Overslaan en naar de inhoud gaan

De toekomst van Drupal 7, 8, 9 en 10

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 8 juni 2023

Einde ondersteuning Drupal 7

De geplande einddatum voor de ondersteuning is 5 januari 2025. Dat betekent niet dat je Drupal 7-website vanaf die datum stopt met werken, maar het betekent dat de core developers geen nieuwe core / security updates meer uitbrengen.

'Deze datum stond gepland op 21 november 2021, maar doordat het core team ziet dat er nog zoveel Drupal websites werken op versie 7, is in de zomer van 2020 besloten deze datum op te schuiven naar 2022 en begin 2022 is besloten nogmaals besloten om te verlengen naar 1 november 2023. En daarna is nogmaals besloten deze periode voor een laatste keer te verlengen naar 5 januari 2025.'

Met “core” wordt de code van Drupal zelf bedoeld. Naast de core zijn er ook 3rd party of contrib (van het woord contribution) -modules die de functionaliteit van Drupal uitbreiden. Deze worden door onafhankelijke ontwikkelaars gemaakt en die bepalen zelf hun updatebeleid.

Een verschil met de eerdere end-of-life verlengingen is dat binnen deze allerlaatste verlenging het Drupal security team vanaf 1 augustus 2023 alleen nog zwaarwegende security updates gaan uitbrengen. Minder zwaar wegende security problemen worden publiekelijk gedeeld en overgelaten aan de community.

De core updates van Drupal bevatten verbeterde code om bugs en security problemen op te lossen. Na verloop van tijd zullen er veiligheidslekken en bugs ontstaan welke vanaf november 2022 dus niet meer worden verholpen. Dat dit een grote impact zal hebben is vrij zeker aangezien een groot deel van alle Drupal websites nu nog werkt met Drupal 7.

Het is verstandig, zeker wanneer je website bedrijfskritisch is of persoonsgegevens bevat, deze ruim ruim voor 2025 te vervangen met een Drupal 10.x website. Je kunt als organisatie niet meer garanderen dat je website nog veilig is na de end-of-life datum.

Helaas verschilt de Drupal 7 dermate van de opvolgende versies dat een simpele upgrade niet mogelijk is. Er moet een geheel nieuwe website worden opgezet waarbij je wel onderdelen kunt migreren vanuit je Drupal 7-website. Denk bijvoorbeeld aan de content of de gebruikers.

En aangezien je een geheel nieuwe website moet opzetten is het belangrijk hier op tijd mee te beginnen. Op die manier heb je genoeg tijd om na te denken over een nieuw webdesign, verbeterde navigatie of nieuwe functionaliteiten.

Gebruikersstatistieken van Drupal 6, 7, 8 en 9
Drupal 7 ( de rode kleur ) is duidelijk nog steeds de meest gebruikte versie.

Drupal 8

Drupal 8 werd op 19 november 2015 uitgebracht en is de eerste versie met een ander updatepatroon. In plaats van alleen reparatie-updates uit te brengen en de nieuwe functionaliteit voor de volgende Drupalversie te bewaren, brengen de updates voor Drupal 8 niet alleen kleine verbeteringen maar ook nieuwe functionaliteiten.

Doordat Drupal 8 technisch sterk verschilt van Drupal 7 en de ontwikkelaars van de contrib-modules ook moesten wennen aan het nieuwe updatepatroon van Drupal 8 heeft het een tijd geduurd voordat er genoeg contrib-modules beschikbaar waren om een degelijke website te ontwikkelen.

Drupal 8 wordt vanaf 21 november 2021 niet meer ondersteund. Dat houdt in dat er geen bugfixes of security updates worden gemaakt door het Drupal core team. Het wordt daarom aangeraden om ruim voor die datum over te stappen naar Drupal 9.

Drupal 9

Deze versie is in de zomer van 2020 uitgekomen. Drupal 9.0 is geen nieuwe 'major' release zoals we dat jaren zijn gewend bij Drupal maar is een doorontwikkeling van Drupal 8. Dat is mogelijk dankzij het nieuwe updatepatroon dat door de core developers sinds Drupal 8.0 is aangenomen. 

Doordat de code van Drupal 8.9 en 9.0 vrijwel identiek is betekent dit een stuk minder werk voor de ontwikkelaars van contrib-modules van Drupal waardoor de overgang een stuk soepeler verloopt. Goed nieuws dus voor website-eigenaren die nu al een Drupal 8-website bezitten. Deze hoeven nooit meer een compleet nieuwe website te bouwen of rekening te houden met migratietrajecten zoals dat wel moest bij de overgang van alle voorgaande Drupal versies.

