Overslaan en naar de inhoud gaan

Auteurs informatie in de zoekresultaten. Een SEO revolutie?

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 25 november 2021

Google heeft weer iets nieuws. Na het laten meewegen van snelheid, actualiteit en herkomst van pagina's gaat Google nu ook kijken wie de auteur is van de artikelen op jouw website. Onzin? Of staan we aan het begin van een van de grootste veranderingen binnen de Google zoekresultaten?

SEO experts zijn Google vaak te slim af

In de begin dagen van Google was er de pagerank methode om te kijken of een pagina iets voorstelde. Kreeg een voldoende links van pagina’s die op hun beurt een hoge ranking hadden? Dan steeg de pagina in de zoekresultaten. Jarenlang werkte dit systeem, totdat SEO experts het spelletje doorkregen en aan link-swapping, links-buying en link-farming gingen doen. De tactiek van Google moest veranderen en dat hebben we de laatste jaren gemerkt.

Google kijkt nu naar honderden factoren zoals snelheid, keyword relevantie, spelfouten, te weinig links, te veel links, titels van plaatjes en ga zo maar door. Maar al deze factoren zijn te manipuleren. SEO experts doen niets anders dan zoeken naar foefjes voor een betere vindbaarheid. In grote SEO communities delen ze met elkaar wat wel en niet werkt. En één van de hot-topics op dit moment is toch wel de nieuwe mogelijkheid om aan te geven op een pagina door wie deze geschreven is.

Hoe werkt het?

Je laat Google weten wie de auteur van je pagina is door door een speciale link te plaatsen richting de Google+ account van de schrijver. De link ziet er als volgt uit:

<a href="[profile_url]?rel=author">Google</a>

Op de plek van [profile_url] vul je het openbare url van jouw Google+ account in en op de plaats van "Google" kun je iets schrijven als "Mijn Google+ account".

Op onze website hebben we - heel subtiel - onderaan het blokje over de auteur een + geplaatst die de bovenstaande link bevat. Ik lees op blogs van verschillende SEO experts dat Google de "rel=author" link niet altijd goed oppakt. Door bij je artikelen ook nog eens duidelijk te vermelden wie de auteur is geef je aan Google een extra hint. Zie als voorbeeld de bovenkant van dit artikel: "Geschreven door: Thomas van Eldijk".

Als extra check voor Google moet de auteur ook in Google+ aangeven dat hij of zij aan artikelen schrijft voor de website waar je de speciale rel=author link op plaatst.

Meer leren over SEO en Internet Marketing? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvangst

De SEO specialisten vinden de nieuwe mogelijkheid prachtig. Het is makkelijk te implementeren en in de Google resultaten komt naast de pagina een foto van de auteur en iedere SEO specialist weet dat een plaatje gerant staat voor meer kliks ( mensen houden van plaatjes ).

Allemaal leuk dus. Maar stel nou dat Google pagina’s waarvan het weet wie het geschreven heeft hoger plaatst in de zoekresultaten ( gebeurt al ) en dat Google op een gegeven moment gaat kijken welke schrijvers de grootste circles heeft ( lees: “invloed” ) en dat Google op basis daarvan de volgorde van de zoekresultaten gaat bepalen ( gebeurt ook al ).

Wat als de invloed van de auteur een doorslaggevende rol gaat spelen? Gaan we dan allemaal over van Facebook richting Google+ omwille van de vindbaarheid van onze websites?

Of heeft dat niet veel zin omdat de zoekresultaten dan zullen bestaan uit de blogs van Britney Spears en Snoop Dog? Ik weet niet wat jij gaat doen? Maar ik ga alvast aan mijn Google+ followers werken.

Tip: Heb je een Drupal website? Zorg er dan voor dat je bij elk artikel een block toont waarin je de auteurs informatie toont. In dit block kun je standaard links tonen van de auteur, waaronder de Google rel=author link. Met name wanneer je met verschillende schrijvers / redacteuren werkt binnen je CMS is dit een uitkomst.

Leer meer over Drupal

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Interessant artikel. Iedereen weet dat Google+ helemaal niet leeft en het lijkt erop dat Google toch een manier gevonden lijkt te hebben om - in elk geval SEO experts - website eigenaren naar het Google+ netwerk te trekken en actief te laten zijn. Het wachten is natuurlijk tot iedereen dat gaat doen. Wat zal de volgende stap van Google zijn? Is het mogelijk om Google eens een stap voor te zijn?

