Overslaan en naar de inhoud gaan

De ultieme checklist voor wanneer je een website laat maken: 14 tips die zorgen voor een succesvolle website

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 18 februari 2022

Om duidelijk te maken waar je website aan moet voldoen is het belangrijk je doelen, eisen en grenzen vast te stellen.

Het is niet makkelijk als je nog nooit een website hebt laten bouwen om alles te bedenken, deze checklist kan je hierbij helpen. Natuurlijk moet een website gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zijn. Maar wat zegt dat precies?

In dit artikel heb ik de belangrijkste factoren verzameld waar je over na moet denken voordat je een website laat ontwikkelen. Of voordat je offertes gaat aanvragen.

Een goede voorbereiding zorgt voor een match tussen jouw wensen en de uiteindelijke website die wordt opgeleverd. Daarnaast creëert het de juiste condities die nodig zijn om van jouw website een succes te maken.

1# Bepaal het belangrijkste doel van je nieuwe website

Het liefst is dit een meetbaar doel. Bijvoorbeeld: de nieuwe website moet twee keer zoveel leden genereren. Of: de website moet zorgen voor een toename aan offerte-aanvragen.

Doordat er nu een doel gesteld is, kan iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van de nieuwe website zich committeren aan dit doel. Alle neuzen gaan als het ware één kant op.

De SEO-adviseur kan de juiste keywords analyseren en monitoren, de interaction designer weet welke knoppen prioriteit hebben en de developers kunnen meedenken om het registratieproces voor nieuwe leden zo simpel mogelijk te maken.

Het is belangrijk één primair doel te stellen. Uiteraard kan een website meerdere doelen dienen. Maar door één doel boven de rest te stellen, is de kans dat dit doel behaald wordt het grootst.

2# Bedenk welke doelen je op de langere termijn wilt bereiken

Wanneer je bij het vorige item meerdere doelen hebt beschreven, dan is dit een goed moment om onderscheid te maken in het doel dat je nu wilt bereiken met de nieuwe website en welke doelen je in fase 2 en fase 3 van de website wilt bereiken. Een voorbeeld van een primair doel is: twee keer zoveel bezoekers aantrekken via Google. Nadat de website live is gegaan en dit doel behaald is kun je met de website werken aan een secundair doel. Bijvoorbeeld: de conversie verdubbelen, de website koppelen aan een CRM-systeem of een klantenportal opzetten.

Doordat je een duidelijk onderscheid maakt in je doelen ontstaat er een duidelijke visie voor de toekomst van de website. Daarnaast kun je alvast de lange-termijndoelen bespreken met het bureau dat jouw website gaat maken. Op die manier kun je erachter komen of ze je kunnen helpen bij deze doelen of misschien al de techniek van je website zo kunnen opzetten dat deze doelen makkelijker behaald worden.

3# Omschrijf wat bezoekers op jouw website kunnen doen

Bijvoorbeeld: bezoekers moeten na het lezen van een artikel zich kunnen inschrijven voor een nieuwsbrief, bezoekers moeten leden kunnen vinden en contact met hen op kunnen nemen. Of gebruikers moeten inzicht kunnen krijgen in de laatste facturen.

Belangrijk hierbij is dat je benoemt wat de bezoeker moet kunnen. Hoe dit tot stand komt is een proces dat je samen met je internetbureau oplost. Vooraf kun je als opdrachtgever niet goed inschatten welke functionaliteit het beste past bij de actie, en of het betaalbaar of überhaupt mogelijk is binnen het CMS dat gebruikt wordt.

Een voorbeeld is de wens om op de website een kaart te tonen waarop verschillende vestigingen worden getoond. Uit onderzoek blijkt dat je bezoekers waarschijnlijk beter op een andere manier naar locaties kunt laten zoeken, zoals door de invoer van een postcode of plaats.

Door te beschrijven wat een bezoeker moet kunnen doen, ‘snel de juiste vestiging vinden’, en het daarbij te laten, houd je open op welke manier dit precies moet gebeuren.

4# Omschrijf voor wie de website bedoeld is

Je kunt dit algemeen houden maar het is ook prima om voor iedere doelgroep een persona te maken. Bij een persona creëer je een gedetailleerd profiel van iemand uit je doelgroep. Je probeert dit profiel zo echt mogelijk te maken. Dit kan helpen om beter te begrijpen wie er achter een doelgroep zit door vanuit het perspectief van iemand uit de doelgroep te denken.

