Overslaan en naar de inhoud gaan

5 effectieve nieuwsbrief tips

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 25 november 2021

Sterker nog, e-marketing lijkt in tijden van crisis populairder te worden. Wij adviseren veel van onze klanten met hun e-marketing en daarom heb ik in dit artikel enkele tips beschreven die zorgen voor betere resultaten.

1. Verwijs in de titel naar het onderwerp van je nieuwsbrief

De meeste e-marketing campagnes hebben een te algemeen onderwerp zoals "nieuwsbrief maart 2010" of "nieuws bulletin 2e kwartaal". Wanneer een onderwerp in de titels van de artikelen die in de nieuwsbrief staan vermeld, zie je dat het percentage dat de nieuwsbrief gaat lezen vele malen hoger is. Denk dus goed na over de titels van de artieklen en plaats deze in de juiste volgorde in het onderwerp van de nieuwsbrief.

2. Timing is everything

Het maakt wel degelijk uit wanneer je een e-marketing campagne verstuurt. Vrijdagmiddag om 16.00 is voor business 2 business nieuwsbrieven een onhandig moment. Iedereen denkt aan het weekend en tegen de tijd dat de ontvanger achter zijn computer kruipt om de nieuwsbrief te lezen is het maandag en moet je nieuwsbrief concurreren met alle andere mail van het weekend.

Alleen als consumenten je doelgroep zijn dan zijn de avonden en het weekend een optie, hoewel veel mensen ook hun prive mail alleen overdag openen. Zijn bedrijven je doelgroep? Dan zijn de dinsdag, woensdag en donderdag de beste dagen. Maandag is iedereen druk en vrijdag werken veel mensen niet. De beste tijden zijn 11.00 's ochtends of 15.00 's middags, voor allebei de tijden geldt dat men de belangrijkste werkzaamheden heeft afgerond. Uiteraard is elke doelgroep anders, dus is het aan te raden hier goed te testen met verschillende dagen en tijden.

3. Titels zijn belangrijker dan plaatjes

In Gmail, Hotmail en Outlook 2007 worden plaatjes niet vanzelf getoond. De ontvanger moet hiervoor eerst toestemming geven. Oftewel de bezoeker moet, nadat hij of zij besloten heeft dat het onderwerp het waard is om verder te lezen, nog een keer beslissen aan de hand van de titels in de mail of de plaatjes getoond gaan worden. Interessante titels zorgen voor meer lezers.

4. Hou het persoonlijk

Je kunt in je e-marketing campagne van alles doen om het zo persoonlijk te maken. In systemen zoals www.campaignmonitor.com kun je velden aan gebruikers toevoegen en deze automatisch laten terugkomen in je tekst. Zo hebben we een klant die producten levert en in Campaign Monitor bijhoudt welk product is afgenomen per klant. Door in de intro van zijn campagne de tags [ naam ] en [ product] te plaatsen, wordt de ontvanger extra persoonlijk aangesproken.

5. Meten en opvolgen

Dit is misschien wel de meest gemiste kans. Bij veel communicatie of marketing afdelingen is het versturen van de nieuwsbrief het doel op zich. "Zo die is de deur uit". Met de technieken van tegenwoordig wordt het steeds gemakkelijker een nieuwsbrief te versturen. Zonde dat er niet enkele uren hierna wordt besteed aan het analyseren van de data die hieruit volgt en om aan de hand van deze data meteen een vervolg actie op te zetten.Ga je de resultaten van je nieuwsbrief analyseren? Kijk dan naar de volgende dingen:

  • Hoe veel beter of slechter wordt de campagne geopend dan vorige? Vraag je dan af waarom, noteer je conclusie en neem dit mee in de volgende campagne. Denk bijvoorbeeld aan de tijd of dag dat de nieuwsbrief verstuurd is. Je zult zien dat er na een aantal nieuwsbrieven patronen gaan ontstaan.
  • Welke artikelen doen het beter dan andere? Probeer eens met collega's in te schatten welke artikelen het het beste gaan doen. Door dit bij elke nieuwsbrief te opnieuw te doen, ontstaat er een collectief bewustzijn dat de nieuwsbrief gelezen wordt en vooral dat het wel degelijk uitmaakt wat hier in staat. Daarnaast leer je, net als bij het vorige punt, in welke patronen je doelgroep denkt. Zijn ze op zoek naar entertainment, informatie, bevestiging of trends?

Met de betere e-marketing tools kunt u ook zien wie op welk artikel heeft geklikt. Deze informatie is van onschatbare waarde. Op die manier kun je producten en diensten verkopen aan mensen, waarvan je zeker weet dat ze geïnteresseerd zijn. Of kun je testen welke soort klanten open staat voor een nieuwe idee. Succes met de volgende e-marketing campagne!

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Micheal en G.T.M Albers, bedankt voor de extra tips! Vooral de grens van 45 tekens aanhouden bij je subject van de nieuwsbrief lijkt me een belangrijk punt. Wel moet hierbij rekening worden gehouden dat elke e-mail cliënt in combinatie met het scherm van de ontvanger voor een andere grens zorgt. Iemand die zijn mail via een I-phone leest ziet een veel kleinere subject dan iemand die met 24" scherm en outlook. Je zou dus kunnen zeggen, wanneer je verwacht dat je ontvangers veel werken met mobile devices, je subject extra kort moet zijn en met de eerste woorden al de aandacht trekt.

Reactie van T. van Eldijk op 5 maart 2010

Goed artikel Thomas! Dit is essentiële kennis voor iedereen die aan e-mailmarketing doet. Ik wil wel een voetnoot plaatsen bij de eerste tip: uit onze ervaring blijkt dat het beter is om het onderwerp max. 45 tekens lang te maken, de rest van de tekst wordt bij de meeste inboxen niet getoond of afgekapt. Met geavanceerde tools kun je ook het onderwerp afstemmen op de ontvanger, dat sluit mooi aan op je 4e tip: hou het persoonlijk!

Ik ben vooral blij dat je het belang van meten en opvolgen benadrukt. Elke mailing is een leermoment voor de volgende, elke mailing maakt de volgende nog beter!

Reactie van Michael Linthorst op 25 februari 2010

Volgens mij zou een tip ook kunnen luiden:

Zorg ervoor dat in de e-mail nieuwsbrief opgenomen links als zodanig goed herkenbaar zijn.

Eventueel kan onder een plaatje bij een artikel ook een link opgenomen worden. Geef dan bij het plaatje aanvullende informatie mee over de link, dan wordt bij het niet weergeven van het plaatje wel de tekst weergegeven (en mogelijk werkt ook de link).

Reactie van G.T.M. Albers op 24 februari 2010