Reactie van Remc0 op 8 september 2012

Klopt. Ik ben benieuwd of we de komende maanden meer activiteit gaan zien op Google+.

Of we Google een stap voor kunnen zijn? Mmm... Ik denk dat zolang je website echt een meerwaarde biedt voor bezoekers, Google je hier altijd voor zal belonen. En natuurlijk wordt Google steeds kritischer maar dat worden bezoekers ook. Het enige wat je dus hoeft te doen om Google voor te zijn is een website te maken die niet alleen goed is qua content maar ook qua gebruikers ervaring. Misschien dat over een tijdje websites die Responsive zijn beloond worden door Google.

Reactie van Thomas van Eldijk op 16 september 2012

Verhelderend artikel Thomas! Ik zit echter met een vraag.
Klopt het dat je foto pas zichtbaar wordt in de resultaten als je actief genoeg bent op G+? Zo ja, wanneer ben je volgens Google actief genoeg?
Alvast bedankt voor je reactie!

Reactie van Robert van Heerde op 21 november 2012

Nee, actief zijn op Google+ is geen vereiste. Wel kost het vaak enige tijd, een week of twee, voordat je foto daadwerkelijk wordt opgepikt door de Google bots. Alvast testen of alles werkt doe je via deze link: http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets. Als het daar goed functioneert hoef je alleen nog maar te wachten.

Reactie van Thomas Krooshof op 21 november 2012

Ah oké dat is goed nieuws! Dank je :)

Reactie van Robert van Heerde op 21 november 2012

We zijn onderhand bijna een maand verder en mijn foto wordt nog steeds niet weergegeven. Als ik de rich snippet testingtool gebruik wordt hij wel weergegeven. Heb jij enige idee? Alvast bedankt!

Reactie van Robert van Heerde op 11 december 2012

Is er een sitemap bestand aanwezig? En is de website aangemeld via de Google Webmaster tools? Hier kun je je sitemap bestand ook opsturen naar Google om het proces te versnellen. Hopelijk heb je dan meer succes.

Reactie van Thomas Krooshof op 13 december 2012

Ja, allemaal al gedaan. En ik zie nu net dat mijn foto weergegeven wordt! Bedankt voor je tijd ;).

Reactie van Robert van Heerde op 19 december 2012

Waar kan ik de url aan google+ toevoegen? Op de plaats van berichten ofzo?
Ik heb geen flauw idee.
Hartelijke groet, Eveline

Reactie van Eveline op 28 december 2012

Log in op Google+, klik aan de linkerkant op "profiel" en vervolgens rechtsbovenin op "Profiel bewerken". Scroll nu naar onderen tot het label "bijdrager aan". Daar heb je de mogelijkheid om een aangepaste link toe te voegen. Vergeet niet om als je klaar bent rechtsboven op "klaar met bewerken" te klikken.

Reactie van tkrooshof op 30 december 2012

Super artikel. Bedankt daarvoor! Ik zal dit zeker gaan toepassen. Is het mogelijk om als afbeelding te kiezen voor een bedrijfslogo? Of zal Google dit niet accepteren?

Reactie van Joost op 16 januari 2013

Hi Joost, goede vraag. Google heeft een policy als het gaat om Google+ waarin bijvoorbeeld staat dat je profiel foto geen aanstootgevende inhoud mag bevatten. Er wordt niet expliciet genoemd dat je geen bedrijfslogo mag gebruiken. Toch kan ik me wel voorstellen dat Google er een probleem van kan maken. De profielen zijn namelijk persoonsgebonden. Voor bedrijven hebben ze aparte pages gemaakt. In hun G+ policy staat dat je altijd correcte inhoud plaatst. Een foto van jou is geen logo en daarmee dus geen correcte inhoud. Mijn advies is dus om het niet te doen en meer te concentreren op het optimaliseren van je foto. Een betere foto of bepaalde achtergrond kleur kan namelijk zorgen voor meer kliks, voor tips hierover, zie dit artikel: http://www.seomoz.org/blog/google-author-photos

Reactie van Thomas van Eldijk op 16 januari 2013