Meestal blijft het beperkt tot het bedenken van de persona’s. Wat nog steeds een positief effect heeft omdat men een poging doet om in de huid van de bezoeker te kruipen. Met persona’s werken wordt nog effectiever wanneer je tijdens en na de ontwikkeling van je website toetst of de content, navigatie en functionaliteit nog steeds past bij de persona’s.

Ben je dit niet van plan? Dan volstaat het om in het beginstadium een duidelijke definitie te maken van de verschillende doelgroepen voor wie de website bedoeld is.

5# Bedenk of er data gemigreerd of gekoppeld moet worden

Heb je een oude website en wil je hier data uit meenemen, dan moet dit gemigreerd worden. Vrijwel altijd is dit een complex proces omdat systemen verschillend werken en in de verschillende databases de data anders worden opgeslagen.

Om een goede inschatting van de complexiteit te maken moet je de maker van je nieuwe website inzicht geven in de data die je mee wilt nemen.

Daarnaast kan het zo zijn dat je een koppeling wilt maken tussen een extern systeem en je nieuwe website. Denk aan vacatures die in een HR-systeem zitten of gebruikers die zowel in het CMS als in het CRM bekend moeten zijn. Ook koppelingen zijn complexe onderdelen binnen de ontwikkeling van een website en het is belangrijk inzicht te geven in de soort koppeling die opgezet moet worden.

Ben je niet in staat om op dit moment al een goed inzicht te geven in welke data gemigreerd moet worden of is het nog niet duidelijk binnen je organisatie met welk systeem de website gekoppeld moet worden? Dan is het verstandig dit te verplaatsen naar een volgende fase waarin je de website gaat uitbreiden.

6# Verzamel statistieken van de oude website

Ook al is de huidige website verouderd, de statistieken kunnen voor jou en je internetbureau zeer waardevol zijn bij de ontwikkeling van een nieuwe website.

Vragen, discussies of keuzes tijdens de ontwikkeling kunnen voorzien worden van context en cijfers. Hoe is de verhouding tussen mobiel en tablet? Wat doen mensen eigenlijk nadat ze op de ‘over ons’-pagina zijn geweest? Maken mensen eigenlijk wel gebruik van het zoekveld? Met de wetenschap van de statistieken van je oude website kun je de nieuwe website nog beter maken.

7# Rolverdeling binnen jouw organisatie

Dit is een belangrijk onderdeel dat vaak wordt onderschat. In de praktijk zien we vaak dat het opzetten van een nieuwe website veel tijd kost en dat degenen die nadenken over welke content er op de website moet staan, niet degenen zijn die dit uiteindelijk moeten plaatsen, aanpassen, redigeren of vertalen.

Het beste kun je daarom vooraf een rolverdeling maken. Wie gaat welke content schrijven? Wie bewaakt de kwaliteit van de content? Wie gaat aan de slag met het testen van het nieuwe webdesign? Wie levert de feedback aan de webdesigner aan? Wie zorgt voor de fotografie?

8# Welke contentsoorten moeten er allemaal op de website komen?

Deze stap kun je het beste doen na het maken van de rolverdeling. Iedereen binnen jouw team is zich nu bewust van zijn of haar rol. Het opnoemen van een lange lijst met content heeft nu consequenties en dit zorgt ervoor dat mensen bewust kijken naar de tijd die ze beschikbaar hebben om bepaalde content te creëren en op de website te plaatsen.

Hieronder is een lijst van contentsoorten die wij vaak langs zien komen en die elk hun eigen doel hebben. Als het goed is start je met de content die bijdraagt aan het behalen van je primaire doel en heeft deze content de meeste prioriteit.

Het onderscheid tussen deze contentsoorten wordt bepaald door de eigen velden die elke contentsoort nodig heeft. Een evenement heeft bijvoorbeeld een datumveld nodig, een download een bijlageveld en een referentie een afbeeldingsveld.

 • Artikelen / blogs
 • Whitepapers
 • Downloads
 • Oplossingen / Diensten / Producten
 • Cases
 • Referenties
 • Agenda
 • Evenementen
 • Wiki
 • FAQ
 • Vestigingen

9# Externe resources

Er zijn ontzettend veel externe partijen in te huren die kunnen helpen bij het opzetten van de nieuwe website.

