200 per day, and sometimes I get 500 visits in one day. I used to only have 5 or 6 people on my Yahoo IM, now I have over 100. In fact it's helped my traffic situation out so much, I'm looking into starting a subscription site.Any who, good luck

Reactie van David op 18 oktober 2012

Do you use Disqus in combination with Drupal? If so could you please give me the link to your site? I want to check it out because I'm curious how you've solved the problem.

Reactie van Robert Roose op 6 november 2012

Disqus biedt ook de mogelijkheid om de comments dmv hun API in je site te tonen. Comments zijn dan integraal onderdeel van je eigen pagina. Ze worden dan ook keurig geïndexeerd, en ook nog in hun eigen context. Dat laatste mis je bij een implementatie in een iFrame.

Reactie van Laurens de Knijff op 5 november 2012

Dat zou het probleem inderdaad oplossen. De vraag is echter of dat op een eenvoudige manier mogelijk is in combinatie met Drupal. De Disqus module (http://drupal.org/project/disqus) is al sinds September 2011 niet meer ge-update (dus nog voordat de 2012 versie van Disqus is uitgebracht). Wat zou betekenen dat het voor een niet-programmeur nog steeds niet mogelijk is om op een gemakkelijke manier Disqus te gebruiken waar de comments geïndexeerd worden.

Reactie van Robert Roose op 6 november 2012

Wat ook erg leuk is, is dat de Disqus module niet werkt met Internet Explorer 8.
Alle Windows XP en Windows server 2003 gebruikers hebben er dus niks aan.

Reactie van Ruud op 21 december 2012

Het is me helaas nog steeds niet duidelijk of het anno nu wel geindexeeerd wordt door Google. Daar valt of staat het toch mee.

Reactie van Pieter Holland op 8 januari 2014

Tot 25 december 2013 had ik een experiment lopen waar ik de Disqus module van Drupal gebruikte. De comment die ik via deze Disqus module geplaatst had was tot 25 december NIET geïndexeerd. Er is echter een update van de Disqus module voor Drupal uitgekomen dus ik ga op korte termijn een nieuw experiment starten. De resultaten daarvan zal ik in dit artikel verwerken. Hopelijk geeft dit je meer duidelijkheid.

Reactie van Robert Roose op 9 januari 2014

Dat Disqus hier nog niet aan mee doet vind ik niet jammer.
Simpelste oplossing is dat Google een bod doet op Disqus en het gewoon opkoopt. Deze strategie is reeds actief. Zopas kochten ze de Firma Nest op dat domotica verkoopt (voorlopig alleen nog in VS). Het verband tussen de IT van Google en de domotica van Nest is dat ze beiden bestuurd worden door chips en chips bevatten informatica én informatica geeft macht. Daar is het heden om te doen, privacy is een belemmering van de uitbreiding van die macht dus speelt men het zo. Slimme zet!!

Reactie van Augustijn op 17 januari 2014

Dat Google Disqus gaat opkopen lijkt mij onwaarschijnlijk. Google is nu al bezig met het promoten van hun eigen Google+ commentaar systeem op YouTube. Ik verwacht dat ze op korte termijn ook een manier gaan aanbieden waarmee je commentaar kan implementeren die gebruik maakt van Google+. Net zoals Facebook dat nu al mogelijk maakt. Als Google Disqus koopt zou dat wel de ideale oplossing zijn dus ik hoop dat ik er naast zit!

Reactie van Robert Roose op 20 januari 2014

Dank je wel voor de nuttige informatie. Ik heb Disqus voor het eerst gezien op SEOZwolle.nl. En wist niet dat zoiets bestond. Ik wil graag op de hoogte blijven!

Reactie van Clover Jean op 16 februari 2014

Dit is een erg interessant artikel. Ik hoop dat er snel een oplossing komt voor Disqus voor wat betreft de indexatie door Google. Vanzelfsprekend hou ik de ontwikkelingen met belangstelling in de gaten. Hopelijk komt er snel een (positieve) update.

Wat gebruikt u zelf voor deze comments?

Reactie van Nicole op 11 maart 2014

Is het ook mogelijk dat Disqus in het Nederlands kan worden weergegeven?

Reactie van Bart op 12 april 2014

Je kan de taal van Disqus aanpassen door in te loggen bij www.disqus.com. Klik dan rechts op 'Settings' en kies de juiste site. Bij 'Language' kun je dan kiezen voor 'Dutch'.

Reactie van Robert Roose op 14 april 2014

Beste Robert,

Tot op welke mate ben jij op de hoogte van de bewegingen rondom 'featured comments'?
Dit is te lezen in een stuk van TechCrunsh (http://techcrunch.com/2014/04/07/disqus-sponsored-comments/)

Ben benieuwd wat jou mening hierover is.

Reactie van Rogier de Vries op 15 april 2014

Hoi Rogier,

Ik heb dit inderdaad voorbij zien komen. Het is logisch dat Disqus dit in gaat voeren om zo (meer) geld te verdienen, alleen heeft het geen enkele toegevoegde waarde voor de eindgebruiker. Des te meer reden om Disqus voorlopig niet te gaan gebruiken.