Presentatie slide die aangeeft wat de verschillen zijn tussen Drupal 8.9 en 9.0

Drupal 9.0 bezit geen nieuwe functionaliteiten. De grootste verandering die door Drupal 9.0 plaatsvindt is dat verouderde code die niet meer in gebruik zou moeten zijn, gewist wordt. Wanneer je verouderde modules gebruikt die nog steeds afhankelijk zijn van deze code zul je moeten wachten tot de modulemaker een update heeft gemaakt van die module.

Drupal 10

14 December, 2022 kwam Drupal 10 uit. Een doorontwikkeling Drupal 9.9 waarin nieuwe admin themes een groot verschil maken in hoe het CMS wordt beleefd. Verder zijn er veel kleine nieuw features die op zich zelf niet baanbrekend zijn maar bij elkaar wel het een stap voorwaarts zijn. 

Drupal 11

Drupal 11 komt waarschijnlijk in 2024 uit en zal zoals het er nu naar uitziet richten op een project browser binnen de backend van Drupal. Hiermee kunnen sitebuilders en beheerders van Drupal websites snel en gemakkelijk Drupal modules vinden en installeren. Daarnaast wordt er gewerkt aan de auto update functie die eigenlijk gepland stond voor Drupal 10. Het doel is duidelijk, naast de mogelijkheden om zeer complexe webapplicaties te maken, zal Drupal zich ook steeds meer richten op sitebuilders en beheerders die niet direct kunnen programmeren maar wel een Drupal website moeten uitbreiden en onderhouden.

Conclusie

Bezit je een Drupal 7-website en heb je nog geen plannen gemaakt voor een vervangende website? Dan is het daar nu echt tijd voor geworden. Zeker wanneer je een complexe website bezit met veel content, gebruikers of functionaliteiten die gemigreerd en gebouwd moeten worden.

Heb je al een Drupal 9 website? Dan is het zaak om je website goed te onderhouden. Dan kun je gemakkelijk naar Drupal 10 of straks naar Drupal 11.

Heb je vragen of opmerkingen? Ik lees ze graag hieronder in het reactiegedeelte. Je kunt ons ook altijd bereiken voor persoonlijk advies.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Recent hebben wij door een bedrijf een prijzig weboptimalisatie laten doorvoeren in een Drupal 7 website. in Juli opgeleverd. Ons is afgelopen week verteld, maar niet door onze bouwer, dat Drupal 7 er mee stopt over 2 jaar, althans zoals de hierboven omschreven functies. Echter hebben wij wel de kosten gemaakt van ruim 12.5K om deze optimalisatie door te voeren alsmede een Blog omgeving te laten bouwen voor de Drupal 7 webiste.
Mijn vraag is, had onze bouwer ons moeten informeren over stoppen van Drupal 7? geld besteed is niet wijs ingezet en had beter ingezet mogen worden voor voortraject richting Drupal 8/ 9. Kan iemand hier iets over zeggen? Ik hoor graag, harte Groet Ivo ten Broek

Reactie van Ivo ten Broek op 14 oktober 2019

Hi Ivo, daar snij je idd een gevoelig punt aan binnen de open source community. Natuurlijk had de bouwer jullie hierover kunnen of zelfs moeten informeren maar het blijft uiteindelijk een systeem dat we allemaal gebruiken en rust er ook een stukje verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de website.

Maar als ik de gang van zaken goed begrijp, dan is het inderdaad niet slim geweest om jullie niet te informeren. Ze hadden dit beter wel kunnen doen en daarmee naast de optimalisaties ook nog een migratie traject kunnen verkopen. De kans dat jullie nog een keer aankloppen bij deze partij is nu een stuk kleiner geworden. Het klinkt bijna als een partij die niet veel met open source werkt en dit 'erbij' heeft gedaan.

Om de investering er nog uit te halen zou ik zo lang mogelijk van de Drupal 7 website gebruik proberen te maken. Net als bij Drupal 6 betekent een end of life niet dat het CMS er direct mee stopt. Er worden alleen geen officiële updates meer uitgebracht. Er zijn nog steeds Drupal 6 websites online te vinden, ook al heeft dit CMS al sinds begin 2016 de end of life status.

Succes en groeten, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 15 oktober 2019

Dank je wel. Een heel duidelijk artikel en niet te uitgebreid . Ik moet toch opnieuw opbouwen ( nu in 8), dus gelijk maar in 9.

Reactie van L.H. Tysma op 6 januari 2021

Graag gedaan en Succes!

Reactie van Thomas van Eldijk op 11 januari 2021