Zo heb je: copywriters, vertalers, illustratoren, fotografen, SEO-specialisten (search engine optimization), UX-designers (user experience), SEA-specialisten (search engine advertising), hosting consultants, privacy officers, conversie optimalisatie specialisten, community managers en social strategy experts.

Er is dus een hoop in te huren. Bedenk wel van tevoren of je de specialist ook echt nodig hebt en in welke fase. Misschien is de kennis die je nodig hebt wel beschikbaar binnen je eigen team, organisatie of bij het bureau dat je inhuurt. En bedenk daarnaast of de specialist bijdraagt aan jouw primaire doel.

Is je primaire doel om beter gevonden te worden in Google? Dan heb je baat bij goede content. Een copywriter en een fotograaf kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen.

10# Gebruiksvriendelijkheid / toegankelijkheid

Hoe gebruiksvriendelijk moet de website worden en in hoeverre ben je bereid hier budget voor vrij te geven of functionaliteiten voor op te geven binnen de website?

Stel dat je gaat voor een van de hoogst haalbare vormen van toegankelijkheid; Webrichtlijnen 2.0 waar in principe alle publieke en overheidswebsites aan moeten voldoen, dan betekent dit dat je aan allerlei regels moet voldoen. Denk aan het aanbieden van een contrast-optie of het correct doorvoeren van heading tags. Daarnaast breng het ook beperkingen met zich mee. Zo kun je onder andere geen Youtubefilmpjes of een Google Mapskaart tonen omdat deze niet voldoet aan de webrichtlijnen.

Denk daarom goed na over de consequenties wanneer je besluit dat je website moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. En definieer welke richtlijnen gehanteerd moeten worden. Meer hierover kun je terugvinden op de website: drempelvrij.nl

11# Open source, closed source of maatwerk

Het kan zijn dat je hier al een beslissing over hebt gemaakt. Zo niet, dan is het een belangrijke keuze die je het beste kunt maken voordat je offertes gaat aanvragen.

Open source, closed source of maatwerk verschillen enorm van elkaar. Er is geen oplossing die per definitie beter is dan de ander. Ze zijn gewoon verschillend. Bij open source kun je sneller ontwikkelen, is het uitbreiden van je website vaak goedkoper, maar moet je ook flexibel zijn en soms accepteren dat functionaliteiten niet helemaal werken zoals je zou willen. Bij closed source is de oplossing vaak al bedacht en kun je bij de maker ervan aankloppen voor support en garantie. Bij een maatwerkoplossing kun je alles bedenken en ontwikkelen zoals je dat zelf wilt maar heeft dit grote impact op je budget.

Wanneer je een keuze maakt moet je je ook bewust zijn van de voor- en nadelen die deze oplossing met zich meebrengt. Je kunt bijvoorbeeld niet dezelfde eisen stellen aan open-sourcesoftware die je wel zou kunnen stellen bij closed-sourcesoftware.

12# Privacy / AVG

In plaats van achteraf te bekijken of een website voldoet aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) is het verstandig om voor de bouw van een nieuwe website hier al over na de denken. Dit scheelt extra investeringen of teleurstellingen achteraf.

Over de AVG is al veel geschreven en het omvat een hoop verschillende facetten. Teveel om te herhalen in dit artikel. Wil je meer over de AVG weten dan kun je dit artikel lezen: Hoe zit het nu met AVG? En wat betekent dit voor jouw website?

In de voorbereiding voor het opzetten van de nieuwe website is het belangrijk om na te gaan op welke punten persoonsgegevens worden ingevoerd, om welke persoonsgegevens het gaat en hoe deze worden opgeslagen.

Ook is het belangrijk in kaart te brengen waar het zwaartepunt voor jullie als organisatie ligt. Zo zijn er organisaties waarbij privacy ontzettend belangrijk is en het tracken en profileren van bezoekers geen optie is. Dit moet dan ook een uitgangspunt worden bij de ontwikkeling van de nieuwe website.