Wat wel een interessante ontwikkeling is, zijn de Google+ Comments (https://support.google.com/blogger/answer/2981015?hl=en&ref_topic=30076…). Voorlopig zijn deze alleen officieel beschikbaar voor Blogger maar het is al (via een omweg) mogelijk om ze te gebruiken voor je eigen website. Je kan er van uit gaan dat deze reacties wel geïndexeerd worden door Google.

Reactie van Robert Roose op 18 april 2014

Ik heb een kleine website en heb onlangs (half oktober 2014) Disqus toegevoegd. Op één pagina is er een reactie. Hoewel de pagina zelf wel is geindexeerd is de pagina niet zoekbaar op de reactie. Ik ga er dan ook vanuit dat in oktober 2014 Disqus nog niet geindexeerd wordt door Google. Teleurstellend, want ik heb voor gebruik van Disqus gekozen omdat volgens andere berichten deze wel indexeerbaar zou zijn.

Reactie van Arvy op 16 oktober 2014

Beste Robert,

Hoe staat het thans met het Disqusverhaal?
Zijn er neiuwe ontwikkelingen qua indexeren?
Bij voorbaat dank,
Salut! Edmond V.O. Katusz

Reactie van Edmond V.O. Katusz op 18 januari 2015

Hoi Edmond, de module heeft sinds november 2013 geen update gehad en ook in de 'issues queue' (https://www.drupal.org/project/issues/disqus) van de module wordt er aangegeven dat de reacties nog steeds niet geïndexeerd worden door Google. Ik zie wel dat de module al in ontwikkeling is voor Drupal 8 dus wellicht dat er nog wel een toekomst is voor de combinatie van Drupal en Disqus.

Reactie van Robert Roose op 20 januari 2015

Hartelijk Dank voor de snelle reactie!
We wachten af. 8-))
Salut! Edmond V.O. Katusz

Reactie van Edmond V.O. Katusz op 20 januari 2015

En hoe staat het er nu mee? ik kreeg namelijk een mailtje van 'disqus' en ging uitzoeken wat het nou eigenlijk precies was.
bedankt voor dit artikel .

C. Manso

Reactie van Carlos op 27 juni 2015

Voor zover ik weet, en kan uitzoeken, worden de reacties binnen Disqus (die getoond worden met de Drupal module) nog steeds niet geïndexeerd. De beste oplossing blijft vooralsnog om Disqus zelf na te bouwen met Drupal: http://www.vaneldijk.nl/artikelen/disqus-nabouwen-met-drupal.

Reactie van Robert Roose op 2 juli 2015

Bedankt voor het langdurige onderzoek, de volhardendheid (is dat een goed Nederlands woord?) en het up-to-date houden. Ik ga denk ik ook maar eens met Disqus aan de slag; kijken hoe het bevalt.

Reactie van Chris Kleingeld op 4 augustus 2015

Kan ik Disqus ook in Nederlandstalige variant krijgen, het lukt me niet om die te configureren

Reactie van Wieweet op 21 september 2015

ik vind de genoemde bezwaren niet relevant daar waar het gaat om reacties. De reacties worden gelezen door andere geïnteresseerden die dan ook kunnen reageren en daarmee is de kous af. Hoeft niet tot in eeuwigheid op te zoeken zijn.
Wel is belangrijk dat het heel moeilijk is om in te loggen, vaak lukt dat niet en krijg ik het bericht ": dit account bestaat al" .logisch, dat is het mijne waarmee ik probeer in te loggen. Vandaag lukt het inloggen bij (Radar) weer helemaal niet. Op geen enkel druk op welke toets dan ook volgt een reactie. Jammer. Waarom niet, zoals bij vele anderen, automatisch inloggen als men een mail ontvangt?

Reactie van Robert van der Waal op 27 oktober 2017

Voor ons is dit toch echt wel een bezwaar. Niet omdat je tot in de eeuwigheid zou gaan zoeken in de reacties. Maar omdat als Google niet in de reacties kan zoeken, deze reacties niet gezien worden als content van jouw website. Terwijl vaak in de reacties waardevolle kennis, tips of inzichten gegeven worden.

Reactie van Thomas van Eldijk op 6 november 2017

Ik heb hetzelfde maar dan wel bij Disqus
Als ik probeer in te loggen met mijn nieuwe GSM schrijven ze ,dit account bestaat al met mijn oude GSM , ja logisch ,dat ben ik zelf , alleen met nieuwe gsm kom er ook niet in ,als ik inlog via Twitter of Google , waar ik ook een account heb

Reactie van Dick vd Heuvel op 13 mei 2018

Hoe zit het nu met Disqus? Ik zag dat jullie bevindingen uit 2012 zijn? Of zie ik dat verkeerd.
Sinds kort is disqus onder mijn blog in mijn website gezet. Maar als een lezer er commentaar in wil zetten moet die eert inschrijven en krijgt dan een keuze aan discussies. Denk niet dat iedereen daarop zit te wachten.
Is dit dan nog wel de beste optie. Of zijn er ook andere opties om mensen te laten reageren onder een blog?

