Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnen 5 minuten je eerste A/B test

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

A/B testen, de meeste onder ons kennen de theorie maar niet vanuit de praktijk. De dienst die optimizly.com aanbiedt maakt het mogelijk om binnen 5 minuten een A/B experiment op je eigen website uit te voeren. Zonder dat je technische kennis van html, css of php nodig hebt.

Bij een A/B experiment test je mogelijke verbeteringen van je website tegenover een live publiek. De ene helft van je bezoekers gaat naar pagina A met een grote rode button en de tekst “Word nu lid”. De andere helft ziet alleen een subtiele link met “Doe mee en steun ons”. Je laat dit experiment een tijdje lopen en ziet na verloop van tijd dat de ene variant het beter doet dan de ander. Tot zover de theorie.

Een A/B test opzetten was vooral weggelegd voor webdevelopers. Je moet immers verschillende pagina’s kunnen maken die leiden naar dezelfde inhoud. Tools als “Google’s Website Optimizer” helpen hierbij door het verkeer naar de verschillende varianten te leiden. Maar dan moet je de varianten nog wel zelf maken binnen je CMS. Optimizely.com bracht hier verandering in. Met een online wizard kun je door te klikken je pagina’s direct veranderen en is iedereen in staat om zijn eigen A/B test zelf op te zetten. Optimizely.com bestaat al twee jaar en is vooral in Amerika al erg bekend, mede dankzij president Obama ( en nu ook presidents-kandidaat Romney ) die het gebruiken om hun campagne websites effectiever te maken. Zo maakte Obama zijn campagne website 40% efficiënter dankzij A/B testen met Optimizely.com

Hoe werkt Optimizely.com? Je voert het url van de pagina in die je aangepast wilt hebben. Bedenkt iets kleins om het aspect van A/B testen snel onder de knie te krijgen. De tekst van een aanmeldknop of de foto op een landingspagina bijvoorbeeld.

Wanneer je een variatie hebt gemaakt op je pagina, kun je doelen definiëren. Heb je zogenaamde call to actions? Dan je deze specifiek instellen zodat Optimizely.com deze in de gaten houdt. Als laatste kun je het experiment starten. Dit doe je door een stuk code dat je krijgt van Optimizely.com in de bron van je website te plaatsen. Je kunt dit eenmalig door je webdeveloper laten doen. Maar je kunt dit ook zelf doen als je een beetje kennis van html hebt. Het komt er in ieder geval op neer dat je de code net na de <head> tag in de html pagina van je template of theme plaatst. Zorg er trouwens wel voor dat je een backup maakt van je template voordat je dit soort acties uitvoert!

Optimizely.com is geen filantropische instelling. Je moet je daarom aanmelden voor een gratis proef periode van 30 dagen, de hoop van Optimizely.com is dat je verslaafd raakt aan het A/B testen. Als dat gebeurd, weet dan dat de dienst 17 dollar per maand kost. Meer over de kosten en opties.

Na je aanmelding begint je experiment te lopen en krijgen bezoekers de door jouw gemaakte variaties te zien. Het zal even gaan duren voordat je iets kan zeggen over je eerste experiment omdat er genoeg data moet ontstaat om hier iets over te kunnen zeggen.

Veel plezier en succes met je A/B test en ik lees je bevindingen of vragen graag hieronder.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.