13# Huisstijlpakket samenstellen

Het doel hiervan is dat je het bureau dat aan de website gaat werken de juiste materialen geeft om mee te werken. Concentreer je op de basics en over het algemeen zijn dit de huisstijlkleuren en het logo. Fonts, lettertype-groottes en foto’s zijn elementen die erg afhankelijk zijn van de manier waarop je je website gaat opzetten en welke randvoorwaarden je hieraan stelt. Je kunt bijvoorbeeld een huisstijlboek meegeven en eisen dat de website hier aan moet voldoen. De kans is groot dat dit huisstijlboek geen rekening houdt met responsive webdesign waardoor je voor verrassingen komt te staan als de website wordt opgeleverd.

14# Hosting

Vaak wordt hier naar mijn mening teveel aandacht aan gegeven en alleen al daarom zou ik hem niet willen noemen. Maar het uitzoeken welke hostingopties er zijn is uiteraard verstandig. Ga je voor shared hosting, een managed server of een SaaS-oplossing? De consequenties zijn groot. Meer over verschillende hostingoplossingen lees je ook in: Wat is de beste hosting oplossing voor je website?

Maar houd er rekening mee dat de hostingoplossing pas klaar hoeft te zijn als je website klaar is en live gaat. In de tussentijd ontwikkel en werk je aan de website op de ontwikkelserver van je bureau.

15# Testen

En als laatste is het verstandig nu al na te denken over hoe je de nieuwe website wilt gaan testen. Je kunt dit zelf doen maar de kans is dan aanwezig dat je iets mist. Wil je een gebruikersgroep op de website los laten? Misschien kan het bureau dat de website voor je bouwt je hierbij begeleiden. Of wil je gaan A/B-testen? Ook iets waarbij het verstandig is het bureau hier betrokken bij te maken. Want welke onderdelen ga je A/B-testen? Welke variaties ga je hierin aanbrengen? Meer over A/B testen lees je in: Binnen 5 minuten je eerste A/B test opzetten

Dit zijn de checks waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn om mee te nemen in je voorbereiding. Mocht ik een punt zijn vergeten, dan lees ik dat graag in het reactiegedeelte onderaan deze pagina. Veel succes met de voorbereiding en ontwikkeling van je nieuwe website!

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Bij het meeste in dit artikel kan ik me wel vinden. Naar mijn idee staan er echter, met name over open source, ook een paar pertinente onjuistheden in.
Zo staat er:
"Dat functionaliteit misschien niet helemaal werkt zoals je zou willen".
Dat is echter precies hetzelfde bij Closed source. Wil je dat laten veranderen dan heb je het over maatwerk, en dat is in beide gevallen best prijzig. Bij open source is het dan nog zo dat niemand je kan tegen houden, terwijl je bij Closed source afhangt van de leverancier/eigenaar van de software.

Verder:"kun je bij Closed source bij de maker aankloppen voor support en garantie.
Ook daar is er geen verschil met open source. En zijn talloze bedrijven die zich gespecialiceerd hebben in support en garantie op open sourcepakketten.
De continuïteit bij open source is ook béter, juist omdat je niet afhangt van één bepaalde(Closed source) leverancier, die er mee kan ophouden of failliet kan gaan.

Reactie van Thieu Trum op 1 april 2018

Hi Thieu, we zijn het er denk ik beide over eens dat we open source de beste oplossing vinden en ik ben blij om te lezen dat je open source zo'n warm hart toedraagt. :) Maar ik vind het wat ver gaan om te zeggen dat ik onjuistheden verkondig. Ik chargeer wel een beetje maar dat doe ik bewust om de verschillen duidelijk te maken.

Natuurlijk kun je in alle drie de gevallen een systeem naar wens gaan maken. Alleen kleven er in alle drie de situaties verschillende nadelen aan. Bij open source moet je je afvragen of je niet teveel afwijkt van de open source techniek en je nog wel kunt genieten van updates. Bij closed source kost het waarschijnlijk erg veel geld en ben je afhankelijk van één leverancier. Bij maatwerk kost het waarschijnlijk ook erg veel geld maar heb je afhankelijk van de taal of platform waarmee je cms is geprogrammeerd.