Reactie van Anita op 5 november 2017

Hi Anita, de laatste keer dat we Disquss onder de loep hebben genomen is 2014 geweest. Toen waren de reacties niet te vinden in Google. Dit is een van onze grootste bezwaren. Nog een bezwaar is zoals jij hebt ervaren is dat je beperkte controle hebt over de functionaliteit. Als je een Wordpress of Drupal CMS gebruikt dan kun je direct na de installatie, dus zonder plugins, de comment functionaliteit aanzetten en naar wens in te richten. Je kunt dit nog verder uitbreiden met plugins om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld je bezoekers een e-mail krijgen als er een reactie wordt geplaatst of om spammers tegen te houden. of Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 6 november 2017

Oh hier ben ik naar op zoek! Een commentmogelijkheid voor mijn blog die ook een email van mijn antwoord mailt naar de commentgever. Enig idee welke plug-in goed is en onderhouden wordt? Alvast veel dank voor een antwoord.
Greetje
No Fear of Fashion

Reactie van Greetje Kamminga op 31 augustus 2018

Hoe kom je van die rotzooi af? Ik krijg nu constant mails van die Disqus na een reactie op Radar.
Heb het al als pishing geweigerd, maar dat helpt niet.
Ik wens geen ongewenste mail te ontvangen.

Reactie van Jan Spaans op 16 januari 2018

Hi Jan, je zou kunnen proberen om bij Disqus je account te verwijderen. https://help.disqus.com/customer/portal/articles/472013-deleting-your-a… Als dat niet gaat, dan zou je kunnen kijken bij de instellingen van het social platform dat je gebruikt hebt om je te registreren bij Disqus (facebook/twitter/google+) en daar bij de instellingen Discuss te verwijderen. En als dat allemaal niet helpt, zou ik zelf een regel maken in je mail applicatie dat alle mail van disqus direct de prullenbak in gaat. Succes en groeten, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 19 januari 2018

Ik heb een disqus account
Ik heb een twitter account
en ik heb een gmail account

Op PC en GSM

Dat was op een Samsung A-5 die inmiddels kapot is , geen beeld meer op
Kan dus niks overbrengen naar nieuwe GSM
Nieuwe Samsung S - 7 gekocht
Nu probeer ik in te loggen op RijnmondSport met nieuwe GSM, waar ik al jaren op schrijf
Op alle 3 de accounts krijg ik een ERROR
Hoe is dat mogelijk
Kan ik op Disqus op de Nederlandse uitgave een nieuw account maken of met dezelfde naam of met een nieuwe naam , met ,mijn nieuwe GSM ???

Reactie van dick vd heuvel op 13 mei 2018

Hi Dick, dat is inderdaad vreemd. Ik zou even contact opnemen met de redactie van RijnmondSport. Het zou kunnen dat ze Disqus niet goed hebben geïmplementeerd. En misschien hebben ze ook nog andere manieren om commentaar op de website te plaatsen dan via Disqus. Gr, Thomas van Eldijk.

Reactie van Thomas van Eldijk op 14 mei 2018

Ik ben reuze geïnteresseerdhoe het afgelopen is. We zitten nu in 2018 en ik heb een nieuwe goede comment mogelijkheid nodig op mijn blog. Omdat ik mijn reply op een comment ook graag naar de commentgever zelf wil mailen en niet alleen op het blog zetten, lijkt Disqus de enige mogelijkheid. Is bovenstaande nu opgelost? Dank vast voor je antwoord.
Greetje
No Fear of Fashion

Reactie van Greetje Kamminga op 31 augustus 2018

Hi Greetje, ik weet niet welk CMS je gebruikt maar voor de bekende drie open source systemen; Wordpress, Drupal en Joomla zijn plugins te vinden die het commentaar gedeelte uitbreiden/vervangen en de optie bieden om jou en degene die commentaar geeft te mailen. Binnen Drupal zit het commentaar systeem in de core maar kun je dit uitbreiden met Comment Notify voor de e-mail functionaliteit die je graag wilt. Voor Worpress heb je een uitgebreid commentaar systeem genaamd dat erg populair is geworden: WPdiscuz. En voor Joomla is er Jcomments.

Reactie van Thomas van Eldijk op 31 augustus 2018

Oh wat heerlijk, zo’n praktisch antwoord. Dank je wel. Ik gebruik Wordpress. Ik ga erin duiken.

Reactie van Greetje Kamminga op 3 september 2018

Disqus is onderdeel van de gevestigde orde. Net als Nu.nl en vele andere websites waar je met ingewikkelde accout-sites dient in te loggen. Veel (gewone en nette) berichten worden niet geplaatst. Ervaringen en reacties uit onrecht worden alleen geplaatst als dezen geen schade toebrengen aan de kruipende voetbedrijven van de Fortune 500 bedrijven.
Niet omdat ze niet in lijn zijn met de eigen voorwaarden, maar omdat sommige ongewenste berichten niet in lijn zijn met
hoe de zogenaamde machthebbers de maatschappij willen zien.

Reactie van Jelle op 10 maart 2020

Zelfs al heb ik een account, Disqus is, wat ik ervaar, niet meer bruikbaar.

Reactie van Paul De Block op 5 juli 2020