Wat betreft de support en garantie zit er toch echt wel een verschil. Een bedrijf kan inderdaad zich specialiseren in een open source systeem, zoals wij dat doen en daar support en onderhoud diensten voor aanbieden, zoals wij dat doen. Maar garantie geven is lastig. Uiteraard moet je garantie geven op je geleverde werk, zoals een custom plugin of een op maat gemaakte template. Maar garantie op de code die ontwikkeld wordt door de community is niet mogelijk. Daar zit denk ik wel een belangrijk verschil tussen open source, maatwerk en closed source. Niet dat dat een probleem hoeft te zijn. Juist doordat een systeem open is en er miljoenen gebruikers en developers mee werken zorgt ervoor dat het weinig bugs bevat maar het is wel iets waar je je als organisatie die kiest voor open source bewust van moet zijn. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 3 april 2018

Leuk marketing-mensen-lijstje, maar het kijkt, net als bij veel website-wensen-lijstjes, vnl. naar de output en de bezoeker.

Mijn motto is: "Geen content, geen website". Zorg dus dat de invoer van inhoud goed geregeld kan worden. Als dat makkelijk is komt er meer inhoud en heb je een actuelere betere site.

Zorg er daarom voor dat er correct decentraal met rechten gewerkt kan worden. Zodat Pietje enkel afdeling A kan managen en Shelly AfdelingB. En Joost enkel de medewerkers kan beheren.

Alle items in je site moeten een planbare (webmaster vakanties!) publicatiedatum en verloopdatum kunnen krijgen zodat je vooruit kan werken. Laat de website voor jou werken. Niet andersom.

De beheerkant moet 'snel' werken. Zorg dat je webmaster taken snel kan uitvoeren. Dat taken in bulk uitgevoerd kunen worden.
Dat er niet onnodig na elke actie op 'OK' gedrukt moet worden om het correcte opslaan nog eens te bevestigen.

Zorg dat de webmaster zelf Google Analytics en redirects kan regelen. Dat helpt bij je marketing. Je analist zal je bedanken.

404 redirects, robots.txt in eigen beheer.

Zelf shortURL's kunnen maken die verwijzen naar een andere pagina. Zorg dat je goed beheer hebt over deze technieken. Helpt ontzetten bij presenteren van linkjes in advertenties en posters.

CSS overrulen. Handig

Herbruikbare tekst/code blokken die je op meerdere pagina's terug kunt laten komen (maar op 1 plaats beheert). Zoals je adres/telefoonnummer. Aanpassen op 1 plaats, alles vervangen.

Zoek en vervang functie.

Editor: Plakken als text standaard aanzetten. Dus wel formatering van bullets en kopteksten, maar geen lettertype of kleuren overnemen. Zo kun je mooier plakken vanuit aangeleverde brondocumenten zoals mail/word.

Cache: Heel fijn voor je server/bezoekers. Hel voor de webmaster. Ingelogd --> geen cache.

Ingelogd? Dan kun je via de voorkant je site bekijken en editten. Een "bewerk deze pagina"-knop is een minimum!

Dropdowns in de beheerkant moeten een autofilter hebben. Dat wanneer je gaat typen enkel items over blijven die daarbij passen.

Bulk mogelijkheden:
Multiselect van items en dan gezamenlijk verwijderen, verplaatsen, opschonen, converteren, categoriseren etc.

Mediabibliotheek. Verdient aandacht. Labelen van items, categoriseren, zoeken. Ook automatisch kunnen optimaliseren van deze afbeeldingen. Vervangen van mediaitems is belangrijk dat dat kan (ivm reeds gemaakte hyperlinks).

AVG wensen: Kunnen alle formulier-inzendingen automatisch verlopen? Wat gebeurt er met die input? Mail? Database?

Moraal van mijn verhaal: denk gerust in marketingtermen en doelgroepen, maar vergeet vooral niet de mensen die de inhoud zelf moeten maken. Vraag bij je offerte niet alleen OF dit kan, maar laat de leverancier het allemaal tonen. Want vaak _kan_ het wel, maar duurt het een uur. Of is het HEEL technisch.

Reactie van Bas op 2 juli 2019

Wil deze checklist als handige PDF ontvangen
De ultieme checklist voor wanneer je een website laat maken

Reactie van Eric Wijnsma op 30 september 2020

Hi Eric, je kan je aanmelden op onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan automatisch een e-mail met de links naar onze checklists in PDF formaat.

Reactie van Thomas van Eldijk op 1 oktober 2020

Graag ontvang ik de PDF omdat ik bezig ben om onze website te actualiseren.

vriendelijke groet,
Marian Kunst

Reactie van Marian Kunst-van der Wulp op 2 december 2020